eveliina matilda - Banneri

Olen pienestä pitäen tiennyt mistä se maito sinne kaupan hyllylle tulee. Lähipiirissä on aina ollut hyötyeläimiä, eikä minulta ole peitelty sitä että kun siitä meidän Elsa lampaasta tuli vanha, isä ampui sen, juhannuksena syötiin se ja siitä eteenpäin joka talvi Elsan villasta tehty talja lämmitti pyllyäni pulkkamäessä. Usein kun pienenä oltiin isovanhemmilla, käytiin noukkimassa kanojen, hanhien ja viiriäisten munat, niin mamma teki meille vohveleita. Kun mun ja siskon kanit tulivat vanhoiksi ja kipeiksi ne tapettiin ja syötiin. Mielestäni tämä on vastuullisin tapa syödä lihaa ja käyttää eläintuotteita. Eläimiä pidettiin rakkaudella, ne saivat kasvaa kutakuinkin luonnollisen elinkaaren ja kun aika oli oikea, ne tapettiin osaavissa käsissä. Mitään ei tietysti heitetty hukkaan, vaan liha ja osa sisäelimistä syötiin, ydinluista keitettiin lihaliemet ja oikeastaan kaikki mahdollinen otettiin talteen.

Hiljattain minua alkoi mietityttää eläimiin kohdistuvan tehotuotannon epäkohdat ja jonkin aikaa tuntui hyvältä syödä vain isäni metsästämää riistaa. Aloin kuitenkin pohtimaan että miksi jonkun muun pitää kuolla, että minä saan vatsani täyteen? Kun kerran muitakin tapoja on olemassa, niin halusin kokeilla niitä. Alkoi kuvotuttaa että se suussa pureskelemani lihaklöntti on irroitettu toisesta, joskus eläneestä olennosta. Ihmettelin miksi neuvolasta patistettiin antamaan lapselle oman maitoni lisäksi toisen lajin maitoa. Vasikalle kuuluvaa maitoa, jota vasikka itse ei pääse juomaan, sillä se erotetaan äidistään jo tunnin ikäisenä. Neuvolantäti vastasi ihmetykseeni antamalla minulle lehmänmaidon juomisen tärkeydestä kertovan esitteen. Esitteen takakannessa luki: Painaja: Valio. Kun sitten näin millaisissa oloissa suomalaiset ”virike”häkki kanat elävät ja millaiseen karsinaan yksi fiksuimmista eläimistä; sika, on ahdettu ihan tässä muutaman kilsan päässä. Päätin etten halua sekaantua tällaiseen. Tiedä vaikka jossain kasvaisikin onnellisia broilereita, mutta minä en halua ottaa sitä riskiä että nautin ravinnokseni huonosti kohdeltua ja kärsimyksellä tapettua eläintä. Niin kauan kun kasvattamoissa ja teurastamoissa ei ole lasiseiniä, en tiedä tarpeeksi.

Olen vain pisara meressä, mutta tämänkin asian tiimoilla olen pohtinut sitä pikkutyttönä partiossa kuulemaani lausetta, kun johtaja käski meidän poimia luonnosta yhden roskan jokaisena päivänä. Kysyin että miksi ja esikuvani vastasi että jos minä poimin sen yhden roskan se ei ole kovin paljoa, mutta jos miljoona muuta tekee sen, vaikutus on jo suuri.

 

 

Kommentit (16)

Hyvä kirjoitus! Tämä teksti herätti ajattelemaan omaakin lihansyöntiä. Olen jo jonkin aikaa ollut ilman maitotuotteita, ehkä pitäisi kokeilla luopua lihatuotteista myös.

Entäs kaikki kasvikset mitä syöt? Ei nekään saa kasvaa kuin luonnossa, rauhassa omaa tahtiaan. Niitä lannotetaan ja rikkakasvei myrkytetään, ja nekin on muidenkin kuin sun ruokaa. Miksi kasvit on vähäpätöisempiä kuin eläimet? Banaanit revitään puista ennen kypsymistä ja kuljetetaan kauas, missä ne lopulta kypsytetään keinotekoisesti. Onko se ok? Kasvit ja eläimet on lähteny kehittyyn erilleen piiiitkän aikaa sitte, mutta niille on kehittyny toisistaan riippumatta samankaltaisia ominaisuuksia. Miksi eläimet on siis se mitä arvostetaan ja ajatellaan eikä kasvit?

Ja entäs kaikki mikrobit!? Missä ne saa kasvaa? Ei missään nykypäivänä, ja siks on liian puhdasta ja kehittyy nykypäivän elintasosairaudet. Tautimikrobit voi hei kuolla sukupuuttoon ku ne halutaan vaa hävittää! Silti me tarvitaan tosi paljo mikrobei että pysytään ees hengissä.

Miettikääpäs sitä jos mikrobit yhtäkkii pääättäis et hei, tää on nyt epäeettistä asuu toisten suolistossa, lähetääs lätkii

Tosi hyvä, mutta muistathan että broilerit eivät koskaan voi olla onnellisia koska broileri on kana nimisestä eläinlajista jalostettu sairas muoto. Voi syödä onnellisesti kasvanutta kanaa ja kanan lihaa, mutta ei broileria. Broileri on hyvin sairas eläinyksilö, joka on jalostettu kasvamaan kolme kertaa nopeammin kuin sen kantamuoto kana. Briilerien jalat yleensä katkeavat täysi-ikäisinä kun ne eivät kestä kehin painoa. Myöskään liikkumattomuus ( 30cm x 30 cm x 30 cm kokosessa häkissä) ei auta jalkohen vahvistumista, niin yleensä ne romahtaa ja elää sitten rampoina sen lopun elämän. Broileri on tehotuotannon sairas luomus joka on aina ihmisten syöntiin, kana ei välttämättä ole.

Hyvä täti,
broilereita ei kasvateta häkeissä vaan lattialla halleissa.

Muuten ehkä ymmärrän tämän, mutta tiedät kai että b12 vitamiinia et nyt saa ollenkaan… Pistoksia tietysti mahdollista saada. Syävätkö lapsesikin vegaanisesti. Luen sekä sinun että siskosi blogeja ja tykkään yleisesti.

Sitten sää varmaan tiedät myös ite sen, että B12-vitamiinia ei saa myöskään lihaa syövät sekaanitkaan tarpeeks, eli purkista sitä on teidänkin otettava 🙂

Niin määkin teen, vegaanina, ja kappas – tässä sitä edelleen eteenpäin porskutetaan! Ja kyllä, myös lapset voi syödä vegaanista ruokaa, olla täysin terveitä ja voida hyvin kärsimättä mistään puutostiloista.

Hei! Kirjoitat tärkeästä asiasta! Ymmärrän hyvin ajatukset veganismista, ja voisin itsekin ajatella olevani vegaani, mikäli en olisi kasvanut maitotilalla ja nähnyt alkutuotantoa päivittäin läheltä. Kotitilani tuotantoeläimet ovat minulle tärkeitä ja välitän eläinten hyvinvoinnista, kuten välittävät tuottajavanhempanikin. Niin kuin itsekin kirjoitat, tietynlainen eläintuotanto on eettisempää kuin toinen. Suomalaisessa eläintuotannossa pyritään kiinnittämään huomiota eläinten oloihin. Oloja voidaan kuitenkin parantaa vain resurssien sallimissa rajoissa. Tällä hetkellä kotimaisella tuotannolla menee todella heikosti. Siksi tuntuukin pahalta, että tuottajia arvostellaan eläinten heikosta kohtelusta, sillä tuottajat varmasti mielellään kehittäisivät tilojaan, mikäli siihen olisi varaa. Eläinten oloja on mahdotonta parantaa, mikäli rahaa ei tule sisään.

Mielestäni suomalaisessa kulutuskäyttäytymisessä näkyy hinnan ylikorostuminen – kuluttajat eivät halua maksaa hieman korkeampaan hintaa tuotteista, vaikka Suomessa esimerkiksi tuotanto-olot olisivat parempia ja torjunta-aineita käytetään kuin ulkomailla. Tämä ohjaa isot rahat ulkomaiseen tuotantoon ja kertoo kaupalle, ettei tuotanto-oloilla ole väliä, kunhan ruoka saadaan myytyä halvalla.

Lyhyesti sanottuna: jos haluaa välittää ja silti käyttää eläinperäisiä tuotteita, kehotan suosimaan kotimaisia tuotteita. Suomalaista tuotantoa ei voi kutsua tehotuotannoksi, vaan Suomessa iso osa tiloista on pientiloja, joissa eläimistä välitetään ja niistä pidetään hyvä huoli. Pidetään tätä arvossa. Saadaan tuotanto pysymään lähellä ja voimme myös jatkossa olla mukana vaikuttamassa eläintuotannon oloihin, kun tuotanto ei karkaa käsiemme ulottumattomiin. Saadaan tuottajille euroja käteen ja mahdollisuus luoda entistä parempi ja eettisempi tuotanto Suomeen.

Suosithan kotimaisia tuotteita ainakin vegaanisissa valinnoissasi, jotta rahat ohjautuvat kotimaisen tuotannon ylläpitoon?

Erittäin hyvä kommentti! Mielestäni välikädet vetävät ihan järkyttävästi rahaa ja mitä jää käteen tilalliselle, ei juuri mitään. Tässä on siis se ongelma minkä takia tilalliset eivät voi tehdä työtään juuri niinkuin haluaisivat. Ja tällä hetkellähän nuo tukien suuret viivästykset aiheuttavat paniikkia monella tilalla! Jos haluaa syödä lihaa/eläinperäisiä tuotteita, niin ehdottomasti on suosittava kotimaista. Suomessa ei missään nimessä ole tehotuotantoa!

Mitä se teidän koira sitten syö?

Se että koiran omistaja ei käytä eläinperäisiä tuotteita ei kyllä tervejärkisellä omistajalla tarkoita sitä, että koirakin joutuisi olemaan vegaani (eipä mikään lihansyöjä kauaa kasviksilla terveenä pysyisi). Vaikka surullista kyllä on niitäkin uutisia ollut, että vegaanit on alkaneet syöttää kissoilleen ja koirilleenkin pelkkiä kasviksia ja ne on sitten pitänyt lopettaa terveyden totaalisen romahtamisen takia. Eiköhän Fido vedä samaa Pedigreetä/HauHauta mitä suurin osa perus perhekoirista Suomessa syö.

Veikkaan että tässä tarkoitetaan periaatetta lihan kasvattamisesta yms. Jostainhan se lemmikkien ruoka tulee myös 😉 voisin veikata ett aikalsilla tehotuotannon tuloksia olis suurin osa koirien nappula yms valmis ruuasta:)

Juuri tätä tarkoitin, kiitos. En ymmärrä miten koiran pitäminen (vieläpä niin että koira hankitaan pentuna eikä anneta kotia kodittomalle koiralle) mahtuu vegaanin maailmankuvaan. Koira syö lihaa ja mistä muualtakaan se liha tulisi kuin tehotuotannosta. Mielestäni tässä on suuri ristiriita.

Silloin yli kaksi vuotta sitten kun koiran hankimme, en ollut vielä vegaani. Eikä se että haluan itse olla syömättä lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita, tarkoita sitä että minun pitäisi pelastaa kaikki maailman eläimet ja asua ilman sähköä ja autoa jajajaja… jossain bambumajassa vapaaehtoistyötä tehden.
Pieniä askelia ja pieniä tekoja oman jaksamisen mukaan. 🙂

Kiva kuulla päätöksestäsi. Itsekin olen jo pitkään miettinyt vegaaniksi ryhtymistä ja pikkuhiljaa jotain muutoksia olen tehnytkin. Olisi kiva kuulla jotain hyviä reseptejä! 🙂

Todella hyvä postaus! Ihanaa, että olet alkanut syömään vegaanisesti, se on terveellistä ja suuri ympäristöteko! Lukuisin mielelläni enemmänkin tästä aiheesta ja jos sulla on jotain hyviä vegaanisia reseptejä jakaa 🙂 Olet tosi fiksu ja hyvä äiti ja sulla on mahtava blogi! <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X