desire nymark - Banneri

Kirjoitin mun kilppariarvoista muutama päivä sitten. Mun sydän on pumpannut oudon innokkaasti viime aikoina, joten eilen Andreas kävi ostamassa minulle älykellon. Kello meinasi mennä virhatilaan, ja käski koko ajan ”hengittämään”, kun leposyke seikkaili 120-150 ja rauhallinen kävely nosti sykkeen 170 ja yli. Ilalla koko keho tärisi ja olo oli tosi huono, joten päätin lähteä päivystykseen.

Otettiin sydänfilmi ja jotain labroja. Noita kilppariarvoja ei nyt voitu katsoa, koska niitä pitäisi ottaa ennen kello 10, ja ennen verikoetta pitäisi vissiin olla syömättä. Tämähän tarkoittaa että olen mokannut noita viime viikolla otettuja labroja kilpparin osalta, koska ilmestyin paikalle 12:04 ja ennen tätä olin tietysti syönyt ja juonut runsaita määriä maitokahvia. Että sillä lailla. Oireita minulla nyt kuitenkin on, joten sain kiireellisen lähetteen endokrinologille. Kahden viikon päästä otetaan uusi verikoe, ja katsotaan miten keho on reagoinut lääkkeisiin.

Propral ja Tyrazol

Mulle määrättiin Propral 20mg sekä Tyrazol 10mg kolme kertaa päivässä. Nämä ovat aiheuttaneet melkoisen väsymyksen, etovan tunteen ja jostain syystä palelen koko ajan. Ennen oli taas jatkuvasti kuuma ja hikoilin. Uskon kuitenkin, että ollaan menossa parempaan suuntaa, koska tänään leposyke on ollut 90-100. Onhan sekin korkea, mutta kuitenkin paljon paremmat lukemat verrattuna eiliseen. Tämä Tyrazol on siinä mielessä ikävä, että sitä ei saisi käyttää raskaana. Eli meidän lapsihaaveet menivät nyt jäihin.

Mitä kummilta voi vaatia

Tänään naistenklinikalta soitti lääkäri, joka perutti meidän suunnittelukäynnin. Endokrinologin kanssa pitää keskustella meidän lapsitoiveista, ja hän sitten ilmoitta milloin saamme asettaa itsemme jonoon uudestaan. Yleensä nämä tyrazol kuurit ovat 12-18kk, jonka jälkeen lääke jätetään pois ja katsotaan mikäli kilpparin liikatoiminta uusiutuu. Joka toisella vissiin uusiutuu, eli jos pärjäämme tolla 1-2 vuoden kuurilla olemme onnekkaita. Valmistaudumme siis siihen, että pakastealkion siirto lykkääntyy 1-2 vuotta ja jopa siihen, että koko lapsihaave jää pelkäksi haaveeksi.

Suru on valtava

Yritämme selviytyä tästä alkujärkytyksestä, sekä vitutuksesta. Meinasin sanoa ”harmituksesta”, mutta se ei nyt valitettavasti ole tarpeeksi voimakas sana. Minulla on tosi tyhjä olo, ja Andreas taas on tosi huolestunut mun voinnista. Hän pitää nyt ainakin tämän viikon vapaata ja katsotaan sitten, mikä vointi minulla on. Lyhyesti tiivistettynä: olen siis ollut tosi kipeä jo hetken aikaa, enkä ole tajunnut mitään, vaan puskenut eteenpäin tavalliseen tapaan. Nyt ei enää pusketa hetkeen. vaan yritän levätä. Katsotaan miten kantti kestää tätä rauhallista elämäntapaa, missä vaan levätään. Onneksi tuo propral heittää päälle sellaisen väsymyksen, että jopa nukuin päikkäreitä tänään.

Tästä nyt vaan päivä kerrallaan eteenpäin. Toivotaan että arvot lähtis parempaan suuntaan ennätysnopeasti! Epätodennäköistä, mutta ainahan saa toivoa..

Kommentit (23)

Voimia! Niin kilpirauhasenliikatoiminnan selättämiseen kuin lapsihaaveen lykkääntymiseen. Meillä on vuonna 2017 ivf-hoidolla syntynyt lapsi ja nyt ollaan 1,5 vuotta käyty hoidoissa eikä toista lasta taida tulla. Olo on lohduton.

Tsemppiä❣️ Aika jännä ettei tyrazolia sais käyttäö raskauden aikana. Itsellä ollut kilppariarvot aina vähän koholla ja nyt raskausaika boostasi kilpparia niin kovin että lääkäri määräsi tyrazolin käyttöön pienellä annoksella.

Hmm. Minulla on itse hypertyriosis, olen aina syönyt Ennen verikokeet ja yleensä köyn joskus 12 aikaan kokeissa. Tulin raskaaksi sillävälin kun söin tyrazol ja propral, ne vähensi annokset ja kuukauden päästä en tarvinnut syödä yhtään lääkettä, kun raskaus teki ihmeitä. Synnytyksen jälkeen n3kk Sain tyreotoksinen kriisi, Eli kaikki arvot ihan sekasin. Ja Nyt 2v jälkeen vihdoin ja viimein pääsen leikkaukseen missä poistetaan kilppari. Hypertyrioosi on aikamoinen sairaus, paniikkikohtauksia, ahdistus jne, luulin itse että olen tulossa hulluksi. Toivottavasti lääkitys auttaa sinulle 🙂

Kovasti voimia, itselläni ollu kilpparin liikatoiminta (Basedow) ja nuo tykytykset ja muut kuulostavat tutuilta.

Kuulet varmasti endoltasi lisää hoitovaihtoehdoista, mutta lapsihaavetta ajatellen myös kilpirauhasen poistoleikkaus on vaihtoehto. Minulta lopulta poistettiin kilpirauhanen kun yhden Tyrazol-kierroksen jälkeen tauti uusiutui. Poiston jälkeen lapsen hankinnalle ei ole estettä, kun Thyroxin-lääketasapaino on löytynyt.

Tsemppiä!
Mulla löytyi myös kilpirauhasen tulehdus ja liikatoiminta kun vauva oli n 7 kk. Siitä tyrazol-kuuri ja sitä kautta vajaatoimintaan. Olen ollut siitä asti tyroxin-lääkityksellä eli vajaatoiminta ”jäi päälle”. Lääkäri totesi, että kilpirauhanen ilmeisesti ns laukesi synnytyksessä, se tulehtui ja vasta-aineet jäi koholle. Ja jos vasta-aineet on koholla, se aiheuttaa raskautumisongelmia. Tämä on huomattu myös käytännössä: olen ollut ilman ehkäisyä siitä asti. Ainokaisemme on 9v.
Eli paradoksaalisesti: koska esikoinen syntyi, ei tullut kuopusta. Asiaa on ollut aikaa työstää, mutta kirpaiseehan se edelleen, varsinkin kun iän puolesta alkaa olla viimeiset hetket raskautua 😔.

Mulla on kokemusta neljästä raskaudesta, jossa on ollut käytössä Tyrazol lääkitys suunnilleen raskauden puoleenväliin. Sairastan siis Basedowin tautia, jonoa paranemisennuste on heikko ja kilpirauhasleikkaus on näillä näkymin tulevaisuudessa edessä. Tärkeintä on ollut, että raskauden alkaessa kilpirauhasarvot on olleet viitearvoissa, mutta muuten se ei ole vaikuttanut raskauteen. Ennen raskautta ja raskausaika on seurattu kilpirauhasarvoja ja seulontaultrien lisäksi on ollut yksi ylimääräinen ultra äitiyspolilla rv28, mutta muuten ei ole vaikuttanut raskauden seurantaan tai raskauteen. Ja aina vauvan synnyttyä myös hänen kilpirauhasarvoja on seurattu varmuuden vuoksi. Toki lapsettomuushoidoissa voi olla eri kriteerit. Tsemppiä teille vauvahaaveisiin <3

Itse harkitsisin vakavasti kilpirauhasen poistoa, lapsen saaminen on kuitenkin niin iso asia että olisin ainakin itse valmis syömään kilpirauhashormonia leikkauksen jälkeen loppuikäni jos sillä saisin parannettua todennäköisyyttä saada lapsi/ on kiire tämän asian kanssa. Radiojodi ei varmasti tule kyseeseen kun sinulla pieni lapsi.

Yleensä siis suositellaan Tyrazolia n. vuoden kuurina, mutta ei voi varmuudella tietää onko se juuri sinun kohdalla riittävä ja jos on näin paljon pelissä niin leikkaus on varma tapa rauhoittaa liikatoiminta. Pieni annos lääkettä ei toki enää ole este raskaaksi tulemiselle jos tauti on hyvin rauhoittunut ja Tiotil lääke on periaatteessa myös turvallinen raskaana ollessakin. Tärkeää on kuitenkin että tauti on rauhallinen kun nuo kilpirauhashormonit vaikuttavat myös sikiöön.

Mutta siis vaihtoehtoja on, eikä lapsihaavetta ole välttämätöntä heivata tämän takia! Juttele rauhassa endokrinologin kanssa ja päättäkää yhdessä mikä on juuri sinulle sopiva vaihtoehto.
Voimia sinne!

Tosi kurja juttu.
Mulla vastaava kokemus, kaikki piti olla ok ja hoidot aloittaa, labroissa ilmenikin just liikatoiminta ja samat lääkkeet päälle kuin sulla. Jono ensin sinne sisätautien pkl sieltä puolenvuoden seurannan jälkeen leikkausjonoon.. liikatoiminta ja struuma. Koko kilpirauhanen poistettiin leikkauksessa-> elinikäinen thyroxin lääkitys. Ja taas odotusta puolisen vuotta ennen ku pääs edes yrittämään lapsettomuushoitoja.
Toi on jännä toi liikatoiminta kun ne on oireet on niin helppo laittaa kaiken muun piikkiin, käsientärinät, hikoilut, sykkeet kaikki. Mutta sit ku sai diagnoosiin niin kaikki loksahtikin paikoilleen.
Noi lääkkeet onneks auttoi alun tottumisen jälkeen hyvin. Vaikka mulla ei siis auttaneetkaan lopullisesti.
Toivottavasti sulla menee lääkityksellä kuitenkin paremmin.
Ja voimia lapsihaaveen pettymyksen sietoon. Se on vaikeaa. ♡

Tosi pahoillani että kävi näin 😢 Meilläkin pakastealkionsiirtoa jouduttiin lykkäämään terveydellisistä syistä, tosin vain puolisen vuotta, mutta sekin jo tuntui raskaalta. Varsinkin kun olimme pitkään odottaneet ja suunnitelleet siirtoa. Lopulta kaikki päättyi kuitenkin hyvin ja toinen lapsemme syntyi elokuussa. Toivottavasti teidänkin toive vielä toteutuu ❤️

Lämpöä, voimaa, aurinkoa, valoa ja rakkautta teille sinne!

On myös mahdollista, että kilpirauhasen toiminta voidaan lamauttaa radiojodilla jolloin voi syntyä vajaatoiminta. Se ei vaikuta raskauteen mutta lääkettä pitää syödä lopun elämää.

Tuntuu kurjalta teidän puolesta ja pystyn ymmärtämään tuon tuskan. Itselläni todettiin kanssa 3,5 vuotta sitten liikatoiminta, kun kävimme lapsettomuushoitojen ensikäynneillä. Tyrazol oli siitä vuoden käytössä ja arvot tasaantuivat.
Kävimme siinä vaiheessa kevyempiä lapsettomuushoitoja läpi ja juuri, kun oli tarkoitus siirtyä IVF:ään, liikatoiminta uusiutui. Kävin radiojodihoidossa reilu vuosi sitten, ja nyt on taas yksi vuosi lisää kulunut oikeaa lääkeannosta etsiessä, kun tuosta hoidosta seurasi vajaatoiminta. Vajaatoiminta ei ole yhtään sen parempi raskautta ajatellen, vaikka muuten helpompi hoitaa. Kielto tuli siinäkin raskauden yrittämiselle/ IVF:lle, kunnes hitaasti saatiin arvoja paremmaksi.
Yksi alkionsiirto ehdittiin kokeilla alkuvuodesta (ei onnistunut lopulta), mutta sitten arvoni menivät taas hieman väärään suuntaan ja lääkeannosta muutettiin. Aikamoiselta taistelulta tämä on tuntunut, ja sitä vaan olisi toivonut, että tällainen olisi osunut pikkuisen myöhemmin omalle kohdalle.
Toivottavasti saat itsesi kuntoon ja arvot kohenisivat nopeammin kuin itselläni. Ja onneksi teillä on tuo IVF:n tarve jo nyt tiedossa. Itseäni kaduttaa, ettei heti vaan menty yksityiselle ja järeämpiin hoitoihin ennen tuota uusiutumista. Paljon tsemppiä teille ❤

Itse olen kyllä saanut molemmat lapseni tyrazol lääkityksen aikana (ja esikoisen lapsettomuushoidoilla). Toki raskautta seurattiin tiheästi äitiyspolilla ja labroissa sai juosta. Imetyksen ajan myös vauvalta otettiin verikokeita. Tästä on jo yli 10 vuotta aikaa kylläkin, onhan suositukset voinut muuttua. Kuopuksen ollessa vuoden vanha kilpirauhanen poistettiin kokonaan.

Voi, kun ikäviä uutisia ja tunnen tuskasi. Itse haaveilin toisesta lapsesta, kun minulla 25- vuotiaana todettiin kilpirauhasen syöpä eli lapsihaaveet oli unohdettava ja keskityttävä paranemiseen. Kilpirauhanen poistettiin ja tämän jälkeen oli kolme radiojodihoitoa noin vuoden aikana. Vuosi piti vielä tämänkin jälkeen odottaa että myrkyt poistuu elimistöstä ja katsoa mihin suuntaan sairaus etenee ennen kun sai yrittää raskautta. Syöpäni ei ole uusiutunut 20 vuoteen ja tämän jälkeen olen saanut vielä kaksi lasta eli elämä on jatkunut ihan hyvin, vaikka olikin vaikeaa, kun sairaus todettiin. Toki thyroxin lääkitys ollut elämässäni tuon jälkeen, mutta senkin kanssa oppinut elämään. Välillä kärsin liiketoiminnan oireista, koska lääkitys pitää olla aika iso, ettei syöpä uusiudu. Raskauksien aikana myös arvoja seurattu tarkemmin, koska raskaus vaikuttaa niihin.

Minulla todettiin toisen lapsen syntymän jälkeen molemmat eli kilpparin liika ja vajaatoiminta yhtä aikaa, arvot saattoi heitellä viikon aikana suuntaan jos toiseen ja elin melkein kaksi vuotta aika huonossa ja sekavassa olotilassa. Oireita oli vaikka jos minkälaista. Lääkitys aloitettiin silloin heti kun tämä todettiin, mutta senkään kanssa ei ollut helppoa saada arvoja viitearvoihin.
Mutta mulla löytyi kilpparista myös epäselvälöydös ja koko vasen lohko poistettiin. Onneksi oli kuitenkin hyvälaatuinen ”kasvain”mutta sen verran iso, että painoi kaulaa ja oli vaikea hengittää ja nielaista
Vasta nyt kolmannen raskauden jälkeen oloni on oikeasti helpottunut, raskausaika oli hankala, mutta synnytyksen jälkeen olo alkoi korjaantua, enkä ole voinut näin hyvin neljään vuoteen. 💗
Eli raskaus voi myös parantaa jollain tasolla, lääkitys kyllä minulla on edelleen.

Keskustelkaa endokrinologin kanssa kilpirauhasleikkauksesta. Minulla se auttoi toimintahöiriöihin. Toki jokaisen tilanne on erilainen ja leikkaus viimeisimpiä kortteja joita katsotaan, mutta se on nopeahko hoitokeino liikatoimintaan. Sen jälkeen minulla on ollut lääkehoitoinen vajaatoiminta, jonka kanssa pärjää hyvin, ja terveitä lapsia tullut kaksi 🙂 tsemppiä!

Se on just näin. Vajaatoimintaa on helpompi hoitaa kuin liikatoimintaa. Helppoa ei toki sekään. Itsellä kesti sen 14 vuotta saada esikoinen (ja ainokainen) vaikeahoitoisen vajaatoiminnan kanssa.

Desire olen todella pahoillani tällaisesta takapakista. Kovasti tsemppiä! Vaikka nyt tuntuu että eteen on noussut liian korkea seinä, niin kaikki järjestyy aina parhain päin. Joskus saattaa olla hyväkin juttu että asiat eivät toteudu juuri silloin kun itse niitä suunnittelee ja haluaa. Sen yleensä tajuaa vasta jälkeenpäin. Esimerkiksi vaikkapa sen että isompi ikäero muksuilla olikin tosi jees tms. Tuohon sairauteen on kuitenkin hoito ja sinut saadaan kuntoon ihan varmasti ❤️

Mun piti vielä lisätä, että se hieno puoli liikatoiminnasta oli mulle se, että kroppa lähti niin koville kierroksille, että laihduin kahdessa viikossa 7 kg ennen kuin tilanne selvisi. Olen aina ollut pullea.
Mutta olin myös niin kiireinen ja vauhti päällä, että maltoin nippanappa syöttää pojan mutta itselleni tekemä aamupala jäi puoliksi syömättä, koska en millään ehtinyt. Kroppa käski pistää vauhtia. Mä olin ihan tossun alla, multa ei kysytty mitään. Lanttu sekaisin.
Oli melkein eka kerta kun terveys pragas näin pahasti.

En olisi osannut itse hiljentää oman elämäni vauhtia muuten. Sen jälkeen tuli monta muutakin stoppia ja tulee vieläkin. Yritän opiskella asiaa.

Todella ikävää ja surullista kuulla, että asiat kääntyi päälaelleen😔 mutta tietenkin terveys ennen kaikkea. Toivottavasti saat itsesi pian kuntoon. Iso kiitos vertaistuesta lapsettomuushoidoissa. Onneksi teillä on toisenne tukena. Kaikkea hyvää ja paljon tsemppiä ❤️

Minulla myös todettiin viime syksynä kilpirauhasen liikatoiminta ja Tyrazolit käytössä myös. Ymmärrän tuntemuksiasi täysin, kun kuulee että raskaushaaveet kannattaa jättää hoidon ajaksi pois! Oli itsellekin aika raskas asia kuulla. Tsemppiä kauheasti kuitenkin! ❤

Minulla on nyt 5kk kohdalla alkanut arvot paranemaan. Nyt seurataan, että jäisi tälle tasolle, eikä kallistuisi vajaatoimintaan.

Mut onneksi kanssa lohdullista sinänsä, jos lääkehoito ei auta niin olisi vielä jodihoito (tämä tosin teilläkin ehdoton ei, kun haaveet raskaudesta) ja viimeisenä leikkaus. Toivon kyllä kovasti itse, että lääkkeillä selviäisimme. ❤

Kyllä tuli tännekin tyhjä olo nimenomaan,surullista! Toivotaan,että ne kiloirauhasarvot oli otettu väärään aikaan ja väärin (kun olit syönyt), jospa ne ei olisikaan huonot ja pääsisitte odottamaan perheenlisäystä. Kaikkea hyvää teille!

Niin pahoillaan teidän puolesta. Uskomattoman rohkeasti ja avoimesti oot kertonu teidän taipaleesta ja suru iski tätä lukiessa. Toivotaan, kuten edellä sanottu, että verikokeet otettu väärään aikaan ja vauva nro 3 pääsisi tulemaan. Paranemisia ja kaikkea hyvää teidän perheelle ❤

Tyhjä olo ja suuri harmi (v*tutus) jäi tekstisi luettuani. Kaikkea hyvää ja maltahan kuitenkin levätä! Toivotaan, että ne asiat kääntyisi pian parempaan suuntaan! 🙏

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X