kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 09.04.2013

Kasvunvaraostoksista

Teksti
Karoliina Pentikäinen
17 kommenttia

Heippa,

ajattelin tänään kirjoittaa postauksen eräästä vaatteidenostoperiaatteestan: kasvunvaran ostamisesta lastenvaatteisiin. Sen kun voi nimittäin tehdä oikein, ja sitten totaalisen väärin.

IMG_1251

Itse olen oppinut – taas kerran – tämänkin asian yrityksen ja erehdyksen kautta. Lisää vinkkejä saa muuten antaa, niitä ainakin minä jopa kaipaan! Tässä kuitenkin omat huomioni aiheesta. Eli se, kuinka voi tehdä hyviä ostoksia kasvunvaralla. Ja kuitenkin niin, ettei lapsi löntystele teltassa.

Kasvunvaraostokset.

Tee näin:

 1. Suosi tyttöjen pukeutumisessa tunikamallisia paitoja ja mekkoja. Aluksi sama vaate voi olla pitkähkö mekko, ajan kuluessa vaatetta voi käyttää paitana. Vaatteen käyttöaika tuplaantuu.
 2. Poikien hopparimalliset shortsit ovat hyvä ostos. Edes alkukäytössä ne eivät näytä tökeröille, vaikka lahkeet ovatkin reilusti ”liian” pitkät.
 3. Hanki housut ja pitkähihaiset paidat niin, että niiden lahkeen- ja hihansuut voi kätevästi kääntää. Tarkista myös, että kangas/malli on sellainen, että käännös todella pitää, eikä liian pitkä lahje esim. valahda jalan alle. Monilla laadukkaimmilla lastenvaatemerkeillä on otettu tämä käännösvara huomioon, ja esimerkiksi Me&I:n joissain bodyissä ja paidoissa hihan tai lahkeen nurjelle puolelle on myös ommeltu kangas niin, ettei kääntäminen pilaa vaatteen ulkonäköä. Unohda siis pussimalliset hihan- ja lahkeensuut, sekä liian liukkaat kankaat. Suosi sen sijaa hieman napakampia resoreita tai käänteitä näissä kohdissa. Tässäpä muuten yksi syy siihen, miksi rakastan niin paljon Me&I:n joogapantseja. Nehän voi ostaa melkein 2 numeroa liian suurina!
 4. Satsaa hyvään trikooseen. Sitä on helppo kääntää hihan- ja lahkeensuista, eikä se useinkaan rullaudu auki itsestään.
 5. Osta/teetä hattu/lippis, jossa on säätömahdollisuus. Aluksi hattua voi pitää kireimmällä säädöllä, kasvun myötä säätöjä löysätään. Kun Neiti-F:n mummo teetti Neidille second hand -turkiksesta minkkihatun toissa talvena, teetti hän sen sisään nyörin, jonka avulla hatun kokoa pystyi säätäämään. Järkevä päätös hatulle, joka olisi ollut liian kallis hankinta yhden talven pakkasten varalle.
 6. Hanki aina vyötärösäädöllisiä housuja. Löytyy takuuvarmasti Polar o Pyret:ltä ja Me&I:lta, usein myös POMP de LUXilta ja Name it:ltä. Joskus jopa H&M:ltä tai Lindexiltä.
 7. Osta ulkohaalari niin, että sen vyötäröllä on kiristysnyöri, lahkeissa ja hihoissa supistusta varten nepparit tai tarrat. Näin haalarin voi ostaa kokoa suurempana, eikä lapsi silti kompastu roikkuvaan, ylisuureen haalariin.
 8. Osta kaksiosainen ulkoasu niin, että housuissa on henkselit. Aluksi housut voi säätää henkseleiden avulla mahdollisimman ylös. Kasvun myötä pöksyjä voi alkaa hivuttamaan alemmaski. Kaikissa kasvun vaiheissa housut kuitenkin istuvat näin napakasti, eivätkä ne häiritse sitä kaikkein tärkein tekemistä, eli leikkimistä.
 9. Suosi kerrospukeutumista. Kesämekot, t-paidat ja shortsit menevät sukkisten, leggareiden ja ohuiden pitkähihaisten peruspaitojen päälle talvellakin. Neuletakki on talvella pusero, kesällä se toimii takkina.
 10. Satsaa laatuun! Ei ole iloa ostaa vaatteisiin kasvun varaa, jos ne eivät kestä materiaalinsa puolesta pesua ja käyttöä.

 

Vältä kasvunvaraa näissä:

 1. Kengät. Villasukkavara on talvikengissä hyvä ja tarpeellinen olla, mutta useimmat muut kengät on ostettava juuri sopivina. Siitäkin huolimatta, että samat kengät eivät ehkä enää mahdu neljän kuukauden päästä.
 2. Asu, joka ostetaan vain yhtä tai muutamaa tilaisuutta varten. Jos kesähäitä on tiedossa vain yhdet, eikö olisikin mukava, että pienen juhlijan asu olisi siellä sopiva (eikä sitten tammikuussa, kun asu pölyttyy jo kaapin pohjalla). Kasvunvaraa on turha ostaa, jos sitä ei sillä kaikkein sopivimmalla hetkellä edes käytetä.
 3. Sukat, sukkikset, hanskat ja kypärämyssyt. Ei vain toimi yhtään liian suurina. Kiertää, hiertää ja rullaa.
 4. Haalarimallisissa yöpuvuissa, joissa on vielä ”sukatkin” kiinni, liian iso koko on katastrofi. Lapsi kompastelee valveillaoloajan, kietoutuu yöllä liikaan kankaaseen.
 5. Puhvihihaiset paidat. Näyttä karmealle, kun olkapääkorostus on olkavarren puolessa välissä.
IMG_1247 IMG_1250

Tämän postauksen alun kuvissa Neiti-F on kesäkuussa 2011, ja huhtikuussa 2013 päällään samainen Polar o Pyretin mekko! Harvoin vaatetta voi aivan näin loppuun asti käyttää, mutta onnistuupa joskus tämmöinenkin megatemppu. Pullea vauva tarvitsi vähän reilun mekon, ja kasvettuaan Neiti hoikistui niin, että mekko meni leveyssuunnasta vielä hyvinkin päälle jopa tänä keväänä. Vaikkakin sitten vain näin  jeggareiden kanssa paitana.

IMG_1249 IMG_1246

Hassuja muuten nämä klo: 6.50 otetut postauskuvat. Neiti ei ole vielä aivan vauhdissa, ja tuttikin on tässä aamuväsymyksessä erityisen rakas. Aamut ovat kuitenkin lähes ainoa arkipäivän hetki, jolloin Neidin vaatteet eivät ole vielä aivan ruuan tai vesivärin peitossa, joten näillä silmäpusseilla mennään 🙂

IMG_1248

Mikä on ollut teidän perheenne pitkäaikaisin vaateostos, ja mistä uskot vaatteen pitkän käyttöiän johtuvan? Entä tuleeko sinulle mieleen joitain kasvunvaraostoksiin liittyviä neuvoja?

-Karkki-

Kuvat:

Karkki, iPhone 4S

Neidin asu:

Teepannumekko, Polarn o Pyret.

T-paita,Lindex. -60%

Jeggarit, Lindex.

Sukat. Polarn o Pyret.

Kommentit (17)

Meillä on mummon kutoma neulemekko, joka on saman mallinen kuin tuo tyttäresi päällä oleva. Siinä on olkapäillä napit säätöä varten. Mekko on saatu tytön ollessa 1-vuotias ja on edelleen käytössä nyt 4,5-vuotiaana 🙂 Ja on aina ollut sopivan kokoinen!

Kesä- ja juhlavaatteiden kanssa on tullut tehtyä hutiostoja, kun vaate ei ole sopiva silloin kun pitäisi…

Ne ovatkin hankalia, tanja! Itselle on tainnut käydä Neidin tämän kesän juhla-asun kanssa juurikin sama moka: ei mahdu ehkä enää heinäkuussa.

Keskimmäisellä on Polarn o Pyretin pellava housut, jotka ostin hänelle 1-vuotiaana koossa 80. Silloin ne olivat ävhän reilut, mutta menivät kuitenkin, koska lahkeet pystyi neppareilla käärimään lyhyemmiksi ja syötäröllä on kiristys. Nyt 5-vuotiaana poika kaivoi samat housut kaapistaan ja ne menevät edelleen polvipituisina sortseina. Näitä housuja on käytetty ihan joka kesä ja lomareissu kesäkuusta 2009 saakka. Olen harmitellut, ettei noita tullut muina vuosina myyntiin, kun ovat ihan huiput.

kesällä 09 ostin pojalleni 74 kokoiset housut, joissa on tämä vyötärösäädöllinen kuminauha.
Viime kesänä housut olivat bermuudat ja tämä vuonna normaalit shortsit. Poika kun ei ole äitiinsä tullut, on siis todella hoikka, tarvitaan tänäkin kesänä vielä vähän kuminauhaa vyötärössä kiristämiseen.
hintansa ovat tienanneet moneen kertaan.

Pakko kertoa. 😀 Meidän esikoinen sai aikanaan joululahjaksi Popin kesämekon, joka oli kokoa 80. Ajattelin tuolloin, että käyttämättä jää, sillä neidillä oletettavasti oli koko 86 käytössä seuraavaan kesäaikaan (ja olikin). Mutta väärässä olin. Tuo 80 kokoinen mekko oli meillä silti ekana kesänä mekko ja kahtena seuraavana tunika/paita. =) Hyvä A-linjainen malli vaatteessa, lisäsi vain caprileggarit alle. Siitä tulikin meidän ylivoimaisesti pisimpään käytössä ollut vaate! 😀 Muutenkin olen kyllä toteuttanut just tuota tunikat mekkoina ja myöhemmin paitoina.

Hei! Olisin tiedustellut että mihin perustat väitteesi siitä ettei kengässä saa olla kasvunvaraa. Nykysuositustenhan mukaan uusissa kengissä tulisi olla käynti- ja kasvunvaraa yhteensä 1,7 jalanpituuden päälle. Onpa joku kenkäkauppias suositellut minulle lasteni saapaaisiin kaksikin senttiä.

Oma huti ostokseni on bogi-merkkiset ohuet farkut 2 vuotiaalle tytölle. Käyttämättä jä, vaikka olivat tosi ihanati. Housuihin ei mahtunut vaippa ja kun vaippaa ei enää käytetty olivat housut jo liian pienet. Olisi pitänyt ostaa suoraan varastoon 3 vuotiaan koko.

Selvästi pitkäikäisin ostos ovat olleet Mimmille aikoinaan ostetut H&M suoralahkeiset farkut koko 62cm, viime kesänäkin nämä samaiset farkut olivat hoikalla tytöllä käytössä ja mittaa neidillä oli tuolloin n. 104cm eli käyttöikä oli huimat 4 vuotta 😀
Niin ja voihan se olla, että farkut menisivät vielä tänä kesänäkin shortseina, mutta nyt niitä käyttää Hilma 5kk 😉

Taas todiste siitä, ettei niitä kokolappuja kannata noudattaa kirjaimellisesti. Olipa hyvä joululahja 🙂

Säädettävä vyötärö onkin aivan ehdoton!

Anna palautetta POP:ille, ehkä ne palavaat yleisön pyynnöstä valikoimaan… 🙂

Kierrätykseen vain. Eihän mokia voi ihan aina välttää 🙂

Aika timanttinen ostos! Ja kuka vielä väittää, ettei H&M kestä yhtä kautta pidempään…

Paljon hyviä pointteja. Tosin yleisesti ottaen Suomalaiset ostavat lapsille aivan liian pieniä kenkiä ja pitävät niitä aivan liian pitkään. Kaikkiin kenkiin tulisi aina jäädä ns. käyntivara 0.5cm. Se ei ole kasvuvara vaan jalkaliikkuu kengässä kävellessä ja jos tuota ei ole niin varpaat hankaavat kengän kärkeen ja syntyy rakkoja. Tuon käyntivaran päälle sitten sitä sukka/kasvuvaraa hieman kengästä riippuen. 0,5- 1,5 cm. Talvikenkään eniten ja sandaaleihin vähiten. Kasvavan lapsen jalka kasvaa keskimäärin 1-2mm / kuukausi. Toki välillä tulee peräkkäin vilkkaan kasvun kuukausia ja sitten on hiljaisempaa, mutta pidemmällä aikavälillä se tekee jokatapauksessa n. 2 kokoa vuodessa. Eli kevätlenkkarit eivät mene leikki-ikäisellä enää syksyllä tai toisinpäin.

Oletan että tuossa kenkien kasvuvara-asiassa kirjoittaja tarkoittaa sitä, että ostaa kengät joissa on ”yli-iso” kasvuvara – koska sellaisia vanhempia valitettavasti on olemassa aika paljon, jotka ostavat _tarkoituksella_ lapselle aivan liian suuret merkkikengät ”koska menevät sitten pitkään”, sen sijaan että ostaisivat kaksi halvempaa merkkiä olevaa kenkäparia. Hyvät ihmiset, jos rahat ei riitä merkkikenkiin, ostakaa halvempia OIKEAN kokoisia kenkiä. Mutta oikeassa olet Annna – noin 1.5 cm olisi hyvä olla käyntivaraa lasten kengissä.

Kenkämyyjä ja Nonnak: Kiitos pelastuksesta. Tätä hain, vaikkei osannut asiaa oikein muotoilla. Pointtini oli juuri tuo , että kenkien kasvunvara ei ole kokonaisuudessaan tuo 1.5-2cm, vaan osa tilasta on muutakin kuin kasvua varten. Ts. kenkiä ei voi koskaan pitää aivan loppuun asti.
Ainakin Neiti-F:n jalka on kasvanut vuoden aikana niin paljon, ettei samat kengät (paitsi ehkä Kuomat tai kumisaappaat) mene paria kuukautta enempää.

Heippa Anna, olinkin kirjoittanut vähän epäselväsi tuon kohdan. Tarkoitin siis, ettei enempää kuin sen 1.5-1,7 senttiä. Ja vaikka väljää olisikin alussa tuo 2 senttiä, ei kenkiä voi kuitenkaan pitää aivan tappiin asti, vaan noin sentin päästä pitää vaihtaa uusiin. Ehkä kumisaappaat ovat asia vähän erikseen…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X