desire nymark - Banneri

Moni on kysynyt mitä IVF-hoito sisältää ja miten sellainen hoidetaan alusta loppuun saakka. Tämä on meidän ensimmäinen IVF, joten ihan hirveästi en vielä aiheesta tiedä mutta yritän kertoa teille mahdollisimman simppelisti. 

koeputkihedelmöitys ivf

Lähete ja tutkimukset

Ensin haettiin lähete naistenklinikalle. Yleensä pitäisi olla vuoden aktiivista yrittämistä takana ennen lähetettä, mutta meidän tapaus oli niin selkeä että sitä ei tarvittu. Käytämme miehen pakastettuja siittiöitä, joten meillä ei edes ole mahdollista yrittää ilman hoitoja. Miehelläni on ollut syöpä jonka takia siittiömäärä on 0%. Pakkasessa löytyy 7 olkea (sperma-ampulleja) joista yksi käytettiin inseminaatiossa. Yhdessä IVFässä käytetään yksi olki, eli voimme tehdä kuusi IVF-hoitoa. 

koeputkihedelmöitys ivf

Lähetteen jälkeen kävimme molemmat verikokeissa. Otettiin HIV ja hepatiittikokeet sekä PVK (pieni verenkuva). Nämä ovat voimassa 3 kuukautta, eli jos ne menevät umpeen hoitojen aikana niitä on pakko ottaa uudestaan. Me otettiin inseminaation yhteydessä ja nyt uudestaan IVF hoidon takia. Suunnittelukäynnillä käytiin läpi miten hoidot etenevät, allekirjoitettiin kaksi sopimusta ja saatiin reseptit lääkkeisiin. Ennen inseminaatiota tehtiin aukiolotutkimus, eli aukkari, mutta nyt IVFän yhteydessä ei tehty tutkimuksia.

Oma Polku

Oma Polku on nettisivu jonka avulla pystyt kommunikoimaan IVF-hoitajien kanssa. Siellä on tutustumis materiaali, missä kerrotaan IVF hoidoista, ICSIstä ja lääkkeistä. IVFää voi tehdä lyhyellä tai pitkällä kaavalla. Pitkässä kaavassa aloitetaan nenäsumutteella, mutta lyhyessä kaavassa mennään suoraan piikittämään. Tutustumismateriaalissa luki että naistenklinikalla tehdään pääsääntöisesti pitkällä kaavalla, mutta meille tehdään lyhyellä kaavalla. Mitä hedelmällisempi ja nuorempi olet, sitä suurempi riski sinulla on hyperstimulaatioon ja tämän takia meille valittiin lyhyt kaava. 

koeputkihedelmöitys ivf

Oma Polkun kautta ilmoitin että mun menkat alkoivat. Tämä oli lauantai ja heti maanantaina sain viestin että meidän hoidot alkavat tänään. IVF-hoitajalta voi kysyä kysymyksiä oma polkun chatin kautta ja vastaus on ainakin meidän kohdalla tullut tosi nopeasti. Mun mielestä tämä systeemi on tosi hyvä, koska tällä tavalla vältytään soittoajoilta ja jonotuksesta. 

IVF hoidot kokonaisuudessaan

Minulla piikitys alkoi kiertopäivä 3. Aloitin Gonal-F pistoskynällä ja minulle määrätty annos on 125iu. Gonal-Fää käytetään auttamaan useiden follikkelien eli munarakkuloiden (joissa kussakin on munasolu) kehittymisessä. Normaalissa kierrossa naisella on yksi munasolu, IVFässä yritetään saada mahdollisimman monta. Yksi Gonal-Fän sivuoireista on turvotus. Minulla on myös ollut päänsärkyä, väsymystä ja etova olo. 

lapsettomuushoidot

Kiertopäivä 8 Gonal-Fän kaveriksi tulee Fyremadel. Fyremadel on jarrulääke, jonka tarkoitus on estää ovulaatiota. Tämä lääke tulee kertakäyttö ruiskussa, mutta pistetään samalla tavalla kuin Gonal-F, eli vatsamakkaraan. Näitä kahta lääkkeitä saan käyttää kunnes meillä on ensimmäinen ultra maanantaina, eli kp10. Silloin katsotaan follikkeleiden tilannetta, mutta näillä näkymin meidän toimenpide (eli punktio) olisi sillä samalla viikolla. Annostusta voidaan myös säätää ultran jälkeen, se riippuu ihan miten keho reagoi lääkkeisiin.

koeputkihedelmöitys ivf

Ennen punktiota lopetetaan Gonal-Fän sekä Fyremadelin käyttöä ja siirrytään Ovitrelleen. Ovitrelle kutsutaan myös ”irroituspiikkiksi”, jonka tarkoitus on tukea ovulaatiota. Tämän jälkeen tehdään punktio. Punktiossa munasolut kerätään follikkeleistä ohuella neulalla. Tämä kuulostaa aika hurjalta ja täällä istutaan jo paskat housuissa, mutta toimenpiteen aikana annetaan kipulääkettä suonensisäisesti. Eli vissiin aika kovat mömmöt kyseessä.

koeputkihedelmöitys ivf

Laboratoriossa munasolut hedelmöitetään. Hedelmöityneitä munasoluja ja niistä kehittyneitä alkioita viljellään laboratoriossa. Ero IVFällä ja ICSIllä on nimenomaan tämä hedelmöittymistapa. IVFässä käytetään maljaa, ICSIssä munasoluun viedään siittiö neulan kanssa. IVFässä ja ICSIssä käytetään siis samoja lääkkeitä ja prosessi on potilaalle samanlainen, ero tapahtuu labrassa jonka takia ICSI on kalliimpi jos hoidot toteutetaan yksityisellä. 

koeputkihedelmöitys ivf

Yksi alkio siirretään kohtuun 2-6 päivän kuluttua hedelmöityksestä. Siirron jälkeen aloitetaan Lugesteron lääkkeen käyttöä. Lääkkeen vaikuttava aine on progesteroni ja sivuvaikutus listalla on kaikki tyypilliset raskausoireet. Tätä lääkettä kutsutaan tukilääkkeeksi ja sen tehtävä on tukea raskautta. Lugesteronia käytetään kunnes tehdään raskaustesti, jos testi on negatiivinen käyttö lopetetaan ja jos se on positiivinen lääkkeen käyttö yleensä jatkuu ainakin parisen viikkoa.

Raskaustesti

Siirron jälkeen olet periaatteessa raskaana. Englanniksi käytetään termiä ”PUPO” eli Pregnant Until Proven Otherwise. Kaksi viikkoa vietetään piinaviikkoja ja eletään jännityksessä. Toivotaan että alkio tarttuisi ja saadaan plussa tikkuun. Jos labrasta saadaan monta alkioita siirretään yksi ja loput pakastetaan. Pakastettuja alkioita voidaan siirtää myöhemmin, jos plussaa ei tule tai jos pariskunta myöhemmin haluaa enemmän lapsia. Silloin puhutaan PASsista (pakastealkion siirto) ja PASsissa ei tartte leikkiä piikkien kanssa. 

Jonot sekä hinta

Jono naistenklinikalla on 3-6 kuukautta. Pasiin ei tarvitse jonottaa, mutta jos pakkaseen ei saada alkioita koko jonotusprosessi aloitetaan alusta. Yksityisellä ei ole jonoja, mutta hintaero julkisen ja yksityisen välillä on päätä huimaava. Julkisella puolella IVF maksaa noin 800€, yksityisellä IVF on noin 4000€ ja ICSI noin 5000€. Jokainen PAS on noin 1000€ luokkaa yksityisellä. Siihen päälle tulee vielä lääkkeet sekä säilytysmaksuja.

koeputkihedelmöitys ivf

IVF hoidon aikana ravataan lääkärissä melko tiuhaan tahtiin, joten lomamatkoja ei kannata suunnitella. Lääkkeistä voi tulla sivuvaikutuksia, kuten minulla on ollut ja punktion jälkeen annetaan yleensä 2-3 päivää saikkua. Mistään helposta prosessista ei siis ole kyse. Meillä mennään vielä pelkästään Gonal-Fällä ja lauantaina kylkeen tulee Fyremadel. Emme siis tiedä hoidoista vielä sen enempää mitä nyt tutustumismateriaalissa oli. Toivotaan vaan plussatuulia ja yritetään pitää pää kylmänä. 

Kommentit (7)

Otimme yhteyttä naistenklinikalle(mitään syytä lapsettomuuteen ei läytynyt) joten 2vuotta ne odotutti meitä että edes päästiin nyt ekaa iui hoitoon joka ensi tiistaina..jotenki liian hidasta touhua.Menemme varmaan yhsityiselle koska menee vuosi ennenku päästään ivf naistenklinikalle(tekisivät vielä 1-2iui ja sit 6kk jono ivf :ään) et liiakseen aikaa menee hukkaan.Onnea raskaudesta❤️Me otetaa omakäsioikeus nyt ja tän jälkeen yksityiselle

Täällä ensimmäinen yritys ivfää menossa ja aika pihalla sitä tosiaan on. Ihana että joku jakaa näitä kokemuksia, tuo polku on niin monivaiheinen ja kaikilla erilainen mutta tuntuu hyvältä tietää että joku muukin tekee tätä <3 Me ollaan yksityisellä puolella kiireen vuoksi, oman sairauteni lääkitys kun on yrityksen aikana tauolla. Ja tosiaan vaikka tässä on hyvät suunnitelmat niin itse yritän kuitenkin varautua siihen että pettymyksiä polun varrella tulee. Kropat kun toimii kaikilla niin erilailla. Tsemppiä sinne 🙂 kyllä tästä varmaan selviää hengissä oikealla asenteella! Pointtini siis että kiitos kokemuksen jakamisesta, antaa paljon voimaa kun tietää että tällä polulla on muitakin <3

Tsemppiä sinne 😊 Täälä kolmas piikki gonalia takana.. Mä en edes pelkää piikkejä mutta kyllä tuo eka pistoskerta oli aika tuskaa 😂

Kiitos postauksestasi! Olemme mieheni kanssa juuri jonossa lapsettomuushoitoihin ja tietoa itse prosessista on hyvin mielenkiintoista lukea. Mistä tuo julkisen puolen ivf hoitojen maksu koostuu?

Vaikka välillä turhauttais epäasialliset kommentit niin muista et on aina joku joka odottaa innolla sun päivityksiä ja videoita, oot ihailtavan avoin ja rohkea, ja pystyn hyvin allekirjoittamaan sen että sun vlogien myötä oon kans alkanut yllättävän vahvasti myötäelämään teidän vauvaprojektia, tsemppiä koko perheelle! 🙂

Mikä on hyperstimulaatio? Sulla on ihana blogi ja tsemppiä hoitoihin! 🙂

Me kävimme tuon IVF-hoidon läpi aika tarkalleen 14 vuotta sitten. Muistan vieläkin sen jännityksen, joka kihelmöi tuolloin vatsassani.
Hoidon tuloksena saimme alkioita toisesta munasarjasta 9 kpl ja toisesta 7. Voitte kuvitella minun vatsakivut! Alkioiden halkaisija vaihteli 30 mm-10 mm. Kipujen vuoksi minut huomautettiin (kevyt nukutus).
Alkioista 6 hedelmöittyi. Kohtuuni laitettiin 2 alkiota. 2 viikon jännitys oli ihan kamalaa! Kun menin verikokeeseen josta raskaus todettiin niin jännitin ehkä eniten maailmassa. Mutta tuo piina ei ollut lähellekkään sitä mitä se oli sen jälkeen, kun odotin soittoa IVF-hoitajalta.
Melkein pyörryin, kun kuulin arvoni! Se oli 246!!!! Hoitaja sanoi puhelun aluksi jos on alle 1 niin raskaus on epätodennäköinen. Tästä raskaudesta meillä on 13-vuotias poika.
Kun esikoinen oli 1. Minulle iski jäätävä vauvakuume!! Pitkien neuvottelujen jälkeen päätimme että sulatetaan pakastealkiot ja katsotaan onko meille tarkoitettu lisää lapsia. Pakastimessa oli 4 heinää. Kaikki sulautettiin. Vain 2 selvisi. Molemmat selvinneet laitettiin vatsaani. Nämä olivat sinnikkäitä kavereita! Meille syntyi tuplat tv 34. Nyt hekin ovat jo 11 v.
Onnea hoitoihin ja kaikkea hyvää!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X