desire nymark - Banneri

Teksti on toisen kirjoittama ja suomennettu. Alkuperäinen artikkeli löytyy englanniksi TÄÄLTÄ.

Sanaa YH-Mutsi käytetään yleensä negatiivisella tavalla, kun puhutaan äidistä joka on yksin lapsensa kanssa koska parisuhde lapsen isään on kaatunut. Luulen myös että moni yksinoleva äiti ei halua kutsua itseensä yh-mutsiksi. Todellisuudessa yksinolevat (ihan sama onko teillä yhteishuoltajuus tai ei, jos olet pääsääntöisesti yksin lapsen k§anssa ja lapsen lähivanhempi tarkoitan sinua) äidit ovat sankareita ja on monta syytä olla heille kateellisia, vaikka heidän arki saattaa olla aika haasteellista välillä.


1. Sinkku äidit eivät tarvitse neuvotella (jos he eivät halua).
Jos lapsi ei mielestäsi saa lähteä luistelemaan kaverin kanssa koska huone ei ole siivottu tai huomenna on matikan koe voit päättää asiasta itse, ilman sitä perinteistä ”kysy äidiltä” lausetta kumppaniltasi. Sinun ei myöskään tarvitse neuvotella puolison kanssa jos olet liian ankara tai liian lepsu.

2. Sinkku äidit ovat itsenäisiä (#strongindependentwoman).
Jos kukaan muu ei ole auttamassa, sinä opit. Tunnen sinkku äitejä jotka ovat vaihtaneet renkaita autoon, oppineet tekemään ruokaa, siirtäneet painavia huonekaluja, oppineet taskuparkkeeraamaan, ripustaneet hyllyjä ja tauluja seinille, rakentaneet ikea huonekaluja ja jopa korjanneet pesukoneita tai ruohonleikkureita. Nämä äidit ovat myös mainio roolimalli lapsille, koska hekin oppivat olemaan itsenäisiä.

3. Vahvat siteet perheen sisällä.
Jotkut saattavat olla sitä mieltä että lapset joutuvat kasvamaan aikuisiksi liian nopeasti, mutta yksinhuoltaja perheessä kaikki perheenjäsenet joutuvat osallistumaan kotitöihin ja tehdä töitä yhdessä tiiminä jotta saadaan arki rullaamaan. Tämä tarkoittaa myös sitä että perheen sisällä kaikilla on erittäin lujat siteet.

4. Sinkku äidit tekevät vahvemman vaikutuksen lasten kasvatukseen ja moraaleihin.
Sinkku äidit saavat vapaasti kasvattaa lapsia miten he haluavat, ja opettaa heille eettisiä, moraalisia ja uskonnollisia asioita – ilman kenenkään toisen mielipidettä.


5. Sinkku äidit ovat super kreatiivisiä.
Eläminen pelkästään yhden ihmisen tuloilla voi tuoda haasteita, mutta se ei tarkoita että arki ei voi olla onnellinen. se vaan tarkoittaa että sinun pitää olla aika kreativiinen. Sen sijaan että aina ostat uutta joudut luultavasti käyttämään mielikuvitusta ja tehdä DIY – projekteja. sinkkuäidit osaavat myös keksiä tekemistä lapsillensa kotona, koska lähtiminen lomalle talvilomalla ei ole mahdollisuus.

6. Heillä ei ole anoppia.
Joillakin kuitenkin on sisäänrakennettu lastenvahti — heidän exät. Jos tämä ei saa sinua tekemään happy dancin – en tiedä mitä siihen tarvitaan.

7. Jotkut sinkku äidit eivät jakaa lapsia kenenkään kanssa.
He saavat jakaa lastensa kanssa kaikki ”ekat” kerrat. Ekat askeleet, eka joulu, eka kerta lastentarhassa, eka koulupäivä. He saavat myös antaa lapsillensa laatuaikaa ilman että he tarvitsevat jakaa aikaa puolison kanssa ja miettiä miten hänestä tuntuu kun hän ei saa huomiota ollenkaan.

8. Sinkku äidit ovat inspiraation lähde ja voimakuva.
Monesti parisuhteessa olevat äidit ihmettelevät miten yksinhuoltajat oikein pärjäävät, ja totuudessa sinkku äidit pystyvät asioihin joihin he eivät itsekään ikinä uskoneet pystyvänsä. Tämä saa muitakin ihmisiä kokeilemaan haasteellisia asioita, koska he voivat miettiä että ”Hmm, jos Susanna käy töissä, kasvatta ja huolehtii kolmesta lapsesta yksin ja opiskelee siinä sivussa, minäkin saattaisin pystyä juoksemaan marathonin tai perustaa yrityksen”. Sinkku äidit näyttävät meille että jos oikein haluat pystyt mihin tahansa, vaikka se olisikin aika rankkaa välillä.

9. Sinkku äidit ovat supersankareita.
Ainakin omien lastensa mielestä. Heidän lapset tietävät että jos joku saa jonkun asian hoidettua, se on äiti. Usein he myös aikuisiällä kertovat, miten heidän äiti on ollut oikea supersankari ja miten he eivät ymmärrä miten hän on siihen pystynyt ja totuudessa – kukaan meistä ei ymmärrä miten he jaksavat pyörittää arkea ilman veritulppaa.

Mutta paras asia sinkku äitinä olemisessa saatta kuitenkin olla se, että lapsesi tulee aina muistamaan kuka oli siinä auttamassa heitä läksyjen kanssa, tekemässä ruokaa heille, siivoamassa, viemässä heitä futis harkkoihin ja kiirehtimässä töistä heidän esitelmiin. He eivät ikinä unohda miten heidän äitinsä on ottanut sairaslomaa työstään tai jättänyt menemättä omiin harrastuksiin koska he ovat olleet kipeenä, ja kuka lohdutti heitä yöllä kun heillä oli painajaisia.

Ihmiset ovat aina nopeita kertomaan miten he eivät ikinä haluaisi olla yksinhuoltaja äiti, tai miten he eivät halua deittailla mitään yh-mutsia. Tai ”miten ikävää että isä ei enää ole kuvioissa”. Totuudessa sinkku äitiydessä ei ole mitään hävettävää. Elämä on ehkä potkinut heitä päähän, mutta heissä on ihan äärettömästi voimaa. Sinkku äidit (ja miksi ei myös isät) te olette äärettömän vahvoja, ja teidän pitäisi olla ylpeitä itsestänne.

Kommentit (10)

Tohon uusien asioiden oppimiseen. Helppohan noita tollasia tavallisia renkaanvaihtoja ym. oli oppia ennen lapsia tai miestä. Mut se, että opettelee jotain lasten kanssa ja vielä yksin. Se on hatunnoston paikka. Kaveri rakentaa taloa alusta asti itse, ei siis mitään pakettia, lasten kanssa ja sinkkuna. Respect! 🙂

Tämä postaus on mielestäni aivan järjetön. Mikä on sinkku äiti? Minkä takia ’sinkku äidin ei tarvitse kuunnella kenenkään muun mielipidettä’?! Onko toinen vanhemmista kuollut vai mistä muusta syystä otetaan vaan huomioon toisen vanhemman kasvatus menetelmät? miten arjen pyörittäminen tai elämän perus asiat liittyy siihen onko kumppania vai ei, ja miten lapsi siihen liittyy? Ja ainakin omalla kohdallani, olin sitten yhdessä lasteni isän kanssa tai en, opetan lapsilleni että perhe on sitä että kaikki tekevät yhdessä jotta kaikilla olisi hyvä olla, ei taaskaan mee perille miksi sellaista tekisivät ns ’sinkkuäidit’?!
Uskon myös että nämä tilanteet iloineen ja suruineen ovat ihan yhtälailla äitien kun isienkin.
Jos tässä teksissä jokin pointti oli niin ei mennyt perille.
Hienoa jos osaat pysyä positiivisena vaikka kuten kirjoitit ’elämä on saattanut potkia päähän’ mutta ehkä suosittelen kirjoittamaan ennemmin sitten omasta tilnateestasi kun yleistämään näin asioita joista et ilmeisesti tiedä paljoa.?!
Terveisin, oma isä kuollut meidän lasten ollessa pieniä (=poistunut elämästämme yllättäen vastoin kaikkien tahtoa) jolloin mielestäni tilanne minum ’sinkku äidiille’ on täysin eri kun sellaisille joilla toinen osapuoli elossa, esimerkkinä vaan.

Voi oppi korjaamaa tiskikoneen ja vaihtaa renkaan mut et vieläkää oo oppinu ettei vauvaa ruokita kävelytuolissa

Belle kyllä syö syöttötuolissa aina kun vaan mahdollista 🙂

Mä kyllä olen oppinut laittamaan ruokaa, vaihtamaan auton renkaat, taskuparkkeeraamaan ja remontoimaan vaikka olen ollut parisuhteessa lasteni isän kanssa 16 vuotta. Mieskin on oppinut monia asioita. Harva asia meillä on sellainen mitä molemmat ei osaisi, noin niinkuin arjen perustaidoista.

Kyllä minäkin olen osannut tehdä vähän kaikenlaista jo silloin kun olin parisuhteessa. Fakta on kuitenkin se että arki pyörii helpommin jos taloudessa on kaksi ihmistä hoitamassa näitä asioita eikä pelkästään yksi 🙂

Toivon jotta nää oli sarkastisesti kärjistettyjä stereotypijoita 😀 Tuli vaan sellainen kuva että näiden kohtien vastakohtana on joku miehensä hakkaama ja pahasti alistettu nainen.. Luojan kiitos en oo samanlainen kuin kirjoituksen sisältö mutta en myöskään sen vastakohta 😀

Eiköhän kaikki aina nimenomaan käytä stereotypiota kun puhutaan yh äideistä 😀 välillä pitää nostaa esille ne positiivisetkin stereotypiat ✌?

Aamen! Sä vedät niin hienosti! Meissä yh-mutseissa on voimaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X