Imetys ja vauvan ruoka 18.10.2017 Päivitetty 13.08.2019

Kolmas pyörä, sinua tarvitaan! Viisi vinkkiä, miten läheinen voi tukea imetystä

Läheisen antama imetystuki on kokonaisvaltaista: toimitaan kantoapuna, tehdään kodinaskareita ja ollaan läsnä. Huolenpitoa tarvitsevat niin vauva kuin äitikin.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Heti vauvan syntymän jälkeen imettäminen vie suuren osan äidin ajasta. Äiti toimii ruokapöytänä, johon muut kuin vauva eivät mahdu. Läheiset voivat kokea olonsa neuvottomaksi ja turhautuneeksikin – mihin minua tarvitaan? Läheisten antamalla tuella on kuitenkin korvaamaton merkitys imetyksen onnistumisessa. Tuen saaminen heijastuu myös rintaruokinnan kestoon. Listasimme keinot, joilla tukea imetystä:

1. Tehokkuutta taloudenhoitoon

Sillä aikaa kun äiti keskittyy rintaruokintaan, puoliso voi ottaa vastuuta kotitöistä tavallista enemmän. Imetystuki onkin myös konkreettisia tekoja: siivoamista, tuttipullojen pesemistä, pyykkien ripustamista ja koiran ulkoilutusta. Tekemättömät kotityöt voivat stressata äitiä siinä määrin, että se saattaa vaikeuttaa imettämistä ja jopa maidoneritystä. Kumppani voi myös kysyä äidiltä suoraan, millaisia toiveita tällä on kodinhoidon suhteen.

2. Tarjoa apukäsiä

Vaikka imetys onkin äidin vastuulla, lähipiiri voi hoitaa vauvaa muilla tavoilla. Imetystä helpottaa, jos lähellä on apua vauvan siirtelyssä ja rinnalle nostamisessa. Tarjoudu vaipanvaihtajaksi tai vaunujentyöntäjäksi. Äiti saa tervetulleen hengähdyshetken ja läheinen saa viettää aikaa vauvan kanssa. Puoliso voi ottaa tehtäväkseen öiset pullosyöttämiset, mikä mahdollistaa äidille enemmän unta.

3. Pidä iholla

Ihokontaktia vaativat toimenpiteet, kuten kylvettäminen ja vaatteidenvaihto, lisäävät läheisyyttä hoitajan ja vauvan väliseen suhteeseen. Ihokontakti helpottaa vauvaa sopeutumaan kohdun jälkeiseen elämään ja lisää turvallisuuden tunnetta. Lisäksi se edistää itse imetystä, koska ihokontaktissa vauvan hamuilurefleksi vahvistuu ja imemisotteen löytyminen helpottuu.

4. Mitä äiti haluaisi?

Äiti huolehtii vauvasta, mutta kuka huolehtisi äidistä? Läheisillä on tärkeä tehtävä äidin hyvinvoinnin varmistamisessa. Äidin riittävä lepo ja oikeanlainen ravinto tehostavat maidoneritystä. Huolenpitoa ja välittämistä kokeva äiti jaksaa huolehtia paremmin myös vauvastaan. Puolison ja muiden läheisten tehtävänä on myös aika-ajoin tiedustella, mikäli äiti tarvitsee käytännönapua, lepotaukoa tai lohduttavaa olkapäätä.

5. Ilon kautta!

Tutkimusten mukaan riittävästi positiivista ja myönteistä suhtautumista kokeneet äidit imettävät pidempään kuin he, joiden lähipiiri suhtautuu imetykseen neutraalisti tai negatiivisesti. Perheen myönteinen ilmapiiri mahdollistaa tunteiden ja kokemusten estottoman jakamisen. Mikäli imettämisessä on ongelmia, läheinen tukee ja kannustaa äitiä – ei syyllistä tai kritisoi.

Lähde: Lastenneuvolakäsikirja

Pohjoismainen imetysviikko 16.–22.10.2017. Imetysviikon teemana on tänä vuonna ”Imetyksen tukena yhdessä”. Lisätietoa Imetyksen tuki ry.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X