Hedelmällisyys 22.09.2022 Päivitetty 28.08.2023

Munasoluja voi luovuttaa 35-vuotiaaksi asti – mitä munasolujen luovuttaminen oikeasti vaatii lahjoittajalta?

Munasolujen luovuttajista on Suomessa kova pula, vaikka luovuttajien määrät ovat nousseet. Kuinka prosessi etenee ja mitä se luovuttajalta vaatii? Selvitimme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Munasolujen luovuttaminen voi mahdollistaa lapsen saamisen pariskunnille, jotka kärsivät tahattomasta lapsettomuudesta.

Suomessa tehdään tällä hetkellä noin 14 000 hedelmöityshoitoa vuodessa. Niistä viidesosassa käytetään luovutettuja munasoluja, siittiöitä tai alkioita. Monelle lapsettomalle luovutetut munasolut ovat ainoa vaihtoehto saada lapsi.

Jo yhden munasolujen luovuttajan avulla voi auttaa lapsettomuudesta kärsivää saamaan lapsen. Luovuttajista on jatkuva pula, vaikka luovuttajien määrä on jatkuvasti noussut.

THL:n mukaan vuonna 2021 Suomessa kirjattiin 401 munasolun luovuttajaa. Vuonna 2020 munasolun luovuttajia oli 290 ja vuonna 2019 heitä kirjattiin 239. Vuosittain noin 150–200 lasta syntyy lahjamunasolujen avulla.

Mitä munasolun luovutusta harkitsevan olisi hyvä tietää ennen päätöksen tekemistä?

Lue myös: Tositarina: ”Halusin auttaa lapsettomia – lahjoitin munasolujani”

Voiko kuka tahansa luovuttaa munasoluja?

Kuka tahansa ei voi luovuttaa munasoluja. Lahjoittamiselle on tietyt kriteerit, jotka luovuttajan tulee täyttää.

Munasolujen luovuttajaksi sopii 22–35-vuotias perusterve nainen, joka haluaa auttaa itselleen tuntematonta pariskuntaa lahjoittamalla munasolujaan. Hänellä ei saa olla esteenä munasolujen luovutukseen vaikuttavia vakavia periytyviä sairauksia.

Luovuttamisen esteenä ovat myös esimerkiksi sellaiset taudit tai tautitekijät, jotka voivat aiheuttaa vakavan sairauden hedelmöityshoitoa saavalle naiselle tai hoidon tuloksena syntyvälle lapselle.

Esteitä munasolujen luovutukselle:

  • Luovuttajan perinnölliset sairaudet tai perinnölliset mielenterveysongelmat
  • Perinnölliset sairaudet luovuttajan lähisukulaisilla, eli lapsilla, sisaruksilla tai vanhemmilla
  • Diagnosoidut neuropsykiatriset häiriöt
  • HIV-, hepatiitti B- tai hepatiitti C-infektio
  • Runsas ali- tai ylipaino
  • Runsas tupakointi
  • Runsas päihteiden käyttö
  • Huumeiden käyttö
  • Raskaus ja imetys
  • Liian matala tai korkea ikä: lahjoittajan tulee olla 20-35-vuotias.

Voiko munasolujen luovuttajalla olla omia lapsia?

Omat lapset tai raskaudet eivät ole este munasolujen luovutukselle, kunhan muut kriteerit täyttyvät.

Mitä riskejä munasolujen luovuttaminen aiheuttaa lahjoittajalle? 

Moni munasolujen luovuttamista harkitseva miettii, mitä riskejä luovuttamiseen liittyy. Moni saattaa pelätä esimerkiksi sitä, että oma hedelmällisyys kärsii ja vaihdevuodet alkavat aiemmin.

Pohdintoihin on syynsä, sillä lähes kaikkiin lääketieteellisiin operaatioihin sisältyy jonkinlainen riski. Riskit luovuttamishoidossa ovat kuitenkin minimaaliset ja yleensä hoidettavissa.

Kaikki luovutukseen liittyvät riskit käydään aina mahdollisen luovuttajan kanssa läpi ennen operaatiota.

Munasolujen luovuttaminen ei vaikuta luovuttajan omaan hedelmällisyyteen, eikä siis aikaista esimerkiksi vaihdevuosia. Luovuttaminen ei myöskään vaikeuta luovuttajan mahdollisuuksia saada omia lapsia.

Yleisimmät riskit liittyvät lieviin sivuvaikutuksiin, joita hormonihoito saattaa pienelle osalle luovuttajista aiheuttaa. Myös riski hyperstimulaatioon, munasarjan kiertymään ja verisuonitukoksiin kasvaa hieman, mutta todennäköisyys niihin on edelleen hyvin pieni.

Onko munasolujen luovuttaminen kivuliasta?

On hyvin yksilöllistä, kuinka kivuliasta munasolujen luovuttaminen luovuttajalle on.

Valtaosa munasolujen lahjoittajista lahjoittaa munasoluja toistamiseen, moni jopa maksimimäärän, eli kolmesti. Tämä luultavasti kertoo ainakin jotakin prosessin kivuttomuudesta ja helppoudesta.

Kivunlievityksestä huolehditaan tarkasti ennen munasolujen luovutusta: luovuttaja saa ennen toimenpidettä esilääkkeen sekä suonensisäisen kipulääkkeen.

Munasolujen kerääminen kestää noin 10 minuuttia ja toimenpiteen jälkeen klinikalle jäädään muutamaksi tunniksi voinnin seurantaan.

Onko luovuttajalla velvoitteita syntyvää lasta kohtaan?

On erityisen tärkeää, että luovuttaja ymmärtää, ettei hänestä tule lapselle vanhempaa eikä kasvattajaa.

Munasolun luovuttajalla ei ole oikeudellisia velvoitteita eikä myöskään oikeuksia syntyvää lasta kohtaan. Luovuttaja ei ole lapsen vanhempi eikä huoltaja.

Vuonna 2007 voimaan tulleen hedelmöityshoitolain mukaan lahjoitetuilla sukusoluilla syntyneellä lapsella on kuitenkin 18-vuotiaana oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Syntyykö munasolujen luovuttajalle kustannuksia?

Munasolujen luovuttajalle ei tule luovuttamisesta kustannuksia. Sen sijaan hänelle maksetaan pieni korvaus.

Munasolujen luovuttamisesta maksetaan 250 euroa. Summa on määritelty hedelmöityshoitolaissa. Lisäksi luovuttajalle korvataan matkakulut sekä työttömyysturvalain määrittelemä peruspäivärahan suuruinen korvaus jokaiselta käyntikerralta.

Myös kaikki munasolujen luovutusta edeltävään selvittelyyn sekä luovutukseen liittyvät tutkimukset ja toimenpiteet ovat luovuttajalle maksuttomia.

Vaatiiko munasolujen luovuttaminen luovuttajalta paljon?

Munasolujen luovuttaminen on pyritty tekemään luovuttajalle mahdollisimman kevyeksi ja helpoksi.

Prosessiin sisältyy huolellinen lääketieteellinen ja psykologinen taustatyö, joka valmistaa lahjoittajaa itse hoitoon ja tulevaan tilanteeseen.

Lahjoittajalle tehdään myös perusteellinen gynekologinen tutkimus ja hänen oman hedelmällisyytensä tila tarkistetaan. Hoitoihin kuuluu yleensä 2-4 käyntiä.

Suurin osa luovuttajista kokee prosessin antoisana kokemuksena. Hyvän tekeminen palkitsee myös lahjan antajaa.

Lue myös: Koskettava tositarina: Ystävän lahjamunasolulla raskaaksi

Anna.fi: Munasoluja luovuttanut Mikaela: ”Tunsin, että saatan tehdä elämää mullistavan palveluksen jollekin”

Lähteet: Felicitas Mehiläinen ja lapsettomuuslääkäri Merja Tuomi-Nikula sekä Ovumia

Kommentit (1)

”Luovuttaja ei ole lapsen vanhempi eikä huoltaja.” Ei huoltaja, eikä vanhempi sen varsinaisessa merkityksessä mutta huomioitavaa, että kuitenkin luovuttajana tavallaan olet lapsen vanhempi. Hänessä on puolet ”sinua”. Hän siis voi muistuttaa ulkonäöllisesti tm sinua. Aivan niinkuin itse synnyttämäsi ”oma” lapsesi. Vaikka ei olekaan lain mukaan sinun lapsesi.

”Vuonna 2007 voimaan tulleen hedelmöityshoitolain mukaan lahjoitetuilla sukusoluilla syntyneellä lapsella on kuitenkin 18-vuotiaana oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.” Tämä on tärkeä suoja lapselle, niin psykologisesti kuin biologisesti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X