Minun tarinani 06.07.2016 Päivitetty 18.08.2023

Tässä ovat heinäkuun kansiäitikilpailun voittajat!

Vaasalainen Pia Kivelä, 21, voitti heinäkuun kansiäitiäänestyksen tyttärensä Elsan, 9 kk, kanssa. Elsan isä on asiakaspalvelutehtävissä työskentelevä Berat, 27. Perheeseen kuuluu myös Onni-kissa. Pia on tällä hetkellä kotiäitinä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Ari Heinonen/Otavamedia

Tuo ei tule kestämään.

Näin pessimistisesti Pian kaverit arvioivat ystävänsä tuoreen suhteen kolmisen vuotta sitten. Pia oli ihastunut kesätyöpaikassaan mukavaan poikaan, jossa oli ystävien mielestä kaksi epäilyttävää piirrettä: tämä oli Piaa seitsemän vuotta vanhempi ja kotoisin erilaisesta kulttuurista. Beratin Kosovon albanialainen muslimiperhe tuli Suomeen pakolaisina hänen ollessaan alakoululainen.

Kaverit ovat väärässä, Pia ja Berat päättivät – ja niin kävikin. Suhde jatkui, syveni ja eteni kihloihin. Viime syyskuussa Piasta ja Beratista tuli vanhempia, kun hartaasti toivottu suurisilmäinen ja tuuheatukkainen Elsa syntyi.

Erilaiset taustat ovat rikkaus

Kummankin vanhemmat ovat hyväksyneet nuoren perheen ilman mutinoita. Hymyilevä Elsa on tietenkin sulattanut molempien sukujen jäsenten sydämet.

– Helposti ajatellaan, että monikulttuuriset suhteet ovat vaikeita. Meillä se on ainoastaan rikkaus. Kaksi eri kulttuuritaustaa avaa Elsalle ovia, Pia sanoo.

Kosovolaisuus näkyy perheen arjessa vain vähän, sillä Berat on hyvin suomalaistunut. Berat yrittää puhua Elsan kanssa albaniaa, mutta kieli kääntyy helposti suomeksi. Islamin uskonto näkyy vain siinä, että isi ei syö sianlihaa. Elsaa ei liitetty mihinkään uskontokuntaan, vaan hän saa itse vanhempana päättää, mihin haluaa kuulua.

– Joulupöydässä on nykyään tarjolla kalkkunaa kinkun lisäksi – siinä ehkä suurin muutos. Elsan elämä tuntuu olevan pelkkää juhlaa, kun kristillisten juhlien lisäksi hän pääsee kokemaan Kosovon albaanien monet juhlat, Pia nauraa.

Lue myös: Suloiset kaksoset toukokuun kansikuvauksissa – katso video

Synnyttäneiden osastolle ilman vauvaa

Elsan odotus ja synnytys sujuivat helposti – oppikirjan mukaan, Pia kuvailee – mutta heti sen jälkeen alkoi tapahtua. Vauvalta löydettiin sydämestä sivuääni ja pieni reikä, joten hänet kiidätettiin synnytyssalista suoraan teholle.

– Oli aika orpo olo tulla synnyttäneiden osastolle yksin, kun muilla oli vauvat vierellään, Pia muistelee.

Vuorokauden kuluttua Elsa pääsi pois teholta ja sen jälkeen kaikki on sujunut hyvin. Vika sydämessä on korjaantunut itsekseen, ja Elsa on nykyään terve ja iloinen vauva, joka ei ole piinannut vanhempiaan pahemmin edes yöheräilyillä.

– Vaikeinta on ollut se, että muistaisin olla välillä muutakin kuin äiti. Vielä yhdeksän kuukauden jälkeenkin koen joka kerta huonoa omatuntoa, kun jätän Elsan esimerkiksi isovanhemmille hoitoon, Pia sanoo.

Lue myös: Äiti-bloggaaja Matleena Kaksplussan kansikuvauksissa katso video

Häät tiedossa

Selkeät suunnitelmat. Sellaiset Pialla on aina ollut elämässään. Jo pienenä tyttönä hän tiesi haluavansa lapsia, mieluiten nuorena ja useamman. Tokaluokalla varmistui myös unelma-ala: lastenhoito.

Nyt Pia lopettelee äitiyslomaansa ja valmistautuu aloittamaan työt perhepäivähoitajana. Haaveissa on opiskella joskus erityislastentarhanopettajaksi. Lisää lapsiakin saa tulla.

– En kuitenkaan halua kahta vauvaa samaan aikaan, joten toista lasta ei tule ihan heti, Pia sanoo.

Yhden merkkipaalun ajankohta on kuitenkin jo päätetty: Vaasassa tanssitaan ensi kesänä kosovolais-pohjalaisia häitä.

Katso video kansikuvauksista!

Lue muiden kansiäitien haastattelut:
Kesäkuun kansiäitikilpailun voittajat Matleena ja Leo
Toukokuun kansiäitikilpailun voittajat Nelli ja kaksostytöt Lily ja Lucy
Maaliskuun kansiäitikilpailun voittajat Maria ja Luka

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X