Kasvatus 17.07.2024

Ristiäiset rippikoulussa? Tapa on huomattavasti yleistynyt viime vuosina

Rippileiri-ikäisten kasteiden määrä on neljässä vuodessa lähes kaksinkertaistunut koko maassa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Yhä useampi nuori viettää ristiäisiään rippikoulussa, tiedottaa Espoon seurakuntayhtymä. Rippileiri-ikäisten kasteiden määrä on neljässä vuodessa lähes kaksinkertaistunut koko maassa.

Vuonna 2019 rippikoulua käyviä nuoria kastettiin yhteensä 543. Vuonna 2023 heitä oli 923. Kirkon tilastojen mukaan eniten rippikouluikäisten ristiäisiä vietetään heinäkuussa.

– Nykyään rippileirille osallistuu enemmän nuoria, joita ei ole eri syistä kastettu vauvana. Vanhemmat ovat saattaneet haluta, että nuori saa itse tehdä valinnan kirkkoon liittymisestä ja kuulumisesta. Osa kastetuista nuorista on taas taustaltaan monikulttuurisia, eikä heitä siksi ole kastettu vauvana, Leppävaaran seurakunnan rippikoulupappi Emilia Kallioniemi pohtii tiedotteessa.

Kirkkoon kuulumaton nuori voi tulla kastetuksi ja liittyä kirkkoon missä vaiheessa tahansa rippikoulua: ennen alkutapaamisia, leirillä tai ennen konfirmaatiojuhlaa. Alle 18-vuotias tarvitsee molempien huoltajiensa luvan kirkkoon liittymiseen.

Rippikoulun voi käydä ilman kastetta, mutta konfirmaatio edellyttää kirkon jäsenyyttä. Konfirmaatio on puolestaan edellytys kummina toimimiselle. Oikeus kirkkovihkimiseen vaatii rippikoulun käymisen, mutta ei välttämättä konfirmaatiota.

Kastaminen tarkoittaa lapsen liittämistä uskoon ja seurakunnan jäseneksi. Konfirmaatiossa on kyse kasteen vahvistamisesta, eli rippikoulun käynyt vahvistaa itse kuuluvansa kristilliseen uskoon, johon hänet on kastettu.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X