desire nymark - Banneri

Vuosia sitten saattoi vielä olla yleistä spekuloida toisen mahdollisesta raskaudesta, mutta nykyään tällaiset utelut ja spekulaatiot tuntuvat tunkkaiselta. Sitä kuvittelisi että tietäisimme herran vuonna 2023, miten oletuksien tekeminen ja varsinkin toisen kehon kommentointi ei enää ole hyväksyttävää (tai kovin fresh, kuten gen z sanoisi) mutta jatkuvasti törmäämme tähän silti. Lehdissä, somessa, sukujuhlissa, työpaikan kahvikopissa. ”Huomasitteko miten Terttu-tellervo oli vähän turvonnut, onkohan raskaana?” tai sitten se vielä klassisempi ”Marjo ei juonut alkoholia, hän on varmasti raskaana!”. 

Puhuimme tästä ilmiöstä Paritellen podcastin jaksossa 58, jonka voitte kuunnella TÄÄLLÄ. Aihe herätti minussa niin voimakkaita tunteita ja muistoja, joten asia ansaitsee selkeästi oman blogipostauksen. Ensinnäkin, raskaus on hyvin henkilökohtainen asia. Jokainen päättää itse, milloin ja miten kertoo raskaudestaan, jos ylipäätänsä haluaa kertoa. Toiseksi, spekulaatiot toisen mahdollisesta raskaudesta perustuvat usein ulkonäköön tai kehonmuutoksiin. Keho voi muuttua monista eri syistä emmekä koskaan tiedä, millaisia taustatarinoita tai kokemuksia toisella henkilöllä on. Spekulaatiot mahdollisesta raskaudesta voivat olla erityisen haitallisia niille, jotka kamppailevat lapsettomuuden tai hedelmällisyysongelmien kanssa. Tällaiset kommentit voivat aiheuttaa suurta surua ja henkistä kuormitusta toiselle henkilölle, varsinkin jos ei halua kertoa haasteista avoimesti.

”Mitäs sitä ollaan puuhailtu kun raskaana ollaan”

Olen itse joutunut raskausspekulaatioiden kohteeksi sekä keskenmenojen että lapsettomuushoitojen aikana. Nämä tilanteet olivat varmasti ahdistavia ja noloja molemmille osapuolelle, kun jouduin vastaamaan spekulaatioihin suoraan. ”Olet vähän pyöreämpi, oletko raskaana?”. Kiitos kysymästä, kovasti haluaisin olla mutta sain keskenmenon muutama päivä sitten. ”Jokos meinaatte hankkia lapsia?”. Itseasiassa yritämme koko ajan, olemme jonossa IVF-hoitoihin. Kun niitä lapsia ei aina tosta noin vaan hankita. ”Ohhoh, mitäs te ootte puuhaillu kun raskaana ollaan hehe”. Jos viittaat seksiin, niin on sitäkin ollut, mutta vauva on saanut alkunsa laboratoriossa. Ihan on tekemällä tehty, mutta miehen osuus hommasta hoidettiin noin 15 vuotta sitten syöpähoitojen yhteydessä. 

Asiahan ei varsinaisesti kenellekään kuulu. Ymmärrän, että ihmisiä kiinnostaa, mutta on olemassa tiettyjä asioita, missä pitää osata hillitä omaa uteliaisuutta. On sanomattakin selvää, että kaikilla ei ole lapsettomuutta tai keskenmenoja takana, mutta tuntuuko sekään kivalta, jos spekuloidaan raskautta painon perusteella? Mitä siihen sitten vastaa? Ei Marjukka, en ole raskaana, olen vaan syönyt tai kärsin tästä terveysongelmasta joka aiheuttaa turvoitusta? Tässä sitä sitten istutaan kahvipöydässä missä tunnelma on niin ahdistava että naapureitakin hävettää. Ihan vaan siksi, että Marjukka ei kyennyt hillitsemään uteliaisuuttaan ja ajatteli että tämä on sopiva small talk aihe.

Synnytyksien jälkeen keho muuttuu ja saa muuttuakin. Nykyään sekä ovulaatio että menkat aiheuttavat sellaisen raskausviikko 12 pyöreän vatsan, mutta mitä sille voi. Pienten lasten äideillä on luultavasti muuta ajateltavaa kuin pömppis ja ruuhkavuosien keskellä on haastavaa pitää itsestään huolta. Pitäisi juoda kolme litraa vettä, nukkua 8 tuntia, hoitaa lapset ja kotityöt, ylläpitää parisuhdetta ja sosiaalista elämää, saada sitä kuuluisaa omaa aikaa, harrastaa, liikkua ja syödä terveellisesti. Millä vitun ajalla? En edes ole kerennyt katsomaan mun pömppistä tai perseessä olevia selluliitteja, mutta jos joku nyt kommentoi niitä ja näkee niin selkeän eron, että epäilee raskautta, niin kyllähän minä seison peilin edessä ja mietin mitä vittua tässä tapahtui ja pohdin jos asialle pitäisi tehdä jotain.

Lisäksi jokainen utelu raskaudesta tai lapsiluvusta on muistutus siitä, miten jotkut tosiaan vaan päättävät että nyt lapsi saa tulla ja sit se todennäköisesti vaan tulee. Miten muilla yrittäminen tosiaan on se hauskin osuus. Meillä koko homma alkaisi soitolla lääkäriin ja labrakokeilla, onpa kerrassaan seksistä ja hauskaa. 

PlayPlay

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X