mä ne pärjää mun miehen koiralle, tää on ihan hirveää.

  • Viestiketjun aloittaja pärjäämätön
  • Ensimmäinen viesti
Lauman Johtaja

Johtaja-käsite on mennyt pilalle sen vuoksi, että monet koiraihmiset ovat käyttäneet sitä väärin. Joillakin se on saanut koiran aggressiivisen kasvattamisen merkityksen. Johtajuus on kuitenkin henkistä yliotetta, ei fyysisen voiman käyttöä. Jos ihminen karjuu ja räyhää koiralleen, se pitää meitä arvaamattomana ja kykenemättömänä hoitamaan tilanteita rauhallisesti, eikä sellainen käytös sovi johtajan rooliin. Omistajan vihainen käytös tekee koirasta epävarman ja hermostuneen ja lisää ongelmia sen sijaan, että vähentäisi niitä. Johtajan on oltava koiran näkökulmasta katsottuna rauhallinen, ystävällinen, johdonmukainen ja luotettava. Johtaja järjestää monenlaista toimintaa ja hauskoja hetkiä. Kun on kyse ongelmien poistamisesta, koiran omistajan on arvioitava kriittisesti omaa johtajuuttaan.

Koirien geeniperimä on 99% sama kuin susilla ja susien käyttäytymistä tarkkailemalla on saatu selville useimmat koirien käyttäytymisen syyt. Koira on erotettu susilaumasta, mutta vaistot ja vietit ovat tallella. Lait, jotka ovat ohjanneet suden käyttäytymistä vuosituhansien aikana, vaikuttavat voimakkaasti vielä tämän päivän koirankin käyttäytymiseen. Laumalla on ehdottomasti oltava johtaja. Taitava, voimakas, kokenut ja älykäs johtaja varmistaa lauman henkiinjäämisen. Se johtaa toisia metsällä, tekee aloitteet toimintoihin ja huolehtii järjestyksen ja yhteistyön säilymisestä. Normaalitilanteissa laumanjohtaja on kuin kuka muu tahansa, se on vain yksi monista. Vasta kun on kyse ruuasta, parhaasta makuupaikasta, parittelusta, vieraan eläimen lähestymisestä tai petoeläimen hyökkäyksestä, johtajasusi erottuu joukosta, sillä tietyt tehtävät ja oikeudet kuuluvat vain johtajalle. Ensimmäisenä tietenkin lauman johtaminen ja suojeleminen. Samoin johtaja menee ensimmäisenä vierasta vastaan. Susilauma on täysin riippuvainen jäsenten välillä vallitsevasta arvojärjestyksestä ja yhteistyöstä. Keskinäiset riidat johtavat huonompaan menestykseen ja jopa nälkiintymiseen. Arvojärjestyksessä voi syntyä tappeluita, sillä useat lauman sudet yrittävät jatkuvasti päästä ylöspäin arvojärjestyksessä, mutta johtaja haluaa ylläpitää sopua ja järjestystä laumassa. Vastuun painoksi johtaja on laumanjäsenten rakastama ja ihailema.

Koira pitää perhettä laumanaan. Se valitsee perheestä jonkun laumanjohtajaksi ja osoittaa tälle eniten kunnioitusta, uskollisuutta ja luottamusta. Johtajan jälkeen tulevat muut perheenjäsenet, kaikki vuorollaan, ja jos kaikki on niin kuin pitääkin, koira on alimpana arvoasteikossa.
Johtajana oleminen ei saa merkitä ihmisille sitä, että lyömme koiraa, karjumme ja kiskomme sitä taluttimesta. Sellaisen käytöksen takia koira lakkaa luottamasta ihmiseen. Jos omistajan on joka päivä taisteltava asemastaan koiran kanssa, hän ei silloin ole koiran silmissä johtaja.
Johtajuudessa määrääminen ei tapahdu ylhäältä alaspäin, vaan ihmisen on totuteltava ”käänteisen arvojärjestyksen” ajatukseen. Alistumismerkit kulkevat aina alhaalta ylöspäin. Ihminen ei saa otettua johtajuutta itselleen väkivalloin, eikä pysty ”alistamaan” koiraa (heittämällä koiraa selälleen), vaan koira joka pitää ihmistä johtajanaan mielistelee tätä ja alistuu itse, omasta tahdostaan.

Koira on laumaeläin ja tarvitsee jonkun joka huolehtii toimintojen aloittamisesta ja joka johtaa ja järjestää asioita. Kun koiralla on johtaja, sen elämä on turvallista, rauhallista ja sopusointuista. Silloin kun johtajaa ei ole, koira ottaa itselleen muutamia tärkeitä tehtäviä, jotka kuuluisivat johtajalle. Se voi ruveta pelottelemaan ihmisiä ovella, hyökkäillä toisten koirien kimppuun, haukkua ihmisiä, yrittää näykkiä lapsia tai ajaa takaa autoja ja lenkkeilijöitä, toisin sanoen kaikenlaista mitä kutsutaan ongelmakäyttäytymiseksi. Puuttuva tai huono johtajuus voi ilmetä myös niin , ettei koira siedä tiettyjä toimenpiteitä. Ihmisen on kuitenkin pakko pystyä leikkaamaan kynnet, harjaamaan turkki, katsomaan hampaat ja korvat ja ottamaan sopimattomat esineet ja syötävät pois koiralta. Perheessä korkeimpaan arvoasemaan päässyt koira on aina ristiriitatilanteessa johtajuutensa kanssa, koska nykymaailmassa elävän koiran on mahdotonta saavuttaa täydellistä riippumattomuutta ihmisistä (ruuan saaminen, ulkoilut, kotiin tulevat vieraat) ja sen on jatkuvasti tarkennettava asemaansa (kieltäytymällä tottelemasta, murisemalla, näykkäisemällä...). Koirasta tulee stressaantunut, epävarma ja turvaton, jos sillä ei ole johtajaa. Jos perheessä on epäselvää kuka määrää, se on selvitettävä molempien osapuolten parhaaksi. Kummankin on voitava luottaa toiseen varauksetta.
Voit olla koirasi paras ystävä, mutta et tasavertainen sen kanssa.








Sinulla on todennäköisesti johtajuusongelmia jos vastaat myöntyvästi osaankin seuraavista:

-koirasi voi jossain tilanteessa murista tai jopa purra (halutessasi sen pois sängyltä, sohvalta tai pöydän alta, ottaessasi pois luuta, ruokakippoa tai jotain tavaraa, laittaessasi pantaa tai remmiä, koskettaessasi sen tassuja tai suuta, leikatessasi kynsiä, joskus rapsuttaessasi tai halatessasi koiraa, mennessäsi ovelle ennen koiraa jne.)
-koirasi tottelee sinua vain silloin kun sitä huvittaa (toisinaan se toimii kentällä kuin unelma ja toisinaan sitä ei kiinnosta tehdä mitään)
-koirasi hyökkäilee kohti tai haukkuu toisia koiria tai ihmisiä
-koirasi leikkii mieluummin toisten koirien kanssa kuin tulee sinun luoksesi
-koirasi vetää remmissä
-koirasi merkkailee tai tekee muut tarpeensa sisälle
-koirasi karkaa, kun päästät sen irti tai joudut huutelemaan sitä lenkillä vähän väliä, kun se haahuilee omia polkujaan
-koirasi jähmettyy paikalleen nähdessään muita koiria lenkillä, eikä suostu liikkumaan aneluistasi huolimatta
-koirasi ei irrota käskystäsi lelusta, kun leikitte vetoleikkejä
-koirasi murisee vetäessään lelua kanssasi
-koirasi pudottaa lelun jalkojesi juureen ja heität sen sille (jos et heitä, niin se kantaa sen vähän lähemmäs sinua)
-koirasi ei tuo lelua takaisin, jos heität sen sille
-koirasi on ensimmäisenä ovella kun ovikello soi (jopa haukkuu ja juoksee ikkunasta ikkunaan)
-koirasi tunkee ensimmäisenä ovesta ulos ja sisälle
-koirasi varastaa ruokaa pöydältä
-koirasi roikkuu vaatteissasi tai ranteessasi
-koirasi mielestä kaikki muut asiat maailmassa ovat mielenkiintoisempia kuin sinä
-koirasi haistelee tai merkkailee lenkillä paljon
-koirasi kulkee yleensä häntä vaakatason yläpuolella
-koirasi vinkuu, haukkuu, tai raapii kaapin ovea ruoka-aikana, kunnes annat sille ruokaa
-koirasi yrittää astua sinua tai muita ihmisiä
-joudut antaamaan useamman käskyn ennen kuin koirasi toteuttaa sen
-koirasi ”pyytää” sinua rapsuttaamaan itseään tunkemalla viereesi, tökkimällä kuonolla kättäsi, laittamalla pään reidellesi, pistämällä tassun syliisi tai haukkumalla
-annat koirallesi ensin ruokaa, jotta se ei kerjäisi pöydän vieressä


Johtajuus ongelmia on useimmiten kilteillä ja ystävällisillä ihmisillä, jotka haluavat olla koiransa parhaita ystäviä, inhimillistävät koiran ajatukset ja tunteet ja ”selittelevät” koiransa käyttäytymistä.

”Jos kiellän koiraani, niin se pahoittaa mielensä, eikä rakasta minua enää”
”Jos vaadin koiraani tottelemaan koko ajan, niin siitä tulee apaattinen ja haluton”
”Koirani pyytää rapsutusta ja silitystä, koska se on niin hellyyden kipeä”
”Koirani murisee ruokakupilla, koska se on niin ahne”
”Koirani murisee autossa, kun se puolustaa omaa autoaan”
”En pysty harjaamaan/leikkaamaan kynsiä, koska se ei pidä toimenpiteestä”
”Koirani murisee muille ihmisille/koirille, koska se on mustasukkainen minusta”
”Koirani hyökkäilee muita koiria kohti, koska se ei pidä samaa sukupuolta olevista koirista”
”Jos koirani ei saa voittaa vetoleikeissä, se ei pian halua lainkaan leikkiä kanssani”
”Koira tuntee olevansa syrjitty, jos se ei saa nukkua samassa sängyssä”
”Koirani tuntee itsensä syrjityksi, jos se ei saa herkkuja kahvipöydästä”
”Koirani luulee etten pidä siitä, jos en ole huomaavinani sitä sen tullessa viereeni”
”Haluan koirani tuntevan itsensä tasavertaiseksi perheenjäseneksi”
”Koirani pelästyi kun herätin sen, siksi se puri vaistomaisesti”




JOHTAJUUSHARJOITUKSET

Tervehtiminen
Tervehtiminen on koirille yksi tärkeimmistä statuksen vahvistajista. Koira ei saa syöksyä ensimmäisenä ovelle, jopa haukkuen, eikä tunkea päätään ovenrakoon katsomaan kuka sieltä tulee ja päästetäänko vieraat sisälle. Omistaja päättää ovatko vastaantulijat tai kotiin tulevat vieraat ystävällisiä vai eivät ja tervehditäänko heitä vai ei. Kun kotiin tulee vieraita, niin koira odottaa eteisen ulkopuolella lupaa tulla tervehtimään vieraita (vasta kun vieraat ovat ottaneet kengät ja takit pois !!) tervehtineet kaikkia asunnossa olevia ihmisiä, annetaan koiralle lupa tulla tervehtimään). Myös ulkona koira saa mennä tervehtimään vastaantulevia ihmisiä ja muita koiria vain omistajan luvalla. Vaadi koiraltasi aina katsekontakti ennen kuin annat sille luvan tehdä jotakin. Joka kerta, kun tulet kotiin ja tervehdit ovella vastassa olevaa koiraa ennen perheen ihmisiä, lasket ihmiset arvojärjestyksessä koiran alapuolelle. Oman väen tullessa kotiin tervehditään aina ensin kaikki ihmiset ja vasta viimeisenä koirat ja nekin arvojärjestyksessä luokse kutsuttuina.


Totteleminen
Jokaisen koiran tulisi osata ainakin istua, maata, tulla luokse, seurata ja pysyä paikallaan. Jokaista annettua käskya tulee totella ensimmäisellä kerralla. Aluksi kutsu koiraa vain kun tiedät sen varmasti tottelevan, esim. ruoka-aikoina. Kun koiran tottelevaisuus on parantunut, ala vaatimaan yhä nopeampia reaktioita. Tänään koira meni istumaan kolmessa sekunnissa, ensi viikolla sen pitää totella kahdessa sekunnissa. Sanot jonkun käskyn minkä tiedät koirasi osaavan ja lasket mielessäsi yksi, kaksi, jaaha koira ei mennyt istumaan siina ajassa, pistä ruoka takaisin pöydälle, käy vaikka laittamassa pyykit välillä ja tule yrittämään uudestaan. Koiralle ei koskaan anneta toista käskyä, sillä silloin opetat, että ensimmäistä käskyä ei tarvitse totella. Mieluummin jätä koira hetkeksi miettimään mitä tapahtui, miksi toista käskyä ei tullutkaan, miksi ruokaa ei tullut. Tämä koskee tietenkin vain niitä käskyjä, jotka koira 100 % varmasti osaa.
Käskyääntä hiljennetään pikkuhiljaa vain kuiskaukseksi. Koirilla on neljä kertaa parempi kuulo kuin ihmisillä ja niiden tottelemattomuus johtuu harvoin kuuloviasta. Koira, joka tottelee omistajaa vain ollessaan hihnassa, kunnioittaa hihnaa, ei omistajaa. Hihna on hyvä turvallisuusväline, mutta jos joudut käyttämään hihnaa kontrolloidaksesi koiran käytöstä, niin voit onnitella remmiäsi, joka on onnistunut pääsemään talonne johtajaksi. Aina kun koulutat koiraa, käyttäydy niin kuin hihnaa teidän välissänne ei olisikaan, koiran on toteltava käskyjäsi, ei hihnasta repimistä!


Mitään ei tule ilmaiseksi
Koirasta, joka saa kaiken ilmaiseksi, tulee joko apaattinen ja haluton tai perhettä pompottava diktaattori. Koira ei saa saada ruokaa, rapsutuksia, leikkiä, ulkoilua, MlTÄÄN tottelematta jotain käskya (istu, maahan, joku aktivointitemppu. ..).
Miksi koirasi tekisi yhtään mitään käskystäsi, jos se saa säännöllisesti ruokaa tekemättä mitään, se saa rapsutuksia tullessaan viereesi, se pääsee ulos kun norkoilee vähän aikaa eteisessä, se saa kehuja kun kuljet sen ohi, sen kanssa leikitään, kun se pudottaa lelun jalkojesi juureen. ..Eihän sen tarvitse totella, se saa kaiken haluamansa muutenkin, omasta tahdostaan, silloin kun sille sopii.
Kaikkea minkä eteen koira joutuu työskentelemään, se myös arvostaa paljon
enemmän ja tekeminen on koiran mielestä hauskaa, kun sitä on tehty pienestä asti ! Käytä siis surutta hyväksesi koirasi haluamia asioita ja hyödynnä niitä koirasi kouluttamisessa.









Ulkoilu
Johtajat pitävät reviiristään tarkkaa huolta, koiran ei anneta vahtia ja merkkailla reviiriään eli rajoitetaan koiran haistelua ja merkkailua lenkeillä. Aluksi se saa merkata vain muutaman kerran koko lenkin aikana ja haistella vain kun se omistajalle sopii.
Lenkeillä koira ei saa vetää remmissä. Koiran ollessa vapaana metsässä, koira pitää yhteyttä omistajaansa eikä päinvastoin. Koiran juostessa ohitsesi yli 30 m, käänny eri polulle ÄLÄKÄ KUTSU koiraa. Lauman johtajan tehtävä ei ole pitää laumaa koossa huhuilemalla sitä, vaan lauman tehtävänä on pysyä johtajan mukana.
Remmilenkeillä omistaja päättää mitä puolta tiestä kuljetaan ja millä nopeudella. Omistajan ei ole tarkoitus roikkua remmin perässä ja seurata koiraa puolelta toiselle, tolpalta toiselle, muutama metri taaksepäin hajujen perässä jne. Mieti kumpi teistä ulkoiluttaa kumpaa! Hallitse koiraa enemmän lenkeillä. Jos sina päätät, että tänään kuljemme jalkakäytävän vasenta reunaa, niin tehdään, eikä koiraa päästeta päättämään missä liikutaan ja haistelemaan oikean reunan hajuja. Muista kuitenkin, etta lenkit eivät ole seuraamisharjoitus eli koiran on saatava olla koira ja tehdä muutakin kun kyhnöttää jalkasi vieressä koko lenkki.


Ei-harjoitus
Koiralle on asetettava rajoja, jotta sen kanssa voisi elää. Koiraa ei kuitenkaan voi vaatia tottelemaan, ellei sille ole opetettu mitä ei-sana tarkoittaa. Ei-sanan yhteydessä ei käytetä mitään muuta sanaa (ei hypi, ei tule, ei ota. ..), vaan EI-sanan tulee tarkoittaa koiralle "lopeta välittömästi se mitä ikinä tällä hetkellä olet tekemässä". Ei- sanaa ei saa kuluttaa turhaan, vaan silloin kun se sanotaan, sillä myös tarkoitetaan sitä ja sitä on toteltava. Sitä käytetään vain "kuolemansynneissä".
Harjoitellaan esim. ruokakupilla. Koira vapaana ja sen lähestyessä kuppia, käsketään El, siis ei pyydetä, eikä anota, vaan käsketään! Koiraan ei saa koskea, käskyä ei saa tehostaa polkemalla jalkaa lattiaan eikä lyömällä käsiä yhteen. Heti koiran kääntäessä katseensa omistajaan, kehutaan koiraa. Oikeanlaista käyttäytymistä ei koskaan saa pitää itsestään selvyytenä, vaan siitä on aina muistettava palkita koiraa vaihtelevasti kehuilla, rapsutuksilla, nameilla tai lelulla.
Jos koira ei ymmärrä pelkkää ei-sanaa, otetaan avuksi puhuttelu, vesipullo, tölkki, dogstop tai kauko-ohjattu sitruunapanta.


Pureminen ja astuminen
Koira ei saa koskaan purra ketään edes leikillään, pitää kättä suussa tai roikkua vaatteissa tai leikin yhteydessä tarttua vahingossa käteesi lelun sijaan. Leikki loppuu välittömästi ja koira jätetään vaille huomiota. Koiran on opittava, että ihminen on herkkänahkainen otus, johon on parempi olla käyttämättä hampaita tai kaikki hauskuus loppuu saman tien. Älä koskaan kuitenkaan lyö koiraasi, sillä se menettää luottamuksensa sinuun. Pahempi rangaistus koiralle on jäädä täysin vaille huomiota! Jos pureminen on ongelmana, ota avuksi etikka tai tabasco.
Älä koskaan hyväksy koirasi astumista talossasi, parittelu kuuluu vain johtajalle ja salliessasi sellaisen käytöksen koirallasi, hyväksyt samalla koiran alfa aseman.


Nukkumapaikka
Huonekalut on tehty ihmisille, ei koirille. Jos koira saa olla sohvalla tai sängyssä, älä koskaan mene koiran viereen, vaan käske koira aina ensin alas, mene itse siihen ja sen jälkeen voit kutsua koiran viereesi tai jos se tulee siihen kutsumatta, kohtele sitä kuin ilmaa. Erittäin dominoiville koirille ei tulisi sallia lainkaan nousua lattiatasoa ylemmäs. Koirille riittää hyvin peitto ja oma makuupaikka lattialla, sen ei tarvitse päästä sänkyyn tai sohvalle tai edes yläkertaan.
Muutenkaan ÄLÄ KOSKAAN mene koiran luokse vaikka haluaisit vain rapsutella sitä, leikata sen kynnet tms. vaan kutsu koira aina luoksesi. Pyri käsittelemään koiraa lähes päivittäin jollain tavalla: kuivaamalla tassuja, katsomalla hampaat tai harjaamalla turkkia.








Rapsutukset
Koira pitää rapsutteluja ja taputteluja mielistelynä. Kun koirasi tulee "pyytämään" rapsutuksia laskemalla pään reidellesi, pukkaamalla kättäsi kuonollaan, pistämällä tassun syliisi, tuijottamalla sinua tai haukkumalla, se ei ole suloinen ja hellyyden kipeä, vaan vaativa ja komenteleva. Jos koirasi osaisi puhua, se ei ajattelisi "ole kiltti ja rapsuta minua", vaan "no niin, rapsuta kun mina käsken". Jos et tottele sitä, se vaatii voimakkaammin ja ajattelee "etkö tajua, mina sanoin rapsuta, HETI", ja viimeistään siinä vaiheessa ihmisen käsi alkaa käydä ja ihminen tietämättään antaa koiralle vallan määrätä koska sitä rapsutetaan ja kuinka kauan.
Kun istut sohvalla ja koira tulee viereesi, niin kohtele sitä kuin ilmaa. Koirasi saa rapsutuksia vain kun olet itse pyytänyt sen luoksesi tai pyydät sitä ensin tekemään jotain käskystäsi. Rapsutustesi ja kehujesi arvo nousee pilviin, kun ne eivät enää olekaan itsestään selviä asioita, kutsuasi ja käskyjäsi noudatetaan mielellään, koska odotettavissa on "harvinaista" ja säännösteltyä herkkua. Koiran tullessa viereesi sitä ei kuitenkaan häädetä tai tönita pois, vaan ollaan vain kuin sitä ei olisi olemassakaan. Rapsutusten määrää ei kuitenkaan tarvitse vähentää ja lakata hellimästä koiraa kokonaan, tästä lähtien vain omistaja päättää koska rapsutuksia saa, ei koira! Ja rapsutukset on ansaittava (ei siis aina pyydetä tekemään jotain mitä koira jo osaa, esim. istu, vaan vaaditaan koiraa tekemään vaikeampia ja vaikeampia juttuja saadakseen haluamansa)!


Leikkiminen
Muista, että laumassa johtaja tekee aloitteet kaikkiin toimintoihin, myös leikkimiseen. Koirat harjoittelevat hierarkiaa leikkiessään ja jos sina aina häviät taistelut koiran kanssa (esim. lelun repimisessä), nostat koiran joka kerta itseäsi vahvemmaksi ja samalla itsesi yläpuolelle arvojärjestyksessä. Lelut, mitkä ovat kotona lattialla, ovat koiran leluja. Lelut, millä leikkivät omistaja ja koira yhdessä, ovat kaapissa. Omistaja ei KOSKAAN koske lattialla oleviin leluihin. Jos koira kantaa sellaisen jalkojesi juureen tai syliisi, ei siihen kiinnitetä mitään huomiota. Kun koira lopettaa yrittämisen ja on muissa omissa puuhissaan, hae lelu kaapista, kutsu se luoksesi ja palkitse tottelemisesta leikkimällä. Leikki on lopetettava omistajan aloitteesta ennen kuin koira ehtii kyllästyä ja lelu pannaan takaisin kaappiin, ei jätetä koiralle. Jos leikki loppuu kesken hauskimman ajan, koira odottaa innolla seuraavaa kertaa ja suorastaan kerjää sinua antamaan jonkun käskyn, jotta saisi leikkiä kanssasi.
Veto- ja repimisleikeissä omistajan on AINA voitettava dominoiva koira. Dominoivan koiran kanssa ei tulisi koskaan leikkiä mitään painileikkejä, repimisleikkejä tulisi tehdä mahdollisimman vähän ja jos ongelmana on jahtaaminen, tulee heittoleikit jättää kokonaan pois.


Ulosmeno
Omistaja menee aina ensin ulos ovesta, portista. ..Tärkeämpää on kuitenkin ettei koira mene ensin ilman lupaa, eli koira voi toki mennä edelläsikin, mutta silloin sen on oltava täydellisesti hallinnassasi ja mennä ovesta vain luvan kanssa.
Rappusissa koiran tulisi aina kulkea omistajan takana.
Koira pistetään käskyn alle kun sille laitetaan panta, remmi, valjaat.


Ruokailu
Omistaja päättää ruoka-ajat ja syö aina ennen koiraa. Koiralle El KOSKAAN anneta makupaloja pöydästä tai omasta ruuasta, eikä koiraa koskaan syötetä kädestä tai pidetä esim. luusta kiinni koiran syödessä sitä. Koira pitää sellaista käytöstä mielistelynä sinun puoleltasi ja taas olet laskenut arvoasi koiran silmissä. Koira ärähdetään muualle, jos se kerjää pöydän vieressä tai jätetään täysin vaille huomiota.
Kun ruokit koiraasi, ole ensin itse syövinäsi sen kupista ja anna vasta sitten kuppi koiralle. Näin johtaja on ensin syönyt haluamansa. Jos perheessä on useampi jäsen, kaikki ”syövät” ennen koiraa.









Väistäminen
Johtaja ei koskaan väistä alempiaan. Jos koira makaa ovensuussa, älä hypi sen yli tai kierrä sitä, vaan pistä varpaat koiran alle, kohota sitä hieman ja käske koiran väistää.


Alistavat aktivointitemput
Tassun antaminen, huulien nuoleminen, kyljelleen meno, kieriminen, peruuttaminen, takana kulkeminen...ovat usein vaikeita johtajakoiralle, opeta koira tekemään näitä temppuja saadakseen ruokaa, rapsutuksia, leikkiä jne.


Ei toivottu käytös
Älä koskaan vahvista ei-toivottua käytöstä reagoimalla siihen. Koiran mielestä sinun huomiosi on aina vaivan arvoista, vaikka se olisikin huutamista, riehumista, perässä juoksemista, repimistä tai hyssyttelyä. Jätä ei-toivottu käytös huomioimatta ja kehu ja palkitse aina oikeanlaisesta käyttäytymisestä. Koira pyrkii aina palkitsevaan päämäärään. Reagoi ainoastaan, jos koirasi käytös voi aiheuttaa vahinkoa sille itselleen tai jollekin muulle (autojen jahtaaminen, pureminen...). Älä myöskään kannusta pelkoa voivottelulla ja säälimisellä.


Muiden hyökkäykset
Nopein tapa menettää koiransa luottamus, on antaa sille tapahtua jotain traumaattista sinun läsnäollessasi ( toisen koiran hyökkäys ...). Koiran pitää pystyä luottamaan omistajaansa, että tämä hallitsee tilanteen kuin tilanteen. Johtaja päättää taistelun aloittamisesta ja myös taistelee mahdollista tunkeilijaa vastaan. Jotta koirasi voisi luottaa sinuun ja pitää sinua johtajana, on sinun pystyttävä estämään muiden koirien hyökkäykset omaa koiraasi vastaan. Jos teistä jompikumpi murisee vastaantulijoille tai ohikulkijoille, niin se olet sinä, johtaja!


Erittäin dominoivan koiran kanssa et voi noudattaa vain osaa ohjeista tai silloin tällöin. Koirasi saa stressiä tuntiessaan olonsa ristiriitaiseksi, toisinaan olet johtaja ja toisinaan taas mielistelet sitä kuin se olisi johtaja. Aloita harjoitukset vasta kun olet tehnyt itsellesi selväksi, että haluat koirasi käyttäytymisen muuttuvan, silla se muutos lähtee vain oman käyttäytymisesi muutoksesta !
Läheskään kaikissa koirissa ei ole johtaja-ainesta. Johtaja tyyppiset koirat ovat yleensä älykkäitä rotunsa edustajia, jotka ovat pentuna oppineet kaiken nopeasti. Yhteinen piirre tällaisille koirille on myös vilkkaus ja energia ja hännän pitäminen enimmäkseen vaakatason yläpuolella. Ne myös merkkailevat tai haistelevat paljon lenkeillä ja kaikkein dominoivimmat murisevat vetoleikeissä.

Monet ihmiset voivat tehdä näitä juttuja "väärin" kymmenen koiran kanssa, ennen kuin kohdalle sattuu johtajayksilö, joka käyttää heti tilaisuuden hyväkseen ja alkaa hallita perhettä. Koirista pitäisi olla iloa koko perheelle, ei stressiä ja päänvaivaa !

Johtajuusharjoitusten lisäksi koirasi tarvitsee päivittäistä aktivointia, tottelevaisuusharjoittelua ja ulkoilua. Väsynyt koira on hyvin käyttäytyvä koira...

Koirakoulu Active Trainers

Active trainersin Karoliina auttaa ja opastaa, koirasuhteesi kuntoon saa!

Kontakti harjoitukset ovat myös tärkeitä!
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä