kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 13.09.2014

Mummoilupäivitys

Teksti
Karoliina Pentikäinen
19 kommenttia

Onko tämä tauti sulattanut mun aivot vai miten musta on tullut tämmöinen kotoileva käsitöistä ja ekotouhuista innostunut nyhväilijä?

Virkkauksen alla on nyt meitsin ensimmäinen kori, ja suureellisia suunnitelmia tulevalle syksylle muhii päässä jo vaikka millä mitalla.

Vinkatkaapas nyt siis minulle joitain ERITTÄIN yksinkertaisia ompelu-, neulomis- tai virkkausohjekirjoja. Olisiko olemassa esimerkiksi jokin ompelukirja, jossa olisi kaavat helppoihin perusvaatteisiin?

-Karoliina-

P.S. Linkatkaapa muuten myös omat DIY- ja käsityöpostauksenne ja -bloginne tänne, kiitos 🙂

Kommentit (19)

Heippa! Virkkaajalle ehdottomasti Molla Millsin Virkkuri, ainakin ekassa osassa oli ihan perussilmukoista asti selitetty ja kuvitettu teoriat niin että tyhmäkin (lue: minä) ymmärtää 🙂 ja lisäksi upeita ja käytännöllisiä ja tyylikkäitä malleja eikä mitään pitsiliinoja..
Ompelukirjoista Kirsi Etulan ja Sunna Valkeapää-Ikolan Melkotehdas on meillä mun omien kaavoitusten lisäksi aivan ehdoton suosikki. Ihanaa ja innostavaa käsityöuran alkua 😉

Olin tulossa kommentoimaan tuota Mekkotehdasta, vaan joku kerkisi ensin 🙂 Itsellä se löytyy myös (tässä muutama tekemäni mekko http://ilonpilkahdus.blogspot.fi/2014/05/mekkoset.html samaisessa blogissa omin käsin tehty hauan alla tekeleitä).

Mä olen hyödyntänyt myös ihan sitä omaa kässäkirjaa ala-asteelta, niissä usein hyvin selkokielellä perussilmukat yms.

Ottobre-lehtiä itse kirjastosta hain, niissä helppoja perusvaatteita lapsille.

Niin ja sen olen oppinut, että vaikka ohjeessa lukee helppo, se ei välttämättä ole helppo. Ja vaikealta tuntuva, voikin olla ihan iisi. Pääasia, että tekeminen on kivaa (ja joskus kun joku onnistuu, sekin on aika kivaa).

Juuri viime viikonloppuna pari koria virkkasin 🙂

Minusta aloituksesta tulee kauniimpi, kun sen tekee sormen ympäri pyöräytettyyn silmukkaan kuin ketjusilmukka lenkkiin. Tällöin kuteesta vetämällä ensimmäinen pyörylä saadaan lopuksi kiristettyä kauniiksi. En tätä näköjään osaa selittää kuitenkaan ymmärrettävästi…

Aurinkoista sunnuntaita!

Joka tyypin kaavakirja on mainio ompeluteos kaiken tasoisille ompelijoille! Sanna Vatasen teoksissa taasen on ihania ja helppoja lankatyöideoita + ohjeita. Nautinnollista käsillä tekemisen aikaa! 🙂

Ottobren lehdet ovat ihania, oikeita aarteita, mutta mallit vaativat usein kyllä jo ompelutaitoa. Niissä on paljon kivoja yksityiskohtia, muotolaskoksia, rypytyksiä, vetoketjuja, napinläpiä jne. Ja ne ihan ”peruspaidatkin” tehdään joustavista kankaista, jolloin koneelta ja käyttäjältä vaaditaan jo vähän taitoa ja kokemusta. Muuten ei pää mahdu kaula-aukosta ulos tai muuta vastaavaa.
Se, mikä näyttää yksinkertaiselta mallilta, ei aina sitä ole.

Mekkotehtaan kirja on minunkin suosikkini. Paljon malleja, jotka, romanttisista mallikuvista huolimatta, taipuvat moneen ilmeeseen kankaan mukaan. Tildan kankaasta sama malli on ihan eri näköinen kuin vaikka marimekosta ommeltu.
Mekkotehdas -ohjeissa ehkä parasta on se, että niissä käytetään joustamattomia puuvillakankaita (toki useampi malli onnistuu myös vaikka joustofroteesta, mutta kuitenkin). Niissä ei myöskään tarvitse pelata vetoketjujen yms.kanssa.

Ompelu kannattaa mielestäni aloittaa pienillä jutuilla. Vaikka niillä printtipipoilla, joita jokaisella lapsella kuuluu nyt olla päässään… Ohjeet vaihekuvineen löytyy pihoihin ihan googlaamalla ja kotimaan kielellä.

En ole koskaan ollut mikään käsityöihminen, suorastaan vihasin niitä koulunkin pakollisia tunteja. Sitten tulin raskaaksi, ja kaiken maailman liikuntakieltojen takia jouduin jäämään sohvalle ja kotiin pitkäksi aikaa. Aika kävi todella pitkäksi, ja minun oli keksittävä itselleni tekemistä. Sain tädiltäni käsityölehden, jossa näkyi kivan maton ohje. Kävin saman tien ostamassa itselleni elämäni ensimmäisen virkkuukoukun ja ontelokudetta läheisestä käsityöpuodista.

Hurahdin virkkaamiseen ihan täysin, vaikka alun turhautumisen jälkeen olin jo heittämässä virkkuukoukun nurkkaan. Tein niin paljon käsitöitä, että raskausaikana minusta tuli sivutoiminen yrittäjä. Nyt pieni lapsi sulostuttaa arkea ja käyn kokopäivätöissä, mutta käsitöitä harrastan aina silloin tällöin! Tässä linkki muutamaan tekeleeseeni!

http://mkasvukipuja.blogspot.fi/2013/08/paula-matto.html

http://mkasvukipuja.blogspot.fi/2013/11/joululahjavinkki.html

-Mirka/Kasvukipuja-blogi

Neulomiseen Stitch and Bitch on aika mainio kirja aloittamiseen. Aloitin sillä käsityöharrastukseni koulutraumapohjalta, ja puikot ovat sitemmin kasvaneet käteen kiinni, ja se näkyy myös blogin puolella. 🙂

Wau mitä pipoja!! Haluan kanssa tuollaisen 🙂

Mäkin luulen, että jos en olisi tullut näin kipeäksi, en olisi innostunut vieläkään koko aiheesta. Pakkolevon kautta virkkaajaksi 😉 Ihana matto muuten!

Menee heti lainauslistalle tuo opus!!

Ymmärsin, mitä tarkoitat 🙂 Kiitti vinkistä!

Kiitos kirjavinkeistä ja kuvista 🙂 Inspiraatio vain kasvaa!

Tuota Virkkuria olen joskus selaillutkin . Upea kirja, joka todistaa, että käsityöt ovat todellakin tätä päivää!

Ihania käsityöblogeja kannattaa myös selailla ja ihastella. Kaikkeen ihanaan ei tarvitse omien taitojen riittääkään, mutta aina voi joku idea matkalla tarttua. Ja onhan se hienoa, kun JOKU osaa.
Esimerkiksi mutturalla on ihan uskomaton käsityöblogi!

Jos teettämään lähtee, ihania kankaita löytyy netistä vaikka kuinka! Verson pussissa oli ihania mustavalkoisia (esim. Tuohikontti), Metsolalata tilasin juuri kasan ihania, lähinnä mustavalkoisia, kankaita. Majapuu, royal tuote, punahilkan nappikauppa… Näitähän löytyy!

Oi voi 🙂 Ihania kangasvinkkejä!!

Ottobrelle ääni täältäkin! Hyvät ohjeet ja ihania kaavoja. Ja netissä Käspaikka on hyvä tekniikoiden ohjeistaja.

Ihanaa, että löysit käsityöt! Pitäisi itsekin ryhdistäytyä, mutta taitaa gradussa olla riittävästi käsityötä toistaiseksi… jumppahousut pojalle pitäisi kyllä ommella nyt heti!

Molla Millsin ja Mekkotehtaan jälkeen täytyy ehdottomasti sitten vinkata seuraava kotimainen – Jonna Hietalan Kerällä. Helppoja ohjeita 🙂 Ja tervetuloa hakemaan inspiraatiota mun blogista, http://www.rakkaudellatehty.fi

Ottobre on upea lehti: Juuri selailin sitä kaupassa! Itse en osaisi sieltä mitään varmasti tehdä, mutta aina voi teettää…

Mun sisko on tehnyt F:lle mekon Mekkotehtaasta. Ja totta todella on, että kirjan ohjeilla saa myös hyvin reippaitakin mekkoja aikaiseksi, kun valitsee kankaat oikein.

Kiitos pipovinkistä: Tuntuu sopivalle ensityölle!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X