Vauva 19.08.2022

Pitkät ajomatkat vauvan kanssa vaativat suunnittelua – Liikenneturvan asiantuntija muistuttaa asiasta, joka tuppaa usein unohtumaan

Autoillessa on huolehdittava niin kuskin vireystilasta, pysähdysten määrästä kuin lasten viihtyvyydestä.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Automatkat pienen vauvan kanssa sujuvat joskus mutkattomasti, joskus hermoja raastaen.

Pakolliset automatkat kauppaan tai neuvolaan eivät vaadi oikein asennetun turvakaukalon lisäksi muuta suunnittelua, mutta pidemmillä matkoilla on mietittävä etukäteen miten matka taitetaan kaikkien kannalta mukavimmin.

Varsinkin pysähdyspaikkoihin kannattaa tutustua pitkää reittiä suunnitellessa etukäteen, jotta vauvan pääsee laskemaan aika ajoin esimerkiksi mahdollisimman pitkälleen.

Lue myös: 14 asiaa, jotka vanhemmat tietävät pitkistä automatkoista lasten kanssa

Pitkillä automatkoilla voivat hermostua niin lapset kuin aikuiset

Yleensä turvakaukalot on suunniteltu niin, että vauva voi olla niissä lähes makuuasennossa tai kuten vauvaa muutenkin pidettäisiin. Siksi turvakaukalon ei pitäisi aiheuttaa lapsen ergonomialle haittaa.

Vauvoille tai taaperoille ei kuitenkaan suositella tuntien yhtäjaksoista paikallaan oloa turvaistuimissa, koska ne eivät mahdollista liikehtimistä juurikaan.

Tämä voi haitata selkärangan ergonomiaa tai lisätä riskiä hengitysteiden tukkeutumiselle asennon lysähtäessä kasaan päin.

– Pieni lapsi tai vauva ei välttämättä myöskään viihdy paikallaan kovin pitkä aikoja kerrallaan hereillä ollessaan, joten pitkien ajomatkojen aikana on hyvä pitää taukoja niin lapsen viihtyvyyden kuin muiden matkustajien ja etenkin kuljettajan vireystilan varmistamiseksi, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski huomauttaa.

Suositusten mukaan lapsen tulisi istua selkä menosuuntaan vähintään nelivuotiaaksi asti.

Vaihtoehtoisia matkustustapoja kannattaa harkita

On syytä muistaa, että kuljettajan keskittyminen voi häiriintyä lapsen kokiessa olonsa autossa epämukavaksi. Tuomikoski suositteleekin pitkille ajomatkoille mukaan myös aikuista seuraa, jos mahdollista.

– Olisi hyvä, että vauvan kanssa matkustettaessa autossa olisi kuljettajan lisäksi muitakin aikuisia. Näin kuljettaja voisi keskittyä ajotehtävään, ja lapsen mukavuudesta ja viihtyvyydestä voitaisiin myös huolehtia ajon aikana.

Mikäli pitkä automatka pienen lapsen kanssa ajoittuu yöhön, on kuljettajan vireystilaa syytä tarkkailla Tuomikosken mukaan erityisen hyvin.

– Väsymys heikentää ajokykyä Pitkiä matkoja suunnitellessa kannattaa miettiä, onko muita mahdollisuuksia matkustamiseen kuin oma auto. Voisiko matkan tehdä junalla tai linja-autolla, tai voiko matkaa tehdä lyhyemmissä pätkissä ja yöpyä jossain, jotta kaikki saisivat levähdys-, jaloittelu- ja liikkumistaukoja?

Selkä menosuuntaan matkustaminen on pienelle lapselle turvallisinta

Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuu asianmukaisessa turvalaitteessa 150 cm pitkäksi asti. Selkä menosuuntaan on puolestaan suositeltua niin pitkään kuin mahdollista, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi saakka.

Keskiverto yksivuotiaan pään paino on vielä jopa neljänneksen kehon kokonaispainosta, kun taas aikuisen on vain kuutisen prosenttia. Tämän takia pienen lapsen herkkä niska saa selkä menosuuntaan olevissa istuimissa parhaimman tuen törmäystilanteessa.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei kuitenkaan saa asettaa etupenkille, jos etuistuin on varustettu turvatyynyin, sillä täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

Lähteet: Liikenneturva

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X