Suositut kesäkengät eivät ole lapsen jalalle paras valinta – asiantuntija kertoo, millaiset kengät kesäksi kannattaa hankkia

Monet lasten kesäkengät kuten sandaalit, flip flopit ja Crocsit kuormittavat jalkaa yksipuolisesti. Asiantuntija kertoo, miten löytää turvalliset ja terveelliset kengät kesän aktiviteetteihin.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Kun haussa on lasten kesäkengät, on kenkiä valitessa syytä kiinnittää huomiota erityisesti tiettyihin seikkoihin.

– Kesäkengän pitää nykysuositusten mukaan olla kevyt ja joustava, mutta hengittävä, sanoo Metropolia Ammattikorkeakoulun Jalkaterapian tutkintovastaava Elina Wasenius.

On myös syytä muistaa, että erilaisiin aktiviteetteihin ja Suomen vaihteleviin keliolosuhteisiin tarvitaan erilaisia kenkiä. Yhdet kengät kesään eivät yleensä riitä mitenkään Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Millaiset lasten kesäkengät ovat hyvät jalalle?

Lapsen kesäkenkiä valitessa tärkeää olisi, että se olisi käyttötarkoituksensa mukainen, ilmava ja hengittävä.

– Jos jalka hikoilee ja pääsee vielä sukan kanssa hautumaan kengässä, se pitää yllä ihon kosteutta ja lisää riskiä muun muassa varvasvälihautumiin ja sieni-infektioihin, sanoo Wasenius.

Hyvät lasten kesäkengät ovat säätövaralliset: niissä on kahdet remmit kengän päällä ja yksi remmi takana.

– Lapsen jalan pitää saada olla rennosti ja tuettuna kenkään, eli kiinnityksen on oltava hyvä. Ei ole väliä, onko remmi tarralla vai soljella kiinnitettävä, pääasia että säätövaraa on ja remmi on sopivan leveä, sanoo Wasenius.

Nahkakenkä ja sandaalit hengittävät hyvin. Pelkkä remmisandaali ei kuitenkaan riitä Suomen monipuolisiin sääolosuhteisiin.

Jalka pitää vaihtelusta, joten ilmavien kesäkenkien lisäksi lapsella olisi hyvä olla esimerkiksi lenkkitossut ja kevyet kangastossut. Paljasjalkakengät ovat Waseniuksen mukaan myös hyvä lisä kesäkengäksi. Ne mahdollistavat jalkaterän ja alaraajan luonnollisen liikkeen kävellessä ja juostessa.

Kenkiä on hyvä olla useammat eri käyttötarkoituksiin. Myös lenkkitossut kuuluvat kesään.

– Uimisen yhteydessä kannattaa myös suojata jalat ja käyttää uintikenkiä, etenkin silloin, jos uimaveden pohja on kivikkoinen, muistuttaa Wasenius.

Minkälaisia kesäkenkiä kannattaa välttää?

Kengän tulisi olla hyvin kiinnitetty jalkaan ja sallia jalan omat toiminnot ja liikkeet. Kengät, joissa jalka ei saa olla rennosti, vaan joutuu työskentelemään esimerkiksi varpaita kipristelemällä, ovat huonoja.

Tietyt lasten kesäkengät eivät suosiostaan huolimatta ole hyviä jalalle.

– Flip flopit, remmittömät sandaalit ja Crocsit eivät pysy jalassa niin kuin kuuluisi, vaan jalka pääsee liikkumaan niissä, ja niinpä ne kuormittavat yksipuolisesti jalan lihaksistoa ja voivat saada aikaiseksi erilaisia rasitustiloja. Lisäksi huonosti jalkaan kiinnittyvät kengät voivat jäädä kiinni johonkin ja olla vaaralliset.

Hyvät lasten kesäkengät ovat säätövaralliset. Flipflopit eivät täytä hyvän kengän vaatimuksia.

Kesäkengät, jotka eivät tue jalkaa, voivat olla vaaralliset. Hyvin tuetuilla kengillä on turvallista kiipeillä ja liikkua.

Lasten kesäkengät: Miten valita oikea malli ja koko?

Pääsääntöisesti lasten kenkiä ostettaessa olisi hyvä pitää mielessä 18 millin kasvuvara. Kesäkenkien kohdalla kasvuvara voi kuitenkin olla pienempi.

– Etenkin silloin, jos kengän ostaa vasta aivan kesän kynnyksellä ja kenkä menee suoraan käyttöön, kasvuvaraa voi olla vain 12 milliä. Kengässä pitää olla sopivasti myös leveyttä, Wasenius muistuttaa.

Mikäli lapsi ei ole mukana kenkäostoksilla, voi Waseniuksen mukaan piirtää lapsen jalan ääriviivat pahville ja mennä pahvinpalan kanssa kenkäkauppaan etsimään sopivan kokoisia ja mallisia kenkiä.

Huomioi kesällä jalkojen turvallisuus myös näiltä osin

Koska monet lasten kesäkengät ovat normaalia avoimempia, on hyvä huomioida muutama seikka. Kesäsandaalit ja muut avonaiset kengät jättävät varpaat tai jalkapöydän auringon armoille. Siksi jalkojen suojaaminen aurinkorasvalla, sukalla tai kengällä olisi tärkeää.

– Tämä pätee niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Palanut iho on kipeä, ja uv-säteily on liiallisena vaarallista. Ihosyöpien määrä on jatkuvassa nousussa ja ihomelanooman tunnistettuja vaaratekijöitä ovat ihon toistuvat palamiset etenkin nuoruudessa, sanoo Wasenius.

Mikäli kenkä ei suojaa jalkaa auringolta, aurinkorasvaa on hyvä levittää myös jalkapöydälle ja varpaisiin.

Lisäksi paljaalle iholle kannattaa tehdä päivittäin punkkitarkastus. Nurmikosta punkit siirtyvät helposti erityisesti jalkoihin.

Paljain jaloin kävely tekee hyvää jalkojen lihaksistolle, mutta Wasenius suosittelee turvallisuussyistä kävelemään ilman kenkiä ainoastaan tutussa ympäristössä, kuten omassa pihapiirissä.

– Jalkapohjat on myös syytä tarkistaa huolella ennen ja jälkeen paljain jaloin ulkona kävelyä.

Lue myös: Voivatko huonot kengät oikeasti pilata lapsen jalat? Jalkaterapeutti antaa synninpäästön kengistä tuskaileville

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X