kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 13.02.2013

Yleiskoneaddiktio

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

Tervehdys,

Mist√§ tiet√§√§ ett√§ on tullut vanhaksi ja tyls√§ksi? Siit√§, ett√§ haaveilee syntym√§p√§iv√§lahjaksi kimmellyksen ja ruusujen sijaan yleiskoneesta ūüôā

Selailin taas yhtenä iltana Alv Hem:n myytäviä asuntoja, ja törmäsin siellä tämmöiseen ihanaan kuvaa.

Olen jo kauan haaveillut (kuulostapaa v√§h√§n tyhm√§lle) oikein kunnollisesta yleiskoneesta. En mist√§√§n muovisesta rimpulasta, vaan kunnollisesta painavasta ja perinteisen n√§k√∂isest√§ yleiskoneiden yleiskoneesta.

Olen perustelut tarvetoiveeni näin:

1) LEIVONTA-APURI. Leivon ja kokkailen viikottain sellaisia ruokia ja herkkuja, jotkavalmistuisivat vieläkin kätevämmin, jos minulla olisi yleiskone. Vispipuuron vatkaaminen, pulla- ja sämpylätaikinan vaivaaminen ja vaikka rahkan vaahto-osuus kävisivat kyllä aika sutjakkasti.

2) KEITTI√ĖN SILM√ĄNILO. Mielest√§ni jokaiseen kunnolliseen ja idylliseen keittioon kuuluu yleiskone. Ihan jo esteettisess√§ mieless√§. Siit√§ tulle semmoinen fiilis, ett√§ keitti√∂t√§ todella k√§ytet√§√§n.

kenwood 1

Yleiskone on kuitenkin niin usean satasen sijoitus, ett√§ tarvitsisin nyt teid√§n vinkkej√§nne. Mik√§ kone kest√§√§ is√§lt√§ pojalle, ja onko Kenwood oikeasti se yleiskoneiden kunkku? Itse√§ni himottaisi (ulkon√§√∂llisesti) eniten juurikin tuo Kenwoodin kMix -sarjan retromalli. Ei ehk√§ juuri t√§m√§ raidallinen, vaan turvallisen musta tai valkoinen. Harmi vaan, ett√§ sen kautta koko leiv√§npaahdin-kahvinkeitin -osastokin olisi varmaan ”tarpeellista” uusia ūüėČ

Yleis(kone)terkuin:Karkki

Kuvat:

Alvhem

Kenwood

Kommentit (3)

Tässä kirjoittelee DI-mies. Kokemuksia minulla Kenwoodin Major ja Chef-koneista. Kun puhutaan yleiskoneista niin se on Kenwood. KitchenAid on lelu, amerikkalaista laatua eli huono. Muovinen rimpula, vaikka näyttää muka robustilta.

Kenwood Major Titaniumissa on voimaa viisi kertaa enemmän kuin Kitchenaidissa. Siis 1500 w vastaan 300 w. Kitchenaidin prof mallissa, jota ei oikein mistään Suomesta saakaan, on tehoja vain 600 w, eli siinäkin tehoja alle puolet kuin Kenwood Majorissa. Ei kuumene Kenwood eikä tarvitse huudattaa kovilla kierroksilla. Pullataikinaakin voi hitaasti ja hellävaraisesti vaivata matelukierroksilla ja jaksaa. Ei lopu tehot kesken. Jos Kitchenaid pyörittää jotenkuten litraisen ruisleipäjankin, niin Kenwood pyörittää kevyesti vaikkapa kolmen litraisen. Kenwoodissa ei ole käyttöaikarajoitetta, Whirlpool Kitchenaidissa on 15 minuutin raja, sitten muovinen vaihteisto kosahtaa. Kenwoodin vaihteiston rattaat ovat kestävää jaloterästä. Kenwood on keittiömaailman Bentley ja Whirlpool Kitchen Aid on muovinen amerikan Chrysler, tuo katsastustilastojen hännänhuippu, eli Simca, kuten automiehet sanovat.

Kitchenaid on pikkukivan näköinen, mutta et löydä sitä ruuanlaittajien keittiöistä. Sillä voi vatkata lähinnä kermavaahtoa.

Tuosta Kenwoodin kMix’st√§ en osaa sanoa. Todenn√§k√∂isesti Kenwood- laatua. Majoriin ja Chef saa ainakin varaosia ja heepeleit√§ tulevaisuudessakin, kuten 30 vuotta vanhoihin laitteisiinkin nyky√§√§n.

Kmix’ss√§ n√§ytt√§isi olevan 500 W moottori ja py√∂ritystehoa 1,3 kilon hiivaleip√§taikinalle. Riitt√§nee useimmille kun normaaliin kotiuuniin ei juuri enemp√§√§ leip√§√§ mahdukaan kerralla, eli pari 700 g artisaanilimppua 45 min paistoajalla.

Kone on kivan näköinen ja sitä voi pitää näkösällä. Yksivärisen minäkin valitsisin.

Itse sain tai (tai saimme) is√§vainaaltani joululahjaksi 80-luvun lopulla muutettuamme yhteen opiskelijaboksiin Philips Ahkeran, kaikilla herkuilla. On viel√§kin k√§yt√∂ss√§. Kymmenen vuotta my√∂hemmin hommasin Kenwood Chef’n, kun tarvittiin voimaa isompiin m√§√§riin ja my√∂s makkaramassan sekoitteluun. Pari vuotta sitten annoin Chef’n poisja hommasin tilalle Kenwood Cooking Chef’n, eli malliston lippulaivan. Hintaeroa oli tehokkaimpaan Majoriin 300 euroa, mutta kaiketi, en tied√§ varmasti, on hintansa v√§√§rdi.

Sillä on kiva pyörittää risottoa isommalle porukalle (3 l). Samten olen pyöritellyt sillä riisipuuroa esim. jouluiseen maksalaatikkoon. Samten onnistuu lämpötilatarkkuutta vaativien jälkiruokien teko. Voi käyttää myös sous vide -vesihauteena pienille erille.

Kiitos kattavasta vastauksestasi. Joku 15 minuutin raja kuulostaa aivan naurettavalle, joten eiköhän tuo Kenwood ole Рkuten vähän jo ajattelinkin Рse ainoa oikea valinta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X