desire nymark - Banneri

Tilastojen mukaan noin 3% naisista kärsivät hyperemesis gravidarumista (HG) raskauden aikana ja paljon, paljon useampia kärsivät pahoista aamu tai kokopäiväisistä pahoinvoinneista. Kuulun tohon onnekkaaseen kolmeen prosenttiin. HG ei ole tavallista aamupahoinvointia, vaan paljon pahempi peto kenen kanssa kamppailla, enkä toivoisi sitä kenellekkään.

Surullista kyllä olen huomannut että ihmiset eivät ymmärrä mitä HG on, ja luulevat että ylireagoin tavallisista aamupahoinvoinneista. Luin että Kate Middleton oli joutunut sairaalaan HG:n takia, silti ihmiset päästävät maailman törkeimmät ja turhimmat kommentit suustaan välillä ja tekisi mieli oksentaa niitteen päälle. Periaatteessa tämä olisi jopa mahdollistakin, koska kun kärsit HG:sta pystyt lähestulkoon oksentamaan käskystä.

1. Syö suolakeksejä ennen kun nouset ylös sängystä
Kiitos neuvostasi, en olekkaan kysynyt kaikilta lääkäreiltä tai penkonut koko googlen sekä kaikki keskustelupalstat läpi ja kokeillut jokaista neuvoa vielä. Jos minulla ei vaan olisi näin paha nestehukka, voisin jopa saada pari suolakeksiä alas ja olla terve, eikö niin Magda?

2. Kipeenä oleminen tarkoittaa että vauvalla on kaikki hyvin.
Ööh, ei! Se vaan tarkoittaa että olen todella kipeä. Missä kirjassa lukee että pääsen raskauden loppuun asti ja saan terveen vauvan? Ilmeisesti lapsivesipunktio on turha, oksennan jatkuvasti eli kaiken pitää olla ok.

3. Jos olet todella kipeä, saat tytön.
Minun kohdallani kyllä, mutta tunnen monta kenelle on diagnosoitu HG, ja heillä on poikia.

4. Unohdat miten kipeä olit synnytyksen jälkeen.
En usko että kukaan ihminen pystyisi unohtamaan 9kk kestävää oksennustautia. Ehkä käymään sen kaiken läpi uudestaan toisen vauvan takia, mutta ei unohtamaan, ikinä.

5. Jos painosi tippuu raskauden aikana, et voi saada tervettä lasta.
Kyllä, voit. HG tukiryhmässä on monta joilla paino tippui, ja heillä on täysin terveitä lapsia ilman minkäänlaisia ongelmia.

6. Vauva ei kasva jos et syö mitään.
Ihmisen keho on ihmeellinen vempain. Se pystyy ottamaan energiaa rasvasta ja lihaksista, ja tehdä siitä vauvan. Jokaisessa ultrassa vauvani on kasvanut (jopa ihan normaalisti) vaikka periaatteessa elän vedellä.

7. Pahoinvoinnit eivät ikinä kestä 9 kuukautta, se menee ohi parissa viikossa
Well hello there Susan, ensin väitit että se menee ohi RV13, sitten RV16, RV18 ja lupasit että RV20 olisi raskauden parasta aikaa. Joten miksi oksennan edelleen ja miksi se menee entistä pahemmaksi?!

8. Kaikki lääkkeet pahoinvointia varten ovat vaarallisia vauvalle
OMG näitä kukkahattu tätejä! Silloin 70 luvulla kyllä ehkä, silloin myös poltettiin tupakkaa ja otettiin vähän viinaa raskausaikana. Lääketiede on kehittynyt, ja lääkärit kyllä yleensä tietävät minkälaisia lääkkeitä he määräävät.

9. Eikö ole ihanaa olla raskaana?
Jep, tämä pieni ihme joka asustelee mun sisällä ja saa minut oksentamaan jatkuvasti ja melkeinpä yrittää saada minut hengiltä aiheuttaa minulle niin paljon iloa tällä hetkellä.

10. Se on elämäntapoista kiinni
Tottakai, yritän tässä parantaa tapojani. Syön vähän persiljaa ja porkkanoita, oksennan ne ylös ja lähden siitä suoraan yooga tunnille, sillä kaikki paranee!

Mitä sitten kannattaa sanoa odottavalle naiselle joka kärsii HGsta? Kysy häneltä miten voit auttaa, ja auta häntä vaikka hän pyytäisi apua ihmeellisissä asioissa. Minä tarvitsen jonkun joka ostaa minulle lihaa kaupasta ja valmistaa sen. Raaka liha saa minut oksentamaan samantien. Muistuta häntä että kyseessä ei ole krooninen sairaus, vaan sillä on selkeä päivämäärä milloin se loppuu. Nimittäin se päivä kun saat tavata lastasi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X