Pärjääkö paljasjalkatalvikengillä pakkasella tai loskassa? Testissä 7 x lasten paljasjalkatalvikengät

Lasten paljasjalkatalvikengät ovat nostaneet jatkuvasti suosiotaan – mutta kestävätkö ne Suomen sääolosuhteissa? Testasimme suosituimmat lasten paljasjalkakengät talvea varten.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock, valmistajat

Paljasjalkakengät ovat Suomessa nostaneet suosiotaan viime vuosina jatkuvasti, eikä ihme: nykyään myös asiantuntijat painottavat sitä, kuinka tärkeää lapsen jalan lihasten on saada toimia vapaasti kengän sisällä.

Moni kaipaakin lapselleen talveksi kenkää, joka pitäisi lapsen jalan varmasti lämpimänä mutta täyttäisi silti hyvän kengän ominaisuudet.

Vanhempia saattaa epäilyttää se, miten paljasjalkakenkien perinteisiä talvikenkiä ohuemmat pohjat eristävät kylmää.

Kaikkiin malleihin ei välttämättä myöskään mahdu mukaan villasukkaa. Paljasjalkakenkien syksy- ja talvikäytössä voikin olla hyötyä siitä, että valitsee lapselle merinovillaiset sukat puuvillaisten sijaan.

Toinen asia, joka paljasjalkakenkien käytössä talvella on syytä huomioida on se, etteivät niiden kosteuden pitävät suojakalvot kestä esimerkiksi päiväkotien lämpökaappikäsittelyä. Suojakalvollisten kenkien tulisi aina antaa kuivua itsekseen, ja pohjallinen kannattaa ottaa niistä säännöllisesti ulos kuivumisen edistämiseksi.

Lue myös: Paljasjalkakengät lapselle: ”Hyvän kengän suositukset paljasjalkakenkien ominaisuuksia”

Kenkien päällismateriaalien oma vettähylkivyys myös vaihtelee jonkin verran. Siksi kengät olisi aina hyvä käsitellä suojasuihkeella ennen käyttöönottoa: säänkestävyyden kannalta on tärkeää, että kengän pinta hylkii vettä. Käsittely kannattaa uusia säännöllisesti pitkin talvea, sillä se kuluu käytössä.

Affenzahn Comfy Wool Dog

Affenzahnin Comfy Wool Dog -paljasjalkakengät lupaavat pitää lapsen jalat kuivina ja lämpiminä. Ne toimivat säänkestävyytensä ansiosta myös leudommilla talvikeleillä. Vedenpitävä kalvo koko kengän alueella parantaa kosteudenpitoa ja ilmava polyester-karvavuori lämmittää pieniä varpaita.  Viileän sään malleissa on pohjakuviointi, joka takaa hyvän pidon vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Kenelle? Affenzahnin Comfy-talvikengät sopivat parhaiten kapeasta normaaliin jalkaan. Malli on korkeudeltaan normaali tai matalahko. Kenkä ei ole parhaimmillaan jalassa, joka on leveä ja korkea tai malliltaan levenevä.

”Kengät sopivat taaperollemme erinomaisesti! Ne oli helppo pukea vilkkaalle lapselle ja tarrakiinnityksen avulla kengät sai kiristettyä napakasti. Perheessä on aiempaa kokemusta Affenzahnin kesäkengistä, ja niihin verrattuna talvimallin pohja tuntui alkuun paljon jäykemmältä. Se kuitenkin pehmeni käytössä hyvin.

Kengät pääsivät myös vesilätäkkökokeeseen ja läpäisivät sen täysin pistein! Villasukka mahtui normaalilevyiseen jalkaan hyvin mukaan, mutta ehkä kaikkein paukkuvimmille pakkasille valitsisin vielä lämpimämmän mallin. Toisaalta nämä sopivat loistavasti myös Etelä-Suomen alkutalveen.”

Hinta: 109,90 €, Pikkujalat.fi

Affenzahn Snowy Vegan Snowboot Bird

Affezahnin Snowy Vegan Snowboot Bird -paljasjalkakengät ovat huolettomat materiaaliltaan, niissä on vedenkestävä kalvo koko kengän alueella, sekä vettä hylkivä ulkopinta. Snowboot on Affezahnin talvikengistä lämpimin. Nämä talvikengät lupaavatkin säänkestävyyttä ja lämpöä lapsen jaloille.

Kenelle? Kun etsit korkeavartista ja kestävää talvikenkää, joka toimii vaihtuvissa sääolosuhteissa! Kengät sopivat parhaiten kapeaan tai normaaliin jalkaan, joka ei ole korkea. Malli voi sopia myös leveähkölle mutta matalalle jalalle ohuella tai puolipaksulla sukalla.

”Neljävuotias tyttö ihastui kengän vaivattomaan puettavuuteen, mikä helpotti uloslähtemistä ihanasti. Kengät olivat kevyet ja joustavat, ja ne sopivat oikein hyvin Etelä-Suomen epävakaaseen alkutalveen. Varpaat pysyivät kuivina, vaikka maa oli suorastaan märkä. Jalat olivat lämpimät, mutta kovemmilla pakkasilla kenkä vaatii vähintään villasukan – kovin leveäjalkaiselle lapselle se ei ehkä mahdu mukaan.”

Hinta: 109,90 €, Jesper & Junior

Be Lenka Snowfox 2.0

Belenkan lasten korkeavartiset Snowfox -paljasjalkakengät ovat mukavan lämpimät ja helpot pukea. Toppasaappaissa on kumipohja, helposti kiristettävät nauhat ja lämmin villavuori. Snowfox kestää TEX-kenkänä hyvin kosteutta, mutta malli ei ole täysin vedenpitävä.

Kenelle? Kun etsit lasten korkeavartista, lämmintä ja helposti puettavaa talvikenkää, joissa on hyvä säänkesto. Kengässä on normaali tai leveähkö lesti. Paksun villasukan kanssa malli saattaa sopia hieman kapeammallekin jalalle, mutta kovin siroon jalkaan kenkä on luultavasti turhan tilava.

”Näissä kengissä lapsen varpaat pysyivät märällä säällä kuivina ja kylmällä kelillä lämpiminä. Lapsi pärjäsi päiväkodin ulkoilujen ajan Etelä-Suomen talvessa hyvin, mutta kylmemmillä keleillä tarvittiin villasukkaa väliin.  Sitä varten kenkään saa onneksi tarvittaessa hieman lisää tilaa vaihtamalla kengän oman muhkean pohjallisen toiseen. Lapsen on helppo vetää kengät jalkaan itse. Korkeavartinen malli sopii erittäin hyvin lumileikkeihin. Pieni miinus siitä, että pikalukko on mahdollista vetää kokonaan irti.”

Hinta: 119 €, Pikkujalat.fi

Froddo Winter Boot

Froddon Barefoot TEX Winter paljasjalkakengissä on kumipohja ja tiivis villavuori. Mallin pohjan eristystä on parannettu lisäämällä sisäpohjaan ohut lämpöä heijastava alumiinikerros. Kengissä on nilkkaan asti yltävä vedenkestävä tex-kalvo, joten malli on mukavan säänkestävä! Säänkestävyyttä voi entisestään parantaa ja ylläpitää TEX-kengille sopivalla suojasuihkeella.

Kenelle? Froddon paljasjalkatalvikengissä on normaalileveä lesti, korkea varsi. Froddo Barefoot talvikenkien lesti on normaali ja sopii parhaiten kapeahkoon tai normaalileveään jalkaan, joka ei ole erityisen korkea jalkapöydän kohdalta! Tekstiilimalli on lestiltään kokonahkaista mallia aavistuksen tilavampaa. Malli sopii lapsille paksun villasukan kanssa parhaiten matalaan jalkaan.

”Neljävuotias poika, jolla on tarkka maku, kelpuutti lopulta kengät: liekö syynä se, että ne ovat toimineet todella hyvin niin pakkasilla kuin loskakeleillä. Ainoastaan tunti tolkulla vetisessä maassa leikkimisen jälkeen kenkien sisälle alkoi hiipiä kosteutta. Kymmenen miinusasteen tienoilla laitoimme kenkiin villa-alumiinipohjalliset, jotka maksoivat noin 5 euroa, ja puuvillasukan tilalle vaihdoimme merinosukan. Varpaat pysyivät hyvin lämpiminä. Kenkien pohja vaikuttaa pitävän hyvin liukkaallakin alustalla. Kengät on helppo pukea itse tarrakiinnityksen ansiosta. Ainoastaan varren soisi olevan hieman korkeampi, jotta kenkä ei niin herkästi haukkaisi lunta sisään, jos jalkalenksu ei pidä.”

Hinta: 84,00 €, Pikkujalat.fi

Tikki Beetle Boot

Tikkin mokkanahkaiset Beetle Boot -talvikengät ovat  helpot pukea ja niiden sisällä on mukava villavuori. Nauhoissa on kätevä pikakiristys. Kumipohja on ohut (3mm) ja erityisen joustava. Saatavilla nahkainen ja vegaaninen malli.

Kenelle? Villavuoriset vettähylkivät kengät sopivat lämpimiksi välikausikengiksi tai leudomman kuivan kelin talvikengiksi. Beetle Boot sopii parhaiten normaalileveään tai leveähköön jalkaan, paksummalla sukalla myös kapeampaan jalkaan. Portaattoman nauhasäädön ansiosta kengissä on tavallista enemmän säätövaraa ja tilaa villasukalle myös korkeudessa. Hyvä vaihtoehto myös ensikengiksi!

”Kengät ovat söpöt kuin mitkä ja myös helpot pukea jalkaan. Kovin märille loskakeleille emme uskaltaneet näitä pukea, sillä kengän etuläpän reunoista märkä saattaisi päästä sukkaan asti. Kengät kuitenkin vaikuttivat lämpimiltä. Sopivat paremmin siistimmiksi kengiksi tai lapselle, joka ei mielellään rymyä maassa tunteja.”

Hinta: alkaen 69,00 €, Kotto.fi

Zeazoo Dingo

Zeazoon Dingot ovat kevyet, helpot pukea ja erittäin lämpimät. Kelsinahkaisten kenkien sisäpuolella on pehmoinen lammasturkis. Valmistaja suosittelee kenkiä vain kuivaan pakkassäähän, sillä kengän pinta kärsii voimakkaasta kastumisesta. Kengät on hyvä suojata suojasuihkeella.

Kenelle? Dingojen lesti on hyvin tilava sekä leveydessä että korkeudessa. Malli saattaa olla sirommille jaloille liian väljä ilman lisäpohjallista ja paksua villasukkaa tai jopa niiden kanssa. Mallissa ei ole säätövaraa, joten on todella tärkeää, että saappaat istuvat jalkaan riittävän napakasti. Kenkä sopiikin parhaiten leveälle ja korkealle jalalle.

”Kengät tuntuvat erittäin kevyiltä ja joustavilta. Ne ovat todella lämpimät ja lapsi kehui niitä myös ihanan pehmeiksi. Leveäjalkaiselle ja viluvarpaiselle lapselle nämä kengät olivat nappihankinta! Turkisvuori painui käytössä hieman kokoon, jolloin kenkään tuli lisää tilaa. Kengässä ei ole kantakoviketta, jonka takia lapsi astui kengillä välillä hieman linttaan rajuimmissa lumileikeissä.”

Hinta: 79,00 €, Kotto.fi

Zeazoo Yeti

Zeazoon Yeti -paljasjalkakengät ovat helpot pukea ja nahalle sopivilla suoja-aineilla käsiteltynä säänkestävät sekä lämpimät. Yetit ovat päältä vettähylkivää nahkaa ja sisällä niissä on pehmoinen lammasturkis.

Kenelle? Sinulle, joka arvostat käsityötä ja haluat lapsellesi laadukkaat vettähylkivät luonnonmateriaaleista valmistetut talvikengät. Lesti on normaali ja korkeudeltaan matalahko.

”Zeazoon Yetit ovat tuntumaltaan ihanan kevyet. Kengät on tarrakiinnitteisyyden ansiosta helppo pukea ja riisua. Suojasimme kengät huolellisesti suojasuihkeilla sekä nahkarasvalla eivätkä lapsen varpaat ole kastuneet loskaisemmallakaan kelillä. Erittäin märkään keliin valitsisin kuitenkin talvikumisaappaat. Lapsen varpaat eivät ole erityisen palelevaiset, ja ne pysyivätkin Yeteissä hyvin lämpiminä. Olimme kenkiin erittäin tyytyväisiä – ainoastaan korkeisiin hankiin saattaisi kaivata vähän korkeampaa vartta.”

Hinta: 99,00 €, Kotto.fi

Lue myös: Voivatko huonot kengät oikeasti pilata lapsen jalat? Tällaiset ovat suositusten mukaiset kengät

Kommentit (1)

Vanhemmat pilaa lastensa jalat jo ennen kuin lapset osaavat edes arvioida jalkojaan. Se pilaaminen aloitetaan tiukoilla sukilla ja lisätään kun laitetaan kaksi sukkaa ja sitten kengät jalkaan.
Kengän tilavuus ja sopivuus pitää tutkia paljaalla jalalla, niin aikuisilla kuin lapsella. Sukat jalassa ei saa oikeaan tilannekuvaa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X