desire nymark - Banneri

Seksi synnytyksen jälkeen on aihe mikä herättää yllättävän paljon pohdintaa. Milloin on sallittua harrastaa seksiä, millä tavalla sitä kannattaa harrastaa ja mikä on normaalia?

Omien kyselyjen perusteella yleisin aika aktivoida seksielämää lienee noin 2-3 kuukautta synnytyksen jälkeen, mutta vaihtelevuus on suurta ja oikeastaanhan kaikki on normaalin rajoissa. Jotkut harrastavat seksiä muutamia päiviä synnytyksen jälkeen ja toiset haluavat tai pystyvät harrastamaan seksiä vasta kuukausia tai jopa vuosia synnytyksen jälkeen. Tähän vaikuttaa tietysti synnytyskokemus, komplikaatiot, hormonit sekä omat halut. Mitään kiirettä ei missään nimessä tarvitse pitää, mutta ei myöskään ole syytä pydättäytyä seksistä.

Saako seksiä harrastaa ennen jälkitarkatsusta

Moni elää vieläkin siinä uskossa, että seksistä kannattaisi pidättäytyä jälkitarkastukseen saakka, mutta tämä on vanhentunutta tietoa. Jälkivuodon aikana voi harrastaa seksiä, mutta pöpöriskin takia kannattaa käyttää kondomia. Sen lisäksi on tärkeää ottaa huomioon että estrogeenitasot tippuvat synnytyksen jälkeen, joten limakalvot ovat luultavasti kuivat, jonka takia suositellaan liukuvoidetta. Imetys antaa melko hyvän suojan uusia raskauksia vastaan, mutta ehkäisy on silti asia jota ehdottomasti kannattaa pitää mielessä. Itselläni kuukautiset ovat alkaneet noin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen, imetyksestä huolimatta ja myös ennen ekoja menkkoja voi tulla raskaaksi.


Seksi ei todellakaan aina tarkoita penetraatiota, mutta mikäli penetraatiota haluaa, kannattaa aloittaa rauhallisesti ja suosia helliä asentoja, kuten esimerkiksi lusikkaa. Halujen suhteen ei kannata pelästyä, vaikka ei tekisi mieli pitkään aikaan. Tämäkin asia on niin yksilöllinen. Minulla on kolme sektiota takana, ja haluan todeta että jokaisen kanssa toipuminen on ollut oma matkansa. Esikoisen kanssa olin todella kipeä ja halut loistivat poissaolollaan yli vuoden. Kakkosen kanssa toipuminen oli helpompaa ja seksiä halusin harrastaa muutaman kuukauden synnytyksen jälkeen. Kolmosen kanssa toipuminen oli astetta haastavampaa, mutta halut nousivat jo kuukausi synnytyksen jälkeen.

Seksi on ihana asia, mutta toipuminen on ehdottomasti tärkempää. Ei siis kannata ottaa mitään paineita seksistä, vaan antaa keholle sekä itsellensä armoa. Arki kokee myös sellaisen mylleryksen, että ei mikään ihme jos ei tee mieli. Naisen keho on muutenkin mieletön, mutta monimutkainen, joten hormonitkin vaikuttavat. Itse olen myös kokenut että valvominen ja imetys vie itseltäni kaikki mehut alkuviikkoina, joten ei ihmekkään jos seksi ei ole ekana mielessä. Lisäksi olen itse kokenut, että en oikein tunne mun omaa kehoa. Muutokset raskausaikana ovat valtavat, synnytys on iso rutistus kropalle, oli kyseessä sitten alatie tai sektio ja postpartum on myös melkoinen suo.

Postpartum on melkoinen setti

Postpartumissa ajatellaan lähinnä toipumista synnytyksestä, mutta siihen liittyy niin paljon muutakin. Minulla tissit meinasivat räjähtää maidosta, jälkisupistukset olivat todella kivuliaita ja jatkuvasti oli epäfreesi olo. Kävin suihkussa kaksi kertaa päivittäin, mutta silti haisin piimälle. Lisäksi jälkivuodolla on jännä ominaistuoksu, jonka koin melko häiritsevänä. Ison vaipan ja verkkopikkareiden kanssa ei siis ollut kovin seksikäs olo. Miestä tätä ei haitannut ollenkaan, mutta olisin luultavasti pimahtanut täysin, jos hän olisi ehdottanut seksiä ekojen viikkojen aikana. Peräänkuulutan siis jälleen kerran ymmärrystä puolison suunnalta. Minkäänlainen painostus ei todellakaan ole eduksi ja jokainen voi huolehtia omista haluistaan, mikäli seksittömyys tuntuu vaikealta.


Kolmosen kanssa seksielämä lähti käyntiin yllättävän nopeasti ja mallikkaasti. Seinä tuli kuitenkin vastaan melko nopeasti univajeen takia ja nyt ollaan taas siinä tutussa ja turvallisessa joskus ja jouluna. En kuitenkaan jaksa ottaa tästä paineita, koska tämä on ohimenevä vaihe. Vauvavuoden aikana seksin harrastaminen on resurssikysymys ja just nyt tällä hetkellä meidän energiataso on niin matala, että seksiä ei tee mieli. Tai sitten tekee mieli, mutta ei vaan jaksa. Meidän kohdalla kuivat kaudet eivät ole vaikuttaneet parisuhteeseen negatiivisellä tavalla, mutta valvominen ja väsymys aiheuttaa kitkaa. Toikin sukka saatana aiheuttaa riitoja ja välillä kytätään miten paljon toinen nukkuu ja silloin kaikki tuntuu epäreilulta.

Vauvavuosi vaatii paljon ymmärrystä, joustoa ja tiimityötä. Meillä on paljon läheisyyttä, mutta melko usein jompi kumpi meistä toteaa että tänään ei jaksa. On siis turha ajatella, että pelkästään naiset tuntisivat haluttomuutta. Täällä energiataso on ihan yhtä matala molemmilla ja tällä hetkellä meidän love language on kahvinkeittimen lataaminen valmiiksi ja kahvin tuominen sänkyyn toiselle. Tiimityöllä pääsee jo pitkälle ja me lohdutamme itseämme sekä toisiamme toteamalla, että tämä on ohimenevää. Todettakoon kuitenkin, että me välillä haaveilemme salaa eläkeiästä. Tämäkin on mielestäni ihan sallittua. Vauvavuosi on ihana, mutta en nauti ihan joka ikisestä sekunnista, kuten en myöskään tee elämän muista asioista.

Kommentit (1)

Kiitos kun jaoit tämän! Esikoisen kohdalla näitä ”ongelmia” ei ollut kun odotin yksin ja olin yh-äiti. Mut nyt toisen vauvan kanssa niin huh mikä isku vasten parisuhdetta,mikä toiminut jo pitkään tasaisesti. Seksi on vähän sellainen aihe ettei siitä tule puhuttua muiden mammojen kanssa vauva muskarin jälkeen 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X