Lapsen terveys 03.01.2022

Sivuontelotulehdus voi oireilla pienellä lapsella epäselvästi – aamuyskä voi paljastaa flunssan jälkitaudin, joka vaatii antibiootit

Poskiontelotulehdus oireilee kouluikäisillä muun muassa tukkoisuutena ja paineen tunteena. Tauti vaatii antibiootteja.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Sivuontelotulehdus on usein flunssan jälkitautina esiintyvä infektio, jossa bakteerit aiheuttavat märän kertymistä poski- ja otsaonteloihin. Myös allerginen nuha voi altistaa sivuontelotulehduksille.

Bakteerien aiheuttamasta sivuontelotulehduksesta käytetään myös nimeä sinuiitti, kun taas arkikielessä poskiontelotulehdus on tutumpi nimitys taudille. Sivuontelotulehdus voikin esiintyä niin poskionteloiden kuin otsaonteloiden alueilla.

On hyvin tavallista, että lapsella on sivuontelotulehduksen kaltaisia oireita myös viruksen aiheuttaman flunssan aikana. Tällöin tila ei vaadi erityistä hoitoa vaan paranee itsestään samalla kuin flunssakin.

Lue myös: Flunssa, kuume, enterorokko… Lue kattava tietopaketti lastentaudeista!

Jos lapsella on flunssa, on tärkeää, että hän saa niistettyä molemmat sieraimet mahdollisimman tyhjäksi, sillä se ehkäisee infektioiden syntymistä.

Sivuontelotulehdus lapsella – nämä ovat oireet

Sivuontelotulehduksia ei juuri esiinny alle 3-vuotiailla lapsilla. Sitä vanhemmilla pitkittynyt, yli 10 vuorokauden mittainen sitkeä flunssa ja tukkoisuus antavat aihetta epäillä sivuontelotulehdusta lapsella.

Pienten lasten poskiontelotulehduksen oireet eivät välttämättä ole kovin selkeät. Paksu tai juokseva nuha sekä pitkittynyt yskä erityisesti aamuisin voivat olla keinoja tunnistaa sivuontelotulehdus.

Kuume ei ole erityisen yleistä, sillä sitä on alle puolella tautia sairastavista. Joskus pitkittynyt lämpöily voi kuitenkin juontaa juurensa tulehduksesta. Noin 50 prosentilla lapsista pahanhajuinen hengitys on osa infektiota.

Poskiontelotulehdus voi aiheuttaa kuumetta, mutta ei läheskään aina.

Pieni kohoasento voi auttaa poskiontelotulehduksen oireista kärsivää lasta.

Kouluikäisten lasten kohdalla oireet ovat usein helposti tunnistettavat. Tulehdus aiheuttaa paineen tunnetta poskipäissä, päänsärkyä sekä paksua nuhaa ja tukkoisuutta. Otsaontelotulehduksesta puhutaan silloin, kun pääoireena on etenkin otsasärky ja paineen tunne otsan alueella.

Poskiontelotulehdus vaatii lääkärissä käyntiä

Sivuontelotulehdus hoidetaan antibioottikuurilla, joten sitä epäillessä on syytä hakeutua lääkärin pakeille.

Hoitoon on hakeuduttava pikaisesti etenkin tilanteissa, joissa kouluikäinen, flunssaa ja kuumetta poteva lapsi valittaa otsasärkyä tai silloin, jos lapsella on nuhan seurana turvotusta posken tai silmän ympäristössä.

Alle kouluikäisille lapsille ei useinkaan tehdä röntgen- tai ultraäänitutkimusta tulehduksen varmistamiseksi, vaan antibioottihoito voidaan aloittaa oireiden ja lääkärin tutkimuksen perusteella.

Jos alle kouluikäinen lapsi tarvitsee lääkehoidon lisäksi poski- tai otsaonteloiden punktiota eli huuhtelua, se tehdään nukutuksessa. Tämä voi olla tarpeen tilanteissa, joissa tulehdus on pitkittynyt.

Näin helpotat lapsen oloa kotona

Antibioottihoidon lisäksi lapsen tukkoista ja kipeää olotilaa voi lievittää kotona nenäsumutteiden ja tulehduskipulääkkeiden avulla.

Lue myös: Kuinka estää taudin tarttuminen perheenjäseneltä toiselle? 9 keinoa, joita kannattaa kokeilla

Myös nenäkannun avulla tehtävä suolavesihuuhtelu voi helpottaa lapsen oloa.

Poskiontelotulehduksen aikana lapsen on hyvä nukkua hieman kohoasennossa – se voi auttaa paineen tunteeseen pään alueella.

Lähteet: Terveyskirjasto, Pikkujätti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X