Pitäisikö koittaa jättää jo päikkärit pois kun yöt katkonaisia

  • Viestiketjun aloittaja "Möhkö"
  • Ensimmäinen viesti
"Möhkö"
Lapsella ikää 1 v 4 kk ja nyt pari viikkoa yöt olleet todella katkonaisia. Lapsi on alkanut heräillä noin 3 kertaa yössä yleensä kerran pitkäksi aikaa. Useina öinä on hereillä esim noin klo 4- 6.30 ja sitä ennen on herännyt jo klo 24 mutta rauhoittunut noin vartissa takaisin nukkumaan, sitten herää taas noin klo 2 ja nukahtaa vartissa - tunnissa.

Päivärytmi menee yleensä näin:
Herää noin klo 8
Päiväunet noin klo 12-14
Nukkumaan 21-22

Alan olla jo ihan poikki kun tuntuu etten ehdi kuin nukahtaa niin taas lapsi on jo hereillä. Etenkin nuo aamuyön muutaman tunnin hereilläolot tuntuvat raskailta. Lapsi on täysin pirteä ja sitten kuitenkin taas muutaman tunnin jälkeen niin väsynyt, että käy helposti takaisin nukkumaan.

Onkohan nyt jo aika luopua päiväunista kokonaan tai herätellä esim. Tunnin päästä? Ennen päikkäreitä käymme usein joko perhekahvilassa, taaperojumpassa tai ulkoilemme muutaman tunnin ja lapsi meinaa nukahtaa jo rattaisiin kotimatkalla eli vähän epäilen jaksaako iltaan asti ilman päikkäreitä mutta en ole kokeillut.
 
"milli"
lapsilla on kausia jolloin heraillaann.. meidan nelja vee on alkanut puhumaan unissaan. tahan herailen nyt. noin pieni tarttee ne paivaunet viel. nukkuuko lapsi vieressa? itsella noihin kausiin auttanut vieressa nukkuminen. kun vanhempien hengitys ja sydamensyke on rauhallinen ja tasainen vieressa niin lapsikin rauhoittuu. meilla on pinnis oman sangyn vieressa. eli jos jottain alamoloa alkaa kuulumaan niin ojennan vain kaden ja silitan selkaa. nain lapsi ei edes paase heraamaan. tai sit han kompii kainaloon. itse kokeilisin aluksi jotain tuollaista. meilla tuo lapsi rakastaa nukkumista. nukkuu edelleen 1-2h paivaunia plus younilla 21-7
 
"mama"
Mulla on vuos ja viiskuukautinen tyttö, enkä kyllä missään nimessä jättäis päikkäreitä kokonaan pois. Eihän noin pieni vielä mitenkään jaksa koko päivää ilman unia. Kyllä meilläkin välillä öisin heräillään usein, mutta silti ei ole tullut mieleenkään, että päikkäreitä jätettäis pois. Viime yönä tyttö herätti neljä kertaa, mutta esim. viikonloppuna oli yö, jolloin ei herännyt kertaakaan.
 
Vierras
Kyllä oäiväunet on oppimiselle ja aivojen kehitykselle niin tärkeät että en ihan näillä perustein niitä jättäisi pois.
Ota se viereen aamulla jos meinaa herätäja koita jatkaa uniasi.
 
"joopa"
Meillä nukkuu 5v vielä päiväunet. Joskus tosin vaan ½ tuntia mutta joskus saattaa nukkua kaksikin tuntia ja yöllä silti 10 tuntia.
Meilläkin valvoskeltiin joskus mutta ne kaudet meni nipeasti ohi. Opin toimimaan pilkkopimeässä. En laittanut valoja päälle laisinkaan, en edes mitään pientä yövaloa. Näin lapsi ei virkistynyt liikaa ja meni ihan tyytyväisenä takaisin nukkumaan kun pimeässä oli tylsää. Joskus tosin piti istua vartti tai ½ tuntia sylissä ensin. En myöskään seurustellut lapsen kanssa pidin vaan sylissä kunnes meni taas tyytyväisenä takaisin omaan sänkyyn.
 
meillä näin
Tyttäreni lopetti päiväunet 1,5 vuotiaana. Eipä siinä auttanut mikään, kun väkisin ei toista voi nukuttaa. Yritin nukuttaa viereeni, mutta nukahdin itse eikä lapsi. Mieheni on nukahtanut joskus lastenhuoneen lattialle lapsen leikkiessä iloisena vieressä. Tytär on nyt jo melkein aikuinen, ihan kelvolliselta ihmiseltä vaikuttaa.
 
"Möhkö"
No toivottavasti on vain joku vaihe. Itsekin vähän mietin tuota päiväunien poisjättämistä mutta sitten taas esim. Liberon "kalenterissa" oli 1v 5 kk kohdalla aiheena "jätä päiväunet väliin". Lapsi ei kumminkaan ole hoidossa yms. Mikä väsyttäisi paljon. Aamupäivästä perhekahvila/ muskari/ kauppa/ ulkoilua tai vastaavaa ja iltapäivästä alkuiltaan yleensä ulkoillaan ja joskus käydään kylässä.

Poskihampaita saattaa olla kyllä tulossa koska kuolaaminen ja kaiken jäystäminen on taas aivan hurjaa. On saanutkin nyt varalle panadolia iltaisin. Ei oikein näe ikeniä tarkasti kun etu- ja kulmahampaat tulivat jo aikaa sitten sekä neljä poskihammasta noin 1 v synttäreiden tietämissä. Eli olemassa olevat hampaat ovat jo aika pitkiä.
 
Kuulostaa hullulta idealta, mutta älä puutu päiväuniin vaan kokeile laittaa lapsi aikaisemmin yöunille jos vain menee. Joskus huono yö johtuu siitä, että lapsi on liian väsynyt. :)

Meidän 2,5v ei tosin enää nuku päiväunia kotona, hoidossa on 3pv/vko ja siellä uni maittaa. Lopetti kotona nukkumisen hieman 2v synttäreiden jälkeen.
 

Yhteistyössä