desire nymark - Banneri

Heti alkuun haluan sanoa että en ole absolutisti. Minäkin juon alkoholia välillä. Saatan ottaa lasillisen viiniä ruokailun yhteydessä ja välillä käyn jopa viihteellä. Tosin tämä tapahtuu melko harvoin Bellen syntymän jälkeen, kun on niin paljon muutakin tekemistä. Lapsettomuushoitojen aikana olo on muutenkin ollut sen verran huono, että en todellakaan halua koskea alkoholiin. Mielummin juon lasillisen vettä.

Minua ei sinänsä häiritse jos joku juo alkoholia, kunhan se ei vaikuta mun elämään. Mutta se mikä häiritsee on alkoholin tuputtaminen, vieläpä melko agressiiviseen sävyyn. Jos et juo olet nössö, tylsä tai vanha. Luulet jotenkin olevasi ”parempi ihminen” kun et juo, vaikka vastaat ”ei kiitos” naama peruslukemilla. Tosta on tullut tuollainen sen jälkeen kun se rupesi seurustelemaan / hankki lapsia / toinen iso muutos elämässä. Kerran oltiin bileissä mun veljen kanssa ja meidän pöydässä pyöri fisupullo josta kaikki ottivat huikan. Ensinäkin todella hygieenistä, eikö. Mun veli kuiskasi mulle että ”leiki että otat yhden shotin, toi narina ei ikinä lopu muuten”. Ymmärtäisin ehkä jos olisin teini, mutta tossa vaiheessa ikää oli 25 vuotta.

Rankan työviikon jälkeen saatat käydä nopeasti piipahtamassa jossain ja aina se sama narina. Miksi et juo? Ota nyt edes yksi? Oletko raskaana? Miksi menette nyt jo kotiin? Teistä on tullut vanhoja! Kukaan ei perustele miksi hän juo, mutta se joka ei halua juoda joutuu aina perustelemaan. Jos kännin taso on kyklooppi vastaanotto ei yleensä oikein toimi ja silloin ruvetaan jankkamaan. Silloin saattaa lipsua valkoisia valheita, kuten AB-kuuri, töitä huomenna, olen kuskina. Oikeastihan siinä pitäisi pysyä jämptinä ja sanoa että Ei, en juo tänään, koska en halua enkä ymmärrä miksi se kutittaa sun persettä. 

Juodaan iloon, suruun ja muuten vaan

Ymmärrän toki että alkoholi kuuluu juhlaan, varsinkin skumpan muodossa. Mutta sitten esimerkiksi puheenaiheena ”holittomat häät”. Melko looginen ratkaisu jos hääpari ei itse juo alkoholia, mutta silti monet ovat sitä mieltä että häissä pitää olla alkoholia vieraille. Muuten ei saada kunnon bileitä. Jos olisin absolutisti en todellakaan maksaisi tonnin tai parin (tai jopa enemmän) siitä että vieraat pääsevät vetämään perseet. Jos otat vaan yhden tai muutaman voit ihan yhtä hyvin juoda jotain muutakin. Alkoholiton ei tarvitse olla vettä, maailmassa on muitakin juomia, jopa hyvän makuisia!

Juodaan iloon, vaikka alkoholi ei edes sopisi tilanteeseen millään tavalla. Juodaan myös suruun siinä uskossa että siitä oikeasti olisi apua. ”Menen nollaamaan”. Oikeasti tiedämme että ongelmat tuntuvat entistä vaikeimmilta krapulassa. Itse olen ollut melko tarkkana siitä että humalassa ei olla lasten edessä. Yhden lasillisen viiniä voi ottaa, koska eihän alkoholi ole mikään mörkö, mutta humalatila saattaa olla lapselle pelottava. Tämän takia olemme jättäneet menemättä moneen mökkijuhlaan, koska en myöskään halua että muut ovat kännissä Bellen edessä. Muistan omasta lapsuudestani miten mun eno tuli halaamaan minua kännipäissään. Miten ahdistavaa se oli ja miten kysyin äidiltä miksi hän haisi niin oudolle. 

Vauva ja alkoholi eivät kuulu yhteen

Tämän takia on yksi perinne jota en voi käsittää (vaikka olen yrittänyt) ja se on varpajaiset. Perhe on juuri saanut pienen vauvan, joka ei sekään ole itsestäänselvyys ja sitä juhlistetaan juomalla alkoholia. On ollut paljon puhetta siitä, miten isyys konkretisoituu vasta lapsen syntymän jälkeen. Miten ensimmäinen vauvavuosi on vaikein ja lukuisat pariskunnat päätyvät eroon. Jos lapsen syntymää juhlitaan alkoholin avulla sen sijaan että isä olisi kotona viettämässä aikaa lapsen sekä äidin kanssa se ei ennusta hyvää tulevaisuuden kannalta, jos ei mennä sen ”vanhan mallin mukaan” missä mies käy töissä ja äiti hoitaa muksut sekä kodin. 

Itse ottaisin sen todella loukkaavana, jos olisin tehnyt töitä yhteisen projektin eteen yli vuoden ja tuore isä lähtee ryyppäämään heti siinä vaiheessa kun projekti on ”valmis”. Pitkän odottelun jälkeen haluaisin jakaa sitä vauvakuplaa mun puolison kanssa, enkä tajua miten vauvat ja alkoholi liittyvät toisiinsa. Valitettavasti painostus on entistä kovempi miesten keskuudessa. Jos mies ei juo hän on automaattisesti nössö, tossun alla, tohvelisankari, munaton ja hänen pitäisi kasvattaa itsellensä pallit. Pelkästään sen takia että hän ei halua juoda tai koska hän oikeasti haluaa viettää aikaa perheensä kanssa. Perheen, jonka hän on itsellensä vapaaehtoisesti perustanut. 

En luule olevani parhempi ihminen, vaikka en aina halua juoda alkoholia. En koe olevani outo, vaikka tykkään kokiksesta ja kahvista enemmän kuin alkoholista. En koe olevani tylsä, vaikka en osallistu kaiken maailman kekkereihin tai käy bilmettämässä joka viikonloppu. Sijoitan mielummin rahani esimerkiksi meidän remonttiin. Vietän mielummin aikaa Bellen kanssa, olenhan itse hänet hankkinut. En moralisoi jos sinä juot, mutta toivoisin että mun omia päätöksiä kunnioitetaan, ilman tuputtamista ja ilman että minua kutsutaan nössöksi tai tylsäksi. 

Kommentit (14)

Olen niin samoilla linjoilla, en ymmärrä miksi pitää alkoholilla juhlistaa kaikkea. Onhan tapoja muitakin, kakkukahveet tms. Oma mieheni ei halunnut varpajaisia, vei anopin tekemän kakun töihin ja siinä juhlistivat kahvin merkein. Myöhemmin kyllä tein hänelle yllätyksen, lapsemme oli silloin reiliun vuoden ikäinen. Mies olis rakentanut meille laajennuksen taloon ja ollut paljon kotona. Yllätin hänet ja kutsuin hänen kaverit saunomaan meille, juomakin kuulemma maistui. 🙂 Toinen raivostuttava juhla/pyhä/tapa on mielestäni tämä virpominen….Se turha karkin määrä. Virvotaan koska isovanhemmat odottaa sitä ja on ostaneet isot läjät karkkia, itse tuskailet että kukahan tuon lapsen illalla nukuttaa kun jokainen mummo änkee lapsen suuhun uutta suklaamunaan toisensa perään. En jotenkaan usko että lapseni oppii siitä mitään elämälle tärkeää.

Aamen! 😅 olen täysin samoilla linjoilla sun kanssa, en ole juurikaan ikinä ollut kummoinen bilettäjä ja alkoholi ei ole maistunut. En myöskään ole absolutisti, lasi viiniä tai siideri maistuu joskus, toki useimmiten kaupassa siiderihyllyllä iltasiideriä valitessani päädynkin limuhyllylle valitsemaan jonkun hyvän/uuden limpparin 😆

Jotenkin olen ajatellut asiaa aina siltä kantilta, että kun harrastan suht kallista urheilulajia, niin mieluiten käytän rahani siihen kuin alkoholiin. Aamut ovat myös paljon kivempia virkeän ja hyvän olon kanssa kuin krapulaa kärsiessä!

En siis myöskään ole alkoholia/ryyppäämistä vastaan, se on jokaisen oma valinta miten elämänsä/rahansa/vapaa-aikansa käyttää. 😊

Olen aivan samaa mieltä, että on täysin oma valinta. Jännää kuitenkin miten ne jotka eivät juo ovat ”outoja” ja se herättää keskustelua, luulis että se olisi toisinpäin 😀 Itse kauhistelen kans alkoholin hintoja. Elämässä on niin paljon muitakin menoja, että ei tässä oikein huvita viinaan heittää. Tosin ei tässä kyllä olisi aikaakaan, meinaan nukahtaa jo 21.00, ihan sama oliko maanantai vai lauantai 😂

Hyvä teksti!!! 👍 Olen samaa mieltä kanssasi. Itse ennen lasta viimeisen kuuden vuoden aikana olen ehkä 3 kertaa vuodessa käynyt ”bilettämässä” ja nyt kun poikamme on 2,5 kuukauden ikäinen, ei alkoholi tulisi mieleenkään, hyi! Ollaan molemmat mieheni kanssa sellaisia, että saunassa, ruuan kanssa yms yms juomme mieluummin vaikka limua, kuin jotain alkoholia. En vaan tykkää alkoholin mausta 😀 mies toki useammin kuin minä käy ulkona, mutta en myöskään häntä kiellä koska silloin hän näkee kavereitaan joita muuten ei oikeastaan näe (koska ei kuulemma vain kiinnosta 😂). No, joka tapauksessa olen samaa mieltä kanssasi tuosta ”miksi et juo mitään” asiasta. Onneksi kaikki omat tutut tietää etten juo usein tai lähde extempore ulos juhlimaan😀 toivotaan että ihmiset ymmärtäisi ettei todellakaan tarvitse olla mitään syytä miksi ei juo vaikka muut juovat.

Olen myös huomannut että miehille tämä näyttäisi olevan vaikeampaa. Jos ne viettää aikaa yhessä niin se tuppaa aina olemaan baarissa? 😀 Sitten kun kaikilla on omat perheet niin se menee siihen että ne näkee toisensa kerran tai kaksi vuodessa, mikä on harmi. Toivoisin niin että näkisin isäjengin työntämässä lastenrattaita, mutta ei ole ikinä tullut vastaan täällä Porvoossa 😀

Siis tämä oli paras postaus ikinä! Olen monesti jopa joutunut kiusan kohteeksi omasta juomattomuudestani. Minua pidetään outona ja aina joudun selittämään miksi en juo. Tämä tuntuu todella oudolta koska olen itse sinut asian kanssa koska kyllä minäkin juon mutta harvemmin kuin muut. Olen täysin samaa mieltä että miksi juomattomuus on niin iso ongelma? Minua on jopa syrjitty siitä että viihdyn paremmin illanistujaisissa cokis kädessä kuin baarissa vetämässä perseitä. Oli kerrassaan upea postaus ✌️

Tosi kiva että tykkäsit! Mä en yhtään tajua miten jonkun juomattomuus häiritsee, eihän se vaikuta kehenkään millään tavalla! Ja just tämä ”ei kutsuta sitä, kun se ei kuitenkaan juo”, siis mitä helvettiä. Voiko suomalaisempaa ajattelutapaa olla?! Ja sit vielä se skenaario, kun porukan kärkiryyppääjä kummastelee että ”JUOTKO?!” jos kerrankin päätät ottaa lasillisen 😀 Joo, juon just silloin kun itseni huvittaa ja just sitä mitä itse haluan juoda, kiitos 😀

Samaa mieltä muista paitsi varpajaisista.

Olen itse vähentänyt alkoholin käyttöä vaan pikkuhiljaa viimeisen viiden vuoden aikana (vaikka en siis ennenkään sitä ole erityisemmin paljoa juonut). Mutta nykyään tykkään käydä max yhdellä lasillisella ja juon sen lasillisen ihan mielelläni, tai sitten jätän kokonaan juomatta. Usein tilaan myös tiskiltä alkoholitonta olutta/siideriä, enkä vain kerro kenellekään ettei siinä ole alkoholia. Koska en tosiaan jaksa perustella miksei nyt just huvita ja miksi taas joskus voin ottaa sen lasillisen. Juomattomuus on muille isompi ongelma kuin itselleni. Miestäni se ei toki haittaa, koska tykkään olla juomatta, mikä tarkoittaa sitä, että voimme lähteä vaikka tupareihin autolla ja hän saa juoda rauhassa muutaman oluen. Ja mieheni nyt on tottunut siihen, että juon mielelläni jotain alkoholitonta ja monesti jos otan lasillisen alkoholia, niin hän joutuu juomaan ne loput.

Mutta itse taas sallisin varpajaiset jos mies ne itse haluaa. Se on kuitenkin vain yksi ilta ja jos hän haluaa siihen kuuluvan alkoholin, niin sallin sen. En näe sitä mitenkään ”miehisenä kehumisena” siitä, miten hän suoriutui synnyttämisestä, vaan on vain yksi tapa juhlia. Jos mies pitää varpajaiset, niin ei se ”normaalilla” miehellä tarkoita sitä, että sitten hän saa ja haluaa joka viikonloppu lähteä ulos juomaan. Ja enköhän sekä itse että mies ehditä olla siinä vauvakuplassa hybän tovin sen jälkeenkin 🙂

Itsekkn olen kaatanut cokiksen tai jotain limulitkua lasiin ja ihan muona sienenä ”olevinaan juonut”. Tulehaan siinä vähän hassu olo, että vielä tässäkin iässä pitää tehdä kaikkensa ettei johtuisi ryhmäpaineen kohteeksi ja silmätikuksi 😀
Luulen että tämä varpajaiskysymys liittyy aika vahvasti raskauteen ja synnytykseen. Mullahan oli ihan jäätävän huono raskaus Bellen kanssa ja olin saikulla rv13 lähtien. Neiti sitten syntyi hätäsektiolla rv32+5, kun istukka repesi. Kuukauden ravattiin sairaalassa ja odoteltiin että tyttö kasvaa ja pääsee kotiin. Silloin ei ajatus varpajaisista tuntunut kovinkaan hyvältä ja jäi helvetin paha maku suuhun koko jutusta 🙈 Jos raskausaika ja synnytys olisi mennyt ”kuin elokuvissa” mullakaan ei varmaan olisi näin jyrkkä mielipide asiasta 😀

🙏 Osuva teksti. Itsestä välillä tuntuu että olen kummallinen kun en koe tarvetta kuluttaa alkoholia joka tilanteessa. Olen aina ollut huono käymään baareissa ja kun ei muutenkaan tule juotua. Ikää siis itsellä vasta 22 vuotta. Kärsin vielä migreenistä ja parhaimpina aikoina joka viikkoisesta päänsärystä niin eipä ekana ole mielessä lähteä ryypiskelemään..
Loistava blogi sulla!! 😊

Kiitos ♥️ Mulle iski migreeni lapsettomuushoitojen aikana ja voi vitsi, se on kyllä niin lamauttava juttu 😫 Silloin ei todellakaan tee mieli juoda alkoholia! Kahvi tuntuu jo liian jytyltä 😀 Mutta tosi kiva että täällä on kanssasiskoja jotka eivät innostu alkoholista, pysykää tiukkana kun teille tuputetaan! 😀

Tuohon varpajaiset juttuun oon täysin samaa mieltä😂 voi olla että ex lähti varpajaisiin pari päivää siitä kun kotiuduin lapsen kanssa.. Ja siitä lähtikin aikalailla joka vklp ryyppääminen, joka lopulta menikin mun ja lapsen ohi. Nyt oon onnellisesti ollut sinkkuna reilun vuoden ja en malta odottaa että mun elämään saapuu ”samanlainen” kun sulla Andreas? Anteeksi jos väärin nimi😁 ite en alkoholia juo kun pari kertaa vuodessa ja sitähän saa selitellä, myöskin jos juo vaan pari ettet edes tule humalaan.. Mulle on ihan sama vaikkei joitakin haittaa nää varpajaiset mutta itse en niistä pijä🙂

Mun mielestä varpajaiset on ajatuksena jo niin absurdi 😀 ennen vauvan syntymää on 9kk aikaa juhlia, sitten kun vauva saapuu maailmaan pitäisi jo osata rauhottua. Puhutaan tosi paljon siitä, miten tärkeää äidin ja vauvan läheisyys on ja että sitä ”sidettä” rakennetaan. Sama pätee miehiin, lapsi on molempien projekti ja molempien pitäisi siihen osallistua. Varpajaiset tuntuvat melko vanhalta idealta, kuten myös nämä ”näin siinä käy kun jätetään lasta yksin isän kanssa” läpät. Isät ovat ihan yhtä päteviä hoitamaan lapsia ja tärkeetä olisi että molemmat tukee tosiaan siinä prosessissa. Onhan oman lapsen saaminen melko mullistava juttu 😀 Onnea etsimiseen, toivottavasti sinäkin löydät oman Andreaksen! 😍 Tsemppiä arkeen, muistan miten rankkaa se osasikaan olla välillä pyrittää arkea yksin! ♥️

Kiitos 😍 pakko vielä sanua että arki ollut yllättävänkin helppoa yksin lapsen kanssa, varmaan sitä pelkäs kaiken maailman kauhu kuvia mitä se voi olla. Oma perhe tukenut että jos näyttää että yö menny huonosti ja siellä menee käymään niin käsky käy että mennä yksin lenkille tai nukkumaan hetkeksi. Lapsen isä näkee pari kertaa viikossa, öitä ei lapsi siellä ole ollenkaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X