desire nymark - Banneri

Onhan se ihanaa, että yksinhuoltaja löytää uuden rakkauden. Sehän on pelkästään positiivinen asia että on toinen vanhempi mukana pyörittämässä arkea. Mutta kuuluuko bonusvanhemman osallistua bonuslapsen kuluihin? Valitettavasti heillä on periaatteessa vähän pakko jos he haluavat asua saman katon alla, muuten entinen yksinhuoltaja saattaisi joutua konkurssiin.


Vaikka bonusvanhempi ei haluaisi osallistua bonuslapsen menoihin, hän nostaa ruokakunnan tuloja. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että yksinhuoltajalta leikataan lapsilisän yh-korotus ja päivähoitomaksut menevät maksimiin. Jos taas olet kotona lapsen kanssa, sinulta leikataan kotihoidontuen hoitolisän. Yksinhuoltajalta saattaa myös mennä asumistuki sekä toimeentulotuki. Elatusmaksua lasketaan myös uudelleen ja siinä huomioidaan että lähivanhemman asumiskustannukset ovat puolet vähemmän.

Paljonko avopuoliso maksaa?

Yksinhuoltaja saa lapsilisään yh-korotuksen joka on huimat 53,30kuussa. Tämä poistuu saman tien sen jälkeen, kun yksinhuoltaja päättää muuttaa yhteen uuden puolison kanssa. Yksinhuoltaja saa myös hoitolisän kotihoidontukeen joka on enintään 181,07€. Jos tulosi on alle 1100kuussa, saat täyden hoitolisän. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yksinhuoltaja joka on kotona alle 3 vuotiaan lapsen kanssa menettää 234,37kuukaudessa.


Jos lapsesi on päivähoidossa aviopuoliso saattaa myös tulla kalliiksi, koska päivähoitomaksut menevät tulojen mukaan. Jos olet yksinhuoltaja ja tienaat alle 2200kuukaudessa maksat päivähoidosta 33€. Jos perheen tulot ovat yhteensä yli 4400kuukaudessa maksu pomppaa 234 euroon. Päivähoitomaksu nousee siis 201 euroa. Poistetaan vielä lapsilisän yh-korotus siitä, jolloin aviopuoliso maksaisi 254,30kuukaudessa. Jos lasketaan mukaan asumistuki ja toimeentulotuki puhutaan summa olisi huomattavasti isompi.

Mitä bonusvanhemman kuuluu maksaa?

Bonusvanhempi maksaa puolet asumiskuluista, mutta miten sumplitaan lapsen päivähoitomaksun, ruuan, harrastuksien ja vaatteiden kanssa? Jokainen vanhempi varmasti tietää, että lapset ovat kalliita ja 94,88 euron lapsilisä ei riitä. Korvike, lastenruuat ja vaipat ovat kalliita. Onneksi meillä ei ole ollut tällaista ongelmaa, koska sovittiin Andreaksen kanssa heti, että me ollaan pakettidiili ja meistä tulee perhePääasia on että koko perheellä on hyvä olla, eikä biologialla ole yhtään mitään merkitystä.


Tiedän että olen erittäin onnekas, kun löysin itselleni tällaisen puolison ja Bellelle tällaisen bonusvanhemman. Andreas on aina ostanut vaippoja ja lastenruokia mukisematta. Hän ostaa myös Bellelle vaatteita ja leluja, koska hän haluaa. Tänään sain äitienpäivän kunniaksi aamupalan sänkyyn ja kukkia, vaikka meillä ei ole biologisia lapsia yhdessä.

Tiedän myös, että jos me hankimme yhteisiä lapsia tulevaisuudessa, heillä on kaikilla samat säännöt. Kumpikaan meistä ei halua, että Bellellä olisi ulkopuolinen olo. Olemme perhe ja se on tärkeintä, biologialla ei ole väliä. Minä olen itse valinnut Bellen isän ja vaikka tässä on ollut kaikenlaista säätöä, se on ihanaa että Bellellä on niin monta ihmistä ympärillään jotka rakastavat ja välittävät hänestä. Vaikka Belle saisi tavaroita omalta isältään haluan tulevaisuudessa että meidän perheessä on reilua. Jos joku saa viikkorahaa tai uuden puhelimen kaikki saavat, olivat sitten biologisia lapsia tai ei.

Joku nyt varmaan ihmettelee jos avopuoliso on sen arvoinen, vaikka hänmaksaaminulle sen 234,37kuukaudessa ja tulevaisuudessa 254,30€. Kyllä, hän on ihan jokaisen sentin arvoinen. Syy miksi halusin avata tätä asiaa ei varsinaisesti liity Andreakseen tai menetettyihin euroihin, vaan siihen mitä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi. Voitte lukea lisää ISän artikkelista täällä. Mietitään siis jos lapsilisälle pitäisi asettaa tuloraja, koska se ei kuulutulevaisuuden pesämunaksi lapselle”. Tämä tarkoittaisi varmaan siis että jäisin ilman lapsilisää tulevaisuudessa. Yksi asia lisää, jota uusiperhe luultavasti jäisi ilman.

Belle on hienoin asia jonka olen saanut aikaiseksi ja haluaisin enemmän lapsia, mutta miksi siitä pitää tehdä niin helvetin vaikeata? Ihmetellään miksi ihmiset eivät halua hankkia lapsia, tuijotetaan tilastoja, jonka mukaan syntyvyys on alhainen ja samalla suljetaan synnytysosastoja ja mietitään jos vielä voisimme leikata lapsilisiä. Laitetaan korvikkeelle, pieniin sosepurkkeihin ja vaippoihin törkeitä hintoja. Vauvauintikin maksaa 85kuussa. Lapsettomat tekevät ekoteon, koska maapallo kärsii asukkaista. Lapselliset taas pitävät huolta siitä, että meille tulee lisää veronmaksajia. Mutta haluaisitte tai ette, lapset ovat meidän tulevaisuus.

Kommentit (12)

Moi! Kiva kun vastailet ahkerasti kommentteihin! Tämä nyt ei liity postauksesi aiheeseen, mutta kommentoin asiaa mikä löytyy lähes jokaisesta tekstistäsi: suomeksi ei ole olemassa ”sinä-passiivia” (esim: ”Jos tulosi on alle 1100€ kuussa, saat täyden hoitolisän”). Johtuu varmaan kaksikielisyydestäsi, mutta jos saa esittää toiveen että tälläiset korvattaisiin oikealla passiivimuodoilla (esimerkin lause vaikka näin: ”tulojen ollessa alle 1100€, on yksinhuoltaja oikeutettu täyteen hoitolisään) ! Jos et oikeasti sinuttele yksittäistä lukijaa tai kirjoita repliikkejä, niin passiivi on paikallaan, siinä ei vaan suomeksi käytetä noita verbimuotoja (vert. ruotsin man) !
Ei mulla muuta, eikä tääkään niin iso juttu ollut 🙂 Hyvää kevään jatkoa!

Todennäköisesti rinne puhuu näistä 10 000e/kk tienaavista ruokakunnista, ei keski-
tai matalapalkkaisista, joilla raha menee käyttöön. Ihan kuten siinä itse artikkelissakin sanottiin, johon oletettavasti viittasit:
”Rinne sanoo, että isossa osassa perheitä lapsilisä menee suoraan lasten elinkustannuksiin, mikä on ollut lapsilisän alkuperäinen tarkoituskin. Hänen mukaansa on ”hemmetin hyvä”, että tällainen järjestelmä on olemassa.

– Osassa perheitä tulotaso on niin korkea, että se raha menee säästöön tulevaisuuteen. ”

Toivotaan et se on näin! 🙂

Voi luoja nyt taas, rikkaiden perheiden suuret ongelmat………

Millä tavalla tämä on ”rikkaiden perheiden ongelma”? Yksinhuoltaja on tuskin rikas jos on kerta tukia saanut ennen yhteenmuuttoa?

Itselleni ajankohtainen aihe. Muutimme nykyisen avopuolisoni kanssa yhteen maaliskuussa.

Yksin eläessä oli melkoista tasapainoilua tulojen ja menojen kanssa. Vuorotyö, vuoropäiväkoti, epäsäännölliset tulot. Sain yksinhuoltajakorotuksen lapsilisään, asumistukea lähes 400e , tulot niin pienet,ettei päivähoitomaksua ollut ja isä ei maksa elatusapua.

Nyt saan normaalin lapsilisän, maksan päivähoitomaksua 290e/kk, puolikas vuokra,asunnosta ja kaikista muista menoista. Minun menot ovat siis todella suuret verrattuna tuloihini. Eihän parisuhdetta,tai lasta, onnea,tai mitään voi mitata rahassa,mutta kyllä sitä monet kerrat on joutunut laskemaan,miettimään ja suunnittelemaan asioita,jotta selviää kaikista kuluista.

Iso peukku näistä aiheista ja suorasta kirjoitustyylistä.

Kiva että teksti upposi! 🙂 ja juurikin tämä että vaikka sitä onnea ei voi mitata rahassa, niin on se rahakin tärkeä asia. Varsinkin kun se taitaa olla yleisin riidanaiheuttaja parisuhteissa. Toivottavasti saatte sumplittua, koska tuo 290€/kk on kyllä iso summa, varsinkin jos sen joutuu yksin maksamaan! Tsemppiä arkeen ja ihanaa kesää teille ?♥️

Olen kyllä sitä mieltä että lapsilisissä pitäisi olla tuloraja, mutta oikeesti iso. Ei perhe, jonka yhteistulot on yli 10 000€/kk oikeesti tarvitse mitään lapsilisiä. Ja kukaan pienituloinen ei pääsisi lähellekään tuota rajaa. Ja kuitenkin tuon rajan yli pääsee tosi moni perhe (niin uusioperhe kuin ydinperhe), jolloin nämä rahat voisi ohjata johonkin tarpeellisempaan.

Mun mielestä tukien väheneminen on myös ok, koska harvalla lapsellisella pariskunnalla on muutenkaan niin pienet asuinkulut, etteikö niiden jakaminen jo itsessään tasaa tuon menetyksen hyvinkin. Rahat tulisi ohjata oikeesti tarvitseville, jotta se riittää.

Ja tiedoksi, olen aina tienannut alle 2000€/kk, eikä miehenikään ole rikas. Perheemme on uusioperhe. Eli samassa veneessä ollaan!
Ihanaa, että olet löytänyt teille naisille hyvän isännän!

Toki jos tuloraja on oikeasti iso, niin se on eri asia 🙂 mutta jos nyt mietitään muita tulorajoja, niin pahoin pelkään että ei todellakaan mene lähellekään sitä 10 000€/kk :/
Mä en oo edes miettiny näitä asioita ennen, varsinkaan päivähoitomaksuja kun Belle ei vielä päivöhoidossa ole 😀 ja meillähän on yhteinen talous, joten pitää vaan hyväksyä että päivähoitomaksu sitten on mikä on 🙂 mutta heräs kyllä pieni tänkka påå, että mitä jos mies ei suostuisi osallistumaan Bellen menoihin ollenkaan. Toinen söisi pihviä ja me neidit taas näkkäriä 😀

Vastenmielistä luettavaa. Niin ego edellä. Lapset ja rahan menetys. Ja avopuoliso vain sekin maksaa. Hänestä ei siis muuta hyötyä ole. Ei henkistäni tukea tai lapsenhoitoon apua. Siis hyötyä sinulle.

Harmi että tulkitsit tämän näin. Mun mielestä rahaa ja tunteita, henkistä tukea yms ei voi verrata toisiinsa ja tässä puhuttiin nimenomaan rahasta ja kuka maksaa mitäkin. Ja mun mielestä on ihan hyvä että yksinhuoltajat ovat tietoisia näistä asioista sekä tietty bonusvanhempi myös ennen yhteenmuuttoa. Jos on yhteinen talous niin kyllä se päivähoitomaksu tuntuu, jos nousee 260 eurolla kuussa. Kuitenkin kyse yli 3000 eurosta vuodessa 🙂

Jos kk-tulot ovat 10.000 niin verot ovat myös todella korkeat, eli käteen jää ehkä 4000euroa. Toki se on enemmän kuin vaikkapa 1000euroa, mutta välillä ärsyttää nämä ”kyllä suurituloisilta voisi viedä pois tuet, lisät, rahat, lisätä veroja, pakottaa maksamaan enemmän yhteiskunnalle ja minulle jnejnejne”.

Toki jonkun mielestä kaikkien pitäisi saada sama palkka, mutta esim kirurgi joka tekee pitkiä vaativia työpäiviä ja maksaa sitten yli puolet palkastaan yhteiseen pottiin, mistä muiden äitiysrahat yms maksetaan. Ja sitten nämä haluavat vielä viedä kirurgilta lisää…? En oikein ymmärrä. Jotenkin voin ymmärtää, että on helppo sanoa ajattelematta sen enempää et ”otetaan ne rahat noilta muilta jotka tienaavat minua enemmän”, mutta ei kai kaikkien ajatus jää pelkästään sille tasolle..? Itse tienaan paljon vähemmän, mutta varmaan jonkun todella matalapalkkaisen mielestä minäkin olen se ”suurituloinen jolta voitaisiin viedä enemmän rahaa ja antaa ne meille!!”. Häh? Kyllä minäkin koen olevani oikeutettu äitiystukiin yms, vaikka olen valinnut hyvin palkatun työn, koulutuksen ja uran. Yhtä lailla minä saan nolla euroa kun en työskentele, vaan pitääkö minun säästää raha ennakkoon mutta muiden ei, vaan annetaan minun rahat heille?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X