desire nymark - Banneri

Alkuviikosta rakas kolleegani Jonna (poikien äiti) kirjoitti postauksen tasa-arvosta (linkki postaukseen tässä) mistä lähti kovat keskustelut käyntiin ja häntä kivitettiin aika lailla ja mielestäni ihan turhaan. Toinen kolleegani Jasmine (munakoisoni ja minä) otti myös kantaa tähän postaukseen ja voitte lukea sen täältä.

Tasa-arvo on tärkeä asia, feminismi taas on hieno asia jos puhutaan tärkeistä asioista, kuten esim palkkaerot, isien oikeudet, slutshaming, parisuhteiden kivikautiset roolit jne. Ihannemaailmassa naisena oleminen ei tarkoittaisi sitä, että sun elämäsi on vaikeampi pelkästään sukupuolesi takia. Mutta fakta on kuitenkin se, että loppupeleissä nainen on kuitenkin nainen ja mies on mies. 

Meidän pitäisi keskittyä olennaisiin juttuihin, kuten just ne palkkaerot tai lempiaiheeni: slutshaming. Jos mies panee monta muijaa hän on kuningas, nainen taas lutka. Jos mies pyörittää monta naista samaan aikaan hän on perus mies, mutta jos nainen tekee saman hän on ”melkoinen sika naiseks”. Mies saa heittää paidattomia lomakuvia instagramiin, mutta nainen bikineissä hakee vaan huomiota. Onhan näitä esimerkkejä vaikka kuinka. Joissakin uskonnoissa sanotaan suoraan että ”mies on perheen pää”. Onko nainen sitten niska vai pitäisikö hänen vaan alistua jumalan tahdon alla?

Millainen äiti minä olisin jos väittäisin minun tytöllenin että ei sillä ole mitään väliä jos olet tyttö tai poika? Lisäänkö siihen sitten jälkeenpäin että Ai niin joo, sinulla on muuten menkat 12 kertaa vuodessa, jos haluat lisääntyä sinä olet se joka kantaa lasta 9 kuukautta ja synnytät tämän pienen nyytin maailmaan, toivottavasti sairaalassa koska synnytys sairaaloitahan lakkautetaan aika tiuhaan tahtiin. Ai miksi? Koska sinä olet nainen, mutta eihän sukupuolella ole mitään väliä.

Sitten vedetään hirveet herneet nenään koska tytöt kutsutaan tytöiksi ja pojat pojiksi, tai koska tytöille ei löydy tietyntyyppistä vaatetta sinisenä mutta pojille kyllä. Väännetään kättä koska halutaan unisex vessat. Miten olisi ollut vaikka ilmaiset menkkasiteet naisille? Mielummin ottaisin niitä kuin ne vessat. Tai vaikka ne kauan odotetut ehkäisymuodot miehille, se olisi mielestäni tasa-arvoa. Joku fiksu oli miettinyt että liikennemerkit pitäisi uudistaa. Kuinkakohan monta miljoonaa sekin maksaa? Mielummin haluan synnytyssairaalat takaisin, kiitos.

Välillä minusta tuntuu että halutaan muutta asioita jotka eivät ole missään kohtaa elämää ollut ongelma, pelkästään sen takia että ”sehän on sitä tasa-arvoa nääs”, mutta unohdetaan ne oikeasti tärkeät ja isot asiat. Olen sen verran vanhanaikainen että olen sitä mieltä että miehen kuuluisi avata ovea naiselle ja olla se joka maksaa laskun ravintolassa. Minkä takia? Koska minä naisena olen se joka joutuu (tai saa, ihan mitenpäin asiaa haluaa tulkita) kantaa ja synnyttää lapsia tähän maailmaan ja tämä on mielestäni pieni kompensaatio siitä urakasta. Ja mitä jos kyseessä on mies joka ei halua lapsia? No vaikka ne joka kuukausi tulevat menkat joista joudun kärsimään pelkästään koska olen nainen.

Välillä puen Bellelle sinisiä tai vihreitä vaatteita ja jos hän isompana haluaa harrastaa vaikkapa jääkiekkoa tai jalkapalloa niin siitä vaan, eihän sillä ole mitään väliä! Mutta onhan se selvä asia että Belle on tyttö, eikä poika tai sukupuoli neutraali! 

Kommentit (15)

Tässä nyt ei selkeästi ymmärretty ollenkaan koko asian ydintä. Olisi hyvä oikeasti käydä omassa mielessään se itse asia läpi ennenkuin sitä alkaa vastustamaan – sekä korjata omat asiavirheet.

Naisilla ja miehillä on keskimäärin tiettyjä fyysisiä ja muita ominaisuuksi. Se, että keskimäärin on näin – ei yksinkertaisesti tarkoita sitä, että kaikilla on näin. Keskimäärin naisilla on kuukautiset – kaikilla naisilla ei ole kuukautisia. Keksimäärin miehet ovat syrjäytyneempiä – kaikki miehet eivät ole syrjäytyneitä. Esimerkkejä on lukuisia. On todella loukkaavaa, nöyryyttävää ja myös suurimmalle osalle ihmisistä ahdistavaa tehdä oletuksia vain sen synnynnäisen genitaalien perusteella. Ymmärrätkö, mitä se tarkoittaa?

On loukkaavaa väittää, että sinulla on jokin ominaisuus vain siksi että jollain toisella naisella on tämä ominaisuus. Tämä tarkoittaa, ettei sillä ole mitään väliä mitä oikeasti olet vaan on väliä ainoastaan sillä ennakkoluulolla eli juuri tuolla typerällä ja lapsellisella ilmaisulla, että ”sukupuolella on väliä”. Vaikka itse olet täysin stereotyyppinen nainen niin se ei tarkoita että myös kaikki muut ovat täysin samanlaisia. Ja vaikka he yrittävät sanoa että hei, en ole niin et usko, koska ”tytöt ovat tyttöjä”. Asiahan on hyvin hyvin yksinkertainen.

On todella surullsista, että kasvatat lapsesi olemaan stereotypia eikä oma itsensä. Jos antaisit lapsesi kasvaa täysin omaksi ihmiseksi etkä korosta hänelle sukupuolta niin hän saa valita tasan ne mielenkiinnon kohteet, ammatin, parisuhdemuodon ja muut asiat omien mieltymystensä mukaan. Ei sen mukaan, minkä genitaalien kanssa syntyi ja minkä perusteella äiti sitten opetti ja kasvatti että ”tyttö on tyttö”. Ymmärrätkö?

Sukupuolella ei ole mitään väliä. Kuukautiset on suurimmalla osalla naisia, mutta ei suinkaan kaikilla. On äärimmäisen paljon esimerkiksi intersukupuolisia ja transnaisia eli sinun arvomaailmassa eivät siis ”tytöt ovat tyttöjä” vaan jotain epänaisia? Koska on loukkaavaa heitä kohtaan tehdä oletuksia VAIKKA suurimmalla osalla naisista on kuukautiset. Eikä se nyt sitä tarkoita, ettei niistä voi puhua ja käsitellä aivan kuten mitä tahansa muutakin luonnollista asiaa voi käsitellä. Kuten nyt vaikka sitä intersukupuolisuutta.

Toivon, että lapsesi saa silti kasvaa omana itsenään ja avaratakatseisemmaksi kuin mitä sinä olet etkä tunge häntä turhaan lokeroihin, joihin hän ei sovi. Voihan edessäsi olla seuraava Steve Jobs – vaikka tyttö onkin. Usko tai älä.

Hyvä kirjoitus, ja olen täysin samaa mieltä! Mulla puolitoista vuotias esikoistyttö, ja toinen lapsi tulossa❤️ Todellakin olen sitä mieltä, että tyttö on tyttö ja poika on poika. Jos lapsi alkaa jossain vaiheessa kertomaan, että tuntee olevansa väärässä kehossa, niin sitten asiaa tutkitaan enkä kyllä tuomitse. Pienen pieni osa väestöstä on Trans ihmisiä ja se on ok, mutta musta on naurettavaa ja pöyristyttävääkin että esim kouluissa ei sais puhua enää tyttöinä ja poikina vaan HENKILÖINÄ !

Ja unisex vessoja en todellakaan kannata, Hyi että! miehet lorottaa reunoille, ei kiitos !

Tekstisi oli osuva ja tykkään lukea blogiasi. Itseäni myös ihmetyttää aivan suuresti se kun nykyään mennään pienen väestön mukaan, jotka haluavat leikkiä ties mitä neljättä sukupuolta. Vain suomi on ainoa maa, jossa kaikkien pitäisi pomppia heidän pillinsä mukaan ja viälä niistä sukupuolineutraaleista liikennemerkeistä. Luulin niitä ensiksi uutisankaksi, koska se kuulosti niin naurettavalta 😀 Mukavaa loppuvuotta sinulle ja tyttärellesi.

Oon niin samaa mieltä sun kanssa!

Jos nainen ei aio synnyttää yhtäkään lasta, niin miesten ei tarvitse maksaa tälle illallisia tai avata ovia. Vai mitenkäs se meni?

Nyt tuntuu siltä, että et ole tehnyt tarpeeksi research. Tekstissä on paljon, mikä ei pidä paikkaansa. Mutta aloitetaan siitä että sanot ”mies on mies ja nainen on nainen” – mitä edes tarkoittaa olla nainen ja mitä tarkoittaa olla mies? Kuka saa sen päättää? Miksi? Miksi kaikki naiset pitäisi olla sun mielestä samanlaiset? Ja kaikki miehetkin samanlaiset? Ja sitten ”tärkeistä asioista”: kuka saa päättää, mikä asia on tärkeämpi kuin toinen? Pienetkin asiat, kuten sun mielestä lastenvaatteiden värit ja mallit, vaikuttaa siihen miten paljon palkkaa saat koska olet nainen. Pienet asiat ovat osaa rakenteesta, missä naiset vähitellään ja ”naiselliset” asiat ovat huonompia kuin miehelliset (esim. balettia tanssiva poika on ”outo”, jalkapalloa pelaava tyttö on ”cool”; pojalle ei ”osaa” laittaa vaaleanpunaista koska ”tyttöväri”, mutta tytölle voi laittaa sinistä; poika ei saa olla tyttömäinen, mutta tyttö saa olla poikamainen jne.). Yksi feminismin tavoitteesta on saada enemmän arvostusta ”naisellisesta” piirteistä ja asioista. Niin, että ei olisi pakko olla naisellinen koska nainen tai miehellinen koska mies. Eli maailma, missä kaikki saisi olla omaa itsensä eikä olisi pakko sovia mihinkään stereotypiaan (esim stereotypiasta: naisella on pakko olla kaunis, miehellä on pakko olla vahva). Siis maailma missä saisit arvostusta siitä, minkälainen ihminen olet sekä mitä osaat tehdä, eikä siitä mitä sun jalkojen välissä on. Anteeksi kielivirheistä, olen ruotsinkielinen.

Hyvä kirjoitus! 🙂 Olen kanssasi samaa mieltä, että tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia. On varmasti olemassa myös muita henkilöitä, jotka kokevat asiat toisin. Varmasti heidätkin on hyvä ottaa huomioon, mutta ihmettelen sitä, että miksi tämän takia kaikki pitäisi muuttaa sukupuolineutraaliksi. Minusta isänpäivää on hyvä viettää edelleen isänpäivänä ja äitienpäivää äitienpäivänä. Jos joku haluaa niitä muuttaa, niin tehdään kolmas päivä, joka voi olla sitten esim. se ”Läheisenpäivä.” Jotenkin tuntuu siltä, että jos kannattaa perinteisiä nimityksiä, niin on heti sorsimassa jotakin toista. Välillä tuntuu, että ei ne vähemmistöt arvosta meitä ”vanhanaikaisesti” ajattelevia yhtään sen enempää. Jokainen saa ajatella niinkuin haluaa, mutta ei pidä suuttua, jos ei olla asioista samaa mieltä. Ei se tarkoita sitä, että ollaan toista vastaan, vaikka siltä tuntuukin toisinaan. Joo, mutta olin tänään töissä yhdessä koulutuspäivässä ja siellä tuli esille tämä sukupuolineutraalisuus ja siellä vähän tuli vitsailtua. Yksikin heitti pomolle, että mitä jos alettaisiin kutsua sinua ”esihenkilöksi” esimiehen sijaan.;) Pomoni on nainen. Maailma muuttuu, mutta ei kaikkien tarvitse muuttua sen mukana. Nämä olivat nyt vain minun mielipiteitäni! 🙂

Tässä on hyvä huomata, ettei yhteiskunnallinen vaikuttaminen ole ”herneiden vetämistä” eikö myöskään mielensä pahoittamista. Lidlin keississä kyse ei ollut väreistä, vaan keskustelu johtui siitä, että pojille löytyi ”jokainen pikkupoika on supersankari” pyjama kun taas tytöille se pyjama oli ”isäni on supersankari” eli kummallakin pyjamalla viitattiin miespuolisten henkilöiden sankaruuteen. Ja keskustelussa mietittiin onko Lidl sitä mieltä ettei naiset voi olla supersankareita.

Kirjoitin tästä aiheesta itsekin blogiini http://www.oimutsimutsi.fi/2017/11/tasa-arvon-esteena-ovat-naiset-itse.html

Myös Project maman Katjalla oli tähän hvvä postaus http://www.projectmama.info/2017/11/ei-tasa-arvo-ei-ole-edelleenkaan.html

En ymmärrä miksi tätä ”tyttöjä ei saa kutsua tytöiksi ja poikia pojiksi” mantraa hoetaan, kun se ei ole missään koulu-uudistuksessa yms päämääränä. Päämääränä on vahvistaa lapsen omaa itsetuntoa ja sukupuoliidentiteetin muodostumista. Onko se oikeasti huono asia?

Mä opetan mun lapselle, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Tasa-arvossa ei ole kyse sukupuolten samanlaisuudesta vaan SAMANARVOISUUDESTA.

En yleensä kommentoin tällaisiin keskusteluihin, koska se ei niinkään ole sydämeni asia tai koen, etten tiedä aiheesta tarpeeksi niiden osalta, jotka kokevat esimerkiksi syntyneensä väärään kehoon tai jotka eivät tunne kuuluvansa kumpaankaan sukupuoleen. Nyt kuitenkin tämä postaus oli jotenkin niin hyökkäävän ja näiden ihmisten ongelmia vähättelevän tuntuinen, että pakko kommentoida. Ensinnäkään sukupuolineutraalissa kasvatuksessa vaikkapa koulujen taholta ei ole kyse siitä, että sukupuolet kielletään tai etteivät tytöt saisi pitää pinkkiä ja pojat sinistä, vaan siitä, että yritetään myös ottaa huomioon ne jotka eivät mahdu perinteisiin mailleihin, jotta kukaan ei tällaisten asioiden takia joutuisi kokemaan ahdistusta.

Ja koska tällainen, että tytöt on tyttöjä ja pojat on poikia on joiltain osin johtanut melko syrjiviinkin malleihin. Esimerkiksi naisille ja tytöille ei löydy samalla tavalla mahdollisuuksia harrastaa vaikkapa jääkiekkoa kuin pojille ja miehille ja he jäävät monesti näiden miehisiksi miellettyjen lajien harrastamisessa miesten varjoon, mikä ei ole oikein koska tällainen ajattelu ja toiminta johtaa siihen, etteivät meidän tyttölapset välttämättä pääse aina harrastamaan yhtä monipuolisesti ja rasittavasti liikuntaa kuin pojat. Jonkun lajin harrastaminen saattaa myös jäädä kokonaan vain sen takia, että halutaan mahtua tiettyyn tytön tai pojan muottiin, joka yhteiskunnalla on, mikä taas voi haitata aktiiviseen elämäntapaan kasvamista, kun ei koe voivansa harrastaa sitä itselleen mielekästä liikuntaa.

Lisäksi voisin sanoa, että itse kyllä kannattaisin sukupuolineutraaleja vessoja, koska jos asiat tehdään siellä kopeissa niin ei kukaan näe sun vehkeitä olit sitten nainen tai mies. Olisi enemmän vessoja joihin mennä, mikä näin naisena olisi mukavaa, koska naisten vessat on aina täynnä. Olen myös itse teini-iässä kokenut jopa ahdistavaksi naisten vessoissa käymisen, koska minulla oli lyhyet hiukset ja näytin pojalta ja sain kyllä aina pitkiä katseita perääni. Minusta se ei ole oikein ja vaikka sukupuolineutraalien vessojen tarkoitus onkin ensisijaisesti helpottaa transihmisten elämää, niin kyllä se kelpaisi ihan näin heteronaisellekin. Lisäksi miksi ihmeessä miesten pitäisi jotenkin hyvittää minulle sitä, että minulla on kuukautiset tai joudun olemaan raskaana, kun se ei ole mitenkään heidän syytään, että biologia nyt vain menee näin. Ja ei minulla ei ole mitenkään helpot kuukautiset vaan oikeasti syön vahvoja kipulääkkeitä ja ne ovat muutenkin ongelmalliset, mutta en siltikään koe, että tarvitsisin siitä mitään hyvitystä keneltäkään.

Viimeisenä myös huomauttaisin, että vaikkei väärään sukupuoleen syntyminen olekaan osa läheskään kaikkien perheiden elämään, niin mistä tiedät ettei Belle myöhemmin koe olevansa poika tai sukupuoleton? Hän on kuitenkin vasta vuoden vanha, et voi mitenkään vielä tietää, miten lapsesi tulee tuntemaan omasta kehostaan ja itsestään vielä. Todennäköistähän on, ettei näin ole, mutta mahdollisuus on. Rakastatko lastasi sitten vähemmän vai kiellätkö häneltä nämä tuntemukset? Todennäköisesti et vaan pikemminkin yllättäen huomaat, kuinka tärkeitä nämä sukupuolineutraalin kasvatuksen pohdinnat ja haastet ovat, ja silloin ehkä voi hävettää että on julkisesti näin kärkkäästi vähätellyt niitä.

Sukupuolineutraalit vessat ovat monesti jääneet itseltäni käymättä, koska en koe mielekkäänä mennä samaan tilaan, hoitamaan juuri esim näitä kuukautisiin liittyviä asioita, miesten kanssa. Nämä sukupuolineutraalit vessat ovat usein myös paljon likaisempia ja antavat kuvan, ettei hygienia ole aivan kohdillaan. Toivoisin, että jatkossa(kin) olisi naisten ja miesten vessat ja sitten tämä sukupuolineutraalit. Ei ole samanarvoisuutta tukevaa tunkea kaikkia samaan muottiin. Ei vaatia myöskään muita mukautumaan niin, että koko elämän jatkuneet tavat tulisi yhtäkkiä heittää romukoppaan ja alkaa käydä miesten kanssa vierekkäisissä kopeissa.

Sä olet nyt sekoittanut sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin. Muutama muukin kohta sun tekstissä särähti korvaan, enkä nyt oikein tiedä, että haluatko ymmärtää tahallaan väärin vai etkö ole vaan tutustunut syvällisemmin aiheisiin, joita kommentoit. Mm. juurikin se tasa-arvo, feminismi ja sukupuolien korostaminen, sekä sen vaikutukset kasvavaan nuoreen. Suosittelen perehtymään sukupuolten moninaisuuteen.

Hei Desire! Tietysti sukupuolella on ihmisille väliä! Eihän tästä aiheesta muuten käytäisi näin kiivasta keskustelua? Vaikka joku asia tuntuisi itsestä hankalalta ymmärtää tai muuten vaan tuntuu oudolta koska ei ehkä tiedä siitä riittävästi, ei se tarkoita etteikö se olisi totta. Kaikki ihmiset eivät ole miehiä ja naisia. Huomattava osa koko ihmispopulaatiosta on interseksuaaleja, transsukupuolisia tai muunsukupuolisia. Se on vaan fakta. 🙂 Jos haluaa ja tuntee olevansa nainen, sitä saa olla. Jos taas tuntee olevansa mies, sitäkin saa olla tässä yhteiskunnassa ihan rauhassa. Ei sinun lapselta olla kuitenkaan onneksi viemässä pois oikeutta olla tyttö! Voit olla siinä suhteessa ihan rauhassa. Yritä kuitenkin hetkeksi asettua niiden lasten (ja aikuisten) asemaan, joita sorsitaan, vihataan, kiusataan ja pahimmissa tapauksissa tapetaan vain ja ainoastaan sen takia, että ovat erilaisia. Että eivät kuulu tähän sovittuun ”mies/nainen” järjestelmään, jonka juuret ovat vanhentuneessa tieteellisessä tiedossa ja kristillisessä, länsimaalaisessa kulttuurissa. Ne ihmiset kärsii. Eikö se ole aina hyvä asia, että ihmisten kärsimys vähenee? Toivon kaikkea hyvää sinulle ja tytöllesi!

Sorsiminen ja vihaaminen yms. esimerkiks transsukupuolisia kohtaan on väärin tietenkin. Ylipäänsä kiusaaminen ketä vaan kohtaan on väärin.
Mutta muutama kohta kommentissa herätti kysymyksiä.

”Eivät kuulu tähän sovittuun ”mies/nainen” järjestelmään, jonka juuret ovat vanhentuneessa tieteellisessä tiedossa ja kristillisessä, länsimaalaisessa kulttuurissa.” – En ymmärrä mitä tarkoitat mies/nainen järjestelmällä? Ihmisen sukupuoli määrittyy biologian mukaan:
”Sukupuoli on biologiassa suvullisesti lisääntyvillä lajeilla ilmenevä anatominen ominaisuus, jonka perusteella yksilöt ovat yleensä jaettavissa munasoluja tuottaviin yksilöihin eli naaraisiin (hedelmöityvä) ja siittiösoluja tuottaviin yksilöihin eli koiraisiin (hedelmöittävä). Sukusolujen lisäksi yksilön sukupuoli määritellään biologiassa sukupuolikromosomien, geenien, sukupuolihormonien, sukurauhasten sekä ulkoisten sukupuolielinten morfologian perusteella”. Onko sulla lähdettä sille, että nämä nykyiset tieteen tiedot olisi vanhentunutta? ? Sosiaalinen sukupuoli on sitten eri asia kun biologian määrittelemä. Tietenkin jokainen saa tuntiessaan olevansa väärässä sukupuolessa vaihtaa sitä, mutta se ei poista faktaa, että biologian mukaan meillä on kahta sukupuolta: nainen ja mies (ja intersukupuoli, mihin sen laskeekaan). Miten kristillinen, länsimainen kulttuuri liittyy biologian määrittelemään sukupuoleen? ?

Mutta samaa mieltä siitä, ettei ketään saa sorsia, ja aina on hyvä jos ihmisten kärsimys vähenee. Kaikki täytyy hyväksyä sellaisena kun on. ?

Biologian mukaan sukupuolia on itseasiassa lukemattomia eikä vain kaksi. Harva tietää kromosomistonsa, joka ei tosiaankaan ole niin yksinkertainen, että naiseksi syntymässä määritellyillä olisi xx ja mieheksi määritellyillä xy. Moni nainen saa tietää intersukupuolisuudestaan vasta kun kuukautiset eivät ala pitkänkään odottelun jälkeen ja tutkimuksissa huomataankin esimerkiksi munasarjojen puuttuminen ja lisäkivekset. Tämä ei ole mitenkään superharvinaista. Geenitesteissä kromosomit voivat olla aivan muuta kuin mitä kehon ja sukuelimien mukaan voisi luulla ja melkoisia yllätyksiä voi tulla. Kannattaa perehtyä asiaan tarkemmin ennen kuin jakaa totena mutuhöpöjä binääriin rajoittuvasta biologiasta ja kromosomeista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X