Vanhemmuus 08.11.2017 Päivitetty 11.11.2021

Sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta vihaa isänpäivää: ”Olen isä vain lapsilleni, en muille”

Kantaaottavista pilapiirroksistaan tunnetun sarjakuvapiirtäjä Ville Rannan mielestä isänpäivästä ja äitienpäivästä tulisi kokonaan luopua.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Lehtikuva

Nelisen vuotta sitten lähestyvä isänpäivä kirvoitti sarjakuvapiirtäjä Ville Rannalta  Facebookiin kipakan päivityksen, jossa hän julisti vihaavansa isänpäivää. Kolmen lapsen isä ei halua tulla määritellyksi isyytensä kautta. Hän on isä vain omille lapsilleen – ei kenellekään muulle.

– En halua olla isä yhteiskunnan tai toisten ihmisten silmissä. En haluaisi, että minua määritellään isyyteni kautta. Jos minulle jaettaisiin isänpäivänä kunniamerkki isyydestäni, en ottaisi sitä missään tapauksessa vastaan, Ville Ranta napauttaa.

”Kerään rohkeutta päiväkodin isänpäiväkahvitukseen”

Isän roolissa esiintyminen koulun ja päiväkodin juhlissa tuntuu Rannasta epämiellyttävältä. Siitä huolimatta hän aikoo urheasti seistä päiväkodin isänpäiväkahveilla ja ottaa lahjat vastaan lapsiltaan. Sen hän tosin tekee pelkästään lastensa vuoksi.

– Kerään jo rohkeutta perjantain isänpäiväkahvitukseen päiväkodilla. Aion kestää sen talvisodan hengessä, enkä ruttaa lasteni lahjoja suoraan. Toivoisin, ettei isän- ja äitienpäivää olisi olemassakaan, mutta enemmistö perheellisistä ihmisistä taitaa tykätä niistä. En siksi ryhtyisi kampanjoimaan juhlapäiviä vastaankaan, Ranta huokaa.

Sarjakuvapiirtäjä suostuu jopa viettämään isänpäivää kotona yhdessä 14- ja 11-vuotiaiden tytärtensä ja 3-vuotiaan poikansa kanssa.

– En viitsi kiukutella lapsilleni isänpäivästä, vaan otan mukisematta vastaan heidän tekemänsä kortit ja lahjat. Koko sunnuntaita en aio siihen tuhlata. Kyllä sen pitää olla 15 minuutissa ohi aamulla ja sitten on päästävä elämässä eteenpäin, Ranta naurahtaa.

Pilapiirros isänpäivästä

Ajankohtaisiin aiheisiin tarttuvana piirtäjänä Ville Ranta on tottunut ottamaan isänpäivään kantaa. Hän piirsi aiheesta taannoin pilapiirroksen, joka julkaistiin Demokraatti-lehden verkkosivuilla.

– Isänpäivän ja äitienpäivän yhteydessä korostetaan aina perhearvoja ja sukupuolirooleja. Useimmille ihmisille ne roolit sopivat. Monet nauttivat näistä vanhempien juhlapäivistä, mutta itse koen perhearvoihin liittyvän keskustelun vastenmieliseksi. Siinä on mielestäni aina jotain kuvottavaa, kun ihmisiä kunnioitetaan isinä ja äiteinä, miehinä ja naisina, Ranta toteaa.

”Kohu läheisenpäivästä tuntui ylimitoitetulta”

Isänpäivään on kohdistunut viime aikoina vilkasta keskustelua. Muutama vuosi sitten kaksi helsinkiläispäiväkotia päätti alkaa kutsumaan isänpäivää läheisenpäiväksi. Päiväkotien päätös herätti laajan keskustelun isänpäivän merkityksestä ja tarpeellisuudesta. Rannan mielestä läheisenpäivästä syntynyt kohu oli suhteettoman suuri.

– Arvokeskustelu kahden päiväkodin ratkaisujen ympärillä tuntui ylimitoitetulta. Mielestäni kyse oli hyvin käytännöllisestä ratkaisusta. Jos joissakin päiväkotiryhmissä alkaa tuntua siltä, että isänpäivän viettoon liittyy liikaa ongelmia, on pelkästään järkevää miettiä, voitaisiinko asiassa toimia jollakin toisella tavalla, Ranta pohtii.

Lue myös: Jari Sinkkonen läheisenpäiväkohusta: Isänpäivä pysyköön isänpäivänä

Juttua muokattu 11.11.2021. Lisätty alkuun julkaisuajankohta.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X