desire nymark - Banneri

Tällä viikolla kävin jälkitarkastuksessa. Kaikki oli muuten kunnossa, mutta vatsalihaksissa on erkauma. Palautuminen kuitenkin vaatii aikaa, joten minulla on vahva luotto siihen että keho kyllä palautuu tästäkin raskaudesta. Mun hierojan mielestä erkauma ei kuitenkaan vaikuta pahalta, mutta selkälihakset olivat totaalisen jumissa. Sekä tietysti niska. Vaikka Mytte vielä on pieni nyyti, niin kyllä hänen kantaminen rasittaa selkää. Veikkaan että 90% äideistä kärsii selkä ja niskakivuista, joten tämä ei sinänsä yllättänyt.

Siinä samalla hieroja kysyi, olenko hieronut sektioarpea. Muuten haava saattaa kiinnittyä lihakseen. Ihme kyllä en tiennyt tällaisesta hieronnasta yhtään mitään, mutta tästä eteenpäin sitten hieron. Kaikki on mennyt tosi hyvin toipumisen osalta, mutta sen kyllä myönnän että arpi oli siistimmän näköinen viime kerralla, vaikka tehtiin hätäsektio. Mutta takaisin jälkitarkastukseen. Jälkitarkastuksen yhteydessä keskustellaan myös ehkäisystä. Meillähän ei ole sellaiseen tarvetta, kun Andilta on poistettu molemmat kivekset jo vuosia sitten. Silti minulle tuputeltiin ehkäisyä ja en tiedä oliko kyseessä jonkin sortin kielimuuri (hurri tässä moi!) vai mistä, mutta lääkäri ei oikein tahdonnut ymmärtää että emme tarvitse ehkäisyä.

”- Oletko miettinyt ehkäisyä?”

”- Joo, emme tarvitse. Mieheltä on molemmat kivekset poistettu.”

”- Miksi?”

”- Hänellä on ollut kivessyöpä.”

”- Onko tämä ihan äsken tapahtunut?”

”- Ei …?”

”- Niin, kun olet kuitenkin raskaaksi tullut ja ihan äsken saanut lapsen?”

”- Meille tehtiin IVF.”

”- …?”

”- Lapsettomuushoidot”

”- …?”

”- Käytimme miehen pakastettuja siittiöitä”

”- Suosittelisin kyllä silti ehkäisyä”

”- En halua syödä hormoneja huvin vuoksi. Niissä on kuitenkin haittavaikutuksia”

”- No miten olisi kierrukka?”

En tiedä jos ilmaisin asian jotenkin huonosti, tai jos lääkäri pelkäsi että työnnän perseeni pakastimeen ja pakastettujen siittiöiden avulla sitten sattuisi vahinkoraskaus, mutta keskustelu oli melko hämmentävä. Siinä sitten yritin ajatella positiivisesti, että eihän tässä vihjailla että kävisin vieraissa. Pikkaisen olisi tehnyt mieli heittää läpällä että ”se on muuten postimiehen”. Myttehän on selkeä kopio isästään, että enemmän tässä mietin jos labra on mokannu jotain ja käyttänyt vääriä munasoluja. Tyttöhän ei ole perinyt minulta yhtä ainuttakaan piirrettä. Ymmärrän tietysti että ehkäisy on tärkeä asia, mutta kondomi ajaa asian jos nainen ei halua työntää kehonsa täyteen hormoneja. Oli miten oli, sain lippu lappusen kelaa varten ja poistuin neuvolasta ilman ehkäisyä.

Onko teille tuputeltu ehkäisyä yhtä agressiivisesti? 😁

Kommentit (101)

valitettavasti heti puoli pakottivat laittamaan kapselin synnärillä, kun olen päihdeäiti (vedoten vanhaan historiaani, päihtettä oli raskaus ajan ja edelleen, lokakuussa tulee 5v täyteen ilman) no siitähän alkoi sitten taistelu että sen sai pois, aivan fyysistä syistä, ei sopinut iteselle ja vuodin putkeen sen 6-7kk sen kanssa, hieman oli heikko happi jo.. poistossa sitten todettiin ettei edes näin hoikalle saisi laittaa. jaaha. aiemmin mainitsin jo ettei rengas tai pillerit sovi minulle. hormonit ei vaan sovi. sen jälkeen totesin että. minun kehoni jota kukaan ei päätä tai varsinkaan historiani takia leimaa minua. ikää oli kuitenkin jo lapsen syntyessä se 25 v ettei nyt ihan teini.

Meillä onneksi tuttu lääkäri, joka siis aikanaan teki lähetteen lapsettomuus tutkimuksiin ja hän myös sitten teki sektionikin. Kysyi haluanko, mutta pelkkä ei riitti. Tietää tarinamme niin hyvin. 🙂 Mutta ai että hörähdin ääneen ”perse pakastimeen” :’D

Minulle myös tuputettiin ehkäisyä. Lapsi on lahjasoluilla saatu, joten ei todella tarvetta…

Aivan käsittämätöntä…

Samaa ymmärrystä osoitti kuin gyne, jolla kävin kun halusin sterilisaation. Katteli siinä että joo, kuule kaikki on kunnossa, ei muuta kuin lasta hankkimaan! Hyvin kerkeät vielä! Siis anteeksi mitä..? Olen yli 40vee ja lapset tehty, ja menin nimenomaan hankkimaan sitä lupalappusta sterilisaatioon.

Hämmentynein mielin poistuin paikalta ja hankin sen lapun sitten eri kautta, ilman mitään ongelmaa ja kehotuksia hankkiutua raskaaksi.

Kyllä on tuputettu. Kuulun siihen pieneen vähemmistöön naisista, mille mikään ehkäisy ei terveydellisistä syistä käy, lukuunottamatta kumia. No, varsinkin gynekologilla, tätä on pidetty suorastaan edesvastuuttomana. On peloteltu vahinkoraskaudella, tartuntataudeilla ja ties millä, vaikka olen yrittänyt kertoa, että mies on useita viikkoja putkeen reissuhommissa ja osaa kyllä kotiin tullessa kaivaa sen spärdärin esiin laatikosta. Ehkä se gyne sit aatteli, et ton on pakko kyllä juosta vieraissa…😆

Vähän samanlaista tuputusta minullekin milloin missäkin yhteydessä, missä ylipäätään kysytään raskauden mahdollisuudesta. Ei auta vaikka kerron olevani lesbo eli ihan vahingossa ei noita lapsia meille tule. Silti suositellaan pillereitä ainakin, joka kerta.

Jälkitarkastuksessa Espoossa sama kokemus, synnytys todistus käteen ja ehkäisyä ettei vaan tämä +40v enää raskautuisi, jos lääkäri olisi vaivautunut lukemaan tietoni olisi varmasti nähnyt että vauva on syntynyt lapsettomuushoitojen IVF tuloksena, ja vaikka kerroin silti piti imettää etten usko tarvitsemani ehkäisyä koska seuraava olisi enemmän kuin toivottu ja luonnollinen raskaus kuin lottovoitto. Toki myöhemmin muualta kuulin että toisaalta epillerit säilöisivät vähäisiä munasoluja seuraavaa hoitoa varten. Ei kuitenkaan kovin yksilöllistä hoitoa kokenut saavani neuvolan jälkitarkastuksessa.

On! Taitaa kuulua asiaan että vaikka kieltäytyy niin kuitenkin vois ainakin sen kierukan ottaa.

No huhhuh! Vaikuttaa kyllä jotenkin todella ammattitaidottomalta. Kyllä pitäisi olla sen verran ymmärrystä ja osaamista ettei tuollaisessa asiassa ala jankkaamaan ihan turhasta. Sinuna pistäisin kyllä palautetta, että voisi hyvässä lykyssä korjata vähän toimintaansa.

Jo vain! Ei niinkään neuvolaterkka mutta se lääkäri.. ja kaikki gynet sen jälkeen. Ihan kuin mun munasolutuotanto olisi mystisesti käynnistynyt uudelleen 40v täytettyäni ja miehen siittiöt alkaneet liikkua. kaksi ICSI -lasta meillä siis. Neuvolaterv.hoitaja nauroi iloisesti kun asiasta hänelle avauduin. Totesi, että ovat tainneet lääkärit olla taas kursseilla… lääkeyhtiön.
Endometrioosikipuihin jouduin syömään vuoden minipillereitä ja migreenin sain sitten siitä. ei ole aiemmin ollut. Ja siihen jäi kaikki hormoniehkäisyt. Jos nyt 45-vuotiaana jostain syystä näillä meidän korteilla raskaaksi tulisin, niin tulkoon… nimeksi tulisi varmasti Ihme 😀

On, vaikka minulla on verenhyytymishäiriö ja se toimii yhdessä tiettyjen hormonien kanssa aktiivisesti. Kaikki hormoneja korvaavat ehkäisymenetelmät tuomittiin ”huuhaaksi”, ja sitten kun olisin halunnut sterilaation, sekin käännettiin niin, että ”sinulle kuitenkin laitettaisiin sairaalassa kierukka, eli ei kannata”. Ällöttää hoitohenkilökunnan asenne: erityisesti mieslääkäreiden. Heti, kun on itse kokenut mm. rajuja PMS-oireita, voi tulla puhumaan. Muuten ei.

On, tarjottu kierukkaa ja ties mitä. Mutta jollen halua mitään häroäkkeitä sisääni ni tarviiko sitä silti tuputtaa, en tajua😅
Ja toiveissa olisi kolmas ehkä pian niin silti tuputtavat. Ahdistaa mennä gynelle kun tietää sama tuputus tulee.

Meillä lapset saaneet alkunsa lahjasukusoluilla, sillä miehellä on 0% mahdollisuus saada lapsia. Esikoisen neuvolassa lääkäri tyrkytti myös ehkäisyä – ihan vain varalle. Ei tuntunut ymmärtävän, perusteluista huolimatta, ettei meillä ehkäisylle ole tarvetta.

Ei niin yhtään sanaa mainittu jälkitarkastuksessa ehkäisystä ja jouduin itse ottamaan puheeksi että pillerit voisin haluta taas. Myöhemmin päädyin vaihtamaan hormonikierukkaan kun pillerit aiheuttivat 3vk menkat ja jatkuvaa kipua ja tiputtelua. Mutta kysyin myös tuosta erkaumasta ja lääkäri ei osannut sanoa juuta eikä jaata aiheesta että onko vai eikö, jonka koin omituisena.

Onpa ollu kurja kokemus sinulla!

Minulta tivattiin ehkäisystä RV36 tarkastuksessa, jossa hoitajalla oli pakkomielle saada kuulla päätökseni siitä, että käytetäänkö synnytyksen jälkeen kortsua, kierukkaa vai pillereitä ja hoitaja valisti myös siitä, että nainen voi tulla heti raskaaksi uudelleen. Olisin halunnut käyttää tuohon keskusteluun käytetyn ajan synnytyksestä puhumiseen ja sanoin, että en varmasti harrasta seksiä synnytyksen jälkeen ja myöhemminkin huolehdin satavarmasti ehkäisystä. ”Mutta kun tilanteista ei tiedä”, sanoi hoitaja ja vastasin, että kortsu on helppo ottaa käyttöön ja että tunnen itseni ja yritin vaihtaa puheenaihetta synnytykseen, koska ensisynnyttäjänä minua jännitti. Minulla oli myös vaikea tilanne, jonka vuoksi ehkäisyasia ei ollut ekana mielessä ja olisin halunnut tukea. Tuosta ehkäisypainostuksesta jäi outo olo, sellainen vähän likainen olo. Myöhemmin on todella pakonomaisesti tyrkytetty kierukkaa ja pillereitäkin enkä voi kuin hämmästellä terveydenhuollon ammattilaisten epäluontevaa suhtautumista ehkäisyasioihin.

Tästä teemasta saisi hyvän jutun iltapäivälehteen!

”Miehen kivekset on poistettu.”
”Miks?”

Ööö… No, mitäs lottoot. Esteettisistä syistä? Vai ehkä siks, että mies harrastaa kaiteen päällä vatsallaan liukumista kaide jalkovälissä ja kivekset vähän vaikeutti harrastusta? Haloo, lääkäri, valot päälle!

On! Jälkitarkastuksessa oli valmiiksi katettu pöytä, jossa välineet kierukan laittoa varten. Lääkäri jotenkin itsestäänselvyytenä sanoi, että laitetaan sulle tuo kierukka. Sanoin, etten tarvitse ehkäisyä. ”Mikä ehkäisy on käytössä?” ei mikään. ”??” Seurustelen naisen kanssa. ”… Ahaa Joo”. Mikä oletus, että suoraan laitetaan kierukka?! Olen 33v, lapsi on nyt 1,5v ja toinen lapsi syntyy 6kk kuluttua. En kai tässä iässä haluaisi odotella vuosia uutta raskautta, jos lapsiluku ei ole täynnä. En ymmärrä.

Kondomiehkäisyssä kannattaa huomioida että sitä käytettäessä 15 naista sadasta tulee vuoden kuluessa raskaaksi (Pearlin indeksi). Hormonikierukalla vastaava luku 0.1-0.2/100 naista. Tämä aika painava syy miksi ehkäisyä ”tuputetaan”. Lääkäri ei voi olettaa että kaikilla on laaja-alaiset tiedot eri ehkäisymenetelmistä.

Onpa muuten jännä että tilastojen mukaan miehen sterilisaatio 0,15 ja naisen sterilisaatio 0,5. Sitten taas ehkäisykapseli 0,05? Jotenkin yllätti 😁 meiltä tosin testattu että miehen siittiömäärä 0. Joten tuskin siitä lähtee nousuun.

Ollaan oltu yhdessä miehen kanssa 15vuotta. Ehkäsyä ei ole käytetty 13vuoteen. Esikoinen 9v ja toista lasta yritettiin 6-8vuotta luomuna. Loppujen lopuks saatiin kaksoset ICSI:llä. Ei o tullut mieleen ehkäsyä kyl käyttää. Nyt jonotan leikkaukseen. En halua enää raskaaksi. Perhe on valmis.

No huh mikä kokemus! Itsellänikin oli ihan älytön lääkäri jälkitarkastuksessa. Kun ehkäisy tuli puheeksi, sanoin, että käytämme kondomia, en tahdo mitään muuta. Tähän lääkäri totesi ylimalkaisesti, että tulen sitten vuoden sisällä raskaaksi (en muuten tullut, hähää, väärässä olit lääkäri). Hän vielä jatkoi, että paikkakunnallani puolet tehtävistä aborteista tehdään alle 12kk sitten synnyttäneille äideille. Mielestäni todella asiaton kommentti. Olen kuullut ystäviltänikin näitä hormoniehkäisyjen tuputtamisia, en tiedä onko taustalla muka hyväntahtoinen ei-toivottujen raskauksien (ja aborttien) ehkäisy vai mikä.

Olin n, 47 vuotta sitten lapsettomuushoidossa keskussairaalassa. Paikkakunnalle oli tullut Väestöliiton vastaanotto. En tiedä hoitiko se lisääntymis- vai ehkäisyasioita. Vastaanoton lääkäri osui minulle gynenpolilla. Minulle määrättiin jotain hormoonia, jonka vaikutusta ei selitetty (eikä silloin ollut googlea). Lähtiessäni tajusin kysyä, että onko tämän lääkkeen aikana mahdollista tulla raskaaksi. Lääkäri oli hämmästyneen näköinen ja sanoi: ”Yrittäkää nyt veljeillä miehenne kanssa.” Minä olin toivottavasti vielä hämmästyneemmän näköinen. Ei sitä ole veljeilyksi sanottu. Olin hoidossa useamman vuoden. Silloin ei tietysti puhuttu varsinaisesti lapsettomuushoidosta, mitä se minulle ja miehelleni oli. Polillahan oli joka kerran eri lääkäri. Niinpä joku huonon päivän tohtori tiukkasi minulta äkäisesti: ”Haluatteko te edes lapsia?” Yhdellä vastaanotolla oli kuuluisa gynekologi ja neljä-viisi kandia. Kuuluisuus luki tietojani ja kysyi, että määrättiinkö minulle tietyn nimistä lääkettä vai jotain muuta. Sanoin, etten muista. Tri hääri reisieni välissä ja kääntyi kandeihin päini:”Tässä on potilas, joka ei tiedä mitä lääkettä on syönyt.” ja minä:” En ole syönyt. Ne oli emätinpuikkoja,”

Kyllä, paikat vielä ihan rikki, pidätyskyky mennyt ja neuvolalääkärin tärkein tehtyä tuntui olevan huolehtia ettei vaan lisäänny ja ehkäisy on kunnossa. Sanoin ei kiitos, ja kerroin että toinen vauva luomusti on enemmänkin kuin tervetullut, luulisi että tiedoistakin jo näkisi että hyvin epätodennäköistä 40v IVF hoidoissa pitkää. käyneelle saada luonnollista kautta vauvaa.

Uskomatonta. Mutta valitettavan tavallista. Minulla ei ole lapsia ja pillereistä saan sivuoireita, olen vakaassa parisuhteessa ja lääkärin mieleistä kondomi ei ole riittävä ehkäisy keino. Vaikka meillehän on koulun seksivalistuksesta lähtien kerrottu että kondomia suositellaan käytettävän.

No tätä minäkin ihmettelen 🤔 mä oon koko ajan luullu et kondomi ois kaikista paras, mut ei kai sitten 🤷🏼‍♀️😂

Huh mitä tilanteita on porukalla tullut vastaan! Minulle onneksi vain mainittiin, että minipillerit tai kierukka olisivat mahdollisia imetyksen aikana, mutta kun sanoin että ei kiitos, mennään jatkossakin kondomilla, niin asia jäi siihen. Käytin hormonaalista ehkäisyä 10 vuotta, mutta en aio enää siihen palata. Ehkäisyrengas oli kätevin, mutta vuoden-puolentoista käytön jälkeen alkoivat karmeat hiivatulehduskierteet, eli ei kiitos enää! Kierukkaa en voisi kuvitellakaan itselleni laitettavan, hui.

Suhteellisen samaa täällä. Synnärillä kätilö kävi kovaa keskustelua ehkäisystä, vaikka lapsemme oli saanut alkunsa lapsettomuushoidoilla miehestä johtuvasta syystä. Todennäköisyys saada lapsi luonnollisesti on olematon. Kätilö kuitenkin kertoi esimerkkejä kuinka ”ensimmäinen lapsi on vaikea saada, mutta sitten yhtäkkiä kroppa oppii lapsen teon kun yksi on jo tullut ja toinen tulee helposti”. Mietin vaan mielessäni että miten se miehen kroppa yhtäkkiä oppii, enkä jaksanut vänkätä. Sanoin vaan että ”joo joo, ehdottomasti kirjoita vaan resepti pillereihin.”

Meidät aikanaan lääkäri tuomitsi kun sanoin kolmannen jälkeen että mies tekee vasektomian. Hänen puheistaan huomasi selkeästi että hänen mielestään se ei ole oikea ratkaisu. Tuputti mulle hormonaalista ehkäisyä ja ei oikein ottanut kuuleviin korviinsa että sellaiselle ei ole tarvetta. Melkein tein lääkärin käytökstä kantelun, minusta lääkärin hommaan ei kuulu henkilökohtsiset mielipiteet tai vakaumus. Jokaisen valintoja tulisi kunnioittaa.

Yritin myös selittää esikoisen jälkeen selittää samaa, että seksielämä ei ole todellakaan päällimmäisenä mielessä ja etten ole aikeissa sitä aloittaa ja että jos niin sattuisi jotenkin käsittämättömästä ihmeestä tapahtumaan, niin turvautuisin kondomiin.. Kumppanin kanssa seksi oli ihan hirveää, mutten kokenut sitä tarpeelliseksi neuvolassa lääkärille selitellä. Esikoisen syntymä oli normaali, mutta erittäin epämiellyttävä kokemus ja seksin karmeuden vuoksi ei todellakaan ollut tarvetta ehkäisylle.
Yllätys oli suuri, kun neljä kertaa piti kieltäytyä ja silti kuulla epäileviä lauselmia siitä, kuinka nopeasti halut vie mukanaan. Tuli tunne, etten olisi itse kykeneväinen tekemään päätöksiä seksielämäni suhteen.

Mulla aikoinaan oli ehkäisykapseli, joka piti poistaa puolen vuoden jälkeen kun ei sopinutkaan mulle.
Siinä sitten ennen poistoa kysyivät, että mitä ehkäisyä olen miettinyt tilalle ja vastasin, että kondomilla mennään. Olivat ihan järkyttyneitä, sillä ”kondomi ei ole kestävän parisuhteen ehkäisymuoto”. Tästä sitten taisteltiin niin kauan, että lopulta kirjoittivat reseptin e-pillereille, joita en koskaan hakenut. Olisi pitänyt pysyä tiukkana ja sanoa, että saan valita itse ehkäisymuotoni, mutta helpompi oli suostua siihen reseptiin 🙁

Samanlainen kokemus erään sairaalan röntgenosaston hoitajasta. Minun piti käydä röntgenissä vauvan ollessa vielä tosi pieni, hiljattain oli jälkivuodot loppuneet. Ennen toimenpidettä hoitaja kysyi: ”käytätkö ehkäisyä?” minä: ”Ei ole tarvetta, kun en ole vielä aloittanut seksielämää synnytyksen jälkeen” hoitaja:”Siis etkö syö pillereitä? Ei voida säteilyttää kun kerran on raskauden mahdollisuus” Minä, hyvin hämmentyneenä:”Siis en ole harrastanut seksiä synnytyksen jälkeen” hoitaja huokaa syvään ja toteaa:”Nyt täytyy kysyä lääkärin mielipide” Hän poistuu ja saapuu hetken kuluttua ”Lääkäri sanoi että voidaan säteilyttää”. Minä en pysty sanomaan enää mitään.

Siis kyllä, väkisin kirjoitti pillerit, no siellä ne on reseptillä, mutta en oo hakenut, enkä ihan heti haekkaan..

Mulla osu neuvolassa joku idän-ihme naislääkäri, joka puhui huonommin suomea, kun mä ruotsia. Käynti alkoi kysymyksellä ”Miten suju imeytyminen?”. Hetken mietin, et mistäköhän raudan imeytymisestä on puhe, kunnes tajusin et kysyä, et ”Tarkoitit varmaan imetys?”.
Ehkäisyn keakustelu tässä: ”Ehkaisy?” ”Ei tässä kohtaa muuta kai saa käyttää ku kondomia?” ”Kondomi”. Ja mä oisin kyl halunnu ne minipillerit, etenkin kun parin kk pääst alko menkat ja ihan kaameet ovulaatiokivut. Oon syönny aina pillereit ja mulle ne sopii. Mut olin niin hämilläni, etten muistanu ees kysyy.
Alapäähän tää lääkäri sentää kurkkaus ja se on kuulema ”OK”. Olisin kyl halunnu tiet miten se mun repeämä oikeesti oli parantunu.
Lopussa kirjoitti mulle vielä sen kela-lapun ja laittoi pojan syntymäpäivän siihen ”LA pvm”-ruutuun ja jätti ”Jälkitarkastus suoritettu pvm”- ruudun tyhjäks. Kun huomautin asiast, veti vaa herneet menää ja otti sen pojan synttäri päivämäärän pois. Kysyin mun terkkarilta, et mitä mä teen. Niin terkkari laitto sit kuulakärki kynäl sen päivämäärän ja meni onneks kelalta läpi :).

No jo on ollut lääkäri 😂 Itselläni ois saattanut vaikka käpy palaa tuossa tilanteessa. Itselläni on ollut käytössä minipillerit mutta sekin on vähän niin ja näin kun olen ihan hirviä niitten kanssa, siksi nyt jo on tullut mietittyä mitäs sitten ehkäisyksi kun iltatähti syntyy elo-syyskuussa… Sterilisaatio olisi paras vaihtoehto itselleni.

Minulle sanottiin että ainoastaan minipilleri ei riitä vaan tarvitaan myös kondomi eli tuplavarmistus, jos olisin kondomia halunnut käyttää niin en söisi minipillereitä. Minipillerit ei valitettavasti mulla kuitenkaan toiminut, vuosin verta koko ajan joten ihan ilman ehkäisyä mentiin lopuksi ja käyettiin varmoja päiviä, ei vahinkoja.

Siis jep. Esikoisen jälkitarkastuksessa kun kerroin etten tahdo hormonaalista ehkäisyä niin lääkäri painotti, että ehkäisy jää sitten ihan sinun omalle vastuulle, sinun vastuulla on jos tulet toivomattasi raskaaksi. Öööö siis niinku kenen muunkaan vastuulla se ois? Sen lääkärinkö? 😂

Erittäin hauskasti ja osuvasti kirjoitettu. Itse olen törmännyt myös ”kielivaikeuksiin” lekurissa, mm. kun yritin saada sterilisaatiota 36-vuotiaana 4 lapsen jälkeen. Tätä varten tiukattiin moneen otteeseen, että onhan aviomiehen lupa nyt varmasti tähän ;).

Valmistauduin melkein tappelemaan asiasta, mutta ei tarvinu! Sanoin neuvolassa ja lääkärissä että en ole kiinnostunut. Se riitti. Joskus näinkin.

Lapsien välissä sain keskenmenon viikolla 9. Jouduin osastolle lääkkeelliseen tyhjennykseen. Kaikki sujui hyvin kunnes olis lähdössä pois. Hoitaja toivottaa hyvät jatkot ja muistuttaa että muistathan nyt hankkia sen ehkäisyn?! Olin surullinen ja hämilläni koko tilanteesta etten saanut sanottua muuta kuin tämä raskaus oli ihan toivottu ja käännyin pois. Jälkeen päin harmittaa että en ollut oma itseni, hoitaja olisi saanut kuulla aivan eri sävyisen vastauksen!!
Asiasta melkein neljä vuotta ja edelleen päivän muistan!

Ei helvetti miten asiatonta käytöstä. Siinä oli todellakin ”jäänyt potilastietoihin vilkaisematta”. Antaisin asiasta palautetta vaikka aikaa olisi kulunut vuosi/a.
Suoraan sanottuna henkistä väkivaltaa tuommoinen käytös ja kommentointi.

En halunnut hormoneja kehooni ja lääkäri teki siitä johtopäätöksen, että nyt on tytöllä päässä vikaa kun ei hormonikierukkaa huoli ja oli jo kirjoittamassa lähetettä mielenterveyshoitajalle, siinä vaiheessa poistuin lääkärin huoneesta saatesanoin ,Enköhän löydä vielä sellaisen lääkärin, joka ymmärtää puhettani.

En oo raskaana ollu, mutta ehkäsy on tuputettu. Painostuksen ja helpompien menkkojen takia aloitin pillerit ja sairastuin vakavaan masennukseen ja menetin sen takia toimintakykyni. Siitä eteenpäin oon aina sanonu että hormooneihin en koske, mutta aina niitä vaan tuputetaan sanomalla ”et pysty nauttimaan elämästä mikäli käytät vain kondomia” No hyvin olen nauttinut ilman hormoneja ja vauvaa ei oo tullu.

Nuorimman lapsen kohdalla neuvolalääkäri yritti kans väkisin tuputtaa e-pillereitä jälkitarkastuksessa. Yritin sanoa, että lapsen isä työskentelee tällä hetkellä ulkomailla öljylaivassa ja on merellä seuraavat kahdeksan viikkoa. Lisäksi en oman geneettisen vian vuoksi saa/voi käyttää mitään hormonaalisia lääkkeitä. Ei meinannut millään kyllä mennä lääkärille perille. Lopulta poistuin vastaanotolta hämmentyneenä mukanani muutama kortsu. Oliko ne nyt sitten vaikka sitä varten, jos se kuuluisa postimies sieltä iskee.

Kuulostaa ihan koomiselta tuo tuputtaminen 🤨🙈. Liekö ollut jonkin sortin kielimuuri kyseessä. Itse myöskin kieltäytynyt hormoneita. Ihan vain sen takia, etteivät ne vaan sovi ja tekee minusta ihmishirviön🤯. Neljä muksua ja näillä mennään – ja kondomilla. Eipä tässä hirveesti tätä vapaa-aikaa ole muutenkaan harrastella🙄. Vaihdevuosia odotellessa..

Meillä ehkäisy otettiin puheeksi jälkitarkatuksessa, mutta vanhempi mieslääkäri oli mun kanssa samaa mieltä, että ehkä 4 vuoden lapsettomuuden ja pas-raskauden jälkeen ei ole kovin suuri riski pamahtaa heti paksuksi luomuna. Lisäksi toki osasin olla vakuuttava, kun sanoin, että uusi vauva ei olisi katastrofi. Vaikka näin jälkikäteen ajateltuna, olisihan se aika härdelli ollut. No, ei ole vauvaa kuulunut ja uusi hoitokierros alkaa kun koronasta päästään.

Kyllä on tuputettu joka kerta. Edellisen ja viimeisen synnytyksen jälkitarkastuksessa oli sitkeä lääkäri ja lopulta otin minipilleripaketin mukaan, että saisin lääkärin hiljaiseksi ja tuolla se on kaapissa edelleen koskemattomana 2,5 vuoden jälkeen ja odottaa, että vien ne myrkyt apteekkiin hävitettäväksi.

Kyllä! Tämä on niin tuttua! Mielestäni jälkitarkastuksessa ohjeistus ja neuvonta äidin hyvinvoinnin edistämiseksi esim erkauman kuntoutus tai lantionpohjan lihasten harjoittelu jää ihan sivuseikaksi.
Ehkäisystä ja varsinkin siitä saakelin kierukasta jankkaamiseen menee koko aika…

Mulle on tuputettu, lapsia kolme. Jopa lääkärin mielestä olisi pitänyt aloittaa ehkäisy, ettei lapsille tule liian pientä ikäeroa, ja minä olin jo kuitenkin 35v. tuolloin 😳. Nyt miehelle tehty vasektomia, koska en halua hormoneja itseeni turhaan tunkea 👍.

Mä synnytin Mirena vauvan viime elokuussa ja jo raskausaikana puhuin joka neuvolassa että haluan sterilisaation, vaikka jo laitoksella. Ei. Sain Mirena kierukkaan reseptin, vaikka kuinka sanoin, etten luota siihen, se ei käy ja neljättä meillä ei ole varaa elättää.. Olen kyllä vähän alta 30v vielä, mutta kolme alle kouluikäistä lasta saman miehen kanssa on yksi syy saada steri. Ei. Koska lääkärin mukaan odotukset ovat olleet kuin oppikirjasta, vauvat syntyneet spontaanisti ja luomuna, olen toipunut välittömästi ja ”tuollaisia synnyttäjiä tarvitaan”. Anteeksi mitä?! Olen joku Suomen synnytyskone..no mikä jottei, jos joku heidät jaksaa kasvattaa ja elättää niin voin vaikka joka vuosi tehdä uuden. 🙈

Etelä-Suomessa asuessamme lääkäri tuputti ehkäisyä ja kun sanoin ettei tarvita niin selosti pitkään pillereiden hyödyistä jne.
Sitten luuli mua selvästi vajaaälyiseksi,katsoi siihen malliin ja tupisi jotain.Kotona vasta huomasin että oli kirjoittanut neuvolakorttiin ehkäisyksi kondomin.🤦‍♀️

Voi ei! Mulle taas ei tarjottu mitään ja unohdin itse pyytää, joten jouduin käymään erikseen ehkäisyneuvolassa.

Niin tuttua! Esikoisen kohdalla lääkäri tuputti ehkäisyä, vaikka papereissa kyllä selvästi lukee, että lapsi on saanut alkunsa lahjasukusoluilla. Miehellä geenivian vuoksi puuttuu siittiöt kokonaan, joten ”vahinko”raskauden mahollisuus on pyöreät 0%. Kerroin tästä, mutta Silti lääkäri yritti pillereitä tarjota. 🤦🏼‍♀️

Odotan esikoistani, joten neuvolan taholta ei ole tätä keskustelua käyty, mutta kun vuosia sitten tein raskaudenkeskeytyksen, oli meno aika syyllistävää asian suhteen. Mulla oli siis ihan tiedossa koska, missä ja suunnilleen missä asennossa vahinko oli tapahtunut, koska silloisen kumppanin kanssa ehkäisynä oli kondomi ja tasan kerran se ”unohtui”. Ei kelvannut, jonkun naistentaudeilla vasta erikoistumassa olevan lääkärin mielestä parisuhteessa tuplaehkäisy on ainoa oikea. En kuitenkaan antanut periksi, vaikka lopulta suostuin ottamaan hoitajalta vastaan jonkun esitteen erilaisista hormonaalisista lääkevalmisteista. Tästä onneksi olen myös sittemmin viisastunut ja ens kerralla kysyn, paljonko tohtori saa provikkaa reseptistä.

Jo lähtökohtaisesti ehkäisyn taakka kuluista ja haittavaikutuksista kaatuu naisten niskaan ILMAN syyllisyyttä ja taloudellisesti riippuvaisia, painostavia lääkäreitäkin. Harmittaa arempien, ”tottelevaisempien” puolesta, joku sen hormonireseptin kuitenkin vastentahtoisesti ottaa.

Alltså VA? Håller dom ännu på och trugar på den nyfölösta mamman preventivmedel. Mitt yngsta barn fyller snart 13. Har fyra, födda mellan 2001-2007 och varje gång försökte de få mig att ta spiral nästan med våld upplevde jag det som. Receptet fanns färdigt på bordet typ, fattades bara mitt namn. De tre första gångerna var det ganska lätt att slinka ur situationen, vi vill ha fler barn men efter det fjärde förstod de inte varför jag inte ska ha spiral om vi hade barnskaran full. Kondomen kan spricka var ett motargument jag fick höra. Skulle nästan ha lust att leta reda på den läkaren som sade det och berätta att det nu gått 13 år sedan och att vi inte utökats med fler barn. Det blev en hund istället.
Trodde att de slutat med att truga spiral. Kanske de får betalt för varje kvinna som väljer spiral. Voi suck ändå!

Min första tanke var faktiskt att får dom månne provision på preventivmedlen dom trugar på en 😂 som tur kunde ja ta allting me humor, men nog blev man ju ganska paff endå. Lite sådär som att man sku ha haft lust att säga att hördu tantten, jag brukar int vara otrogen 🤭

34-v sain kuopuksen ja kyselin sterilisaatiota. Neuvolasta sanottiin, että todennäköisesti en sitä saa (vaikka kriteerit täyttyi ja lapsiluku oli kahdella meidän perheessä täysi). Jouduin aloittamaan krooniseen sairauteen mahdollista sikiötä vaurioittavat lääkkeet ja lääkärissä oli kauhistus, että pelkän kondomin varassa oli ehkäisy. Lähete sterilisaatioon ja homma hoidettu alta pois.

Meillä terkka toi suoraan paketin e-pillereitä ja sanoi että noita voit alkaa sitten popsia parin viikon päästä. Sanoin että oon ajatellut etten halua hormoneja kun ke vie kaikki halut. Puhuin että ollaan mietitty jos mies menis veitsen alle mutta se tuntuu liian lopulliselta vaikka nyt varsinkin miehestä tuntuu että lapset oli tässä (3) mutta mä voisin kuvitella vielä yhden haluavani. Terkka alotti jumalattoman saarnan miten kolme on kuule ihan riittävästi, ihan on tarpeeksi hommaa kuule näissä, teillä on niitä parisuhdeongelmiakin ollut, ei nyt kyllä kannata sitä neljättä ainakaan miettiä, se ei ainakaan paranna tilannetta, hänellä on neljä lasta ja se on kuule rankkaa se. En tiennytkään että terkkarit päättää nykyään asiakkaiden lapsien lukumäärän 🙄 Mutta joo tällä hetkellä käytössä kortsu tai pessaari, ehkä kuparikierukan otan myöhemmin.

Mulle puolestaan ei olisi lääkäri kirjoittanut reseptiä minipillereihin, vaikka kerroin, ettemme tällä tietoa halua toista lasta. Lääkäri sanoi viimein nyreissään, että voihan lapsilla tietysti olla isokin ikäero, ja kirjoitti reseptin. Miksi pitää edes vihjailla, että suurempi lapsimäärä on parempi? Juuri kun olin sanonut, että yksi saa riittää.

Ohhoh 🙈 mitä jos vaan haluaa yhden? Eihän sekään väärin ole 🙈

Joidenkin on myös vaikea nähdä miksi sitä ehkäisyä tuputetaan eli tarjotaan. Se on helppo noin terveydenhuoltoon sen kummemmin perehtymättömän huudella miten ammattitaidotonta on tarjota ehkäisyä.

Tilastot kertoo, että syytä olisi enemmänkin tuputtaa. Toki yleisönsä pitää valita oikein mutta ei kai siitä tarvitse mieltänsä pahoittaa jos vaihtoehdoista kerrotaan. Toiselle tuputus voi olla oikeasti vain sitä että kertoo tarkasti vaihtoehdoista etukäteen, niitäkin on niin monenlaisia.

Terveydenhuollon ammattilaisia etenkin lääkäreitä parjataan kovasti. Miksi? Koska meillä on pitkä koulutus tarkoittaa se jonkun mielestä että meidän pitäisi olla jumalista seuraavia tai vähintäänkin ennustajia ja taikojia tai muuten vain ihmeiden tekijöitä. Teki niin tai näin se on aina väärinpäin.

Tarjoaminen ja vaihtoehtojen kertominen on _täysin_ eri asia kuin tuputtaminen. Jos lääkäri ei tätä ymmärrä, niin aika heikoilla eväillä ollaan liikenteessä.

Kyllähän vaihtoehdot on hyvä kertoa, mutta tyrkytys tietynlaiselle ehkäisylle ei ole lekurin tehtävä. Onneksi mulle ei mitään tuputettu ja kirjoiteltu väenvängällä, sain opastusta ja päätin itse ehköisyni.

Ymmärrän toki miksi ehkäisyä ”tarjotaan”, mutta jos nyt tyrkytetään puoliväkisin vaikka miehen kivekset on poistettu niin se menee kyllä mielestäni vähän yli 😀 väittäisin että sterilisaatio on kaikista ”toimivin” ehkäisy. Ei siihen vielä tarvita kierukkaa tai pillereitä kylkeen. Hormonaalisilla ehkäisyillä on kuitenkin aina sivuvaikutuksia.

Esikoisen kanssa tuputettiin väkisin. Toisen kanssa lääkäri ymmärsi että ole tarvetta

Moikka Desire!
Laitoin sulle sähköpostilla haastattelupyynnön. Vilkaise, kun ehdit. Kiitoksia! 🙂

Mulla on yksi negatiivinen äitiysneuvolakäynti liittyen ehkäisyyn, ei tosin ollut jälkitarkastus kyseessä.
Esikoinen oli hieman yli vuoden, kun kävin neuvolassa papa-kokeessa. Oltiin muutettu esikoisen syntymän jälkeen, joten oli eri neuvola, jossa kävin raskausaikana.
No, papassahan ainakin multa on aina kysytty hormonaalisen ehkäisyn käytöstä. Sanoin, että en käytä ja olisin voinut jättää sanomatta, mutta sanoin kuitenkin, että toinen lapsi on tervetullut, jos on tullakseen, joten ei käytetä mitään. Tästä sain terkkarilta luennon, miten thl suosittelee, että ehkäisyn saa jättää pois vasta, kun edellinen lapsi on 1,5 vuotias. Mulla ei ollut edes kuukautiset alkaneet vielä synnytyksen jälkeen johtuen imetyksestä. Olin kuitenkin jättämässä juuri imetystä pois, koska olin palaamassa töihinkin. Terkkari sanoi, että voisinhan jatkaa imetystä, ettei hormoonitoiminta käynnisty. Sanoin sitten, että täytän samana vuonna jo 37 v. joten aikaa saada lapsia ei välttämättä ole kovin paljon. Tähän hän jo vähän tyytyi, mutta huikkasi vielä lopuksi, että ”voittehan käyttää kondomia”… Ymmärrän kyllä, että heidän pitää valistaa perheitä riskeistä liian pieneen raskauksien väliin ja ikäeroon liittyen, mutta meillä esikoinen oli kuitenkin jo yli vuoden ikäinen. Ja oltiin toimittu ihan vastuullisesti ja olin ottanut ne minipillerit jälkitarkastuksessa, mutta olin jättänyt ne pois hieman aiemmin.
Parin kuukauden kuluttua tästä käynnistä ”jouduin” soittamaan tälle samalle terkalle, että olen raskaana. Ehkä hän ei tunnistanut, mutta ei esim. onnitellut ollenkaan. Onneksi hänellä ei tuntunut olevan vapaita aikoja ja hän varasi ajan toiselle terkalle, joten en joutunut käymään tällä samalla raskausaikana. Huh.. Tutustuin tuohon thl:n suositukseen jälkikäteen ja siinä oli mainittu, että esim. raskautumisongelmat tai ikä on syy, jonka vuoksi voisi poiketa suosituksesta. Jäi kyllä tosi huono fiilis tuosta käynnistä…

Onko joku ihme, että syntyvyyden määrät on huimasti laskussa kun pakotetaan käyttämään ehkäisyä 😁

Miks nää jälkitarkastusten tekijät tuntuu olevan aina niin pihalla? 😀 Mun lääkäri käski sisätutkimuksen aikana ponnistaa kuin synnytyksessä, vaikka olin just sanonu et mulle tehtiin suunniteltu sektio. Käski olla liikkumatta vuoden, vaikka olin palautunut tosi hyvin eikä mitään ongelmaa ollu. Lopuks vielä sanoi mun poikaa tytöksi. 😀

Ei saatana 🤣 ai ei sais liikkua vuoteen 😀 jopas!

Itsekkin kävin juuri viime viikolla jälkitarkastuksessa ja yhtä lailla siellä tuputettiin ehkäisyä. Sanoin että en halua juuri nyt mitään koska on niin huonoja kokemuksia hormooniehkäisyistä että mennään ihan kondomilla nyt. ”Kirjoitan nyt silti nämä epillerit sulle”. Nyt on sitten epilleri respa jolla en aio tehdä mitään🤷🏻‍♀️

Mulle väkisin kirjoitettiin esikoisen jälkitarkastuksessa e pilleri resepti vaikka en sitä halunnut 😀 jäi resepti sitten noutamatta.
Seksiä meillä on about kerran kuukaudessa niin sitä varten en halua hormoneja syödä kun kondomi on kuitenkin melkoisen varma 🙄

Multa kysästiin synnäriltä lähtiessä että mites ehkäisy.
Sanoin vaan että haaveissa iso perhe, että en halua ehkäistä, vaan hoidetaan omalla tavalla, mikä tarkotti siis keskeytettyä. Tää oli sillä selvä sille tätille.

Ja jälkitarkastuksessa taidettiin asiasta kysäistä, sanoin saman ja oli ok. Ja sisätutkimustahan ei ole pakko tehdä, saat rahat kelasta myös levittämättä jalkojasi lekurille. Itse sanoin että alakerrassa on kaikki kunnossa (synnytyksestä ei jäänyt jälkiä), se oli lekurille riittävä tieto.

Ymmärrän toki, että tilastoissa korostuvat abortti, jotka on tehty vasta synnyttäneiden naisille. Ehkäisy on siis hyvä ottaa jälkitarkastuksessa toki puheeksi. Mutta.
Jos aikuisen ihmisen kanssa asioidaan, niin se ’ei kiitos’ pitäisi riittää vastaukseksi.

Itse olen yli 40, enkä ole koskaan hormonaalista ehkäisyä kokeillut. Jotenkin on aina ollut sellainen ajatus itsellä, etten tahdo sotkea luonnon omaa systeemiä keinotekoisilla hormooneilla. Tämä kieltäytyminen on ollut toisille lääkäreille välillä hyvin vaikeaa ymmärtää.

Itselleni kävi kuopuksen synnyttyä niin, että jouduimme jäämään sairaalaan pidemmäksi aikaa. Oman neuvolan terkka, kesäsijainen, sitten soitti, ohjeiden mukaan, saatuaan sairaalasta tiedon syntyneestä vauvasta.
Että pitäisi tulla käymään neuvolassa.
Olemme täällä sairaalassa vielä. Emme ole vielä päässeet kotiin.
Jaa, mutta pitäisi tulla käymään neuvolassa. Lapsi on jo viikon ikäinen.
No, kun emme ole vielä edes kotiin päässeet…

Tätä jatkui aikansa.
Olimme sairaalassa lopulta yli kuukauden. Tämä ei neuvolajärjestelmälle sopinut, joten lähdin yhtenä päivänä sairaalasta ilman vauvaa käymään kotikuntani neuvolassa sitten, jotta terkka sai rastin ruutuun ka rauhan sielulleen…

Hyvänen aika; ihan sairasta!

Ei jeesus mitä säätöä! Meilläkin esikoinen oli kuukauden sairaalassa ja stressilevelit aika korkeella. Olisin varmaan kironnut koko neuvolan tätineen alimpaan maanrakoon jos ois tullu samanlaista vääntöä 😅😅

Ehkä vähän kirosinkin 😉

Jos tuo erkauman kuntouttaminen kiinnostaa niin äitiysfysioterapeutti Mirka Katajisto aloittaa juuri ensi tiistaina strong core kurssin synttäreille äideille facessa. Käy tutustumassa instassa @äitiysfysioterapeuttimirkakatajisto jos kiinnostuit.
Voi Jestas mikä lääkäri sulla ollut 😀

Mulle kävi kaksi vuotta sitten samalla tavalla. Jälkitarkastuksessa lääkäri tuputti ehkäisyä vaikka ja kuinka, vaikka monesti sanoin erittäin selvästi että lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla lahjamunasolulla, eikä minulla ole yhtäkään munasolua kropassani.
Pikkasen mielessäni kyseenalaistin lääkärin ammattitaidon 😀

Itse en ole käyttänyt ikinä hormonaalista ehkäisyä ja ei näin yli 30v emää huvittaisi alkaa kokeilemaan totta puhuen 😀 vauvan ekalla neuvolakäynnillä (oli viikon ikäinen, oltiin oltu kotona 3 päivää) hoitaja tuputti mini pillereitä. Olin vähän mielessäni että juu en edes istu vielä kunnolla kun tuli tikkejä että seksi ei ihan vielä ole mielessä tässä kohtaa 😀 monta kertaa jouduin sanomaan ei, en halunnut siihen hormonimyrskyyn vieöä pillereitä, olisin ollut varmaan aivan kamala, nyt selvisin vain itkemällä kaikista asioista 😀 jälkitarkastuksessa sitten onneksi asiasta vain kysyttiin ja kun sanoin ehkäisyn olevan kunnossa niin asia oli sillä selvä.

Mielestäni jälkitarkastuksen saisi uudistaa. Siihen voisi kuulua esim äitiys fyssari tsekkamaan erkauman ym. Tällä hetkellä se muutama minuutti siellä lääkärillä joka kirjoittaa paperin on aika turha äidille mielestäni…. 😀 onhan se sisätutkimus varmasti tärkeä mutta siihen voisi liittää muutakin. Isommat kulut tukevasti varmasti siitä kun äidit jäävät yksin erkaumien, sektioarpien ym kanssa. Kuin että ne hoidetaan vuosia synnytyksen jälkeen….

Juu kyllä, oikein olan takaa tuputettiin viimeiseen asti. Ei ymmärtänyt, että hormonaalinen ei onnistu (saan kaikista pahoja sivuvaikutuksia) ja kierukkaa en halua, koska muutenkin saatanasta menkat. Ei halunnut ymmärtää, että uusi raskaus on lähes mahdoton, kun miehellä todettu siittiöitä lähes 0. Lopuksi vaan tiuskaisi, että abortti ei ole sitten mikään ehkäisykeino.. Että näin 😫

Jag sa på eftergranskingen att vi använder kondom för det fungerar för oss men de tyckt läkaren inte var bra, ”vet du det är det minst säkra preventivmedlet, vill du riskera att bli gravid igen?”. Jag tänkt wtf men orka int argumentera så ja sa att jag ska fundera på saken. ”ja de tycker jag du ska göra” fick ja som svar 😂

Hahha nää-ä 😂 ”vill du RISKERA att bli gravid IGEN”. Nåmen de va ju munttert 😀 Sen så kanske ja int riktit tror på att p-piller sku va sådär jätte mycke säkrare än kondom 🤔 Känns så konstigt för ja ha allti tänkt att kondom e de absolut bästa preventivmedlet. De skyddar ju mot alla bakterier å sjukdomar 😀

Mulle ei ONNEKS ole vielä ainakaan jälkitarkastuksissa ole tuputettu ehkäisyjä, kun olen koittanut jo ilmoittaa raskauden alussa että en sitten halua yhtää mitää hormonaalisia ehkäisyjä ja käytetää kumia jos tarvii ehkäisyä. Tämä on onneksi vielä ainakin riittänyt neuvolaan, saa nyt nähdä millainen uusi neuvola on kun muutettiin uuteen kuntaan, siellä nyt pittää ravata kun viikkoja kohta jo 30. (5 raskaus menossa.) Täytyy sinnekkin muistaa sanoa ajoissa ehkäisystä ettei tuputella. 😁 inhoon tuputtelemista!

Jo on,vaikka kaksi lasta IVF hoidolla saatu (minulla pcos)annoin sitten kirjoita ehkäisyn vaikka en ikina tarvi noita pillereitä.

Voihan lääkärit. Miulle myös tuputettiin ehkäsyä ja koska lääkäri ei millään uskonut etten ainakaan toistaseks halua hormoniehkäisyä, annoin sit kirjottaa reseptit minipillereihin ja hormonikierukkaan. Ovatpa sit siellä oottamassa jos jonkun mielenhäiriön saan ja rupean hormoneilla pelaamaan. Tammikuun alussa tehtiin kiireellinen sektio, joten raskautumista ei toki suositella hetkeen. Ennen lasta olin ollut jo pari vuotta ilman hormoneita koska sain niistä niin järkyttävät sivuoireet, pyöritettiin sujuvaa kumisirkusta ja lapsi sai alkunsa hetikohta ehkäisyn poisjätön jälkeen.

Ihme ehkäisypakko 🙈 on se nyt outoa että nykyään kondomi tai kastraatio ei edes riitä, on pakko oli hormonaalinen 😀 jotenkin itse olen aina ajatellut että kondomi ois kaikista paras 🤔 ei haittavaikutuksia ja suojaa myös tulehduksilta/pöpöiltä/taudeista 😁

Mulle kans tuputetaan ehkäisyä joka lääkärillä vaikka kerron et oon naimisissa naisen kanssa (Mäkin oon nainen) ja vaikka kerron et meillä on lapsihaave et ollaan juuri menossa hoitoihin. ”No mutta kun sulla on raudanpuutetta niin saataisiin sun menkat pois” Asiasta joutuu neuvottelee jokaisen lääkärin kanssa uudestaan..

Ei helvetti! 🙈 jotenkin tosi outoa että näytä hormonaalisia tuputetaan niin paljon. Niillä on kuitenkin ihan järkyttävät haittavaikutukset 🤔 ja itse olen siis ymmärtänyt että hormoneilla saattaa kestää reilu puoli vuotta että ne tasaantuu ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Eli en kyllä suosittele jos olette menossa hoitoihin 🙈 itse sanoisin että vähemmän oireita tulee rautatipasta ku e-pillereistä 😀

Joo ja siis yksityisellä oon rautaa infuusiolla saanutkin (ja sana taas ens viikolla ♥️). Mut julkisella lääkärit on aina joko sitä mieltä että ehkäisy tottakai heti pitää ottaa käyttöön. Ja joo hoidot on niinkin oven takana et tasan kk päästä ensikäynti ja sit ku korona helpottaa ja myös ne hoitohoidot jatkuu niin tarkoitus olisi aloittaa inseminsatiot Mut ei julkisella tuputettaisiin silti vain lisää hormooneita.😂

Jopa oli neuvolaan lykätty joku aivan vieraalle maaperälle. Oliko hän joku korvalääkäri tms.?😁

Joo en tiedä 😂 ainakin miehen kivekset vaikutti olevan melko vieras käsite 🤭😂😂

Olin myös vähän aikaa sitten jälkitarkastuksessa, hormonaalista ehkäisyä tuputettiin, eikä ymmärretty etten halua. Ne eivät sovi minulle muutenkaan ja olemme pärjänneet ja pärjäämme edelleen kortsulla. Sitten sain valistuksen siitä, miten se ei ole sataprosenttisen varma ehkäisy. Juu en välttämättä näin 29v tarvitse kyseisiä saarnoja enää. 😀

Ei helvetti 😂 mulla on sama, että noi hormonaaliset ei oikein sovi. Kokeilin muistaakseni 4 tai 5 eri merkkistä ja mallista pilleriä. Aina tuli mieliala vaihteluja, päänsärkyä ja pahoinvointia. Yasminesta lihosin 8kg 🙄😂 onhan nuo haittavaikutukset ihan järkyttävät!

Ei hitto, mulla ollut ihan samaa 🤯
n. viittä erilaista pillerimerkkiä kokeillut, minipillereistä e-pillereihin ja katsottu vielä että pillerit ovat olleet hormonisuhteiltaan mahdollisimman erilaisia, ja silti se mielialan heittely, yleensä parin vuoden pillereiden käytön jälkeen puhjennut masennusoireilu, ym. on olleet ihan kamalia. Ja salakavalia kun ilmestyneet yhtäkkiä! Myöskin fyysiset menkkakivut muuttuneet hormonien takia helvetillisiksi, ”luomuna” ei fyysisiä kipuja ole. Tällainen avautuminen, harvoin kuullut hormoniehkäisyn epäsopivuudesta 🙈 kortsuilla siis menty nyt kumppanin kanssa aika pitkään! Sitä mielialaheittelyä ei kestäisi kukaan…

Oma jälkitarkastus oli hämmentävä. Vastassa oli nuori mieskandi, joka ei tiennyt mitä hänen oikein tuli edes tarkastaa. Näytti koko aika siltä, et mietti et olikohan jotain vielä. Sisätarkastusta ei edes ehdottanut (eikä se kyllä itseä haitannut, mutta ymmärsin että yleensä se tehdään ainakin alatiesynnytyksen jälkeen?).

Ehkäisystä kysyi ja ilmaisin haluni kokeilla kuparikierrukkaa. Kovasti hän yritti puhua et kyllä se hormonikierrukka olis parempi, mutta kysyttäessä ei kuitenkaan kertonut miksi. Sanoin lopulta, et jään miettimään asiaa. Loppujen lopuksi fiilikseksi jäi, et se on joko hormonit tai ei mitään. 😀

Joo, sisätutkimus pitäisi kyllä tehdä. Tai näin mä ainakin luulen! 😀 Mulle on tehty vaikka molemmat tuli sektiolla. Nämä jälkitarkastukset ovat näköjään usein ”vähän sinne päin” 😅😂 en tiedä onko tässä nyt sitten vaan annettu ohjeeksi että ”kunhan tuputatte ehkäisyä niin se riittää” 😀

Sisätutkimus ei ole millään tavalla pakollinen jälkitarkastuksessa. Eikä sille ole välttämättä tarvetta oli synnytystapa mikä tahansa. 😊

En kestä :’-D On ollut lääkäri ihan pihalla! Voin kuvitella kuinka hämmentynyt olit! Oliko muuten puhetta labroista ja hemoglobiinin ja ferrit mittauksesta?

Joo siinä yhdessä vaiheessa vaan rupesin nauramaan että mitä helvettiä oikeesti 😂 Hb mitattiin, se oli 128, eli hyvä. Ferritiinejä ei tietenkään mitata, vasta sitten kun hb on alle sadan harkitaan labroja 😀 tosin nyt ei kyllä myöskään tee mieli mennä sairaalaan pelkästään ferritiinin takia 🙈

Siis miksei ferritiiniä testata 😮 Hb on yksinään ihan turha tieto

Neuvolassa mennään hb:n mukaan. Mulla oli satasen paikkeilla monta kuukautta, sitten vasta mitattiin ferritiini joka oli 3 😅

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X