Punajuurten keittäminen

Äitini opasti minua, miten punajuuret kannattaa keittää.

Punajuuret keitetään suolattomassa vedessä kuorineen. Kypsyminen kestää kauan. Vettä täytyy lisätä keittämisen aikana. Kun ne ovat kypsiä, siis pehmeitä haarukalla koittaessa, otetaan kattila levyltä ja annetaan punajuurten jäähtyä keitinvedessään. Silloin niiden kuoriminen sujuu helposti.

=)
 
pp2
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.12.2005 klo 17:01 Lutra lutra kirjoitti:
Äitini opasti minua, miten punajuuret kannattaa keittää.

Punajuuret keitetään suolattomassa vedessä kuorineen. Kypsyminen kestää kauan. Vettä täytyy lisätä keittämisen aikana. Kun ne ovat kypsiä, siis pehmeitä haarukalla koittaessa, otetaan kattila levyltä ja annetaan punajuurten jäähtyä keitinvedessään. Silloin niiden kuoriminen sujuu helposti.

=)
Okei. Aamuteeveessä sanoi vielä että tilkka etikkaa joukkoon niin päri pysyy kirkkaana.
 
Kun punajuuret ovat kypsiä , kaada vesi pois. Laitaa kylmää vettä tilalle. Siinä punajuuret jatkavat vielä kypsymistään ja samalla jäähtyvät hyvin. Kannattaa kokeilla. Syksyllä punajuuret kypsyvät nopeammin kuin näin joulun aikaan. Syksyllä kuori irtoaa helpommin myös. Usein silloin pusertamalla käsin kuori irtoaa, kannan kohdassa vain käyttää veistä.Tämä kylmä vesi auttaa myös kuorimista.Kannattaa valita pieniä. tasakokoisia punajuuria. Ne kypsyvät nopeammin eivätkä ole niin tikkumaisia ja kovia kypsänäkään.Keitä punajuuret syksyllä , kuori ja paloittele ne kuutioiksi tai suikaleiksi aina tarkoituksen mukaan ja pakasta. Siinä ovat sitten punajuuret valmiina esim. jouluista rosollia tai punajuuri-omenasalaattia varten, mihin tulee aivan tavallinen öljykastike.Voihan myö punajuuret soseuttaa muusiksi ja tehdä vaikka kasvispihvejä. Kannattaa keittää punajuuria aina isompi erä. Siinä säästää sähköä , aikaa ja vaivaa. Sama koskee kaikkea ruoanlaittoa ja leipomista. Tehdä kakkuja muutama kerrallaan, samalla sekoittamisella syntyy useampi kakku ja samalla lämmöllä myös kypsyy. Säästää aikaa , vaivaa ja sähköä. Laittaa sitten pakkaseen loput, joita ei sillä hetkellä käytä. Aina silloin on kotona vierasvaraa. Pakastaa kakut esim. muutaman viipaleen pakkauksissa tai puolikkaina, jolloin se nopeasti sulavat. Silloin on aina tuoretta tarjottavaa , eivätkä kuivu ja homehdu niin helpolla. kun näin menettelee.Silloin tulee myös ajankäyttöön sitä tehokkuutta ja järkevyyttä, kun aikaa on aina rajoitetusti.Monta pientä vuokaa mahtuu uuniin kakkuja.
 
Vielä eräs tärkeä asia jäi kokonaan pois. Punajuuret keitetään aina kuorineen , niin niiden väri säilyy koko ajan.

Tehtäessä esim. punajuuri - possupataa , kuoritaan siihen ruokaan aina punajuuret ja paloitellaan kuutioiksi raakana. Valmiissa ruoassa huomaa , että kuorimisen seurauksena punajuuren väri on haalistunut ja väri mennyt liemeen ( kastikkeeseen )

Rosollia varten keitä aina kaikki raaka - aineet erikseen.
 
Buije
Jos haluaat että punajuurten terveellisyys säilyy niin älä keitä liian kauan. Makukin on parempi mielestäni jos ne ei oo ylikypsä.
Muutaman kerran tullut kokeiltua.
 
"SIPE"
JÄNNÄÄ,ku just sitä varten avasin netin ja sivut että oisin saanu tarkan keitto-ajan punajuurille.Mut sitäpä en saanu.Siis pitääkö niitä keittää tunti vai kaks va kolme????Voisko joku laittaa kello-ajan tnne!!!
 
"Laura"
Keitin just kilon pieniä punajuuria kuorineen. Olisiko keittoaika ollut joku 40 minuuttia. Koetin kyllä haarukalla (tai sukkapuikolla!) että kypsältä tuntui. Sit kylmään veteen ja kuorimaan. Kumihanskat kädessä, esim.!
 

Yhteistyössä