Murrosikä voi alkaa jo alakoululaisella – Näistä merkeistä tunnistat teini-iän alkaneen

Murrosikä voi antaa ensimerkkejään jo ennen kuin lapsi täyttää kymmenen. Vanhempana voit tukea murrosikäistäsi monin eri tavoin.

Teksti Tuija Manneri
Kuvat iStock
Murrosikä voi alkaa jo alakoululaisella

Varhain kehittyvillä lapsilla murrosikä voi alkaa jo ennen kymmenvuotispäivää, kertoo nuorisolääkäri Elina Hermanson.

Perimä vaikuttaa paljon siihen, koska murrosikä alkaa. Jos isä tai äiti kehittyi varhain, samoin tapahtuu usein myös lapselle. Koska Suomen elinolot ovat hyvät, lapset kasvavat fyysisesti aiempaa suuremmiksi. Tämä kehitys on aikaistanut kehon kypsymistä ja murrosiän alkamista.

– Hyvinvoivissa länsimaissa murrosiän aikaistuminen on kuitenkin jo pysähtynyt. Lasten lihominen lisää nyt hieman tyttöjen rintojen kasvua, mutta se ei tiettävästi varhenna kuukautisia, Hermanson selittää.

– Sen sijaan juuri me aikuiset lyhennämme lapsuutta yhä enemmän kohtelemalla pieniäkin lapsia niin kuin he olisivat isoja ja itsenäisiä. Sysäämme heitä liian varhain lapsuudesta nuoruuteen.

Lapsista voi olla hauskaa leikkiä välillä aikuista vaikkapa pukeutumalla tai meikkaamalla, mutta silti vanhemmista irtautuminen pelottaa ja ahdistaa.

Esimurrosikäisen mieli on täynnä ristiriitaisia tunteita kiinnostavasta mutta pelottavasta aikuisuudesta. Jos tunteiden käsittelyyn ei ole välineitä, lapsen kanssa keskustelu juuttuu helposti pelkäksi riidaksi, johon otetaan avuksi alkeelliset keinot: huutaminen, nimittely ja ovien paiskominen.

Murrosikä tytöillä: Rintojen kasvu on ensimmäinen merkki

Murrosikä käynnistyy tytöillä rintojen kasvulla. Vain tyttö itse huomaa ensimmäisen pienen, nappimaisen kasvun nännin takana. Pian sen jälkeen elimistössä alkaa valmistua sukupuolihormoneja, jotka kiihdyttävät pituuskasvua.

– Parin nopean pituuskasvuvuoden jälkeen tulevat kuukautiset. Ne alkavat yleensä aikaisintaan kymmenvuotiaana, Hermanson kertoo.

Jos tytön rinnat alkavat kasvaa alle kahdeksanvuotiaana, syy pitää selvittää. Vaarana on, että tyttö jää lyhyeksi jos murrosikä alkaa liian aikaisin, koska ensimmäisten kuukautisten jälkeen kasvu jatkuu vain 3–11 senttiä.

Murrosikä pojilla: Ensimerkit jäävät usein huomaamatta

Poikien kivekset alkavat kasvaa aikaisintaan yhdeksän ja puolivuotiaana. Poika ei välttämättä edes huomaa sitä, koska murrosiän alkuvaiheessa hänelle ei vielä tapahdu juuri muuta.

Noin vuoden kuluttua kivesten suurenemisesta alkavat kasvaa myös penis ja häpykarvoitus. Sukupuolihormonit käynnistävät pojan pituuskasvupyrähdyksen vasta, kun hänelle on ensin kasvanut miehen sukuelimet.

Suuret erot siinä, koska murrosikä alkaa ovat kuitenkin normaaleja.

Anna murrosikäiselle yksityisyyttä

Murrosikä saa lapsen mielen herkästi myllertämään, ja pienetkin muutokset omassa vartalossa saattavat hämmentää. Hän haluaa riisuutua ja peseytyä yksin tai korkeintaan samaa sukupuolta olevien perheenjäsenten kanssa. Lääkärintarkastukset, uimahallit, pukuhuoneet ja muut vähäpukeiset tilanteet tuntuvat kiusallisilta, jopa ahdistavilta.

– Lapsen luontaista häveliäisyyttä ja yksityisyyden kaipuuta pitää kunnioittaa, eikä häntä saa painostaa nololta tuntuviin tilanteisiin. Hänen intiimistä kehittymisestään ei myöskään pidä laukoa vitsejä eikä kommentoida sitä muiden kuullen, Elina Hermanson sanoo.

Jos vanhempi ei pysty asiallisesti ja rohkaisevasti puhumaan kehon muutoksista, ne voivat alkaa tuntua lapsesta jotenkin likaisilta tai hävettäviltä.

Esimurrosikäinen tarvitsee vanhemmiltaan ennen kaikkea vahvistuksen, että hänellä ei vielä ole mikään kiire isoksi ja että hän on hyvä ja ihana juuri sellaisena kuin on. Lämminhenkiset keskustelut auttavat kasvavaa lasta hyväksymään kehonsa muutokset.

– Tämän ikäistä täytyy erityisesti suojella aikuisten maailmalta, Hermanson painottaa.

Esimurrosikäinen haluaa sisimmässään olla vielä lapsi. Vaikka esiteini saattaa kiroilla ja paiskoa ovia, vanhempien olisi todella tärkeää nähdä, kuinka pieni lapsi vielä on. Leikeille ja lapsellisuudelle pitää jättää tilaa.

Lue myös:
Esimurrosikä voi alkaa jo ennen kymmenvuotispäivää – Jo 9-11-vuotias voi olla esiteini

Millä tavalla teini-ikäiseen saa kontaktin ja miten ei kannata toimia?

Teini-ikäistä ei enää voi määräillä kuten viisivuotiasta. Nuoren kanssa on ryhdyttävä neuvottelemaan esimerkiksi kotiintuloajoista ja kotitöistä ja hänelle on vähin erin annettava lisää päätäntävaltaa. Edelleen tarvitaan myös rajoja, joista ei jousteta, mutta ne täytyy perustella kestävästi. Samoista asioista ei kuitenkaan tarvitse väitellä loputtomasti, vaan jossain vaiheessa keskustelun voi lopettaa sanomalla, että olen vanhempasi ja vastuussa sinusta.

Vaikeinakin aikoina nuoresta löytyy paljon hyvää, josta häntä voi kehua ja kiittää. Myönteinen palaute tekee erityisen hyvää, koska teinin minuus keikkuu hurjassa epävarmuuden tilassa. Jatkuva arvostelu puolestaan syö itsetuntoa ja saa nuoren kasvattamaan muurin ympärilleen.

Murrosikä saa mielialan heittelemään – keskustelu vaatii malttia

Murrosikäisen kanssa keskustelu tyrehtyy herkästi small talk -tyyppiseen kysymykseen: Miten koulussa meni? Juttu etenee syvemmälle, kun muotoilee kysymykset yksityiskohtaisemmiksi: Oliko hyvä päivä? Miten matikantunti sujui? Kenen kanssa olit välitunnilla? Väsyttääkö?

Kuohuvien tunteidensa keskellä nuori kykenee parhaiten keskusteluun, jos hänen takaraivossaan kytee varmuus, että vanhempi todella rakastaa, välittää ja arvostaa. Hän tarvitsee tunteen, että häntä pidetään kotona hyvänä tyyppinä ja myös hänen paha olonsa osataan ottaa vastaan.

Yleensä keskustelu on tuhoon tuomittu, jos vanhempi menee nuoren huoneeseen, varsinkin oveen koputtamatta, ja alkaa tentata kuulumisia kuulustelusävyyn. Pyri olemaan aina kuulolla ja käytettävissä, kun nuori haluaa jutella. Jos jokin todella huolettaa, kannattaa käydä heti tiukkaa keskustelua ja vaatia vastauksia. Nuoren omia asioita ei todellakaan pidä levittää muille eikä lupauksia kannata rikkoa.

Älä jätä murrosikäistä yksin tunteidensa kanssa

Kapinoinnista huolimatta nuoret kaipaavat vanhempiensa mielipidettä ja neuvoa. He kuuntelevat, miten äiti tai isä toimi vastaavissa tilanteissa omassa nuoruudessaan. Oman keskeneräisyytensä kanssa kipuilevaa nuorta lohduttaa, kun vanhempi uskaltaa olla aito ja epätäydellinen: erehtyvä, unohtava ja väsynyt.

Nuoren ajatuksista ja tunteista on hyvä tehdä oletuksia vain varovasti. Kun nuorelle sanoo, että tiedän mitä ajattelet, hän todennäköisesti ärsyyntyy ja kapinoi. Hänestä tuntuu, että vanhempi ei halua kuunnella ja vain luulee tietävänsä.

Joskus murrosikäinen on suorastaan helpottunut, kun vanhempi päättää hänen puolestaan ja kieltää jonkin asian. Joskus taas nuori on todella pahoillaan, raivoissaan ja loukkaantunut aikuisten nipottamisen vuoksi. Tällöin asialle kannattaa uhrata toinenkin ajatus ja miettiä, mikä siitä oikeastaan tekee nuorelle niin tärkeän. Voisinko ehkä jotenkin tulla häntä puolitiehen vastaan?

Otollisia juttelutilanteita voi tietoisesti luoda perhearjen keskelle. Esimerkiksi yhteinen touhuaminen keittiössä johtaa usein hyviin hetkiin, samoin muu leppoisa tekeminen, esimerkiksi elokuvien katselu tai pelailu. Antamalla aikaansa ja olemalla läsnä aikuinen kertoo nuorelle, että pidän sinua tärkeämpänä kuin kaikkia muita kiireitäni.

Asiantuntijana Jyväskylän kaupungin koulukuraattori Tuija Mäkinen.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä