Ethän hanki lapsellesi tällaisia kenkiä? Muista nämä seikat, kun ostat käytetyt kengät lapselle

Käytetyt kengät säästävät kukkaroa ja luontoa, mutta niiden käyttämiseen liittyy riskejä. Asiantuntija kertoo, mitä tulee huomioida, jos lapselle hankkii kengät käytettynä.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Lasten jalat kasvavat vauhdilla, ja etenkin Suomen vuodenajat pakottavat hankkimaan monta kenkäparia vuoden aikana. Ostamalla käytetyt kengät lapselle voi toimia ekologisesti ja säästää samalla monta euroa. Kenkien kierrättäminen sisarusten kesken on sekin lapsiperheissä tuiki tavallista.

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun jalkaterapian lehtori Anni Issakaisen mukaan käytettyjä kenkiä ei kuitenkaan kannattaisi täysin huoletta ostaa ja käyttää, vaan niille pitää tehdä huolellinen tarkastus.

Käytetyistä jalkineista voi olla haittaa lapselle

Käytetyistä lasten jalkineista voi olla haittaa lapselle, jos ne ovat muotoutuneet tai kuluneet edellisen käyttäjän mukaan.

– Tällöin jalkineiden uuden käyttäjän pystyasento ja askellus voi ohjautua väärin. Myös jalkineissa oleva iskunvaimennus heikkenee käytön myötä. Tämä voi olla ongelma erityisesti lenkkareissa ja muissa urheilujalkineissa, joissa iskunvaimennus on tärkeä, Issakainen sanoo.

Mitä isompi lapsi on kyseessä, sitä enemmän jalkineilla on kulutusta ja sitä harvemmin löytyy käytetyt jalkineet, joita kannattaa hankkia lapselle.

Käytetyt jalkineet voivat myös sisältää bakteereja, sieniä tai muita mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa infektioita tai ihottumia.

– Esimerkiksi syylät ovat lapsilla yleinen viruksen aiheuttama ihomuutos, joka voi tarttua jalkineiden välityksellä, Issakainen muistuttaa.

Väärin muotoutuneiden kenkien käyttäminen voi Issakaisen mukaan johtaa jopa lihasten, nivelten ja hermoston vääränlaiseen kuormittumiseen sekä erilaisten virheasentojen muodostumiseen.

Lasten kenkiä löytää runsaasti käytettynä muun muassa kirpputoreilta.

Ohjeet käytettyjen kenkien tarkistamiseksi

Kenkiä valitessa tulee ottaa huomioon jalkineen käyttötarkoitus.

– Jos jalkine tulee jokapäiväiseen käyttöön, on ehdottoman tärkeää, että käytettynä hankittu jalkine olisi vain vähän käytetty. Jos taas jalkine hankitaan esimerkiksi juhlia varten ja jalkinetta käytetään vain muutaman kerran vuoteen, voi tässä olla hieman joustavampi, Issakainen sanoo.

Jos jalkineet hankkii käytettynä lapselle, tulee kiinnittää huomiota perusasioihin, kuten oikean koon valitsemiseen.

– Lapsen jalkineessa tulisi olla 17 millimetriä käyntivara. Hyvä tapa tarkistaa kengän sopivuus on tehdä ns. kenkäresepti eli piirtää paperille jalkaterän ääriviivat ja lisätä kärkeen tämä käyntivara. Malli leikataan, laitetaan jalkineeseen ja tarkistetaan, mahtuuko se sinne, Issakainen neuvoo.

Lapsen jalkaterän tulee myös liikkua luonnollisesti jalkineessa eli jalkineen tulisi taipua päkiältä. Paksuja pohjia ei tule suosia.

– Hyvä jalkine on kevyt ja mahdollistaa jalkaterän lihaksien aktivaation. Tästä hyvänä esimerkkinä on paljasjalkakengät.

Kantapään ja päkiän kohdat kuluvat yleensä kengissä ensimmäisenä. Käytettyä kenkää on hyvä lähteä tarkistamaan jalkineiden pohjista.

– Ovatko kenkien kannat kuluneet ulko- tai sisäreunasta ja näkyykö merkkejä esimerkiksi epätasaisesta kulumisesta? Mikäli näitä näkyy, kengät on syytä jättää hankkimatta, sillä kulumat kannassa voi ohjata uuden käyttäjän kantaluut väärään asentoon.

Myös kengän sisäpohja ja pohjalliset on syytä tarkistaa huolellisesti.

– Ne eivät saisi olla liiallisesti kuluneet tai muotoutuneet edellisen käyttäjän jalan mukaan. Myös kengän sisäosassa olevan pehmusteen tulisi olla kunnossa.

Käytetyt kengät on syytä tarkistaa huolella ennen käyttöä. Pohja kertoo paljon kengän kunnosta.

Issakainen neuvoo myös tarkistamaan kengän saumat.

– Ne eivät saisi olla irronneet tai kuluneet.

On myös tärkeää varmistaa, että kengät voidaan puhdistaa ja desinfioida perusteellisesti ennen käyttöä.

Näin peset ja desinfioit käytetyt kengät

Erilaisten haitallisten mikrobien vuoksi käytetyt jalkineet on tärkeää puhdistaa ennen käyttöä.

– Mikrobit voidaan torjua esimerkiksi suihkuttelemalla jalkineet kosteaksi desinfiointiaineella ja tämän jälkeen laittaa jalkineet suljettuun muovipussiin muutamaksi vuorokaudeksi. Tällä keinolla saadaan yleensä tehokkaasti poistettua mahdolliset infektioiden aiheuttajat jalkineista, Issakainen sanoo.

Kankaiset jalkineet voi usein pestä pesukoneessa.

Näissä tapauksissa käytettyjä kenkiä voi suosia

Pienten lasten kengät ennättävät yleisesti olla aika vähän aikaa käytössä, joten ne eivät välttämättä ehdi muokkautumaan tai kulumaan käytössä.

– Näitä voi joskus löytääkin käytettynä.

Jalkineiden valinnassa tärkein seikka on se, että ne ovat sopivan kokoiset ja malliltaan käyttäjälle oikeanlaiset. Tärkeää on myös, että kengässä ei havaita kulumisen merkkejä.

– Sillä, ovatko tällaiset jalkineet uudet tai vähän käytetyt, ei ole merkitystä. Käytettyjen kenkien hankkiminen on kestävän kehityksen ja kierrättämisen näkökulmasta järkevääkin.

Issakainen ei näe eroa siinä, onko kyseessä kesä- vai talvikengät.

– Tärkein asia on varmistaa kenkien kunto, sopivuus ja käyttötarkoitus uudelle käyttäjälle.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X