En usko että ostamatta jättämättä voi vaikuttaa!

  • Viestiketjun aloittaja muum
  • Ensimmäinen viesti
muum
Viitaten muutaman päivän takaiseen uutisointiin reimasta. Lehtine otiskot huusi että ompelija saa palkkaa vain 2cnt paidalta, otsikko oli kuitenkin harhaanjohtava ja se olikin 2 cnt.työvaiheelta eli aina yhden osan ompelulta.

Reiman tehtaalla, vaikka eihän se ole vain Reiman tehdas vaan Reima on ostanut ompelupalveluja tehtaalta. Ko jutun tehtaalla työntekijä sai 60 euroa joka on tietenkin länsimaalaisen ihmisen mielestä riistoa ja pieni palkka mutta hetki sitten luin juttua stockmannin bangaladeshin tehtaalta jossa työntekijä sai palkkaa 65 euroa ja oli tyytyväinen. 65 euroa on 7100 paikallista rahaa eli takaa.

En löydä hintoja millää netistä kuin vuodelta 2002, onkohan hinnat kovasti muuttuneet, tietääkö joku varmasti?
1 litra maitoa 1,7 takaa ( 3,5 senttiä)
1 kg perunoita 5-10 takaa ( 10-20 senttiä)
1,5 litraa coca colaa 50 takaa ( 1 euro)
bussimaksu 1-2 takaa / km ( 2-4 senttiä )
mango noin 50 takaa / kg ( 1 euro)
kurpitsa noin 5 takaa / kg ( 10 senttiä)
sokeri 30 takaa / kilo ( 60 senttiä)
riskhamatka 5 takaa (10 senttiä)
1 kg teetä 100 takaa (2 euroa)
1 litra ruokaöljyä 50 takaa (1 euro)
1 litra maitoa 15 takaa (30 senttiä)
1 kg kalaa 100 takaa (2 euroa)
1 kg juuttia 10 takaa (20 senttiä)
1 kg kanaa 70 takaa (1,30 seuroa)
leipä 15 takaa (30 senttiä)
Talon vuokra kaupungissa 1000 – 2500 takaa (20-50 euroa)

Saako suomalaisetkaan ompelijat suhteessa mitään huippupalkkoja kun verrataan paikallisesti?

En usko että boikotoimalla tuotteita voittaa mitään, korkeintaan joku joka tuonkin rahan tarvitsee saa potkut.

Firmoille pitää tietenkin luoda painetta että osaavat vaatia ja pysyä kartalla että tehtaissa hommat sujuu. Työoloihin huomiota pitäisi kiinnittää ehdottomasti! Onneksi bangladeshissä on kuitenkin tehtaat ja niitä on nyt kunnostettu ja hengityssuojaimia on tarjolla ainakin osalla työpaikoista.

Joskus tuli dokumenttia farkkutehtailijoilta kun niitä tehtiin jossain kaduilla. Bangladeshin tehtaat ovat kuitenkin nykyään aikuisten työpaikkoja, ei lasten. He saavat suhteessa sellaista palkkaa josta ainakin apua on heidän arjessaan, toki muutaman sentin korotus meidän näkökulmasta on heille kova raha eikä olisi meiltä poiskaan.
 
"siis"
Minimipalkka nousi 48 euroon vai nousiko kun eri jutuissa on eri asioita esitettynä? Kurjaahan tuo on, ja ne työolot mutta suurin vika taitaa olla heidän päättäjissään ja tehtaiden pomoissa. Bangladeshin vientitulot tulevat kuitenkin suurimmaksi osaksi juurikin tekstiiliteollisuudesta,ei heidän ole varaa tätä bisnestä menettääkään.

Ei tässä länsimaalainen kuluttaja tiedä mitä tekisi, ostaakko vaiko eikö ostaa?
 
Samaa mieltä
ap:n kanssa. Suomessa menee muutenkin niin huonosti teollisuudella ja nyt kaupallakin, että mihinkään boikottiin ei pidä mielestäni ryhtyä vaan jos totta puhutaan niin nyt pitäisi kuluttaa aina vaan enemmän että saadaan Suomi nousuun. Ongelmaksi muodostuu vaan tuo ostovoiman heikkeneminen kun veroja menee niin järkyttävästi sekä palkasta että myös kaikista tuki muodoista.
 
"piipii"
Toisaalta taas vaikutamme koska yritys vaatii silloin yhteistyökumppaneiltaan enemmän. Toisaalta yritys voi siirtää ompelunsa muualle huonon kuvan mukaan ja silloin vaikutus on negativinen. Toisaalta minkä hemmetin takia suomalainen ompelija ostaisi paidan kalliilla kun hänen työpaikkansa siirrettiin sinne juurikin hintojen takia.
 
"Veera"
Jos mietit nyt hetken esim mikä hintataso suomessa oli v 2002. Esim kuppi kahvia makso 5 markkaa, nyt 2 euroa. Kanapaketti maksoi 12 markkaa, nyt 4 euroa. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat on nousseet n 45% jne. Hinnat on siis yli kaksinkertaistuneet sen jälkeen. Tuommoisedsa nopeasti teollistuvassa maassa inflaatio on moninkertainen suomeen nähden joten noilla 2002 vuoden hinnoilla et kyllä pysty mitän perustelemaan.

Ongelmahan tässä on että yrityksiin ei voi luottaa, reimakin kotisivuillaan kertoo että huolehtivat että tehdasolot on kunnossa jne. Reima kuitenkin avoimesti kertoo sivuillaan missä vaatteet valmistetaan ja suostui tällaisen ohjelman tekoon. Mites kaikki ne suomalaiset firmat jotka ei suostuneet? Kauhistuttaa ajatellakin minkälaisissa oloissa heidän vaatteet tehdään.

Hennes ja mauritzikin on sellainen joka on toistuvasti saanut paskaa niskaan näissä asioissa ja ilmeisesti sitten tehnyt asioille jotakin, jotenki hm tuntuu luotettavammalta vaihtoehdolta kuin perus markettimerkit ainakaan.
 

Yhteistyössä