Yleinen ientulehdus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista – yllättävä uusi tutkimustulos

Tuoreen tutkimuksen mukaan varsin yleinen iensairauksien bakteeri saattaa hankaloittaa hedelmöittymistä. Raskautta toivovan kannattaa siis pitää erityisen hyvää huolta suun terveydestä.

Teksti Riikka Heinonen
Kuvat iStock
hampaidenhoito

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yleinen iensairauksia ja hampaiden kiinnityskudostulehdusta aiheuttava bakteeri saattaa vaikeuttaa hedelmöittymistä. Vastaavanlaista havaintoa ei ole koskaan aiemmin tehty.

– Hampaiden kiinnityskudossairauksiin liittyvistä terveydellisistä riskeistä on kyllä tiedetty, mutta aikaisemmin ei ole havaittu, että bakteerit vaikuttaisivat raskaaksi tulemiseen, kertoo erikoishammaslääkäri, dosentti Susanna Paju.

Monella raskautta suunnittelevalla on iensairaus

Suun iensairaudet ovat varsin yleinen vaiva. Ientulehduksesta kärsii jopa 74 prosenttia väestöstä. Lapsia saadaan nykyään noin 30–34-vuotiaana. Sen ikäisistä naisista jo 60 prosentilla on ientulehdus.

Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin liittyviä syventyneitä ientaskuja esiintyi 55 prosentilla suomalaisnaisista ja 70 prosentilla miehistä. Kiinnityskudossairauden todennäköisyys lisääntyy iän myötä, mutta tulehdusta löytyy myös nuoremmilta, etenkin tupakoivilta henkilöitä.

Suun ientulehduksen tunnistaa siitä, että ikenet punoittavat, turpoavat ja vuotavat verta varsinkin hammasväleistä.

Suun bakteeri kolminkertaistaa hedelmöittymättä jäämisen riskin

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin noin 250 terveen, keski-iältään 29-vuotiaan naisen suun terveyttä. Naiset eivät olleet raskaana, mutta olivat jättäneet ehkäisyn pois ja pyrkivät tulemaan raskaiksi. Tutkimusten jälkeen seurattiin vuoden ajan, onnistuivatko he tulemaan raskaaksi vai eivät.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että hampaiden kiinnityskudostulehdukseen liittyvää bakteeria löytyi merkitsevästi useammin naisilta, jotka eivät tulleet raskaaksi tutkimusvuoden aikana verrattuna niihin, jotka tulivat. Heillä oli myös huomattavasti korkeammat syljen ja seerumin vasta-aineet bakteerille.

– Tutkimustulokset viittaavat siihen, että iensairauksien bakteerit vaikuttavat koko kehoon hyvinkin pieninä määrinä, ja jo ennen kuin ikeniin on ehtinyt edes kehittyä selkeästi näkyvää tulehdusta, kertoo Paju.

Bakteerin löytyminen syljestä ja korkeat vasta-aineet bakteerille lähes kolminkertaistivat hedelmöittymättä jäämisen riskin.

Riski kasvoi jopa nelinkertaiseksi, jos taustalla oli muitakin hedelmöittymistä vaikeuttavia tekijöitä, kuten korkea ikä, tupakointi tai bakteerivaginoosi.

Raskautta suunnittelevan kannattaa huolehtia suun terveydestä

Uuden tutkimustuloksen valossa etenkin lisääntymisikäisten naisten kannattaa pitää huolta suunsa terveydestä ja harjoittaa hyvää suun omahoitoa, jotta he välttyisivät iensairauksilta.

Lapsettomuuden hoitoon ja hedelmällisyyshoitoihin käytetään runsaasti aikaa ja rahaa. Siksi kannattaisikin panostaa yleisten iensairauksien hoitoon ja ottaa paremmin huomioon niiden mahdolliset vaikutukset terveyteen ja hedelmöittymiseen.

– Hampaiden ja ikenien terveydestä on syytä huolehtia hyvin jo siinä vaiheessa, kun raskautta vasta suunnitellaan, Paju kehottaa.

Lue myös:

Raskaus altistaa ientulehdukselle ja reikiintymiselle
Näin pidät lapsesi hampaat kunnossa
Näin parannat raskauden mahdollisuutta

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä