Vauva 16.05.2019 Päivitetty 29.05.2023

Iivo-nimen suosio nousee kuin raketti – katso, mitkä ovat lasten seuraavat trendinimet!

Hiihtosankari Iivo Niskanen lienee syyllinen siihen, että Iivo-nimi oli viime vuonna eniten suosiotaan lisännyt poikien nimi Suomessa. Tyttöjen nimistä nosti suosiotaan eniten Armi.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
OM-arkisto

Hiihtäjä Iivo Niskanen on suomalaisten mielestä kerrassaan esimerkillinen urheilusankari: sen huomaa siitä, että vuonna 2018 Iivo-nimi teki syntyneiden lasten nimitilastoissa hurjan nousun. Mutta millaiset nimitrendit muuten nostavat juuri nyt päätään? Lue jutun lopusta lista, mitkä tyttöjen ja poikien nimet nostivat eniten suosiotaan viime vuonna ja minkä nimien suosio on laskussa!

Useimmat vanhemmat haluavat antaa vauvalleen nimen, joka ei juuri nyt ole muodissa. Jotkut haluavat antaa lapselleen nimen julkisuuden henkilön mukaan, toiset jatkavat suvussa kulkeneita nimiperinteitä ja nykyään halutaan myös antaa mahdollisimman erikoisia nimiä.

– Sellainen trendi on vahvistunut, että vanhemmat haluavat valita lapselleen nimen, jota ei ole vielä muilla. Viime vuonna viisi prosenttia lapsista sai nimen, jota ei ole kenelläkään toisella samana vuonna syntyneellä lapsella, sanoo nimitutkija Minna Saarelma-Paukkala.

Miten nimitrendit ja trendinimet syntyvät?

Myös etunimien määrä on lisääntynyt trendin myötä. 1980-luvulla oli rekisteröity 50 000 etunimeä, kun tällä hetkellä etunimien määrä on 120 000. Tähän toki vaikuttavat myös maahanmuutto ja monikulttuurisuus.

Miten nimitrendit sitten syntyvät, jos vanhemmat haluavat antaa lapselleen uniikin nimen? Yleisin tapa nimitrendin syntymiseen on se, että suositaan sellaisia nimiä, jotka ovat olleet suosittuja aikaisemmin. Lapsille annetaan nimiä, jotka ovat olleet muotia noin sata vuotta sitten.

Toinen nimitrendin muodostumistapa juontuu Minna Saarelma-Paukkalan mukaan populaarikulttuurista. Vanhemmat haluavat nimetä vauvan oman esikuvansa mukaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime vuonna nousevien nimien kärkisijaa pitelevä Iivo. Kolmas trendi muodostuu siitä, että samaan aikaan viehätytään äänteellisesti samantyyppisistä nimistä. Viimeisimpänä esimerkkinä Eliel, Noel ja Mikael.

Sukupuolineutraalit nimet ovat myös tämän päivän ilmiö

Nimitrendit kestävät trendin muodostumistavasta riippuen vuodesta kymmeneen vuotta. Suosituimpien nimien listalla ovat vuodesta toiseen tietyt kestosuosikit, kuten Maria tai Anna. Tämän hetken trendinä on antaa vauvalle mahdollisimman yksilöllinen nimi ja keksiä jopa täysin uusia nimiä. Nimiä annetaan usein suomen kielen pohjalta. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Tyrsky, Kuura, Lumpeenkukka, Peippo tai Käpy.

– Myös sukupuolineutraalit nimet ovat nyt ilmiö. Tilastoista ei kuitenkaan voi nähdä nimenannon motiivia, sanoo Saarelma-Paukkala.

Uudet nimet ovat sukupuolineutraaleja, kunnes ne vakiintuvat ja ne mielletään tietylle sukupuolelle paremmin sopivaksi. Esimerkiksi nimeä Sulo annettiin 1800-luvulla myös naisille ja Rauha-nimeä miehille, kun alettiin keksiä uusia suomenkielisiä nimiä. Tämän hetken nimissä on siis samaa vakiintumattomuutta, ennen kuin nimi yleistyy.

Usein pojan nimeksi mielletään helpommin o-kirjaimeen päättyvät nimet ja tyttöjen nimiksi a-kirjaimeen päättyvät nimet. Tämä heijastuu eurooppalaisen nimikäytänteen vakiintuneista käytänteistä.

Ihan mitä tahansa nimeä lapselle ei kuitenkaan voi antaa, vaan nimilaissa on säädetty, että nimi ei saa aiheuttaa pahennusta. Pojalle ei saa antaa tytön nimeä tai toisinpäin, ja nimen täytyy vastata vakiintunutta nimikäytäntöä eikä se saa olla sukunimityyppinen.

– Nimen hyväksymiseen vaikuttaa myös se, onko kyseessä vastasyntynyt vai aikuinen. Lapsen suojelu on myös tärkeää, sanoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana toimiva Saarelma-Paukkala.

Nousevat nimisuosikit vuonna 2018

Laskevat nimisuosikit vuonna 2018

Lue lisää: Eevi ja Eeli vuoden 2018 suosituimmat nimet – katso myös muut nimisuosikit!

Näiden etunimien suosio on kasvussa – suurten ikäluokkien Pirkot ja Ristot tekevät paluun

Väestörekisterikeskuksen listat viime vuosien suosituimmista etunimistä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X