Synnytys 19.06.2020 Päivitetty 29.05.2023

Kuinka paljon painaa Suomen suurin 2010-luvulla syntynyt vauva? Ensisynnyttäjälle tehdään aina sektio, jos vauva on poikkeuksellisen iso

Ei ole olemassa yksiselitteistä rajaa sille, milloin suurikokoinen vauva päädytään synnyttämään sektiolla, asiantuntija kertoo.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Vauvan suuri syntymäpaino on tyypillisesti synnyttäjälle pelottavaa. Myös viimeinen raskauskolmannes voi tuntua odottajasta tukalalta, jos iso vauva painaa kohdussa.

Suurikokoisia vauvoja syntyy Suomessa edelleen, vaikka terveydenhuollossa pyritään ehkäisemään suurta syntymäpainoa.

Suomen suurimmat vauvat 2010-luvulla

Suomen suurimmat vauvat viime vuosikymmeneltä painoivat yli 6 kiloa. Niin suuria vauvoja syntyy Suomessa harvemmin kuin kerran vuodessa. Vastasyntyneet painavat keskimäärin 3,5 kiloa.

2010-luvun toistaiseksi suurin vastasyntynyt on vuonna 2013 Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntynyt 6,315-kiloinen vauva. Suuri on myös vuonna 2012 Helsingin Kätilöopiston sairaalassa syntynyt lapsi, joka painoi 6,150 kiloa.

Yli kuusikiloisten joukkoon lukeutuu myös vuonna 2016 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa syntynyt 6,090-kiloinen vauva. Hän on saatavilla olevissa tilastoissa viimeisin yli kuuden kilon vastasyntynyt Suomessa.

Suomen suurimpien vauvojen syntymäpainot vuosina 2010-2018

Taulukossa on kunkin vuoden suuripainoisin vastasyntynyt.

Syntymävuosi Paino kg
2013 6,315
2012 6,150
2016 6,090
2018 5,880
2014 5,850
2017 5,740
2010 5,680
2015 5,660
2011 5,615

Epätavallisen suuri syntymäpainon arvio huomioidaan synnytystapaa suunnitellessa.

– Sikiön kokoa arvioidaan koko ajan raskauden edetessä. Jos sikiö todetaan suurikokoiseksi, tehdään synnytystapa-arvio. Raskaana oleva lähetään synnytystapa-arvioon omaan synnytyssairaalaan, kertoo Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Katriina Bildjuschkin.

Yleensä se tehdään raskausviikon 36 jälkeen.

– Arviossa huomioidaan aina raskauden kulkuun ja sikiön tarjontaan liittyvien asioiden lisäksi äidin lantio suhteessa sikiön painoon ja aiempien synnytysten kulku.

Ultraäänitutkimukseen pohjautuva painoarvio ei tosin ole kovin luotettava, kertoo HUSin Naistenklinikan osastonylilääkäri Aydin Tekay.

– Tutkimuksen virhemarginaali on jopa 10-15 prosenttia. Suomessa poikkeavan isoja, yli 4,5 kilon painoisia vauvoja syntyy kuitenkin harvoin. Sikiöiden keskipaino on pysynyt Suomessa viimeisen 30 vuoden aikana muuttumattomana, Tekay toteaa.

Vauvan painon nousu ja se, onko vauva esikoinen vai nuorempi sisarus, eivät vaikuta toisiinsa.

Sillä, onko vauva esikoinen vai nuorempi sisarus, ei ole merkitystä hänen syntymäpainonsa kannalta.

Tiettyä painorajaa sille, milloin sektio valikoituu synnytystavaksi, ei ole.

– Tarkkaa kilo- tai grammamäärää ei voi antaa, sillä kyse on aina yksilöllisestä arviosta. Mutta tavallisesti sikiö arvioidaan suureksi, jos paino-arvio on 4500 grammaa tai enemmän, Bildjuschkin kertoo.

Syntyykö siis suurikokoisia vauvoja juurikaan alateitse?

– Vain satunnaisesti, vaikka joskus uudelleensynnyttäjän kohdalla asiaa harkitaan. Ensisynnyttäjille tehdään aina tässä tapauksessa sektio, jos vauvan painoarvio on tiedossa, kertoo Tekay.

Vauvan painon nousu – miksi osa vauvoista on suuripainoisia?

Suomen painavimman vauvan titteliä kantanee edelleen vuonna 1979 syntynyt Olli Kivi, josta Ilta-Sanomat uutisoi taannoin. Syntyessään 6,7-kiloisen Kiven äiti kuvailee jutussa olleensa raskaana ”kuin aavikkolaiva”.

Silti synnytys hoidettiin onnistuneesti alakautta, vaikka jännitykseltä ei vältytty. Napanuora oli kiertynyt kaksi kertaa vauvan kaulan ympäri, ja useampi kätiö tarvittiin vetämään Olli ulos.

Mutta mistä oikein johtuu vauvan painon nousu? Miksi toiset vauvat ovat selvästi kookkaampia kuin toiset?

– Sikiön suureen kokoon voi vaikuttaa raskauden aikainen diabetes, joten sen hoitaminen vaikuttaa myös sikiön kokoon. Myös raskaana olevan oma suuri paino voi olla syynä, Bildjuschkin toteaa.

Sillä, onko vauva esikoinen vai nuorempi sisarus, ei ole merkitystä hänen painonsa kannalta.

Lue myös: Viina oli entisaikojen epiduraali – näin mummosi synnytyskipuja lievitettiin, jos lievitettiin

Lähteet: Naistalo.fi

Lue myös

Kommentit (2)

Kolmas lapseni painoi syntyessään 4,65 kg ja alateitse syntyi. Oli jopa sujuva ja nopea synnytys ja onneksi selvisin ilman isompia repeämiä. Raskausdiabetestä ei ollut tai ainakaan sitä ei sokerirasitustestissä havaittu. Syytä isolle koolle en tiedä. Nyt lapsi lapsi +1-käyrällä ja on terve.

Oma esikoiseni painoi aikanaan 4 850 g, eikä sektiosta edes puhuttu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X