Mitä mieltä olette?

"totuudentorvi"
Venäjän propagandakoneiston valheita.

"Lännessä tiedetään Venäjän valtiollisen median tietoisesti levittävän virheellisiä uutisia.

Putinin hallitsemalla medialla on journalismin kanssa yhtä vähän tekemistä kuin Venäjän oikeusjärjestelmällä oikeuden.

Puolustusministeri Carl Haglund kertoi viime viikolla Venäjän käyvän informaatiosotaa sosiaalisessa mediassa.

"Sosiaalisessa mediassa ja myös nettipalstoilla on hyvin paljon nimimerkillä kirjoittavia henkilöitä, joiden kohdalla käy mielessä, että onko kyseessä nyt ihan oikea suomalainen, joka kirjoittaa vai onko kyseessä joku jolle maksetaan siitä tai jonka työtehtävänä on kirjoittaa tietyntyyppisiä näkemyksiä ja vaikuttaa keskusteluun. Sitä ei voi todistaa, mutta sellainen ajatus käy mielessä", Haglund sanoi.

Kyllä sitä on voitu hieman todistaakin. Amerikkalainen Buzzfeed-uutissivusto on sille vuodettuihin dokumentteihin perustaen jopa paikantanut avokätisesti rahoitetun venäläisen trolliarmeijan Pietarin laitamille.

Trolli on nettikieltä. Tässä yhteydessä se tarkoittaa henkilöä, jonka tehtävänä on häiritä läntisen median nettikeskusteluja ja tuputtaa nimimerkin suojasta putinilaista ulkopolitiikkaa. Mitä enemmän trolli kommentoi, sitä paremmin hän hämmentää.

Ukrainan sodassa trollit ovat jo päässeet tavoitteeseensa, kun kansalainen ajattelee: molemmat osapuolet valehtelevat. Venäläinen nettioperaatio toteutetaan täysin valtiojohtoisesti, mutta esitetään muka vapaana kansalaiskeskusteluna.

Näin saadaan asia näyttämään siltä kuin vapaat kansalaiset hämmästyttävän sankoin joukoin jopa lännessä ymmärtävät, elleivät peräti hyväksy, presidentti Vladimir Putinin imperialistista laajentumispolitiikkaa.

Aina kun kirjoitan Yleisradion nettisivuille Venäjän sortopolitiikasta, saan hämmentäviä kommentteja.

Englantilainen Guardian-sanomalehti vakuuttui viime keväänä Maidanin mielenosoitusten jälkeen, Ukrainan sodan aattona, että sen netin mielipidesivut olivat järjestelmällisen venäläisen mielipidepommituksen kohteena. Ihan kaikille trolleille ei ollut ehditty edes opettaa sujuvaa englannin kieltä.

Venäjän trolliarmeijan hyökkäyksen laineet ovat näkyneet myös puolustusministeri Haglundin omilla sosiaalisen median tileillä satoina kommentteina. Samasta asiasta on kertonut sodankäynnin ja kyberturvallisuuden asiantuntija, professori Jarno Limnell."

http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_trolliarmeija/7472633
 

Yhteistyössä