Lapsen jatkuva uhmakkuus

Hei,

Kysyisin neuvoa pian 4v 5kk vanhan poikamme jatkuvaan uhmakkaaseen käytökseen. Pojan on vaikea noudattaa sääntöjä ja suoriutua ihan arkisista toimista ilman itkua, kiukkua ja ärhentelyä. Varsinkin siirtymätilanteet pitäisi mennä sisälle, pestä hampaat, syödä, mennä nukkumaan on pojalle vaikeita. Poika räjähtelee ja välillä käyttäytyy agressiivisestikin kiellettäessä/käskettäessä. Päiväkodissa sääntöjen noudattaminen sujuu hyvin mutta nyt poika on isän kanssa kotona opiskelun tauottua. Päiväkodissa ovat puhuneet mahdollisesta tunne-elämän häiriöstä. Olemme uusioperhe, minä olen töissä toisella paikkakunnalla ja mieheni on yksinhuoltaja. Poika tapaa äitiään pari kertaa kuussa mutta nyt olemme joutuneet sitäkin joutuneet rajoittamaan kun pelkäämme/tiedämme että huono käytös kopioituu sieltä. Eikä äiti ole hyvässä kunnossa, hänellä on psyykeongelmaa.

Meillä on selkeät säännöt, jäähyä käytetään tarvittaessa, tunteita sanoitetaan, hyvistä hetkistä nautitaan, kannustetaan, palkitaan jne. Myös kamomillateetä on kokeiltu.

Olen neuvolan 4-vuotis tarkastusta varten kirjoittanut kirjeen jossa kerron tilanteesta ja tiedustelen voisiko uhmakkuushäiriön/ADHD:n/tunne-elämän häiriötä selvitellä, onko tämä mahdollista vielä näin pienenä?

Välillä päivät on kovin raskaita vilkkaan ja räiskyvän pojan kanssa..
 
4-vuotiaana joillakin lapsilla on toinen uhmaikä. Rajojen koettelu on usein vanhemmille hermoja kiristävää, mutta johdonmukainen suhtautuminen ja selkeät toimintasäännöt helpottavat arkea. Nelivuotias ymmärtää myös jo hyvin puhetta ja rauhallisena hetkenä kannattaa käydä läpi näitä raivaritilanteita ja selittää, miksi olisi kaikkien kannalta parempi, että asiat tehtäisiin yhteisymmärryksessä. Kannattaa myös yksinkertaistaa asioita ja kysyä, miltä hänestä tuntuisi jos aikuinen alkaisi huutaa, kun hän pyytää esimerkiksi maitoa - se varmaan tuntuisi keljulta. Vanhempien oikeanlainen läsnäolo kotitilanteessa on myös tärkeää - kun lapsella on asiaa, häntä pitää kuunnella. Kännykät ja tabletit vievät usein liikaa vanhempien huomiota vaikka ollaankin fyysisesti paikalla. Lasta kannattaa kehua aina kun joku asia sujuu odotetulla tavalla.
Koska päiväkodissa asiat sujuvat, olisi varmaan hyvä, että lapsi olisi siellä aina tietyt ajat, niin normaali kehitys ja erityisesti sosiaalinen käyttäytyminen muiden lasten mallin mukaisesti jatkuisi. Uhmakkuus ja raivarit kuluttavat kenen tahansa hermoja. Siksi kannattaa joka tapauksessa hakeutua asiantuntijan luokse asiasta keskustelemaan, jotta saatte neuvoja ja tilannearvion. Samalla tulisi kartoitetuksi lapsen tilanne ja mahdollinen lisätutkimuksen tarve.

Kaija Hartiala
LKT, lastentautien erikoislääkäri
 

Yhteistyössä