Menu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Menu
ETUSIVU
KESKUSTELUT
Aihe vapaa
Lapsen saaminen
Vauva ja taapero
Lapset ja teinit
Perhe-elämä
Seksi
Seksinovellit ja eroottiset tarinat
KÄYTTÄJÄT
OHJEITA
Kirjaudu
Rekisteröidy
Hae
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Kaksplussan Keskustelupalsta
Kirjaudu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Perhe-elämä
Sisältää sieniohjeita
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Vastaa viestiketjuun
Muistiinpanot
<p>[QUOTE="Stracciatella, post: 1742439"]</p><p>Ahvenfileet sienikastikkeessa</p><p>4 hengelle</p><p></p><p>8 ahvenfilettä</p><p>1 kananmuna</p><p>1 dl vehnäjauhoja</p><p>½ tl suolaa</p><p>½ tl valkopippuria</p><p>2 salottisipulia</p><p>50 g voita</p><p>3 dl valkoviiniä</p><p>35 g (1 pss) kuivattua tattirouhetta</p><p>1 dl kermaa</p><p></p><p>1. Liota tattirouheetta pussin ohjeen mukaan.</p><p>2. Sekoita jauhot ja mausteet. </p><p>3. Riko haarukalla munan rakenne.</p><p>4. Silppua salottisipulit ja kuullota ne pannulla voissa.</p><p>5. Kasta ahvenfileet ensin munaan, kääntele sitten jauhoseoksessa ja paista pannulla molemmin puo-lin.</p><p>6. Kaada viini pannulle ja kiehauta. </p><p>7. Nosta fileet varovasti kuumalle tarjoiluvadille. </p><p>8. Lisää liotettu (ja turvonnut) tattirouhe pannuun ja kiehauta. </p><p>9. Viimeistele kermalla, kuumenna ja kaada kastike tarjoiluvadille ahvenfileiden päälle.</p><p>10. Tarjoa lisäksi keitettyjä uusia perunoita.</p><p></p><p>Korvasienipilahvi kaurasuurimoista</p><p></p><p>n.150-200 g korvasieniä (kahteen kertaan keitettyjä) tai 150 g siitakesieniä </p><p>1 sipuli hienonnettuna </p><p>2-3 rkl voita tai margariinina </p><p>2 dl kaurasuurimoita </p><p>5 dl kasvislientä (kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio + vettä) </p><p>valkopippuria </p><p>(suolaa) </p><p>kevätsipulia </p><p></p><p>1. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä 10 min. kummallakin kerralla. </p><p>2. Huuhdo keittämisten välillä ja jälkeen runsaassa vedessä. </p><p>3. Tuuleta hyvin keittämisen aikana. </p><p>4. Valuta sienet hyvin ja paloittele tai hakkaa pieneksi. </p><p>5. Hienonna sipuli. </p><p>6. Kuullota sieniä sekä sipulikuutioita voissa. </p><p>7. Lisää kaurasuurimot ja kuullota hetki. </p><p>8. Lisää kuuma liemi ja hauduta suurimot kypsiksi noin 20-30 minuuttia. </p><p>9. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla. </p><p>10. Lisää lopuksi joukkoon viipaloitua kevätsipulin vartta.</p><p></p><p>Sienipyttipannu</p><p></p><p>200 g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita</p><p>400 g kuorittuja raakoja perunoita</p><p>2 isoa sipulia</p><p>öljyä </p><p>yrttisuolaa</p><p>meiramia</p><p></p><p>1. Paloittele puhdistetut sienet. </p><p>2. Kuutioi perunat. </p><p>3. Suikaloi kuoritut sipulit. </p><p>4. Kuumenna öljy paistinpannussa, kypsennä siinä sienet ja nosta ne pannusta. </p><p>5. Kuumenna pannu uudestaan ja paista siinä perunakuutiot ja sipulit. </p><p>6. Mausta ne yrttisuolalla ja meiramilla. </p><p>7. Sekoita lopuksi kaikki keskenään. </p><p></p><p>Sienipyörykät</p><p></p><p>1l pilkottuja haaparouskuja yms.</p><p>5 kypsää perunaa </p><p>2 rkl korppujauhoja </p><p>1 - 2 munaa </p><p>1,5 dl maitoa </p><p>sipulia </p><p>pippuria </p><p>suolaa </p><p></p><p>1. Korppujauhot turvotetaan maidossa.</p><p>2. Sipuli ruskistetaan, sienet ja perunat hakataan tai jauhetaan hienoiksi. </p><p>3. Ainekset yhdistetään hyvin sekoittaen. </p><p>4. Seoksesta leivotaan pyöryköitä, jotka paistetaan, pannulla tai uunipellillä. </p><p>5. Sienien lisäksi jauheliha sopii mainiosti yhdistettäväksi mukaan.</p><p></p><p>Suppilovahveromuhennos</p><p></p><p>½-1 litraa tuoreita tai 2-4 dl pakastettuja suppilovahveroita</p><p>1 sipuli</p><p>2 rkl öljyä tai kasvimargariinia</p><p>2 ½ rkl vehnäjauhoja</p><p>4-5 dl kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa)</p><p>suolaa</p><p>valkopippuria</p><p>basilikaa tai kirveliä</p><p></p><p>1. Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa.</p><p>2. Hauduta sienisilppu siinä kevyesti. </p><p>3. Lisää sipulisilppu ja anna sen kiehahtaa sienten kanssa. </p><p>4. Haihduta nestettä. </p><p>5. Ripota päälle vehnäjauhot. </p><p>6. Sekoita ja lisää neste vähitellen pieninä erinä hyvin hämmentäen. </p><p>7. Mausta.</p><p>8. Anna hautua hiljalleen kannen alla vähintään 10 minuuttia. </p><p>9. Tarkista maku juuri ennen tarjoamista.</p><p></p><p>Liha-kanttarellipata </p><p></p><p>500 g naudan paistia</p><p>2 sipulia</p><p>2 rkl voita tai margariinia</p><p>15 murskattua katajanmarjaa</p><p>murskattu valkosipulin kynsi</p><p>3 dl kermaa</p><p>2 - 3 rkl soijakastiketta</p><p>300 g tuoreita kantarelleja</p><p>mustapippuria</p><p>1 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita (tai karpaloita)</p><p></p><p>1. Leikkaa liha kuutioiksi. </p><p>2. Silppua sipuli ja ruskista kevyesti padassa lihan ja murskattujen katajanmarjojen kanssa pienessä rasvamäärässä. </p><p>3. Lisää kerma, soijakastike, valkosipuli ja rouhittua pippuria. </p><p>4. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä kunnes liha tuntuu kypsältä. </p><p>5. Paista viipaloidut kantarellit pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut. </p><p>6. Lisää pataan ja anna hautua hetken aikaa. </p><p>7. Lisää puolukat ja tarkista maku. </p><p>8. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.</p><p></p><p>Kanttarellimuhennoksella kuorrutettu kukkakaali </p><p></p><p>1 kukkakaali</p><p>1 l kantarelleja</p><p>2 rkl öljyä</p><p>1 sipuli</p><p>3 - 4 rkl vehnäjauhoja</p><p>5 dl kukkakaalin keitinlientä</p><p>yrttisuolaa</p><p>sellerinlehtiä</p><p>1 dl juustoraastetta</p><p></p><p>1. Keitä kukkakaali kypsäksi (15 - 20 minuuttia), jäähdytä ja lohko. </p><p>2. Ota liemi talteen. </p><p>3. Puhdista ja paloittele sienet. </p><p>4. Haihduta niistä nestettä kuumassa pannussa. </p><p>5. Lisää öljy, silputtu sipuli, jauhot ja keitinliemi. </p><p>6. Mausta ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. </p><p>7. Voitele uunivuoka ja pane siihen paloiteltu kukkakaali, silputtuja sellerinlehtiä.</p><p>8. Kaada päälle sienimuhennos. </p><p>9. Peitä pinta juustoraasteella. </p><p>10. Kuorruta ruokaa kymmenisen minuuttia kuumassa (250 °C) uunissa.</p><p></p><p>Kanttarellihöystö</p><p></p><p>1 l tuoreita kantarelleja</p><p>2 rkl öljyä tai voita</p><p>1 tomaattia</p><p>½ l vettä</p><p>1 kasvis- tai lihaliemikuutio</p><p>2 tl sitruunamehua tai kuivaa sherryä</p><p></p><p>1. Keitä puhdistettuja ja paloiteltuja sieniä rasvassa padassa kunnes sienten neste on kuivunut. </p><p>2. Lisää hienonnettu sipuli ja lohkotut tomaatit. </p><p>3. Hauduta pari minuuttia ja lisää vesi ja lihaliemikuutio. </p><p>4. Anna höystön muhia puolisen tuntia ja lisää vettä tarvittaessa. </p><p>5. Mausta sitruunamehulla tai sherryllä. </p><p>6. Tarjoa perunoiden, pastan tai keitetyn riisin kanssa.</p><p></p><p>Sienikiusaus</p><p></p><p>10 kpl raakoja perunoita</p><p>150 g savukylkeä tai pekonia</p><p>2 sipulia</p><p>3-4 valkosipulin kynttä</p><p>3-4 dl sieniä hienonnettuna (tatteja, haperoita, rouskutkin käy myös suolasienet)</p><p>2 dl maitoa</p><p>200 g sulatejuustoa</p><p></p><p>1. Kuori ja suikaloi perunat.</p><p>2. Kuivaa sienet pannulla, lisää lihasuikaleet ja sipulisilppu, ruskista kevyesti, mausta.</p><p>3. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet ja sieniseos.</p><p>4. Sulata juusto kiehuvaan maitoon.</p><p>5. Kaada kastike vuokaan. </p><p>6. Paista 200° reilu tunti.</p><p>7. Tarjoa esim. punakaaliraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa. Nauti! </p><p>a. Perusohjeeseen voit lisätä kalaa, jättää lihan pois tai tehdä vain sienistä ja perunoista.</p><p></p><p>Sieni-kaalilaatikko</p><p></p><p>1 pss (35 g) kuivattuja voitatteja, tai 350 g tuoreita tatteja tai muita sieniä</p><p>3/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita</p><p>4 dl vettä</p><p>½ kg valkokaalia</p><p>2 sipulia</p><p>3 porkkanaa</p><p>1 tl suolaa</p><p>1/4 tl jauhettua valkopippuria</p><p>1 tl meiramia</p><p>1 tl kuminoita</p><p>3 dl maitoa</p><p>2 munaa</p><p></p><p>1. Perinteinen kaalilaatikko tehdään kokonaisista ohrasuurimoista. </p><p>2. Vaihteeksi jauhelihan voi korvata sienillä. </p><p>3. Liota kuivattuja sieniä 1 ½ desilitrassa vettä tunnin ajan. </p><p>4. Käytä myös liotusvesi ruokaan! Jos valmistat ruoan tuoreista sienistä, puhdista ja paloittele ne, ja kiehauta niitä pannulla hetki niin että sienten oma neste irtoaa. </p><p>5. Ripottele suurimot kypsymään kiehuvaan veteen. </p><p>6. Anna kiehua 20 minuuttia. </p><p>7. Sekoita mukaan suikaloitu kaali ja porkkana, sekä renkaiksi leikattu sipuli. </p><p>8. Anna seoksen hautua 15 minuuttia välillä sekoittaen.</p><p>9. Mausta seos ja lisää sienet. </p><p>10. Voitele uunivuoka ja kaada kasvisseos vuokaan. </p><p>11. Sekoita munamaito kulhossa ja kaada vuokaan. </p><p>12. Kypsennä 175 asteessa uunin alatasossa puolitoista tuntia. </p><p>13. Tarjoa lisukkeena puolukoita tai puolukkahilloa.</p><p></p><p>Syksyinen sienirisotto</p><p></p><p>2 dl risottoriisiä </p><p>5 dl kantarelleja tai muita kauden metsäsieniä</p><p>puolikas sipuli</p><p>5 dl hyvää kasvislientä </p><p>2 dl kuivaa valkoviiniä</p><p>1 dl tuoretta parmesaania raastettuna </p><p>hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria </p><p> </p><p>1. Kuullota ensin sipulia tilkkasessa oliiviöljyä.</p><p>2. Lisää hetken kuluttua pilkotut sienet joukkoon. </p><p>3. Lisää risottoriisi ja freesaa vielä hetki. </p><p>4. Yhdistä kasvisliemi ja viini ja kaada seosta kattilaan vähän kerrallaan antaen sen imeytyä välillä. </p><p>5. Jos keität kasvisliemen itse, jätä tällä kertaa selleri pois, sillä sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa. </p><p>6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi vielä parmesaanijuustoa. </p><p>7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti. </p><p>8. Annosten päälle voit vielä ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja. </p><p></p><p>Herkkusieni-kinkkupasta </p><p></p><p>rasia kotimaisia herkkusieniä </p><p>150 g kypsää kinkkua nauhamaisina suikaleina </p><p>purjosipulia viipaleina </p><p>puserrettu valkosipulin kynsi </p><p>reilusti persiljaa </p><p>keitettyä kuumaa spagettia tai muuta pastaa (parmesan-juustoraastetta) </p><p></p><p>1. Puhdista sienet ja leikkaa ne viipaleiksi. </p><p>2. Kuullota öljytilkassa paistinpannulla sienet, kinkku ja sipulit. </p><p>3. Lisää vielä persilja. </p><p>4. Lisää paistos kuumaan spagettiin, sekoita ja tarjoa ruoka välittömästi. </p><p></p><p>Tomaatti-Pesto-Herkkusieni omeletti</p><p>(6 annosta)</p><p></p><p>3 Kuorittua tomaattia (voit kaltata itse jos osaat, tai käyttää säilykejuttuja)</p><p>2-3 rkl Pestokastiketta</p><p>Tuoreita herkkusieniä</p><p>14 Kananmunaa</p><p>Loraus maitoa tai kermaa</p><p>Suolaa</p><p>Rouhittua mustapippuria</p><p>Juustoraastetta, esim. Emmental</p><p>Tuoretta basilikaa</p><p></p><p>1. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja pistä pannu kuumaksi. </p><p>2. Paista tomaatit ja sienet pestokastikkeessa kuumalla pannulla. </p><p>3. Pestossa on sen verran öljyä ettei sitä tarvitse erikseen lisätä. </p><p>4. Sekoita munat, kerma ja mausteet ja lisää seos pannulle muiden ainesten joukkoon. </p><p>5. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla niin kauan että munakas hyytyy. </p><p>6. Ihan lopuksi ripottele päälle juustoraaste ja basilika.</p><p></p><p>Herkkusieni-kinkkumuhennos (kevyt)</p><p>4 annosta</p><p></p><p>200 g vähärasvaista kinkkua</p><p>1 porkkana</p><p>2 sipulia </p><p>1 valkosipulinkynsi</p><p>½ pientä purjoa </p><p>100 g tuoreita herkkusieniä </p><p>½-1 tl karria </p><p>4 dl rasvatonta maitoa</p><p>1 kasvisliemikuutio</p><p>1 ½ rkl vehnäjauhoa</p><p>suolaa </p><p></p><p>1. Suikaloi kinkku. </p><p>2. Kuullota pannulla kuorittu ja paloiteltu porkkana, hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynsi. </p><p>3. Pane pannulle suikaloidut purjo ja herkkusienet ja kypsennä parin minuutin ajan. </p><p>4. Mausta karrilla, lisää maito ja pienitty kasvisliemikuutio. </p><p>5. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla ja anna kiehua vielä hetken ajan. </p><p>6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. </p><p>7. Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä tai röstiperunoiden seurana.</p><p></p><p>Kasvis-sienisalaatti</p><p></p><p>3 dl valkokaalia suikaleina </p><p>2 varsisellerin vartta ryöpättyinä suikaleina </p><p>2 porkkanaa karkeana raasteena </p><p>1 rasia tuoreita herkkusieniä lohkoina </p><p>1 ruukku rucola-salaattia </p><p>1 ruukku jääsalaattia </p><p>3-4 tomaattia viipaleina </p><p></p><p>yrttiöljy: </p><p>2 ruukkua basilikaa </p><p>suolaa </p><p>kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä </p><p></p><p>1. Hienonna yrttiöljyn ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.</p><p>2. Sekoita salaatin aineet keskenään ja mausta kastikkeella.</p><p>3. Tarjoa salaattilautasilta tai vadilta.</p><p></p><p>Sienisalaatti</p><p>7-8 dl sienisalaattia</p><p></p><p>5 dl (n. 350 g) sekasieniä</p><p>1 pieni sipuli</p><p>2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa</p><p>ripaus mustapippuria</p><p></p><p>Koristeeksi: </p><p>tuoretta persiljaa</p><p></p><p>1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. </p><p>2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. </p><p>3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. </p><p>4. Yhdistä aineet. </p><p>5. Koristele persiljalla.</p><p></p><p>Sienisalaatti 3</p><p></p><p>1 l suolattuja rouskuja </p><p>1-2 tl maustepippureita rouhittuna </p><p>1-2 sipulia </p><p></p><p>Kastike: </p><p>2 tlk (á 1 1/2 dl) ranskankermaa tai vastaavasti kermaviiliä, kermavaahtoa tai smetanaa </p><p></p><p>1. Liota suolasieniä kylmässä vedessä vettä välillä vaihtaen 7-8 tuntia. </p><p>2. Jos kiire yllättää, voit liottaa sienet myös lämpimässä vedessä, jolloin suola haihtuu nopeammin. Jäähdytä sienet kuitenkin lopuksi.</p><p>3. Hienonna sienet veitsellä hakaten. </p><p>4. Lisää maun mukaan pippuria. </p><p>5. Kuori ja hienonna sipulit. </p><p>6. Lisää sipulisilppu sieniin ja tarjoa sellaisenaan. </p><p>7. Jos haluat sienisalaattiin kastikkeen, riittää sekoitettu ranskankerma tai vastaava kermavalmiste. </p><p>8. Myös vaahtoutuva kasvirasva, Creme Vispi sopii.</p><p></p><p>Feta-herkkusienet </p><p></p><p>Herkkusieniä </p><p>Feta-juustoa </p><p>Yrttejä </p><p>Smetanaa </p><p>Juustoraastetta </p><p></p><p>1. Valitse suuria herkkusieniä. </p><p>2. Poista kannat. </p><p></p><p>Täytä lakit: </p><p>1. laita jokaisen sisään pala fetaa ja yrttiä makusi mukaan (esim. basilikaa). </p><p>2. Peitä feta smetanalla ja/tai ranskankermalla. </p><p>3. Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta ja laita uuniin n. 200-asteeseen 20-30 minuutiksi eli kunnes pinta on saanut väriä. </p><p>4. Tarjoa leivän kera.</p><p></p><p>Eksoottiset sekasienet </p><p></p><p>500 g sieniä ryöpättynä </p><p>voita </p><p>fenkolia </p><p>suolaa </p><p>valkopippuria </p><p>1 dl smetanaa </p><p>ruohosipulia </p><p></p><p>1. Hienonna sienet ja paista kullankeltaisiksi. </p><p>2. Mausta suolalla, fenkolilla ja valkopippurilla. </p><p>3. Sekoittele smetana joukon jatkeeksi. </p><p>4. Hauduta 5 min. </p><p>5. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. </p><p></p><p>Nokkostahnalla täytetyt herkkusienet </p><p></p><p>1 dl keitettyä nokkosta tai pinaattia</p><p>6 rkl voita</p><p>tuoreita herkkusieniä</p><p>2 viipaletta leipää</p><p>suolaa ja mustapippuria</p><p></p><p>1. Ryöppää nokkosia pari minuuttia ja valuta.</p><p>2. Silputtele pieniksi.</p><p>3. Sekoita nokkoset, muserrettu leipä ja voi keskenään, maustaen suolalla ja pippurilla.</p><p>4. Puhdista herkkusienet ja koverra kanta pois.</p><p>5. Täytä herkkusienet voi-nokkosseoksella, kääri folioon</p><p>6. Anna paistua noin 10-15 min.</p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE="Stracciatella, post: 1742439"] Ahvenfileet sienikastikkeessa 4 hengelle 8 ahvenfilettä 1 kananmuna 1 dl vehnäjauhoja ½ tl suolaa ½ tl valkopippuria 2 salottisipulia 50 g voita 3 dl valkoviiniä 35 g (1 pss) kuivattua tattirouhetta 1 dl kermaa 1. Liota tattirouheetta pussin ohjeen mukaan. 2. Sekoita jauhot ja mausteet. 3. Riko haarukalla munan rakenne. 4. Silppua salottisipulit ja kuullota ne pannulla voissa. 5. Kasta ahvenfileet ensin munaan, kääntele sitten jauhoseoksessa ja paista pannulla molemmin puo-lin. 6. Kaada viini pannulle ja kiehauta. 7. Nosta fileet varovasti kuumalle tarjoiluvadille. 8. Lisää liotettu (ja turvonnut) tattirouhe pannuun ja kiehauta. 9. Viimeistele kermalla, kuumenna ja kaada kastike tarjoiluvadille ahvenfileiden päälle. 10. Tarjoa lisäksi keitettyjä uusia perunoita. Korvasienipilahvi kaurasuurimoista n.150-200 g korvasieniä (kahteen kertaan keitettyjä) tai 150 g siitakesieniä 1 sipuli hienonnettuna 2-3 rkl voita tai margariinina 2 dl kaurasuurimoita 5 dl kasvislientä (kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio + vettä) valkopippuria (suolaa) kevätsipulia 1. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä 10 min. kummallakin kerralla. 2. Huuhdo keittämisten välillä ja jälkeen runsaassa vedessä. 3. Tuuleta hyvin keittämisen aikana. 4. Valuta sienet hyvin ja paloittele tai hakkaa pieneksi. 5. Hienonna sipuli. 6. Kuullota sieniä sekä sipulikuutioita voissa. 7. Lisää kaurasuurimot ja kuullota hetki. 8. Lisää kuuma liemi ja hauduta suurimot kypsiksi noin 20-30 minuuttia. 9. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla. 10. Lisää lopuksi joukkoon viipaloitua kevätsipulin vartta. Sienipyttipannu 200 g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita 400 g kuorittuja raakoja perunoita 2 isoa sipulia öljyä yrttisuolaa meiramia 1. Paloittele puhdistetut sienet. 2. Kuutioi perunat. 3. Suikaloi kuoritut sipulit. 4. Kuumenna öljy paistinpannussa, kypsennä siinä sienet ja nosta ne pannusta. 5. Kuumenna pannu uudestaan ja paista siinä perunakuutiot ja sipulit. 6. Mausta ne yrttisuolalla ja meiramilla. 7. Sekoita lopuksi kaikki keskenään. Sienipyörykät 1l pilkottuja haaparouskuja yms. 5 kypsää perunaa 2 rkl korppujauhoja 1 - 2 munaa 1,5 dl maitoa sipulia pippuria suolaa 1. Korppujauhot turvotetaan maidossa. 2. Sipuli ruskistetaan, sienet ja perunat hakataan tai jauhetaan hienoiksi. 3. Ainekset yhdistetään hyvin sekoittaen. 4. Seoksesta leivotaan pyöryköitä, jotka paistetaan, pannulla tai uunipellillä. 5. Sienien lisäksi jauheliha sopii mainiosti yhdistettäväksi mukaan. Suppilovahveromuhennos ½-1 litraa tuoreita tai 2-4 dl pakastettuja suppilovahveroita 1 sipuli 2 rkl öljyä tai kasvimargariinia 2 ½ rkl vehnäjauhoja 4-5 dl kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa) suolaa valkopippuria basilikaa tai kirveliä 1. Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa. 2. Hauduta sienisilppu siinä kevyesti. 3. Lisää sipulisilppu ja anna sen kiehahtaa sienten kanssa. 4. Haihduta nestettä. 5. Ripota päälle vehnäjauhot. 6. Sekoita ja lisää neste vähitellen pieninä erinä hyvin hämmentäen. 7. Mausta. 8. Anna hautua hiljalleen kannen alla vähintään 10 minuuttia. 9. Tarkista maku juuri ennen tarjoamista. Liha-kanttarellipata 500 g naudan paistia 2 sipulia 2 rkl voita tai margariinia 15 murskattua katajanmarjaa murskattu valkosipulin kynsi 3 dl kermaa 2 - 3 rkl soijakastiketta 300 g tuoreita kantarelleja mustapippuria 1 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita (tai karpaloita) 1. Leikkaa liha kuutioiksi. 2. Silppua sipuli ja ruskista kevyesti padassa lihan ja murskattujen katajanmarjojen kanssa pienessä rasvamäärässä. 3. Lisää kerma, soijakastike, valkosipuli ja rouhittua pippuria. 4. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä kunnes liha tuntuu kypsältä. 5. Paista viipaloidut kantarellit pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut. 6. Lisää pataan ja anna hautua hetken aikaa. 7. Lisää puolukat ja tarkista maku. 8. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa. Kanttarellimuhennoksella kuorrutettu kukkakaali 1 kukkakaali 1 l kantarelleja 2 rkl öljyä 1 sipuli 3 - 4 rkl vehnäjauhoja 5 dl kukkakaalin keitinlientä yrttisuolaa sellerinlehtiä 1 dl juustoraastetta 1. Keitä kukkakaali kypsäksi (15 - 20 minuuttia), jäähdytä ja lohko. 2. Ota liemi talteen. 3. Puhdista ja paloittele sienet. 4. Haihduta niistä nestettä kuumassa pannussa. 5. Lisää öljy, silputtu sipuli, jauhot ja keitinliemi. 6. Mausta ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. 7. Voitele uunivuoka ja pane siihen paloiteltu kukkakaali, silputtuja sellerinlehtiä. 8. Kaada päälle sienimuhennos. 9. Peitä pinta juustoraasteella. 10. Kuorruta ruokaa kymmenisen minuuttia kuumassa (250 °C) uunissa. Kanttarellihöystö 1 l tuoreita kantarelleja 2 rkl öljyä tai voita 1 tomaattia ½ l vettä 1 kasvis- tai lihaliemikuutio 2 tl sitruunamehua tai kuivaa sherryä 1. Keitä puhdistettuja ja paloiteltuja sieniä rasvassa padassa kunnes sienten neste on kuivunut. 2. Lisää hienonnettu sipuli ja lohkotut tomaatit. 3. Hauduta pari minuuttia ja lisää vesi ja lihaliemikuutio. 4. Anna höystön muhia puolisen tuntia ja lisää vettä tarvittaessa. 5. Mausta sitruunamehulla tai sherryllä. 6. Tarjoa perunoiden, pastan tai keitetyn riisin kanssa. Sienikiusaus 10 kpl raakoja perunoita 150 g savukylkeä tai pekonia 2 sipulia 3-4 valkosipulin kynttä 3-4 dl sieniä hienonnettuna (tatteja, haperoita, rouskutkin käy myös suolasienet) 2 dl maitoa 200 g sulatejuustoa 1. Kuori ja suikaloi perunat. 2. Kuivaa sienet pannulla, lisää lihasuikaleet ja sipulisilppu, ruskista kevyesti, mausta. 3. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet ja sieniseos. 4. Sulata juusto kiehuvaan maitoon. 5. Kaada kastike vuokaan. 6. Paista 200° reilu tunti. 7. Tarjoa esim. punakaaliraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa. Nauti! a. Perusohjeeseen voit lisätä kalaa, jättää lihan pois tai tehdä vain sienistä ja perunoista. Sieni-kaalilaatikko 1 pss (35 g) kuivattuja voitatteja, tai 350 g tuoreita tatteja tai muita sieniä 3/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita 4 dl vettä ½ kg valkokaalia 2 sipulia 3 porkkanaa 1 tl suolaa 1/4 tl jauhettua valkopippuria 1 tl meiramia 1 tl kuminoita 3 dl maitoa 2 munaa 1. Perinteinen kaalilaatikko tehdään kokonaisista ohrasuurimoista. 2. Vaihteeksi jauhelihan voi korvata sienillä. 3. Liota kuivattuja sieniä 1 ½ desilitrassa vettä tunnin ajan. 4. Käytä myös liotusvesi ruokaan! Jos valmistat ruoan tuoreista sienistä, puhdista ja paloittele ne, ja kiehauta niitä pannulla hetki niin että sienten oma neste irtoaa. 5. Ripottele suurimot kypsymään kiehuvaan veteen. 6. Anna kiehua 20 minuuttia. 7. Sekoita mukaan suikaloitu kaali ja porkkana, sekä renkaiksi leikattu sipuli. 8. Anna seoksen hautua 15 minuuttia välillä sekoittaen. 9. Mausta seos ja lisää sienet. 10. Voitele uunivuoka ja kaada kasvisseos vuokaan. 11. Sekoita munamaito kulhossa ja kaada vuokaan. 12. Kypsennä 175 asteessa uunin alatasossa puolitoista tuntia. 13. Tarjoa lisukkeena puolukoita tai puolukkahilloa. Syksyinen sienirisotto 2 dl risottoriisiä 5 dl kantarelleja tai muita kauden metsäsieniä puolikas sipuli 5 dl hyvää kasvislientä 2 dl kuivaa valkoviiniä 1 dl tuoretta parmesaania raastettuna hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria 1. Kuullota ensin sipulia tilkkasessa oliiviöljyä. 2. Lisää hetken kuluttua pilkotut sienet joukkoon. 3. Lisää risottoriisi ja freesaa vielä hetki. 4. Yhdistä kasvisliemi ja viini ja kaada seosta kattilaan vähän kerrallaan antaen sen imeytyä välillä. 5. Jos keität kasvisliemen itse, jätä tällä kertaa selleri pois, sillä sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa. 6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi vielä parmesaanijuustoa. 7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti. 8. Annosten päälle voit vielä ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja. Herkkusieni-kinkkupasta rasia kotimaisia herkkusieniä 150 g kypsää kinkkua nauhamaisina suikaleina purjosipulia viipaleina puserrettu valkosipulin kynsi reilusti persiljaa keitettyä kuumaa spagettia tai muuta pastaa (parmesan-juustoraastetta) 1. Puhdista sienet ja leikkaa ne viipaleiksi. 2. Kuullota öljytilkassa paistinpannulla sienet, kinkku ja sipulit. 3. Lisää vielä persilja. 4. Lisää paistos kuumaan spagettiin, sekoita ja tarjoa ruoka välittömästi. Tomaatti-Pesto-Herkkusieni omeletti (6 annosta) 3 Kuorittua tomaattia (voit kaltata itse jos osaat, tai käyttää säilykejuttuja) 2-3 rkl Pestokastiketta Tuoreita herkkusieniä 14 Kananmunaa Loraus maitoa tai kermaa Suolaa Rouhittua mustapippuria Juustoraastetta, esim. Emmental Tuoretta basilikaa 1. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja pistä pannu kuumaksi. 2. Paista tomaatit ja sienet pestokastikkeessa kuumalla pannulla. 3. Pestossa on sen verran öljyä ettei sitä tarvitse erikseen lisätä. 4. Sekoita munat, kerma ja mausteet ja lisää seos pannulle muiden ainesten joukkoon. 5. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla niin kauan että munakas hyytyy. 6. Ihan lopuksi ripottele päälle juustoraaste ja basilika. Herkkusieni-kinkkumuhennos (kevyt) 4 annosta 200 g vähärasvaista kinkkua 1 porkkana 2 sipulia 1 valkosipulinkynsi ½ pientä purjoa 100 g tuoreita herkkusieniä ½-1 tl karria 4 dl rasvatonta maitoa 1 kasvisliemikuutio 1 ½ rkl vehnäjauhoa suolaa 1. Suikaloi kinkku. 2. Kuullota pannulla kuorittu ja paloiteltu porkkana, hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynsi. 3. Pane pannulle suikaloidut purjo ja herkkusienet ja kypsennä parin minuutin ajan. 4. Mausta karrilla, lisää maito ja pienitty kasvisliemikuutio. 5. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla ja anna kiehua vielä hetken ajan. 6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 7. Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä tai röstiperunoiden seurana. Kasvis-sienisalaatti 3 dl valkokaalia suikaleina 2 varsisellerin vartta ryöpättyinä suikaleina 2 porkkanaa karkeana raasteena 1 rasia tuoreita herkkusieniä lohkoina 1 ruukku rucola-salaattia 1 ruukku jääsalaattia 3-4 tomaattia viipaleina yrttiöljy: 2 ruukkua basilikaa suolaa kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä 1. Hienonna yrttiöljyn ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. 2. Sekoita salaatin aineet keskenään ja mausta kastikkeella. 3. Tarjoa salaattilautasilta tai vadilta. Sienisalaatti 7-8 dl sienisalaattia 5 dl (n. 350 g) sekasieniä 1 pieni sipuli 2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa ripaus mustapippuria Koristeeksi: tuoretta persiljaa 1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. 2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. 3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. 4. Yhdistä aineet. 5. Koristele persiljalla. Sienisalaatti 3 1 l suolattuja rouskuja 1-2 tl maustepippureita rouhittuna 1-2 sipulia Kastike: 2 tlk (á 1 1/2 dl) ranskankermaa tai vastaavasti kermaviiliä, kermavaahtoa tai smetanaa 1. Liota suolasieniä kylmässä vedessä vettä välillä vaihtaen 7-8 tuntia. 2. Jos kiire yllättää, voit liottaa sienet myös lämpimässä vedessä, jolloin suola haihtuu nopeammin. Jäähdytä sienet kuitenkin lopuksi. 3. Hienonna sienet veitsellä hakaten. 4. Lisää maun mukaan pippuria. 5. Kuori ja hienonna sipulit. 6. Lisää sipulisilppu sieniin ja tarjoa sellaisenaan. 7. Jos haluat sienisalaattiin kastikkeen, riittää sekoitettu ranskankerma tai vastaava kermavalmiste. 8. Myös vaahtoutuva kasvirasva, Creme Vispi sopii. Feta-herkkusienet Herkkusieniä Feta-juustoa Yrttejä Smetanaa Juustoraastetta 1. Valitse suuria herkkusieniä. 2. Poista kannat. Täytä lakit: 1. laita jokaisen sisään pala fetaa ja yrttiä makusi mukaan (esim. basilikaa). 2. Peitä feta smetanalla ja/tai ranskankermalla. 3. Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta ja laita uuniin n. 200-asteeseen 20-30 minuutiksi eli kunnes pinta on saanut väriä. 4. Tarjoa leivän kera. Eksoottiset sekasienet 500 g sieniä ryöpättynä voita fenkolia suolaa valkopippuria 1 dl smetanaa ruohosipulia 1. Hienonna sienet ja paista kullankeltaisiksi. 2. Mausta suolalla, fenkolilla ja valkopippurilla. 3. Sekoittele smetana joukon jatkeeksi. 4. Hauduta 5 min. 5. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. Nokkostahnalla täytetyt herkkusienet 1 dl keitettyä nokkosta tai pinaattia 6 rkl voita tuoreita herkkusieniä 2 viipaletta leipää suolaa ja mustapippuria 1. Ryöppää nokkosia pari minuuttia ja valuta. 2. Silputtele pieniksi. 3. Sekoita nokkoset, muserrettu leipä ja voi keskenään, maustaen suolalla ja pippurilla. 4. Puhdista herkkusienet ja koverra kanta pois. 5. Täytä herkkusienet voi-nokkosseoksella, kääri folioon 6. Anna paistua noin 10-15 min. [/QUOTE]
Esikatsele
Nimimerkki
Varmistus
Järjestä seuraavat numerot pienimmästä suurimpaan: 3 6 1
Lähetä vastaus
Uusimmat
Luetuimmat
Kuumimmat
Uusimmat
Näytä kaikki
1.
Nainen, äänestä naista
21 min sitten
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
2.
Kuka osais auttaa?joku tekniikkanero tms. Kyse on siitä kun WhatsApp ryhmässä on paljon pdf-tiedostoja mitkä haluaisin tablettiin
Eilen 23:42
vierailija
5 Viestiä
Aihe vapaa
3.
Oletko aamu uninen vai iltauninen?
Eilen 23:30
vierailija
4 Viestiä
Aihe vapaa
4.
SDP mölisee laitaoikeistosta ja putinismista – demarien EU-kärkiehdokas puolusti kiihkeästi Venäjän kaasuputkea ja sai Putinilta ystävyyskunniamerkin
Eilen 20:36
vierailija
4 Viestiä
Aihe vapaa
5.
Kilttimiestä vähän hirvittää missä olisi ilman vaimoa
Eilen 19:23
vierailija
4 Viestiä
Aihe vapaa
6.
Miltä kuulostaa: Charlotte Sofia ja Penelope Ilona?
Eilen 19:01
vierailija
4 Viestiä
Aihe vapaa
7.
Miten muut viettää alkavaa viikonloppua? Kilttimies grillaa kaninpihvejä vaimonsa kanssa ja vaimo on pukeutunut vain narubikinien alaosaan 🤩
Eilen 18:48
vierailija
13 Viestiä
Aihe vapaa
8.
Kilttimies havahtui ettei ole oikeastaan riisunut naista alastomaksi
Eilen 18:35
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
Luetuimmat
1.
Välimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisille
Started by vierailija
Tiistai klo 20:59
Luettu: 1K
Aihe vapaa
2.
Tunnettu rap-artisti C. Gambino kuoli eilen ampumaväIikohtauksessa Ruotsin Göteborgissa
Started by vierailija
Keskiviikko klo 11:19
Luettu: 1K
Aihe vapaa
3.
Jos sota syttyisi, niin mihin sinä menisit turvaan
Started by viisikymppinen isoäiti
Keskiviikko klo 10:43
Luettu: 688
Aihe vapaa
4.
Yksi kuva näyttää Reissu-Sanna Marinin hurjan matkatahdin. Kerosiiniä palaa ja aukkoja tulee otsonikerrokseen 😢
Started by vierailija
Sunnuntai klo 08:34
Luettu: 506
Aihe vapaa
5.
Miten dementiaa voi ennaltaehkäistä?
Started by vierailija
Keskiviikko klo 13:16
Luettu: 506
Aihe vapaa
6.
Sanna irstaili keskellä katua
Started by vierailija
Keskiviikko klo 13:59
Luettu: 505
Aihe vapaa
7.
50v Ivan Puopolo ottaa turpaan piliittisessa argumentoinnissa parikymppiseltä
Started by vierailija
Sunnuntai klo 16:58
Luettu: 500
Aihe vapaa
8.
Alkionsiirto ja raskaustesti
Started by vierailija
Maanantai klo 16:43
Luettu: 469
Lapsen saaminen
Kuumimmat
Näytä kaikki
1.
Aikamoinen puutarha
Latest: vierailija
2 min sitten
Aihe vapaa
2.
Lähetä terveisesi kaipaamallesi ihmiselle yöketju
Latest: vierailija
3 min sitten
Aihe vapaa
3.
K/B-komposti
Latest: vierailija
4 min sitten
Aihe vapaa
4.
Vieläkö on ihmisiä jotka eivät usko ilmastonmuutokseen?
Latest: vierailija
12 min sitten
Aihe vapaa
5.
Nainen, äänestä naista
Latest: vierailija
15 min sitten
Aihe vapaa
6.
Kuka osais auttaa?joku tekniikkanero tms. Kyse on siitä kun WhatsApp ryhmässä on paljon pdf-tiedostoja mitkä haluaisin tablettiin
Latest: vierailija
20 min sitten
Aihe vapaa
7.
jeeee jee jeee farmin voitti Sami Jauhojärvi
Latest: vierailija
38 min sitten
Aihe vapaa
8.
Näin nopeasti suomalaiset jyräsivät rantaruotsalaiset Espoossa
Latest: vierailija
41 min sitten
Aihe vapaa
Yhteistyössä
Perhe-elämä
Sisältää sieniohjeita
Ylös
Bottom
+ Aloita uusi keskustelu