Vauva 07.02.2018 Päivitetty 29.05.2023

Anna, Kide vai kenties Kaukomieli – mikä nimeksi lapselle? 8 nimenvalintaa helpottavaa vinkkiä

Nimen valitseminen lapselle on joskus vaikeaa. Pitäisikö valita klassinen, joka kielelle taipuva vai vanha suvussa kulkenut nimi? Listasimme vinkit, jotka helpottavat nimivalintaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Lapsen nimen valinta on hauskaa, mutta joskus myös tuskaista puuhaa. Pitäisikö valita sukunimen kanssa rimmaava vai eksoottinen nimi? Mitä jos toinen vanhempi on nimiasiassa täysin eri linjoilla?

Listasimme vinkit, jotka auttavat suunnistamaan nimiviidakossa. Sopivaa nimeä voi etsiä myös lapsen horoskooppimerkin tai Kaksplussan nimikoneen avulla.

1. Muistele sukulaistesi nimiä

Muistele sukulaisiasi ja tutki valokuva-albumeiden nimiä. Sukupolvien takaa voi löytyä todella kauniita ja erikoisia nimiä. Perinnenimen antaminen lapselle luo jatkuvuuden tunnetta, ja se on tapa kunnioittaa rakasta sukulaista.

Vanhoja nimiä voi etsiä myös hautausmailta. Kivistä löytää joskus yllättäviä nimiä, joita ei ole enää almanakassa. Esimerkiksi Arijoutsi, Ilmatar, Talvikki ja Kaukomieli ovat muinaissuomalaisia, lähes kadonneita nimiä. Lisää vanhoja suomalaisia nimiä löydät Nimikirja-sivustolta ja Wikipediasta.

Keskustele: Merkityksellinen, vanhanaikainen nimi?

2. Hae inspiraatiota luonnosta

Luontonimillä voi ilmaista niin herkkyyttä, voimaa kuin reippauttakin. Miltä kuulostavat vaikkapa Kielo, Tammi tai Tuisku?

Luonnosta löytyy myös neutraaleja nimiä. Esimerkiksi Halla, Viima ja Kide sopivat sekä tytölle että pojalle. Lisäksi luontonimet kuulostavat kauniilta. Aava, Sade ja Laine suorastaan hyväilevät korvia. Lisää luontonimiä löydät Lapsennimi-sivustolta.

Keskustele: Keksi upea luontonimi luomuprinssille tai -prinsessalle

3. Selaa eri almanakkoja

Jos mieluista nimeä ei löydy suomalaisesta almanakasta, selaile ruotsalaista, suomenruotsalaista tai ortodoksista nimipäiväkalenteria. Eri kalentereiden nimiin voi tutustua Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuilla.

Suomenruotsalaisen nimipäiväkalenterin nimet löytyvät myös aakkosjärjestyksessä Wikipediasta. Ruotsalaisten nimipäiväkalenteriin voi tutustua Calendar-sivustolla. Suomen ortodoksisen kirkon sivuilta löytyy naisten- ja miestennimiin jaettu aakkosellinen nimilista.

4. Tutki muotinimiä

Jos etsit ajan hengen mukaista nimeä, hae inspiraatiota suosituimpien nimien listasta. Kaksplussan sivuilta löydät vuoden 2016 ja vuoden 2015 suosituimmat nimet. Muodikkaita tytönnimiä ovat nyt Sofia, Aino ja Venla. Poikien kärjessä ovat Onni, Leo ja Elias.

Väestörekisterikeskuksen kokoaa vuosittain tilastot suosituimmista nimistä. Keskuksen sivuilla voikin tutustua eri vuosikymmenien muotinimiin.

5. Mieti esikuviesi nimiä

Haluaisitko kunnioittaa lapsen nimellä rakasta Armi-mummoa, jonka nimi viittaa hauskasti sekä Armi Toivaseen että Armi Kuuselaan? Saiko The Crown -sarja sinut fanittamaan kuningatar Elisabetia tai ihailetko Martti Ahtisaarta? Sopiva nimi voi löytyä esikuvaltasi tai sinulle tärkeältä ihmiseltä.

Lue myös: Julkkisten lasten oudoimmat nimet

6. Kuulostele nimeä

Auditiivisesti suuntautuneet eli äänille herkät ihmiset miettivät usein, miltä nimi kuulostaa. Sulje silmät ja sano nimi ääneen. Onko nimen taivuttaminen helppoa? Rimmaako se sukunimeen? Millaisia tunteita ja mielikuvia nimen sointi herättää?

Pitkät vokaalit ja lempeät konsonantit, kuten m, l ja s tuovat nimeen vakautta, pehmeyttä ja heleyttä. Lyhyet vokaalit, kaksitavuisuus ja kovat konsonantit, kuten k, t ja r, tekevät nimestä reippaan. Miellyttääkö korvaasi Aatos, Saaga, Totti vai Kerttu?

7. Klassinen nimi helpottaa elämää ulkomailla

Lapsen kansainvälinen nimi voi helpottaa monikulttuurisen tai ulkomailla asuvan perheen elämää. Mieti nimiä, jotka on helppo lausua ja kirjoittaa eri kielillä. Klassiset ja universaalit nimet, kuten Maria, Anna ja Daniel ovat helpompia kuin pitkät ja supisuomalaiset nimet.

8. Huomioikaa molempien toiveet

Oman lapsen nimi on tunnekylläinen asia. Sukulaisten toiveita ei tarvitse kuulla, mutta on tärkeää, että nimi miellyttää kumpaakin vanhempaa.

Listatkaa, millaisista nimistä pidätte ja ette pidä. Keskittykää tämän jälkeen niihin, jotka miellyttävät molempia. Jos ette pääse täydelliseen yhteisymmärrykseen, tehkää kompromissi: toinen valitsee etunimen, toinen toisen ja vaikka kolmannenkin.

Lue myös: Jadeliina vai Jooseppi – tämän lapsesi nimi paljastaa sinusta

Muista nimilaki

Luovuutensa voi päästää valloilleen Suomen nimilain rajoissa. Tällä hetkellä lapselle saa antaa enintään kolme nimeä. Tytölle ei voi antaa miehen nimeä eikä pojalle naisen nimeä.

Etunimeksi ei voi antaa sukunimeä, ja vanhempien nimestä muodostettu -poika tai -tytär-loppuinen nimi ei voi olla ensimmäinen etunimi. Esimerkiksi Juhani Matinpoika on sallittu, Matinpoika Juhani ei.

Nimi ei saa olla sopimaton tai liian epäsuomalainen. Esimerkiksi Macadamiaa, Luciferoa, Sälliä ja Xstinaa ei ole hyväksytty. Päätöksen nimen sopivuudesta tekee maistraatti, mutta nimikiistoja viedään joskus jopa korkeimpaan oikeuteen.

Kun pohdit nimen sopivuutta, mieti, onko nimi helppo lausua, kirjoittaa ja taivuttaa. Liittyykö nimeen ikäviä tai koomisia sivumerkityksiä, joista voi olla lapselle haittaa.

Lue myös: Katso suosituimmat ja oudoimmat nimet – nämäkin erikoiset nimet menivät läpi

Lähteet: Babycenter,  Lapsennimi.com, Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, Nimikirja, Ortodoksinen kirkko, Väestörekisterikeskus

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X