Onko lapsesi syöttötuoli turvallinen? Tämä on yksi keskeisimpiä turvallisuustekijöitä

Tukes selvitti, kuinka markkinoilla olevat syöttötuolit täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tukesin juuri päättyneessä valvontaprojektissa selvitettiin, täyttävätkö markkinoilla olevat syöttötuolit niille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto testautti 12 markkinoilla olevaa syöttötuolia. Testauksessa selvitettiin esimerkiksi, kaatuuko syöttötuoli liian helposti tai voiko lapsi juuttua tuoliin kiinni tai pudota siitä.

Tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä. Yhtään tuolia ei määrätty myyntikieltoon, poistettavaksi markkinoilta tai takaisinvedettäväksi. Merkinnöistä ja käyttöohjeista löytyi kuitenkin puutteita.

– Yksikään syöttötuoleista ei kaatunut. Se on hyvä asia, koska vakaus on yksi keskeisimpiä syöttötuolin turvallisuustekijöitä, kertoo ylitarkastaja Jenni Mutka.

Merkintäpuutteita lähes jokaisessa syöttötuolissa

Aivan puhtain paperein tuolit eivät kuitenkaan testistä selvinneet, vaan jokaisesta löytyi jotain huomautettavaa.

Testatuista syöttötuoleista kahdessa oli standardiin verrattuna liian suuret jalka-aukot. Näistä tuoleista toisessa myös selkänojan etäisyys tuolin etureunan turvakaareen oli liian suuri ja selkänoja liian matala.

Tukes kuitenkin katsoi, että tuolit eivät kokonaisuutena arvioiden aiheuta sellaista putoamis- tai kiinnijuuttumisriskiä, että kyseisten puutteiden johdosta olisi tällä erää tarpeen määrätä esimerkiksi myyntikieltoa.

Merkintäpuutteita löytyi yhtä lukuun ottamatta jokaisesta tuolista. Lisäksi vain kolmen syöttötuolin käyttöohjeet täyttivät vaatimukset.

– Osasta tuoleista puuttui esimerkiksi suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet tai varoitusmerkintä, että pakkauspussia ei saa antaa lapsille tukehtumisvaaran vuoksi. Merkintä- ja käyttöohjepuutteet kehotettiin korjaamaan, Mutka kertoo.

Tukes lähetti tulokset tiedoksi yrityksille, jotta nämä voivat ottaa ne toiminnassaan huomioon. Tuoleja ei testattu kaikilta osin. Esimerkiksi kemiallisia tai paloturvallisuusominaisuuksia ei testattu.

Valvo syöttötuolissa istuvaa lasta

Syöttötuoli on pääsääntöisesti tarkoitettu avuksi alle kolmevuotiaan lapsen ruokailutilanteissa. Hyvä syöttötuoli on vakaa ja ominaisuuksiltaan sellainen, että lapsen ei ole mahdollista nousta seisomaan tuolissa tai tippua siitä.

– Syöttötuolissa olevaa lasta tulee vahtia koko ajan. Lasta ei saa jättää yksin syöttötuoliin edes hetkeksi. Jos tuolissa istuva lapsi työntää tai potkaisee vaikkapa pöydän reunasta vauhtia, hutera tuoli saattaa kaatua, ja lapsi voi loukkaantua, Mutka varoittaa.

Syöttötuolin rakenteeseen, materiaaleihin, ominaisuuksiin ja laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi on hyvä muistaa ainakin nämä:

  • Älä jätä lasta yksin syöttötuoliin ja valvo lasta koko ajan.
  • Hanki sopivan kokoinen syöttötuoli. Jos syöttötuolin ominaisuuksia on tarkoitettu muutettavaksi lapsen kasvaessa, huolehdi, että ominaisuudet vastaavat lapsen kokoa. Liian iso tai liian pieni tuoli voi olla vaarallinen.
  • Jos lapsi ei osaa vielä istua itse, älä laita häntä syöttötuoliin, joka on tarkoitettu jo istumaan oppineille lapsille.
  • Kiinnitä lapsi syöttötuoliin turvavaljaalla tai -vyöllä, jos tuolissa sellainen on, ja käytä sitä aina, kun lapsi istuu tuolissa. Varmista, että turvavaljas tai -vyö ei ole liian löysällä.
  • Älä käytä rikkinäistä syöttötuolia. Esimerkiksi lohkeama tuolin tukirakenteessa tai rispaantunut turvavaljas voi tehdä tuolin käytöstä vaarallista.
  • Syöttötuoli ei ole kiipeilyteline tai lelu. Valvo, ettei lapsi kiipeä tuoliin tai siitä pois.
  • Huolehdi, että syöttötuoli on tasaisella alustalla aina, kun lapsi istuu tuolissa.
  • Noudata käyttöohjeita ja pidä huolta syöttötuolin kunnosta sekä siisteydestä. Esimerkiksi turvavaljaiden lukon väliin joutuneet ruoantähteet voivat estää lukon oikean toiminnan.
  • Hanki syöttötuolista kadonneen tai rikkoutuneen turvavaljaan tai -vyön tilalle uusi.
  • Älä anna syöttötuolin pakkausmateriaaleja lasten leikkeihin. Muovipussit voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa.

Lue myös: Onko kotisi lapselle turvallinen? Tarkista nämä asiat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X