Lapsi 21.12.2020

Näin onnistuu lasten nukkuminen samassa huoneessa

Lasten nukkuminen samassa huoneessa saattaa tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi vauvavuoden lopulla.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Milloin pienempi lapsi voi siirtyä nukkumaan vanhempien huoneesta sisarusten yhteiseen lastenhuoneeseen vai kannattaisiko lasten nukkuminen omissa huoneissaan, jos vain mahdollista?

Kysyimme Unijunan unikonsultti Liisa Niskakankaalta parhaat käytännöt, jos harkitsee sisaruksille yhteistä makuuhuonetta.

– Jos isompi lapsi nukkuu jo kohtalaisen hyvin, ja pienempikin vähintään parin viikon ajan, voi nuorempi sisarus siirtyä kokeilemaan lastenhuoneessa nukkumista.

Ennen sitä vanhempien täytyy kuitenkin punnita sitä, onko myös isompi lapsi siirtoon valmis. Liisa kertoo, että joskus vanhemmat itse epäröivät, voiko lapsia jättää huoneeseen kahden kesken.

– Onko esikoinen kovin kekseliäs taapero ja saattaa esimerkiksi heittää jotakin tavaraa pienemmän sänkyyn, mikä voisi olla vaarallista? En siirtäisi esimerkiksi 8 kuukautta vanhaa vauvaa sellaisen esikoisen kanssa samaan huoneeseen, joka on vähän arvaamaton vielä.

Aikuisen on hyvä jäädä hetkeksi kuuntelemaan oven lähettyville vaikkapa kirjaa lukien, miten lasten nukahtaminen sujuu tai jättää itkuhälytin passiin.

Vanhemman lapsen unien kannalta siirtymä saattaa olla hyvä asia.

– Lapsi saattaa usein kokea mustasukkaisuutta, jos vauva tai taapero saa nukkua vanhempien kanssa. Tilannetta voi helpottaa se, että lapset nukkuvat omillaan ja vanhemmat omassa huoneessaan.

Alussa uusi nukkumisjärjestely voi aiheuttaa riemunkiljahduksia ja villejä iltoja. Lasten nukkuminen samassa huoneessa alkaa kuitenkin usein sujua muutaman viikon jälkeen.

Alussa uusi nukkumisjärjestely voi aiheuttaa riemunkiljahduksia ja villejä iltoja. Lasten nukkuminen samassa huoneessa alkaa kuitenkin usein sujua muutaman viikon jälkeen.

Lasten nukkuminen – kerrossänkyyn vai eri peteihin?

Jos lastenhuoneeseen siirtyvä lapsi on alle 2,5-vuotias, on pinnasänky hänelle paras paikka nukkua.

– Pinnasängyssä sopii nukkua pidempäänkin, kunhan lapsi ei innostu kiipeämään ja tippumaan reunan yli.

Toisaalta monille lastenhuoneeseen ei mahdu erillisiä sänkyjä, joten laidallinen kerrossänky saattaa olla pienemmällekin taaperolle ainoa vaihtoehto.

Aluksi uusi nukkumisjärjestely voi aiheuttaa innostunutta hulinaa ja nukkumaanmeno voi viivästyä. Yleensä lapset tottuvat siihen muutamassa viikossa.

Iltasatu kannattaa Niskakankaan mukaan hoitaa esimerkiksi siten, että ensin luetaan pienemmälle, ja isompi voi kuunnella mukana. Pienempi jää nukahtamaan, ja niin luetaan isommalle kirjaa.

Jos pienempi menee huomattavasti aikaisemmin nukkumaan, voidaan isomman satu lukea muualla kuin makuuhuoneessa.

– Yleensä sisarukset tottuvat toistensa ääniin nopeasti, eivätkä heräile niihin. Jos kuitenkin toinen on herkempi nukkuja, voi aluksi käyttää niin kutsuttua vaimennuskohinaa yöllä, joka tasoittaa ääniä.

Miten hoitaa aamuheräämiset?

Illalla nukkumaanmeno yleensä sujuu sisaruksilta hyvin, mutta aamuherääminen voi joskus aiheuttaa ongelmia, jos ensimmäisenä herännyt on äänekkäämpi tapaus.

– Helpompaa voi olla tällöin yrittää saada nukkumisrytmi kuntoon ennen kuin lapsi siirtyy yhteiseen huoneeseen. Jos pienempi herää aina esimerkiksi viideltä ja vanhemmat käyvät nostamassa hänet sängystä, saattaa syntyä kierre. Lapsi ei opi nukahtamaan aamuyöstä uudestaan ja jatkamaan uniaan.

Jos taas pienempi nukkuu vaikka puoli seitsemän korville, ehkä toimivinta on hakea hänet makuuhuoneesta, jotta isompi voi jatkaa uniaan.

Isommalle lapselle voi myös selittää, miksi pienempi herää yöllä itkemään tuttiaan; pieni tarvitsee vielä harjoitusta, jotta löytää tutin itse. Pidemmän päälle on parempi, että lapsi oppii omatoimiset tuttietsinnät.

Niskakangas muistuttaa, että lapsen nukkumapaikka ei saisi muuttua jatkuvasti.

– Nukkumapaikan on tärkeää olla tuttu ja turvallinen, mutta jonkun verran voi ja kannattaa testata eri järjestelyjä. Ottaisin kuitenkin rennon kokeiluasenteen, jos pohtii lasten siirtämistä yhteiseen makuuhuoneeseen.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X