Lapsen terveys 07.06.2019 Päivitetty 13.08.2019

Uusien ruokien pelko on perinnöllistä – tutkija: lapsena voi opetella pelosta irti

Lapsia kannattaa kannustaa maistamaan monenlaisia ruokia, sillä uusien makujen pelko voi uuden tutkimuksen mukaan uhata terveyttä monella tapaa.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock

Moni lapsi suhtautuu epäluuloisesti uusiin ruoka-aineisiin. Vanhempien kannattaa sinnikkäästi rohkaista lasta maistamaan aina uusia makuja, ettei lapselle kehity uusien ruokien pelkoa.

Uusien ruokien pelko (englanniksi food neophobia) on monella tavalla terveysriski, selviää vasta julkaistusta tutkimuksesta (THL). Fobiaa poteva kieltäytyy maistamasta ja syömästä uusia ruokia ja makuja.

Pelko kaventaa ruokavaliota ja voi lisätä kansantautien riskiä. Kapea ruokavalio heikentää sen laatua, jolloin riski sairastua 2 tyypin diabetetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin kohoaa. Myös nirsoilla ja valikoivasti ruokaan suhtautuvilla terveyshaitat ovat samankaltaisia.

Haitallinen syömiskäyttäytyminen periytyy

Uudessa suomalais-virolaisessa tutkimuksessa on todettu yhteys uusien ruokien pelon ja heikon ruokavalion laadun välillä. Uusia ruokia pelkäävä voi saada liian vähän kuituja, proteiinia ja kertatyydyttämättömiä rasvahappoja ja puolestaan tyydyttyneen rasvan ja suolan saanti on runsasta.

– Lohturuoan pariin on helpompi hakeutua kuin kummallisten, outojen ja kitkerien makujen maisteluun, sanoo THL:n tutkimusprofessori Markus Perola.

Näin totutat lasta uusiin makuihin – 4 vinkkiä

Aiemmissa, kaksossisarusten avulla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että uusien ruokien pelko periytyy voimakkaasti. Jopa 78 prosenttia ominaisuudesta voi olla geneettisesti periytyvää.

Uusien ruokien pelkoa esiintyy eniten lapsilla ja vanhuksilla, tosin aikuisväestöllä tätä on tutkittu vasta vähän.

Tottumuksesta voi päästä eroon

Monipuolinen ruokavalio on avain terveyteen. Tässä aikuisilla on suuri vastuu.

– Jos syömiskäyttäytymisen poikkeavuuksiin, kuten uusien ruokien pelkoon, puututaan jo lapsuudessa tai nuoruudessa, auttaa se estämään mahdollisia tulevia terveysongelmia jo varhaisvaiheessa, toteaa Markus Perola.

Uusien ruokien pelko periytyy, mutta siitä voi oppia pois.

– Perimä määrittää vain alttiuden uusien ruokien pelkoon, ja siitä voi opetella pois. Varhaiskasvatus ja elintapaohjaus aikuisuudessa voivat tukea monipuolisen ruokavalion kehittymisessä, Perola jatkaa.

Monet lapset syövät liikaa suolaa, sokeria ja rasvaa – Tällainen on ideaali ruokavalio lapselle

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X