Lapsen terveys 08.04.2023

Höyryhengitys voi väärissä tilanteissa olla haitaksi – Lääkäri kertoo, kuinka teet sen oikein jopa lapsen kanssa

Höyryhengitys on vanha ja perinteinen tapa flunssaoireiden lievittämiseen. Mutta onko siitä oikeasti hyötyä?

Teksti
Eeva Pettersson

Höyryhengitys on perinteinen tapa flunssaoireiden helpottamisessa. Kuuman vesihöyryn hengittely kattilasta on helpottanut monen flunssaisen oireita, mutta siinä on etenkin pienten lasten kohdalla omat riskinsä. Onneksi turvallisempiakin keinoja höyryhengitykseen löytyy.

Tärkeää on tunnistaa, minkälaisten flunssaoireiden aikana höyryhengitystä käyttää, sillä joissain tilanteissa höyryhengityksestä voi olla jopa haittaa.

Höyryhengitys turvallisesti kotona

Kuuma vesi on vaarallinen elementti, ja veden kaatuessa päälle voi edessä olla pahat palovammat. Mikäli höyryhengityksen haluaa toteuttaa turvallisesti lasten kanssa, kannattaa unohtaa kattilat täynnä kiehuvaa vettä.

– Pienten lasten kanssa höyryhengitystä on turvallista kokeilla joitakin minuutteja istumalla kuumasta vedestä höyryävässä kylpyhuoneessa, toteaa lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

Yksi keino toteuttaa höyryhengitys, on istua lämpimästä vedestä höyryävässä suihkussa.

Apteekeista on saatavilla erilaisia höyryinhalaattoreita, jotka sopivat myös lapsille. Niissä on suppilo sekä erillinen säiliö kuumalle vedelle.

Höyryhengitystä voi halutessaan myös tehostaa eteerisillä öljyillä. Etenkin eukalyptus ja mentoliöljy tippoina sopivat tähän, mutta ne voivat Csonkan mukaan joissakin tapauksissa ärsyttää hengitysteiden limakalvoja.

Saunan lämpöä ja höyryä voi myös kokeilla.

– Pitää kuitenkin muistaa, että saunan löylyissä lämpötila voi nousta äkillisesti, eikä kosteus ole niin tasainen kuin höyryävässä suihkussa, sanoo Csonka.

Tunnista flunssan oireet – höyryhengitys on hyväksi vain tietyissä oireissa

Csonka muistuttaa, että on tärkeää tunnistaa flunssan oireet ja antaa höyryhengitystä vain tietyissä tilanteissa.

– Höyryhengityksestä voi olla apua etenkin limaisen yskän ja keuhkoputkentulehduksen aikana. Näissä tapauksissa höyryhengitys voi irrottaa limaa ja avata hengitysteitä, toteaa Csonka.

Höyry kosteuttaa hengitysteitä ja avaa tukkoista nenää.

Csonkan mukaan on myös tilanteita, jolloin höyryhengitys voi olla jopa haitallista.

– Esimerkiksi kurkunpään tulehdukseen ei nykyään enää suositella lämmintä höyryä, vaan ennemminkin kylmää ilmaa. Joskus kuuma höyry voi vain lisätä kurkunpään turvotusta.

Tieteellistä näyttöä höyryhengityksen tehosta ei ole

Pienet lapset sairastavat vuoden aikana jopa 6–10 flunssaa, jotka tuovat mukanaan monenlaisia oireita. Tyypillisesti flunssa kestää reilun viikon verran. Höyryhengitys on yksi tapa, jolla flunssan oireita voidaan kotikonstein lievittää.

– Lääketieteellistä näyttöä flunssan paranemisesta nopeammin höyryhengityksellä ei kuitenkaan ole, muistuttaa Csonka.

Höyryhengityksen lisäksi flunssaisen potilaan oloa voi yrittää lievittää myös muilla konsteilla, kuten levolla ja hyvällä nesteytyksellä. Joissain tapauksissa voi käyttää apuna keittosuolaliuosta ja pienille lapsille suunnattuja nenäniistimiä. Tulehduskipulääkkeitä suositellaan vain silloin jos flunssan yhteydessä esiintyy kipua tai kuumetta.

Lähteet: Lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Péter Csonka, Terveyskirjasto

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X