desire nymark - Banneri

Raskauden puolivälissä hemoglobiini rupesi tippumaan. Tilannetta seurattiin neuvolassa ja kahdessa kuukaudessa hb kerkesi tippua alle sadan, vaikka söin rautalisää. Kokeilussa oli maltofer, ferrodan, obsidan ja floradix. Ensin normi annostuksella, sitten tupla annostuksella. Ensin päivittäin otettuna, sitten siirryttiin joka toinen päivä menetelmään. Imeytymisen kannalta tein kaiken oikein, mutta ei, hemoglobiini ei lähtenyt nousuun.

Parin kuukauden kokeilun jälkeen päätettiin ottaa verikoe. Nukuin huonosti, väsymys oli lamaannuttava, lihakset olivat jatkuvasti maitohapoilla ja aivot oli jumissa. Siinä samalla minulla oli matala verenpaine ja huimasi. Minulle soitettiin naistenpolilta että hemoglobiini oli 102, ferritiini 3. Käskettiin syömään rautalisää ja otetaan uusi verikoe ennen seuraavaa naistenpoli käyntiä. Kaksi viikkoa myöhemmin hb oli 94, ferritiini ”olematon”. Huokailin helpoituksesta kun minulle varattiin aika rautainfuusioon muutaman päivän päähän.

Ferinject 1000 mg

Maanantaina minulle tiputettiin ferinject 1000mg. Itse toimenpide oli tosi helppo ja kivuton. Pistettiin kanyyli (se nyt aina tuntuu vähän inhottavalta) ja laitettiin seos tippumaan. Kanyylin kohdalla oli pientä kirvelyä, muuten en oikeastaan tuntenut mitään. Istuin mukavasti nojatuolissa ja siinä samalla varattiin sektioaika ja tutustuin sektioinfoon. Tiputuksen jälkeen minua tarkkailtiin hetken ja sitten pääsin kotiin. Hoitaja kehui mun positiivista asennetta, koska minähän olisin toivonut valtavaa energiaboostia samantien, mutta yleensä olo kohenee vasta 2-4 viikon jälkeen.

Toimenpiteen jälkeen minua väsytti. Se nyt on nykyään ihan normaalia, että elämä menee vähän sumussa, mutta mieheni huomautti että nyt näytän erityisen ryytyneeltä. Infuusion jälkeen olen nukkunut paremmin, mutta muuten olo on pysynyt melko samana. Pientä päänsärkyä on ollut, mutta se lienee ihan normaalia. Sanoisin että rautainfuusio on helppo ja kivuton toimenpide. Harmi että näitä infuusioita näköjään pantataan ihan viime tippaan saakka. Muutama päivä ennen synnytystä otetaan taas verikoe ja katsotaan jos infuusiosta on ollut apua. Olen kuitenkin varautunut siihen, että sektion jälkeen hb saattaa taas olla matala.

Vielä en tunne olevani supernainen, mutta ainakin olen matkalla kohti parempaa ferritiini arvoa ja se on pääasia! Kyselin muuten noista allergisista reaktioista ja hoitaja sanoi että yksi äiti on saanut allergisen reaktion, mutta se on erittäin harvinaista. Joten ei tarvitse pelätä. Vähän pelottaa että vauvakin kärsii raudanpuutteesta, mutta toivon että meidän pikkuinen on napannut itsellensä rautalisäsästä ja että se olisi syy miksi hb tippui rautalisästä huolimatta.

Raudanpuute ei ole ”pelkkä muoti ilmiö”. Raudanpuute ei myöskään ole leikin asia, eikä siihen välttämättä riitä että popsitaan vähän rautalisää. Pitkällä aikavälillä ehkä, mutta jos rautavarasto on matala se ei todellakaan täyty nopealla aikataululla. Ihmisen ei pitäisi elää jatkuvassa sumussa pelkästään sen takia että ”kukaan ei jaksa mitata ferritiiniä”, tai antaa rautainfuusion. Kyllä se vaan ottaa koville kun koko keho on väsynyt ja aivot ei toimi. Haluan rohkaista teitä vaatimaan infuusion, vaikka lääkäreillä nyt yleensä on melko paska asenne tätä asiaa kohtaan.

Näissä asioissa vaikuttaisi muutenkin olevan melko erilaiset käytännöt eri paikoissa. Millaisilla arvoilla te olette saaneet rautainfuusion?

Kommentit (22)

Jees, nopeesti päästään yksityisellä. Viikko sitte laajat labrat, nyt keskiviikkona lekuri ja maanantaina tyttö saa satsin. Raportoin, miten auttaa.

Toki tässä saatiin prin vkon aikana astmadiagnoosi, kohonneet kolesterolit ja alarajalla olevat kilpirauhasarvot. Kyllä on teinillä rankkaa 🙁

Auttoiko???

Meidän äippä meni ja mittautti omansa – alle -0. Neidit samoin tein mittauksiin, järkyn alhaiset ja kuopus varsinkin. Alkoiko syyt lukuisille oireille kuukautisten alun jäleen selviämään..samoin ihmettely, miksi molemmat tytöt jäivät niin selvösti neuvola-aikojen kasvuennusteita lyhyemmiksi. Ennusteet n 175cm, jäivät molemmat alle 160cm.

Mahdollista, ettö vaimo ollut alhaisilla ferritiineillä vuosikymmeniä. Ennen raskauksia mitattu eri arvoja lukuisia kertoja, koska vaikeat ruoka-allergisat..vaan ei ferritiinejä.

Naiset – varmaa tutkittua tietoa alhaisista ferritiiniarvoista sikiön kehitykseen ei ole..mutta tää asia me arvioitaisiin todellakin uudestaan, jos vielä lapsia suunniteltaisiin.

Omat penskat ei haluis rautaa syödä – mä suurinpiirtein pakotan. Toivottavasti oon joskus vaari, ja tätä tytöille toitotan: te ette syö rautaa itsenne, vaan myös mahdollisten lapsienne takia. Nömö kun on molemmat tosi nirsoja ruoan suhteen.

Kuopuksen kanssa sisätautilääkärille, vuosi syöty rautaa ja vielä ollaan alle kympissä. Oireet tytöllä sydäntäsärkevät.

Voi ei, tsemppiä sinne! Joillekin rauta ei imeydy (tablettimuodossa), joten suosittelen seuraamaan tilannetta. Mulle tuo rautainfuusio auttoi! Kolme viikkoa infuusion jälkeen olin ihan eri ihminen. Pääsin eroon väsymyksestä ja aivosumusta. Tossa välissä tosin kävin synnyttämässä, mutta jaksamisessa huomasin valtavan eron, vaikka toivuin sektiosta ja imetin!

Satuin lukemaan tämän postauksesi ja sen innoittamana pyysin verikokeet, koska väsymys on aivan jäätävä, voimat ei riitä selviytymään sekä työpäivästä että iltaisin kotona lasten kanssa, kroppa aina vähänkään ”suuremman” liikunnan (esim kävelylenkki) jälkeen ihan maitohapoilla..
Hemoglobiini 104, ferritiini 10. Syksyllä söin obsidania parin kuukauden kuurin. Nyt olen raskaana rv 16+4, ja olen syönyt ensin obsidania, sitten ferrodania lähes koko raskauden, toki jouduin pitämään parin viikon tauon raudan syönnissä, koska se aiheutti pahoinvointia ja oksentelua.
Nyt olen yrittänyt puhua rautainfuusion puolesta neuvolaan, mutta suhtautuvat tosi nihkeästi asiaan.
Edellisessä synnytyksessä useampi tunti synnytyksen jälkeen pyörryin ja senkin jälkeen pyörryttävä olo jatkui, en pystynyt liikkumaan seisaillaan minnekään, ilman että otin jostakin tukea. Hemoglobiini oli ”hyvä”, mutta luulen, että ferritiinit ei.. Nyt haluaisin ennakoida asian ja yrittää välttää tämmöisen tilanteen.
Onneksi sinä sait rautainfuusion! Kaikkea hyvää tulevaan synnytykseen!

Mulla onneks perussairauden takia (Crohnin tauti) seurattiin hemoglobiinia ja ferritiiniä neuvolassa aika tiheästi. Myös hoitava gastrologi oli sillä kannalla, että ehdottomasti ei suun kautta rautaa, ettei suoli ärsyynny. Yritin syödä kyl rautapitoista ruokaa, mut niin vaan ferri tippu alle 50:n just kun jäin äippälomalle ja sain rautatiputuksen.
Kotikunnan terveyskeskuksen erityispolilla tiputtivat sitten kaksi kertaa ennen laskettua aikaa 1000mg:n satsin. Eli tunti makoilua petillä kun tiputuksen jälkeen vielä seurailivat että ei tuu huono olo tms.

Synnytyksessä sain sitten kunnon repeämät ja vuoto oli 2,5 litraa. Eli sain sairaalassa useamman satsin punasoluja ja yhden rautatankkauksen. Toisen tankkauksen sain sitten about viikko synnytyksen jälkeen.

Hienoa että sait infuusion!
Itse sain ennen suunniteltua sektiota 2 kertaa. Ensin 1000 ja sit 500.
Ferrit oli ennen tiputusta 6 ja hb alle 100. Suunkautta otettavat rautavalmisteet eivät imeytyneet koska suolistoani on leikattu.

Nyt kk sektiosta ja hb on 117.

Mulle kerettiin nyt vaan antamaan kerran tota 1000mg, veikkaan että olisin tarvinnut vielä toisenkin ”tankkauksen”, mutta seuraava verikoe 17.2 ja sektio 19.2…. jospa sitten sektion jälkeen. Viimeksikin hb romahti 2 päivää synnytyksen jälkeen ja silloin tankattiin punasoluja 😅

Juu, ferritiini 5, hb120 (mitattu 3.1.), rv38+1.
Mulla ei oo mitään ongelmaa, koska hb hyvä. Äpolin ylilääkäri totesi, että ferritiini ei merkitse mitään, infuusiota voidaan harkita, kun hb <100. Terkkarin mielestä on ihan normaalia nukkua 2-3 2h päikkärit päivässä. Perjantaina mun pitäis viimestään saada vastine johtajaylilääkäriltä tekemääni muistutukseen hoidon laiminlyönnistä. Sen jälkeen lähtee kantelu AVIin ja Valviraan. Miten meni noin niinku omasta mielestä KPSHP ja Soite?! Tällä hetkellä mua pelottaa mennä synnyttämään näillä oloilla ja arvoilla. Heinäkuussa ferritiini oli 31 ja alotettiin rautalisa huonolla menestyksellä:
Ferrodan 100mg jp: ummetus ja 24/7 päänsärky
Ferrodan 100mg jtp: ummetus
Maltofer 40 tippaa jp: ripuli, huonovointisuus ja jatkuva päänsärky
Maltofer 40 tippaa jtp: ripuli
100mg ferrodan ja 40 tippaa maltofer vuoropäivin: ummetus ja vuosisadan närästys.
Tähän päivään mennessä hb ei ole muuttunut suuntaan tai toiseen, raskaiden kanssa tai ilman.
Retaferista ja obsidanista huonot kokemukset jo aiemmilta vuosilta.
Th käskee vaan syömään rautalisää, lääkäri ei oo ottanu kantaa. Syyskuussa sanoi vain, et kattellaan, mihin kehkeytyy. Nyt oon ollu pelkän mammamonivitamiinin olemattoman raudan varassa, koska a) en jaksanut enää kipuilevaa mahaa b) polvi tulehtui ja olin ab-kuurilla c) olen ollut viimeset 2 viikkoa kipeenä.
Mutta maha sentään on toiminut normaalisti.

Joten, jos ette saa tarvittavaa hoitoa, niin tehkää muistutukset ja kantelut, niin näille oletetuille terveysalan ammattilaisille saadaan joku tolkku päähän julkisella puolella!

Ai kauhee! No, noilla arvoilla hb saattaa tippua alle 100 ihan muutamassa viikossa. Varsinkin synnytyksen jälkeen, jospa sitten tehtäis jotain asialle! 😬 Järkyttävää oikeasti. Toivottavasti saat infuusion mahdollisimman nopeasti ja hyvä että jaksat pistää hanttiin! Moni ei varmaan jaksa, se raudanpuutteen aiheuttama väsymys ja aivosumu on ihan omaa kaliiberia 🙈

Mää sain viimein eilen myös infuusion. Monta kuukautta on tuputettu vaan sitä rautalisää, vaikka se ei ole auttanut yhtään. Nyt vasta kun hb oli 90 ja ferritiini 2 niin pääsin… Mulla on laskettu aika ens viikolla, että aika viime tippaan jättivät.

Huh, aika viime tippaan kyllä 🙄 mulla meni noin viikko, sit olo helpottui pikkaisen. Kannattaa vaatia että ne kattoo HBn ja ferritiinin synnärillä! Ja tietty synnytyksen jälkeenkin, koska jälkivuoto… tsemppiä synnytykseen 🥰

Mulla tuo hb oli nyt viime neuvolassa 106. Ja rv oli 22+6. Tuo oli toinen kerta, kun tuo arvo katottiin. Eka kerta tais olla rv 8+, ja tällön hb oli 134. Eli aika rutkasti on tippunut.. Mutta mietin kuinka tota ferritiinin katsomista kehtaa alkaa vaatimaan. Seuraava neuvola kuitenkin vasta rv 30 tietämillä. Olo on aika kuollut ja käskettiin aloittamaan rautalisä. Mutta ongelma on se etti kurkusta mene alas mikään. Tässä on ollut jo kolme flunssaa parin kk aikana ja nyt ihanaakin ihana norovirus ja väkisin yritän tuota rautaa syödä, jotta nämä sydämmen tykytykset ja väsymys vähän parantuisi. Maha tulee vain aivan järkyttävän kipeäksi ym. Tämä on ensimmäinen raskaus jossa tuo hb on laskenut noin alas. Ennen arvot on ollut loppuraskaudessa lähellä 120. Eli kyllä ihan kirjaimellisesti tunnen miltä tuntuu ku raudat on vähissä. 😁

Voi ei! Mä oon pelänny kaikkia pöpöjä ihan sikana, varsinkin tota noroa! Onneksi meille ei ole VIELÄ kopkop tullu 😅 Jos väsyttää ja on voimaton olo, niin sanoisin että soita neuvolaan ja kerro tilanne! Mä sain rautainfuusion siinä vaiheessa kun mieheni oli mukana ja kertoi että olen superväsynyt ja voimaton koko ajan 🙄😂 Kannattaa myös sanoa että kaikki rautavalmisteet aiheuttaa kipeetä vatsaa ja pahoinvointia. Mut mulla tosiaan kesti 2-3kk ennen ku sain sen infuusion… 🙄 tsemppiä ❤️

Mä sain infuusion esim. viimeks arvoilla ferritiini 35, hb 136. Oireet palaa mulla aina kun ferritiini laskee alle sadan.
Hyvä et sait infuusion nyt! Muista vaatia ferritiini kontrollit jatkossa äläkä suostu pelkän hb:n korjaamiseen.

Ois kiva saada hyvää hoitoa, mut tuntuu ettei sitä saa. Hb alle 100 ja ferrit alle 10. Rautalisää 100-200mg vaan kehotettu syömään ja kahen kuukauden päästä on laskettu aika! Väsymys ja aivosumu on suuret.

Voi ei! 😫 Miten kauan tota rautalisää on tuputettu sulle? Mulla siis kesti sen 2-3kk kun ne vaan ”tarkkaili tilannetta” ja junnaili 🙄 nyt sit aika tasan kuukausi ennen laskettua aikaa sain ton ferinjectin. Että ei nää kyllä kovin helpolla irtoo 🙈

Nimettömänä vähän asiaton kommentti jos yhtään on blogia lukenut. Tässä tapauksessa selkeästi tietää että Andre ei voi mitenkään luovuttaa kantasoluja, tai edes verta.

Ja toisekseen, tuollaisen asian / sillä henkilökohtaisesti syyllistäminen (siltä se ”kuulosti”) on väärin! Vapaaehtoista on luovuttaminen ja kenellekään muulle ei kuulu miksi ei luovuta. Syyllistäminen ei tuo lisää luovuttajia. Aika monella on kuitenkin olemassa jokin syy siihen miksi ei voi luovuttaa.

Toivottavasti Desire saat avun infuusiosta! On varmaan hassua kun tavallaan tietää jo mikä päivä vauva syntyy! 🙂

Kun tilanne on raskauden, synnytyksen ja mahdollisen imetyksen jälkeen taas normalisoitunut, muistat toivottavasti käydä luovuttamassa verta ja punasoluja itsekin taas seuraaville tarvitsijoille. Miehesi voi toki aloittaa Kantasolu- ja verenluovutustalkoissa jo vaikka heti.

Kuten Merri jo kerkesi sanoa: tässä ei annettu punasoluja. Mieheni kävisi varmasti luovuttamassa jos vaan saisi, mutta et voi luovuttaa verta jos olet sairastanut syövän.

Desirelle: Hyvä kun sait infuusion! Itsekin sain 2 kuukauden taistelun jälkeen ferritiinilabrat, ferritiini 5. Sain rautainfuusion ja viikon päästä hävisi aivosumu, sydämen muljahtelut, levottomat jalat ja pulssi laski normaaliksi. Tällä hetkellä 5 päivän ikänen tyttö kainalossa ja toivon että hän ei ole kärsinyt minun tyhjistä rautavarastoista!!

Nimettömälle: Ferinject 1000 mg ei sisällä verta tai punasoluja vaan ferrikarboksimaltoosia eli rautaa.

Voi ihanaa, onnea tytöstä! 😍 Minäkin huomaan että aivosumu on menossa parempaan suuntaan ja nukun paremmin, mutta tänään sitten nousi kuume 😅 En tiedä onko joku ”sivuvaikutus” tosta ferinjectistä vai ihan perus flunssaa 🙈

On aika tavallista, et noin 3 päivää tankkuaksen jälkeen nousee kuume. Mulla sitä oli sen yhden illan ja seuraavana aamuna olin taas ”treve”.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X