Toinen lapsi tulossa, ensimmäinen hoitoon? Miten tässä tilanteessa ?

  • Viestiketjun aloittaja Mitä tehdä ??
  • Ensimmäinen viesti
Mitä tehdä ??
Siis meillä on loppukesästä 3 -vuotta täyttävä lapsi ja alkusyksyllä pitäisi syntyä toinen. Lapsi on siis ollut kotihoidossa koko tämän ajan, ja minusta on ihan selvää että on kotona nyt kun pienempi sisarus syntyy. Anoppi alkoi tänään vihjailemaan, että eikö kannattaisi hakea osa-aikaista hoitopaikkaa? Tarvitseeko 3 v jo teistä ikäistään seuraa? Lapsella on puheenviistymää, osaa sanoa alle 5 sanaa, toki käymme puheterapiassa asian takia. Kumpi teistä on oikeassa, mitä tekisitte tässä tilanteessa? Lapsi on myös todella ujo, eli hoidon aloitus olisi varmasti tuskaista, en viitsisi turhan takia pakottaa päiväkotiin..
 
Heipparallaa
Aika rajuja muutoksia lapsen näkökulmasta, jos päivähoito alkaa samoihin aikoihin pikkusisaruksen syntymän kanssa.

Meillä kolmevuotias esikoinen käy kerhossa kaksi kertaa viikossa, ja lisäksi vielä yksi viikottainen harrastus. Nämä ovat riittäneet ihan hyvin. Toki kannattaa jutella puheterapeutinkin kanssa.
 
vvvvv
Eli noin 2 aamupäivää viikossa hoidossa? En kyl enempää suosittele. Tai onko vaihtoehtoisesti esim seurakunnan kerhoa, siellä voisi olla pienemmän ryhmät. Ujoa lasta ei kannata pakottaa isoon vieraaseen ryhmään etenkään perhekokoonpanon muutoksen keskellä.
 
"joku"
Meidän lapsella oli puheenkehityksessä (ymmärryspuolella) ongelmia. Kehitys meni huimaa vauhtia eteenpäin, kun aloitti kerhon eli 2 x 3 h viikossa. Tuollainen määrä siis riitti ihan hyvin, kun joutui kuitenkin siellä yksin ilman vanhempia tulemaan juttuun muiden kanssa.
 
vierass
Jos saat lapselle paikan jonnekin puheongelmaisten integroituun ryhmään (vaatii lääkärin suositukset), niin viet puolipäiväiseksi ja vielä joka päivä. Muuten kysele puheterapeutin ja lääkärien suosituksia
 
vie´ras
Mieti lapsen näkökulmasta... Äidille tuli uusi kulta, edellinen joutaa syrjään. Pois tieltä, äiti tykkää nyt tästä pikkusesta. Mee muualle, vieraiden ihmisten kanssa olemaan, pois silmistä.

Joku kerho tms pari kertaa viikossa on 3v:lle varmasti ihan kiva juttu, mutta EI samassa rytäkässä, kun sisarus syntyy. Alussa on tärkeintä pitää isompi mahdollisimman osallisena pienen hoidossa ja saada hänet huomaamaan, että hän on yhtä rakas ja ihana edelleen, vaikka on tullut kilpailija taloon. 3v osaa jo auttaa vaipanvaihdossa ja tykkää olla iso ja reipas(välillä ainakin, kunhan saa olla pienikin vielä halutessaan), eli voi siis auttaa vähän kaikessa ja saa näinollen tuntea olevansa hyödyllinen. Pidä isompi siis kotona, ainakin ensimmäiset kuukaudet - puoli vuotta.
 
Vie ras
Ehdottomasti isompi lapsi pysyy kotona. Lähipiiriin on viimeisen vuoden aikana syntynyt paljon toisia lapsia. Vanhemmat ihmettelee miksi esikoinen muuttunut riehakkaaksi, tekee pahoja eikä tottele. Näissä tapauksissa esikoinen joko laitettu hoitoon tai sitten isovanhemmat värvätty hoitamaan lasta. Ei tässä sinäällään mitään väärää mutta näissä tapauksissa äidin ja esikoisen välinen aika on korvattu jollain muulla hoitajalla kun äidin aika meneekin yhtäkkiä vauvaan. Ei ihme, että esikoiset hakevat huomiota kyseenalaisilla keinoilla.
 
"joku"
Ehdottomasti isompi lapsi pysyy kotona. Lähipiiriin on viimeisen vuoden aikana syntynyt paljon toisia lapsia. Vanhemmat ihmettelee miksi esikoinen muuttunut riehakkaaksi, tekee pahoja eikä tottele. Näissä tapauksissa esikoinen joko laitettu hoitoon tai sitten isovanhemmat värvätty hoitamaan lasta. Ei tässä sinäällään mitään väärää mutta näissä tapauksissa äidin ja esikoisen välinen aika on korvattu jollain muulla hoitajalla kun äidin aika meneekin yhtäkkiä vauvaan. Ei ihme, että esikoiset hakevat huomiota kyseenalaisilla keinoilla.
Meidän kotihoidettu esikoinen muuttui kyllä myös riehakkaaksi kuopuksen syntymän jälkeen. (Oli kotona yli vuoden ennen kuin edes aloitti sen kerhon, josta aiemmassa viestissä mainitsin.) On se sisaruksen syntymä vaan niin valtava muutos, ettei pelkkä kotihoito ja äidin ja isän lähellä pidä lapsea rauhallisena.
 
juuh
En veis hoitoon, kun ei ole ennenkään ollut. Liikaa muutoksia. Käykää leikkikenttätoiminnassa, perhekerhoissa ja perhekahviloissa. Sit vuoden päästä kerhopaikka 2 kertaa viikossa.
 
meilläkin on viivästystä
Meillä on 3 v 7 kuukautta vanha puheenviivästymä-poika ja siskonsa on 16 kuukautta vanha. Poika oli siis 2 v 3 kuukautta vanha kun siskonsa syntyi.

Molemmat ovat kotihoidossa enkä näe mitään syytä miksi veisin pojan mihinkään "pakko-oppimaan puhumista" vieraiden lasten ja hoitotätien luokse. Kotona ollessa poika saa auttaa siskonsa hoidossa ja kokea näin olevansa tärkeä osa perhettämme. Jos hänet vietäisiin jonnekkin hoitoon niin taatusti hän kokisi jonkinasteista "hylkäämistä" kun tietää että siskon kanssa äiti sitten päivisin tekee kaikenlaista kivaa josta hän jäisi paitsi.

Minä en siis välittäisi anopin puheista laisinkaan; äiti on aina paras asiantuntija omaa lastaan kohtaan ja kun äiti kerran tietää että lapsi on ujo niin miksi ihmeessä lapsi pitäisi jo tässä iässä altistaa "kestämään kovaa maailmaa". Kun puhetta alkaa tulemaan niin ujouskin vähentyy ja sitten on aika miettiä kerhoa tai muuta lyhytaikaista "ison lapsen harrastusta".
 
"Hmm"
Ei missään nimessä lasta hoitoon samaan aikaan kun sisarus syntyy. Mieluiten veisin päiväkotiin jo vaikka heti kuukauden päästä ja koko päiväisesti (menisit hetkeksi vaikka töihin?) ja kun sisarus syntyy niin esikoinen olisi vähemmän päiväkodissa. Vaikka 2 aamupäivää viikossa? Sillon olisi jo tuo vanhempi tottunut päiväkotiin. Tosin nyt kyllä pian alkaa jo päiväkotien kesälomat ym :/ vaikee tilanne. Jos ei tämä ole hyvä niin olisko sitten joku kerho minkä voisitte jo tosi pian aloittaa ja yhdessä käydä jo ennen vauvan syntymää? :)
 
Vie ras
[QUOTE="joku";29806819]Meidän kotihoidettu esikoinen muuttui kyllä myös riehakkaaksi kuopuksen syntymän jälkeen. (Oli kotona yli vuoden ennen kuin edes aloitti sen kerhon, josta aiemmassa viestissä mainitsin.) On se sisaruksen syntymä vaan niin valtava muutos, ettei pelkkä kotihoito ja äidin ja isän lähellä pidä lapsea rauhallisena.[/QUOTE]

Pystyitkö antamaan esikoiselle samallalailla huomiota kuin aikaisemminkin?
 
vierasss
Itsellä jo isot lapset mutta ap:n tilanteessa en minäkään veisi esikoista hoitoon samaan aikaan kun pikkusisarus syntyy. Nyt kun ollaan jo kesän lähellä niin ei varmaan enää mitään kerhopaikkojakaan ole tarjolla. Muutenkin varmaan mukavampi aloittaa kerhot silloin kun siellä muitakin uusia lapsia aloittamassa eli siis syksyllä. Itse varmaan lisäisin käymistä esikoisen kanssa tapahtumissa joissa voi olla aikuinen mukana mutta muuten on paljon lapsia. Voi turvallisesti tutustua aikuisen kanssa toisiin lapsiin. Joku yhteinen "harrastus" esikoiselle ja äidille syksyllä? Vanhempi-lapsi jumppa tms. ?
 
Mielestäni 3v -ja nuorempikin- kaipaa toisten lasten seuraa, päiväkoti ei luonnollisesti ole ainoa vaihtoehto tähän eli miettisin noin alkuun kuinka paljon kotioloissa voin tarjota lapselle niitä kavereita ja miten "pehmeästi" tutustuttaa häntä muihin lapsiin jos ujouskin vaivaa.

Päivähoidon tarpeesta juttelisin sen puheterapeutin kanssa ja jos hän on päivähoidon kannalla niin alkaisin selvitellä noita mahdollisuuksia. Löytyisikö esim jotain pienempää, integroitua ryhmää missä henkilökunnalla on kokemusta lapsista joiden puheenkehitys on jäljessä jne .

En näe päiväkotia pahana enkä hylkäämisenä -eikä ole nähneet meidän lapsetkaan. Vaikka lapsi olisi hoidossa sen 2-3 lyhyttä päivää (mikä nyt hänen tarpeilleen katsotaan parhaaksi) niin kyllä hän kerkeää myös kotona olemaan äidin ja vauvan kanssa.
 
"vieras."
Meillä lapset aloitti osa-aika hoidon kuukausi sitten, töiden vuoksi, nenä alkoi valumaan kahden hoitopäivän jälkeen, neljän hoitopäivän jälkeen vanhempi lapsi oli kuumeessaa, viime viikolla hain myön nuoremmalle korvatulehdukseen lääkkeet. Ihan vaan tautien leviämisen vuoksi en veisi vanhempaa lasta päiväkotiin, kantaa vaan turhaan pienelle vauvalle pöpöt kotia. Kerhoissa, muskareissa, leikkipuistoissa kävisin, jotta vanhempi lapsi saa ikäistä seuraa.
 
vierass
[QUOTE="vieras.";29806970]Meillä lapset aloitti osa-aika hoidon kuukausi sitten, töiden vuoksi, nenä alkoi valumaan kahden hoitopäivän jälkeen, neljän hoitopäivän jälkeen vanhempi lapsi oli kuumeessaa, viime viikolla hain myön nuoremmalle korvatulehdukseen lääkkeet. Ihan vaan tautien leviämisen vuoksi en veisi vanhempaa lasta päiväkotiin, kantaa vaan turhaan pienelle vauvalle pöpöt kotia. Kerhoissa, muskareissa, leikkipuistoissa kävisin, jotta vanhempi lapsi saa ikäistä seuraa.[/QUOTE]

Niissähän ei pöpöt tunnetusti liikukaan ollenkaan. Viihtyvät vain päiväkodin seinien sisällä. Ainahan täälläkin manataan niitä äitejä, jotka tuovat mahatautisen sisaruksia perhekerhoihin tai räkänokkia muskareihin.
 
Meillä esikoinen oli 2v9kk kun kuopus syntyi. Sitten 3v2kk aloitti kerhon (leikkipuistossa, 2x/vk 2,5h/kerta. On ollut esikoiselle hurjasti hyötyä tuosta, oppinut jo neljässä kuukaudessa paljon uusia sanoja, lauluja, loruja jne ja saanut kivoja kavereita. Suosittelen :)
 
Vierass
Mun mielestä voit tehdä siten kuin itse tunnet parhaaksi. Vaikka lapsen olessa hoidossa pääsee helpommalla, niin lapsen kuljetukset hoitoon voivat olla iso rasitus, koska silloin ei voi mennä vauvan aikataulun mukaan. Mun lapsi oli osa-aikaisessa päivähoidossa muutaman kuukauden. Kielenkehityksenngelmien vuoksi siihen oli myös lääkärin suositus. Hoidossa ollessa kielenkehitys kuitenkin taantui selkeästi. Iso meluisa lapsiryhmä vähäisine hoitajineen ei ollut sopiva lapsellemme.
 
"joku"
Pystyitkö antamaan esikoiselle samallalailla huomiota kuin aikaisemminkin?
En pystynyt samalla tavalla antamaan ja uskallan epäillä, että kukaan pystyy niin paljon antamaan esikoiselle huomiota kuin ennen sisaruksen syntymää. Mutta mielestäni annettiin kuitenkin ihan hyvin huomiota - ainakin enemmän, mitä tarhassa olisi saanut. Oltiin myös paljon pihalla, jossa samanikäisiä lapsia.
 
vieras*
Alkuperäinen kirjoittaja meilläkin on viivästystä;29806849:
Meillä on 3 v 7 kuukautta vanha puheenviivästymä-poika ja siskonsa on 16 kuukautta vanha. Poika oli siis 2 v 3 kuukautta vanha kun siskonsa syntyi.

Molemmat ovat kotihoidossa enkä näe mitään syytä miksi veisin pojan mihinkään "pakko-oppimaan puhumista" vieraiden lasten ja hoitotätien luokse. Kotona ollessa poika saa auttaa siskonsa hoidossa ja kokea näin olevansa tärkeä osa perhettämme. Jos hänet vietäisiin jonnekkin hoitoon niin taatusti hän kokisi jonkinasteista "hylkäämistä" kun tietää että siskon kanssa äiti sitten päivisin tekee kaikenlaista kivaa josta hän jäisi paitsi.

Minä en siis välittäisi anopin puheista laisinkaan; äiti on aina paras asiantuntija omaa lastaan kohtaan ja kun äiti kerran tietää että lapsi on ujo niin miksi ihmeessä lapsi pitäisi jo tässä iässä altistaa "kestämään kovaa maailmaa". Kun puhetta alkaa tulemaan niin ujouskin vähentyy ja sitten on aika miettiä kerhoa tai muuta lyhytaikaista "ison lapsen harrastusta".
Minkälaista kaikenlaista kivaa vastasyntyneen kanssa tehdään kotona? Syödään ja nukutaan?

Kova maailma ja vieraat ihmiset, onko sinulla jonkinlainen asennevamma?
 
Ksnns
[QUOTE="vieras.";29806970]Ihan vaan tautien leviämisen vuoksi en veisi vanhempaa lasta päiväkotiin, kantaa vaan turhaan pienelle vauvalle pöpöt kotia. Kerhoissa, muskareissa, leikkipuistoissa kävisin, jotta vanhempi lapsi saa ikäistä seuraa.[/QUOTE]

Ei kyllä ihan noinkaan. Tuntuu olevan päin vastoin. Päiväkodissa sentään vahtivat, että kaikki lapset pesee käsiänsä kunnolla. Tuntuu, että näissä perhekerhoissa ne taudit vasta leviääkin. Lasten kädet äkkiä huuhtastaan, mut vanhemmat ei paljon käsiään pese.

Itsellä 3v ja 1v käydään kerhossa, muskarissa, leikkipuistoissa. Tänä talvena valehtelematta ollut varmaan kymmenen räkätautia, nuorimmalla kolme korvatulehdusta, ja toisella vesirokko. Toisen vesirokkoa vielä odotellaan (sen lapsen oon onneksi rokottanu, että ei välttämättä saa tautia). No, täitä ja kihomatoja ei oo ollu, ehkä se erottaa päivähoidosta.
 

Yhteistyössä