Kolmen tunnin koulumatka 10-vuotiaalla

  • Viestiketjun aloittaja "Vieraana"
  • Ensimmäinen viesti
jokumeistä
Nykyään ei voi luottaa mihinkään.

Tilanne voi olla vaikka tämä:

"Meillä on 4 ja 6 vuotiaat lapset ja lähin ala-aste on 2 km päässä. Ala-asteelle pääsee melkeinpä "todella turvallisesti" pyöräteitä ja alikulkuja pitkin. Kun nuorin aloitti koulun, päätettiin lähiala-aste lopettaa ja sen kaikki 100 oppilasta siirtyivät keskustan kouluun, jonne matkaa onkin sitten jo yli 10 km".

Minkäs teet tuossa tilanteessa? Vaikka kuinka katsoisi, että "tässä on hyvä tontti, hyvä paikka talolle, on päiväkotia ja koulua vieressä ja lähiSiwaankin kävelymatka". Mutta kun se ei päde enää 3 vuoden kuluttua. Siwa on lopetettu, päiväkoti olikin homeessa ja koulussa ei riittänyt oppilaita ja kaikki siirrettiin toiseen kouluun".

"Maalla" taas voi olla ne 250 lehmää tai sikaa tai muuta, josta perhe saa elantonsa. Ei olla varmaan aateltu, että meille tuleekin erityislapsi. Ja niille jotka sanoo että muuttaisivat lähemmäs kaupunkia tai kaupunkiin.
Siitä vasta riemu repeää, kun kaupunkilaisten työmatkan varrella on 250 lehmää laitumella ja sinne on jossain vaiheessa vuotta kärrätty lietelannat :D :D

Sitten sanotaan että "pysyisivät siellä maalla".


Virkamiehet tekevät niin nopeita ratkaisuja, että sellaiset pitäisi kieltää lailla.
 
"Hansu"
Hirvittävän pitkiä aikoja voi pientenkin lasten koulumatkat kestää kun kuljetuksia "järkeistetään" :( Meillä naurettavin tilanne oli se että lapsella oli koulumatkaa vain pari kilometriä mutta reitillä oli useampi tienylitys ja valaisematonta tietä niin katsottiin vaaralliseksi ja alueeltamme lapset sai kuljetuksen kouluun. Kyydit järjestettiin sitten niin että taksi tuli tuntia ennen kuin koulu alkoi ja vei lapset koululle eli odottivat pihassa koulun alkua yli 50 min joka aamu! Opettajaa ei ollut paikalla vielä siihen aikaan eli ovet lukossa ja siellä seisoivat kovillakin pakkasilla, sisään ei päässyt. Kysyimme että eikö onnistuisi järjestää mitenkään järkevämmin niin tehtiin muutoksia, nyt taksi tuli vielä pikkuisen aikaisemmin mutta sen sijaan että vei lapset kouluun niin ajelutti heitä ympäri pitäjää kuljettaessaan muita lapsia toisiin kouluihin/eskareihin.

Naurettavinta tässä oli se että eskari-ikäiset lapsetkin vietiin koulun pihaan silloin tuntia ennen keskenään seisomaan vaikka eskarissa oli erittäin tiukka sääntö siitä että lapsia tuodessa saattajan pitää olla aikuinen joka jättää lapsen suoraan eskariopen/muun ulkovalvoja valvontaan ja ilmoittaa että toin nyt Liisan sitten. Ilmeisesti tämä sääntö ei koskenut kuljetusoppilaita jotka voitiin jättää pihaan itsekseen siihen asti että sinne joku ulkovalvoja ilmaantui jossain vaiheessa ennen koulun alkua.

Järjen köyhyyttä semmoinen että vuositasolla tuhansien eurojen säästö (eli hyvin hyvin pieni rippunen ison kunnan budjetissa) tarkoittaa sitä että pienet koululaiset on heittopusseja eikä lasten etua mietitä yhtään tippaa. Aika paljon sitten kuljetimme lapsia itse naapureiden kanssa vuorotellen mutta aina ei työt joustaneet niin taksiakin käyttivät.
 
Bbierass
Alkuperäinen kirjoittaja Vasemman käen rukkanen;30626528:
Nih, siitä vaan jättää torpan tyhjilleen ja muuttaa kaupunkiin?
Ihan sama. Aivan sama, mutta minun lapseni ei joutuisi kulkemaan tuollaista matkaa. Piste. Ei ole yhteiskunnan syy, jos lapsella on pitkä koulumatka, tämä on vapaa maa.
 
vierasss
Googlasin. Tuolla Anttolassa missä asuvat on koulu. Erityisopetuksen vuoksi ilmeisesti joutuu käymään kauempana. Hurjaa muuten, että lapselle, jolla on ilmeisesti muitakin vaikeuksia, esim. oppimisvaikeuksia, hyväksytään laissa vielä pidemmät koulumatkat kuin ns. terveelle.
 
Nbbierass
Googlasin. Tuolla Anttolassa missä asuvat on koulu. Erityisopetuksen vuoksi ilmeisesti joutuu käymään kauempana. Hurjaa muuten, että lapselle, jolla on ilmeisesti muitakin vaikeuksia, esim. oppimisvaikeuksia, hyväksytään laissa vielä pidemmät koulumatkat kuin ns. terveelle.
Mielestäni kaksi asiaa yhteiskunnassa on tärkeää.

Jokaisen erityislapsen takapihalle pitää perustaa oma koulu!

Veroja on alennettava tai poistettava kokonaan!
 
"Mie"
Ei helvetti! Suostuisiko tämän tytön vanhemmat omalta osalta tuollaisiin työmatkoihin. Ls kehiin! Meillä on asunnotkin valittu siten että lapsilla lähikoulut tai kohtuulliset koulumatkat jalan, max 20 min.
 
vierass
Aikamoista säästämistä tuollainen, että joutuu koululla odottelemaan tunninkin verran. Meidän erityisopetuksessa olevalla menee suunnilleen pari tuntia matkoihin, kulkee nykyään bussilla, joutuu vaihtamaan bussia puolivälissä matkaa. Huonosti yhteen sopivien aikataulujen takia joutuu lähtemään kotoa tuntia aikaisemmin, mitä koulu alkaa. Väliin ehtii kouluun yli varttia etuajassa, väliin sitten saattaa olla jonkin minuutin jopa myöhässä. Hyvin harva saa nykyään enää edes taksikuljetuksen, kunnalle tulee huomattavasti halvemmaksi paikallisbussien käyttö. Ainostaan parilla diagnoosilla sen saa automaattisesti, muuten pitää olla lausunto kunnaliselta neurologilta tai psykologilta, ettei selviä bussikyydityksellä. Taksikuljetuksen aikaan isot tilataksit buukattiiin täyteen ja kotimatkan kesto saattoi vaihdella 50 minuutilla riippuen siitä, sattuiko olemaan reitin ensimmäinen vai viimeinen vietävä.

Muuttaminenkaan ei ole aina se ainoa oikea ratkaisu. Se voi tarkoittaa sitä, että isommat lähikoulussa olevat sisarukset joutuisivat vaihtamaan koulua tai sitten heille pitäisi järjestää kuljetus omalla kustannuksella. Erityisopetuskaan ei välttämättä ole pysyvä ratkaisu, sieltä siirtyy moni lähikouluun opiskelemaan jossain vaiheessa.
 
vierass
[QUOTE="Mie";30626642]Ei helvetti! Suostuisiko tämän tytön vanhemmat omalta osalta tuollaisiin työmatkoihin. Ls kehiin! Meillä on asunnotkin valittu siten että lapsilla lähikoulut tai kohtuulliset koulumatkat jalan, max 20 min.[/QUOTE]

Eipä se mitään auta, että asunto on valittu niin, että koulu olisi 5 min kävelymatkan päässä, kun siellä ei sitä tarvittavaa erityisopetusta anneta.
 
maalaislasten äiti
Tiedän kokemuksesta että taksien aikatauluista ja/tai koulun alusta voi aina neuvotella. Yhteydenotto lääninhallitukseen ja sitten kunnan opetusvirastoon riittää korjaamaan tilannetta, ei yhteydenotto lehdistöön. Ihmettelen vanhempien antamaa hyväksyntää tilanteelle.

Maalla asumme edelleen ja tulemme täällä asumaankin vaikka koulukyydit ovatkin välttämättömyys pitkien välimatkojen takia.
 

Yhteistyössä