desire nymark - Banneri

Kuten te varmaan jo tiedätte olemme jonossa IVF hoitoihin. Takana on yksi inseminaatio joka meni mönkään koska pakastettu sperma ei kestänyt sulatusta ja pesua kovinkaan hyvin. Luulimme että meillä olisi käytössä 7 olkea, 4 hyvälaatuista ja 3 heikompaa. Mutta niin siinä kävi, että hyvä erä ei olekaan ihan niin hyvä kuin mitä me luulimme ja huonompi erä luultavasti käyttökelvoton. Miehen siittiömäärä on tällä hetkellä 0%, joten on liian myöhäistä tehdä asialle mitään mutta kirjoitan tämän postauksen siinä toivossa että te muut saman asian kamppailevat ette joudu kokemaan saman.

Mieheni sairastui kivessyöpään, voitti syövän ja kaikki oli taas kunnossa. Siittiömäärä toki alhaisempi kuin ennen syöpää, mutta lisääntymiseen ei ollut estettä. Pari vuotta myöhemmin hän kuitenkin sairastui kivessyöpään toisen kerran. Tässä kohtaa häneltä pakastettiin siittiöitä, jotka olivat melko huonolaatuisia syövän takia. Siittiötiheys oli 2milj/ml ja tästä erästä saatiin 3 olkea. Siittiöitä pakastettiin vielä toisen kerran ennen leikkausta ja tämä erä oli huomattavasti parempi, siittiötiheys 18milj/ml ja tästä saatiin 4 olkea. Tämän jälkeen tehtiin leikkaus, mieheni parani syövästä mutta siittiömäärä 0%. Tulevia lapsia varten oli siis käytössä vaan 7 olkea, joista kaikki melko heikkolaatuisia syövän takia.

Hyvä sperma muuttui huonoksi sulatusvaiheessa

Inseminaatiota varten käytettiin yksi olki. Valitettavasti 17.9milj siittiöistä kuoli sulatuksen ja pesun yhteydessä ja jäljelle jäi 0.1milj. Sanomattakin selvää että jos 18 miljoonasta jää 0.1, 2 miljoonaasta tuskin jää yhtään mitään. Meillä on siis kolme IVF yritystä, sen jälkeen siittiöt ovat loppu eikä meillä ole mahdollisuuksia saada biologisia lapsia. Sperman kestävyys sulatusvaiheessa riippuu ihmisestä ja ihmisen teeveydestä. Jos hän on ollut kipeä, kuten mieheni oli, siittiöt eivät kestä sulatusta kovinkaan hyvin.

Jälkiviisaana on helppo miettiä, miksi spermaa ei pakastettu enemmän? Miten syöpäpotilaalta otetaan vaan 7 olkea eikä ämpärillinen? Miksi siittiöitä ei voitu pakastaa heti ensimmäisen leikkauksen jälkeen, ihan vaan hätävaraksi jos syöpä iskisi uudestaan kuten se teki? Ilmeisesti mieheni olisi pitänyt vaatia tätä tai käydä yksityisellä pakastamassa, mutta hän oli silloin 24 vuotias nuori sälli joka ei tiennyt sperman pakastamisesta tai keinohedelmöityksestä mitään. Saatika kuinka monta lasta hän haluaa tulevaisuudessa vai haluaako yhtäkään.

Mitä jos siittiöt loppuvat kesken?

Naisten hedelmällisyydestä puhutaan paljon. Miten meidän ”parasta ennen” leima tulee vastaan tietyssä iässä. Miehillä saattaa olla sama tilanne edessä, että hedelmällisyys laskee radikaalisti sairauden takia. Joko sytostaattihoidot voivat romahtaa spermalaadun tai sitten kivekset joudutaan poistamaan. Syöpä saattaa myös iskeä kaksi kertaa peräkkäin, kuten miehelläni. Tämän takia haluaisin kehottaa miehiä ottamaan asiasta selvää, keskustele lääkärin kanssa ja vaadi että spermaa pakastetaan reilusti. Pakastaminen yksityisellä maksaa 330€, jonka olisimme maksaneet ilomielin jos olisimme tieneet että 7 olkea ei riitä kovinkaan pitkälle ja että 99% kuolee sulatuksessa.

Jopa silloin kun miehelle tehdään sterilisaatio kehottaisin pakastamaan, ihan vaan varmuuden vuoksi. Kyseessä on niin helppo toimenpide ja välillä elämä saattaa yllättää. Mutta varsinkin jos sinulla on sairaus joka vaikuttaa sperman laatuun tai sinulla on ollut syöpä, sijoita tulevaisuuteesi ja vaadi sperman pakastusta tai pakasta yksityisellä. Pelottavinta meidän lapsettomuushoidoissa on se, että sperma loppuisi kesken.

Kommentit (5)

Voi hyvin olla, että nykyään käytännöt ovat muuttuneet jo parempaan. Mieheni on myös sairastanut kivessyövän kaksi vuotta sitten ja silloin pakastusta oltiin tarjoamassa heti. Meille tilanne oli sinänsä helppo, lapsia on jo kolme eikä enempää ole toiveissa, joten pakastukseen ei ollut tarvetta. Mutta siitä sai kieltäytyä todella monta kertaa, kun sitä kyseltiin varmuuden vuoksi koko ajan uudelleen. Eli toivottavasti tämäkin asia on julkisella puolella nykyään paremmin huomioitu. 🙂

Kovasti tsemppiä teille rankan projektin kanssa! <3

Näin itse 3 ivf-hoitoa läpikäyneenä ja asiaan valitettavan hyvinkin perehtyneenä veikkaan, että kannattaa kysyä lääkäriltä icsi mahdollisuutta eli tilannetta, jossa yksi siittiö istutaan munasoluun. Ainakin viimeistään siinä tapauksessa, jos ivf ei anna hedelmöitysvastetta siittiöiden laadun takia. Hurjasti tsemppiä hoitoihin! Raskasta, mutta kaikki sen arvoista ❤ T. Kohta 1-vuotiaan ivf-ihmeen äiti

Olen itse vähän laskenut sen varaan että tehdään icsi ja sitä kyllä meinaan kysellä lääkäriltä jos he eivät itse sitä tarjoa 🙂 Nyt kun katseltiin paljon hoidot tulisi kustantamaan yksityisellä niin laskin sen mukaan mitä icsi maksaisi. Ja kiitos, ihana kuulla että teillä tärppäsi 😍😍♥️

Hyviä neuvoja, mutta eihän kukaan usko että noita omalle kohdalle osuisi. Koen monella tavalla, että me ollaan minun miehen kanssa samassa tilanteessa kuin te: meistä minä olin se, joka sairasti syövän muutama vuosi sitten. Silloin puhuttiin munasolujen pakastamisesta, koska sytostaatit vaikuttaa munasarjojen toimintaan. Lääkäri ei kuitenkaan uskonut että minun kohtu selviäisi sädehoidosta jolloin munasolujen pakastaminen olisi turhaa eikä sitä tehty. Nyt ollaan ivf hoidoissa ja hurjista hormooneista huolimatta minulta on saanut kerralla maksimissaan kolme munasolua, joista molemmilla kerroilla yksi siirrettiin tuoreena, Yksi pakastettiin ja yksi ei lähtenyt jakautumaan. Meillä on siis kaikkiaan ollut neljä yritystä ja viimeinen Pas on toivon mukaan ennen joulua. Välillä sitä miettii, että jos munasoluja olisi kerätty ennen hoitoja niin olisiko niitä enemmän ja olisiko onnistumisen todennäköisyys isompi. Mutta toivottavasti meidän molempien kohdalla koko onneton tilanne päättyisi onnellisesti 🙂

Kiva kuulla että teidän kohdalla hoidettiin noin hyvin! 🙂 Ehkä lääkäritkin ovat oppineet yhtä sun toista tässä vuosien varrella, ainakin toivon näin 😄 Kiitos kovasti, kyllä tämä tästä ♥️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X