kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 13.10.2014

Sokeroitu lapsuus ja Muumimamman moraalittomat herkut

Teksti
Karoliina Pentikäinen
153 kommenttia

  Kirjoitin sunnuntaina siitä, kuinka minua kummastuttaa – Karoliina –

 

Kommentit (153)

Mahtava kirjoitus ja pisti todella miettimään kun meidänkin kaapista löytyy mm.noita Muumi-välipalakeksejä. Tuun jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota ravinto-/sokerisisältöön, kiitos 🙂

Luin itsekkin myös tuosta vinkistä! Itse olen makeuttanut weetabixejä hieman esim. hunajalla ja mustikoilla. Hyvin uppoaa!

Sokeri koukuttaa pahemmin kuin kokaiini ja aiheuttaa välittömästi mielihyvän tunteen aivoissa, huumeen tavoin. Lapset ovat helppoa koukutettavaa ja sokerihuuruisia hunajakaakaosumermunchymuroja halutaan lisää, koska ne oli niiin hyviä. Surullista, että elintarviketeollisuus yleisesti on mennyt siihen, että kaikki sokeroidaan. Kaikki einekset sisältävät sokeria, koska sillä saa lisää makua ruokaan.

Meillä kotona lapset saavat pääsiäismunia pääsiäisenä, suklaata jouluna ja satunaisesti isovanhemmilta karkkia. Itse haluan, että lapset oppivat syömään esim. terveelisen aamupalan jo lapsesta asti. Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Meillä on itseasiassa koko perheellä elämäntaparemontti laitettu pikkuhiljaa vireille. Olen kyllästynyt juurikin kaikkeen sokeriin ja aspartaamihömppään, mitä jokapaikkaan tungetaan. Puhtaat raaka-aineet ovat meillä avainsana. Toivottavasti tämä muutos vaikuttaa positiivisesti pitkälle tulevaisuuteen meidän perheessä!

Ihmisten elämä helpottuisi selvästi, jos hankkisitte oikeaa tieteellistä tietoa, ettekä lukisi ja kauhistelisi asioita humpuuki-sivustoilla netissä. Vaikka ymmärrän toki, että humpuuki-sivustojen helppo raflaava teksti on ymmärrettävämpää ja helpompaa luettavaa, kuin tässä tapauksessa kemiapainotteinen tieteellinen tutkimus.

Sokeriksi merkitään pakkauksissa normaalina sokerina tunnetun sakkaroosin (ja muiden makeuttajasokereiden) lisäksi myös esimerkiksi maitotuotteiden laktoosi (joka on kemialliselta rakenteeltaan sokeri) tai vaikkapa kasvisten polyolit (sama syy kuin edellisessä). Vastaavia esimerkkejä on monia. Siksipä sokeri, jota tuotteissa kauhistelette, ei välttämättä suoraan ole sitä niin sanottua pahaa sokeria.

Akryyliamidi on todettu todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi. Kuitenkin näin kansanomaisesti ilmaistuna: ”Myös porkkanaan voi tukehtua”. Eli. Akryyliamidia ei kannata pelätä, sillä normaaleilla terveellisillä ruokatottumuksilla sitä on mahdotonta saada liian suuria määriä ruuasta. Tietysti jos ruokavalio koostuu esimerkiksi ainoastaan ranskalaisista ja perunalastuista, voi akryyliamidin määrä nousta huomattavan suureksi. Sekään ei silti välttämättä johda syöpään. Kaikki riippuu myös ihmisen henkilökohtaisista geeneistä. Voit silti saada syövän aivan jostakin muusta syystä, vaikka välttelisit akryyliamidia koko ikäsi. Hyvään terveyteen avaimena ei ole ainoastaan ruokavalion ja ainesosien kyttäys, vaan terveelliset elämäntavat kokonaisuudessaan (sis. tupakoimattomuuden, liikunnallisen elämäntavan, tarpeeksi unta, hyvät ihmissuhteet). Ihminen on kokonaisuus, jonka kaikkia osa-alueita (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen) tulee ruokkia. Kannattaa siis miettiä, onko akryyliamidikammosi elämässäsi se ”elämisen arvoinen” asia? Jos pohdinnankin jälkeen se on elämäsi prioriteeteissä ensimmäisillä sijoilla, jatka samaa rataa. Itse ainakin jättäisin tuollaisen turhan asian pelkäämisen pois ja nauttisin enemmän elämästä, jossa ei tarvitse kytätä jokaisen tuoteselosteen tekstejä. Hyvä ruokavalio sallii satunnaiset ranskalaiset ja perunalastut.

Ravitsemustieteilijät käyttävät hyvää kaavaa: 80/20, jota kaikki voisivat alkaa soveltaa ruokailutottumuksissaan (kuin miksei muissakin elämäntavoissa). Se tarkoittaa sitä, että jos 80% ruokavaliosta on terveellistä ja ravitsevaa, ei ole väliä, mitä 20% sisältää. Vain ammattimaiset kehonrakentajakilpailijat ovat joukko, joka tätä suositusta ei voi noudattaa, sillä he joutuvat (huom! vain ennen kilpailuja) treenin ja dieetin takia pudottamaan rasvaprosenttinsa hetkellisesti epäluonnollisen matalaksi, jolloin he mittaavat aterioidensa ainesosat grammalleen.

Ruokateollisuus ei oikeasti halua terrorisoida ihmisten elämää, vaikka nykyään suuri osa ihmisistä tuntuu kuvittelen niin. Siellä on töissä ihan tavallisia terveydestä kiinnostuneita ihmisiä.

Nyt pidetään ruokavalitukset vähän aikaa taka-alalla 😉 Mutta kiitos vinkistä ja linkistä, Maire!

No joo.

Varmasti jokaisessa ruoka-aineessa on omat ongelmansa. Mutta enpä nyt oikeiden hedelmien syöntiä siksi rajoittaisi, että ne sisältävät sokeria.

Maitohan on Suomessa todella prosessoitua, ja se tuo joillekin terveysongelmia. Me juodaan luomumaitoa, mantelimaitoa ja soijamaitoa. Uskon, että normaalikäytössä niistä on ainakin meille enemmän hyöttyä kuin haittaa. Tosin ihmiset reagoivat hyvin eri tavalla, joten en kiellä, etteivätkö ne voisi aiheuttaa ongelmiakin.

Kiitos linkkivinkeistä!

Hyviä linkkejä tuossa aiemmin A:n kommentissa!

Tuo maitoasia onkin sellainen, mihin itsekin juuri törmäsin kun sain käsiini aihetta käsittelevän tekstin ja olen suorastaan järkyttynyt siitä, mitä haittaa maidosta voikaan olla..

Tässä linkki suomenkieliseen tekstiin: http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

Jos tuo maitoasia alkaa kiinnostaa sinua Karoliina, niin ehkä tämän sokerikeissin jälkeen voisi tulla maitokeissi 😉

Maito ei ole terveellistä. Tsekkaa vaikka tää: http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/dairy-free-dairy-6-reason_b_

En tiedä mitä ruskealla sokerilla tarkoitetaan, mutta ei ole olemassa sokeria, jolla ei olisi vakavia terveydellisiä haittoja. Sokerissa ei ole mitään sellaisia ravinteita, joita ihminen tarvitsisi. Kookossokerin glykeeminen indeksi on hyvin alhainen, joten siinä mielessä se on paras vaihtoehto, jos sokeria kaipaa. Leivonnaisissa kuitenkin käytetään niin paljon sokeria, ettei kookossokerikaan tuo ratkaisua tähän. Myös pieniä määriä sokeria arjessa kannattaa siis pyrkiä välttämään, vaikkei se aina ole kovin helppoa. Lapsiin sokeri vaikuttaa huomattavasti voimakkaammin kuin aikuisiin.

Maidon ja hedelmien sokeri on hyvin erilaista, onhan maito todella prosessoitua toisin kuin hedelmät. Toki hedelmätkään eivät ole suurina määrinä nautittuna terveellisiä monista syistä.

Kun on muutaman viikon täysin sokerittomalla ruokavaliolla (mukaan lukien kaikkien valmisruokien, leipien ym. lisätyt sokerit) makuaisti muuttuu ja kaikki vähänkin sokeroitu rupeaa maistumaan äklöltä ja karpalot maistuvat parhaalta sellaisenaan. Suosittelen kokeilemaan! Jos ryhdyt tähän hurjaan ihmiskokeeseen, niin raportoithan blogissa!

Jos kaipaa makeutusta, kannattaa kasvattaa oma steviakasvi tai makeuttaa luonnollisella stevialla (stevia rebaudiana bertoni). Stevian hyötyjä on mm. että se pitää verensokerin tasaisena ja nostaa alhaista verensokeria. Siksi sitä olisikin hyvä nauttia päivän mittaan esim. teessä.

Sokerin suurimpia välittömiä haittoja ovat verensokerin nopea nouseminen ja nopea laskeminen, joka vaikuttaa välittömästi energiatasoon ja mielialaan. Sokeri aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta, josta ei kauheasti puhuta, koska kyse on sallitusta aineesta.

Vaikka sulla ei enää olekaan niin pientä lasta, joka söisi soseita, niin löysin kirjoituksen, joka saattaa kiinnostaa suakin tulevaisuuden varalle: http://safkatutka.fi/lasten-purkkiruoka-monikansallisten-yritysten-tuott

Kiitos, että kuuntelette meitä!

”Luulen”, että se on luonnollisessa mielessä osa monia terveellisiä elintarvikkeita. Kuten vaikkapa hedelmiä ja maitoa.

Sitä paitsi: Kun sitä käyttää oikein, on sen ”avulla” mahdollista syödä jotain sellaista, jota muuten ei suu ehkä ottaisi vastaan. Vaikkapa superterveellisiä karpaloita.

Näitä liikapyöristettyä makuja en silti allekirjoita.

Hei Karoliina! Mukava kuulla, että pidät PROfeel® välipaloista. Esimerkiksi Valiojogurtti® sarja on tarkoitettu koko perheelle, ja sarjaan kuuluu 30 prosenttia vähemmän sokeria sisältäviä vaihtoehtoja. Samoin koko perheen Valio A+™ sarjassa on useita vähemmän sokeria sisältäviä jogurtteja. Valio tekee jatkuvasti kuluttajatutkimusta ja seuraa kuluttajien toiveiden ja tarpeiden muutoksia. Sen pohjalta kehitämme tuotteistoa. Osana tuotekehitystä kuluttajat myös testaavat tuotteitamme. Kuten jo aiemmin kerroinkin Valion pyrkimyksenä on kehittää ja tarjota jatkossa kuluttajille, tietysti myös lapsille, lisää maistuvia ja vähemmän sokeria sisältäviä vaihtoehtoja.

Valkoisesta sokerista on putsattu pois kaikki ravintoarvot eli siitä ei ole muuta kuin haittaa. Eri asia on ruskea sokeri, siinä on ravintoarvot jäljellä. Se on itse asiassa paremman makuistakin.

”Ei sokeri tietysti ainoastaan ole paha asia.”

Mitä hyvää sokerissa siis luulet olevan?

Kiitos Marika! Hyvä, että vinkkasit siitä tännekin!

Hyvä niksi 🙂

Ei tietysti saa. Mutta. Voisiko lisätyn sokerin määrään kiinnittää huomiota?

Ainakaan lapsille suunnatuissa paketeissa niitä ei saa…

Hyvä kysymys, Liisa!

Hei Kaisa!

Ja kiitos vastauksestasi.

Minkä takia vähäsokerisissa välipaloissa ei ollut ainuttakaan lapsille suunnattua tuotetta? Suurin osa vähäsokerisista välipaloistanne on Pro-tuotesarjan tuotteita. Nehän ovat aivan ihania aikuisten välipaloja (syön itse ProRahkan joka aamu), mutta nehän eivät sovell suuren proteiinimääränsä vuoksi lapsille.

Olisiko teidän aika tarkistaa tämä ”perinteisen suomalaisen maun” paikkaansapitävyys?

Meillä lapset on totutteluvaiheessa vähemmän makean suuntaan siten että kun laitan lapsille tölkistä jugurttia (onneksi ison tölkin jugurtti kelpaa, ei tarvi olla angry-muumi- ja vaikka mitä kuvia pikkupurkissa 😉 ) marjojen kera, laitan sekaan myös maustamatonta jugurttia. Toiveissa siis totuttaa vähitellen lapset vähemmän makeutettuun jugurttiin. Toistaiseksi onnistunut hyvin eivätkä ole huomanneet eroa 🙂 Vähitellen siis lisään maustamattoman jugurtin määrää suhteessa makeutettuun 🙂

Sokeria se laktoosikin on. Onko lopulta eroa, mistä se sokeri tuotteeseen tulee? Se, että marjat ja maito sisältävät sokeri todistaa vain sen, ettei täysin sokeritonta maustettua jugurttia ole mahdollista valmistaa.

Yritän vähentää sokerinsyöntiä ja ajattelin etsiä kaupasta lapsille tarkoitettuja tuotteita, mutta ei näköjään kannata… Käsittämätöntä!

Kiitos linkistä, tästä saa hyvän käsityksen nimenomaan lisätyn sokerin osuudesta. Olisi hyvä lisä mainita tuotteissa nimenomaan lisätyn sokerin määrä, etenkin jos laktoosin pilkkominen vaikuttaa ilmoitettuun sokerimäärään. Onko siis niin että hyla- tai laktoosittomien tuotteiden tuoteselosteessa mainittu sokerimäärä sisältää laktoosin pilkkomisesta syntyneen sokerin? Eli jos haluan verrata laktoosittoman ja tavallisen tuotteen sokerimäärää, pitäisikö tavallisessa tuotteessa laskea yhteen sokerin ja laktoosin määrä, jotta luvut olisivat vertailukelpoisia?

[…] Kirjoitin viime viikolla kaksikin postausta siitä, kuinka mielestäni lapsille suunnatuissa elintarvikkeissa on käytetty mielestäni liikaa sokeria, ja vertailin samalla lapsille ja aikusille suunnattujen tuotteiden sokeripitoisuuksia (vertailu luettavissa täältä). […]

Hei Karoliina,

kysyit lapsille suunnattujen elintarvikkeiden sisältämästä sokerista. Valion tuotevalikoimassa on eri tavoin makeutettuja tuotteita erilaisiin tarpeisiin ja jokaiseen makuun. Lisäksi löytyy täysin makeuttamattomia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Valiojogurtti® tuoteperheeseen kuuluu perinteisten, sakkaroosilla makeutettujen jogurttien ohella myös 30 prosenttia vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita sekä pelkästään keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja rasvattomia vaihtoehtoja.

Maitotuotteiden ravintosisältömerkintöjä tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että merkittyyn sokerimäärään lasketaan mukaan tuotteeseen lisätyn sokerin lisäksi myös raaka-aineiden luontaisesti sisältämä sokeri, siis hedelmien ja marjojen oma sokeri sekä maidon sisältämä sokeri eli laktoosi. Maito sisältää luontaisesti laktoosia noin 5g/100g. Mainitsemissasi Valio Kidius® Gefilus® HYLA® marjajogurteissa on kokonaissokerimäärä 13g/100g, josta lisättyä sokeria on 8 grammaa ja loput 5 grammaa tulee marjojen sisältämästä sokerista ja maidon sokerista (vähälaktoosisen HYLA® tuotteen kohdalla pilkotusta laktoosista). Valio Kidius® marjajogurttien makeus on samaa tasoa kuin perinteisen suomalaisen maun mukaan kehitetyissä perusjogurteissa. Kuluttajatestien mukaan tämä makeustaso vastaa hyvin kaikenikäisten kuluttajien toiveita.

Suomalaisten sokerinsaanti on herättänyt keskustelua viime aikoina, ja ravitsemussuositusten mukaan sokerinsaantia tulisi vähentää. Myös Valion pyrkimyksenä on kehittää ja tarjota jatkossa kuluttajille lisää maukkaita ja vähemmän sokeria sisältäviä vaihtoehtoja.

Valion vähemmän sokeria sisältäviin tuotteisiin voi tutustua täällä:
http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/ammattilaiset/ravitsemu

Kiitos, kun kommentoit 🙂 Ei kai tämä lietsomista ole. Hyvä jutella asioista!

Kiiiiiitos 🙂

F ei pidä ketsupista, joten tämä asia ei ole tullut mieleenikään. Kiitos 🙂

Ihanaa, että olette paneutuneet aiheeseen. Kun F oli sosevaiheessa, en kyllä tiennyt näistä jutuista mitään!

Kiitos oikaisusta!

Ja minua, etenkin se, onko kyse aidosta steviasta vai keinomakeuttajiin sekoitetusta cocktailista… mulla on helposti provosoituva sydän (esim energiajuomista voi tulla tykytyksiä) mutta koskaan ei stevia ole mitään aiheuttanut.

Unohdin todeta loppuun, että sitähän ei voi sitten kuluttaja valita eikä ehkä tietääkään että onko kaupasta ostettu stevialla makeutettu tuote muka-stevialla vai puhtaalla stevialla makeutettu, veikkaan ensimmäistä koska sehän on tietenkin halvempaa. Ruohonjuuresta ja vastaavista voi kotiin ostaa puhdasta steviaa. Tai kasvattaa sen kasvin 😉 ei ole kuulemma vaikeahoitoinen

No nyt on kyllä väärää tietoa. Puhdas stevia saadaan steviakasvista, sen voi vaikka itse kotona kasvattaa. Sitten on erikseen esim. Canderellin ja muiden ”stevia” jossa on sekaisin steviaa ja keinotekoisia makeutusaineita. Sitä saa sitten jostain syystä kutsua steviaksi… ei ollenkaan sama tuote.

Kiitos että postasit aiheesta. Hirveästi kun vaan vähänkin etsii, niin löytää tietoa ruoan terveellisyydestä, ja ahdistaa miten ristiriitaista se usein on. Muroissa huolestuttaa sokeria enemmän akryyliamidi, joka todennäköisesti aiheuttaa syöpää. Ja jota siis syntyy kun ruokaa kuumennetaan ja murothan on hiilihydraattipitoisia ja kuumennettuja. Tätä kun joskus googlailin, niin tosi monesta varmaan muuten terveellisestä ruoasta löytyy tällaisia aineita. Vaikeaa. Anteeksi, en halua lietsoa paniikkia! Tuntuu vaan ettei enää tiedä, mitä uskaltaa syödä. Mutta sokeri on tietty sellainen, mitä kulutamme tosi paljon.

Peukkuja miljoonasti tästä postauksesta! Kommentteja en ehtinyt kyllä tähän hätään lukea..

Tosi tärkeä aihe, kiitos hyvistä kirjoituksista! En lukenut kaikkia kommentteja, joten en tiedä joko joku nosti ketsupin esille. Lapsen ikisuosikissa ja arkipäiväisessä ketsupissa jota lorotellaan monissa kodeissa melkein puuronkin päälle, voi olla jopa neljäsosa sokeria. (Meiltä sattui jääkaapista löymään Felix-pullp, tuoteselostuksen mukaan 17 g/ 100 g, mutta mielestäni joissakin on tosiaan jopa 24 g.) Helppo ajatella et hei, sehän on vaan tomaattia…

Kahden lapsen kanssa noita soseita tullut myös tavailtua…Bona ja Piltti ovat ainoat suomalaiset valmistajat. Bonan soseissa ei ole lisättyä sokeria (ainakaan suurimmassa osassa niitä) kuten Piltin omissa on. Nuo Muksut tehdään Tsekissä 🙂

Jes 🙂 Mua aina kiinnostaa nämä näkemykset muualta!!

On se raakaa :/

En minäkään ole monia sellaisia löytänyt :/

Kiitos Tiina 🙂

Ymmärrän hyvin pointtisi. Ihanaa, että kerroit näkemyksesi pitkän matkan päästä. Jaksathan kommentoida jatkossakin? Olisi ihana aina kuulla, miten hommat siellä kaukana menevät 🙂

Nimenomaan bisnestä. Hurjan pieni osa ruokakauppojemme elintarv ikkeista on OIKEASTI terveellisiä. Ihmiset syövät lisäaineilla pumpattua ruokaa->sairastuvat->lääkäriin->lääkkeitä ostamaan->lääkkeet sisältää mahdollisia haittavaikutuksia..jne. Oravanpyörä on valmis. Näin tätä maailmaa pyöritetään.

Pakko kommentoida tähän myös. Asuimme mieheni kanssa jonkin aikaa Puolassa ja (vaikka hirveästi kehuttavaa kaikista elämänalueista sieltä ei löytynytkään) iloitsimme kummatkin jogurttien suurkuluttajina paikallisesta tarjonnasta. Maustetut jougurtit (merkistä/valmistusmaasta riippumatta) olivat huomattavasti vähemmän makeita maultaan kuin Suomessa ja yleensä sisälsivät aina AITOA hedelmää/marjaa eikä suinkaan luontaisia/luontaisen kaltaisia aromeja tai vahventeita. Muutenkin ainesosaluettelon osat pystyi laskemaan yhden käden sormilla!
Oli todellinen järkytys tulla takaisin Suomeen ja totutella takaisin ylimakeisiin jogurtteihin (joita ei kyllä juuri enää syödäkään). Että se siitä suomalaisesta laadusta ja terveellisyydestä…
Pointini on lähinnä se että myös aikuiset on totutettu Suomessa pikkuhiljaa todella makeaan, ja vaihtoehtoja (kuten ylläolevista kommenteista voi päätellä) ei juuri ole. Ihmetyttää vaan että Miksi?

No eihän noihinMuksun puuroihin ole LISÄTTY sokeria, ne ilmoitetut sokerit tulee mm. maidosta ja kaurasta mitä siihen on käytetty..

Hyvä kirjoitus, olen täysin samaa mieltä!

Itsekin olen monesti kauhistellut noiden tuotteiden sokerimääriä ja ihmetellyt, miksi ei ole juurikaan tarjolla lapsille suunnattuja vähäsokerisia tai jopa täysin sokeroimattomia tuotteita, jotka ei ole kuitenkaan täytetty makeutusaineilla! Luulisi niillä olevan suuri markkinarako, jos jotkut tuottajat älyäisivät tehdä ko. tuotteita, jotka olisi pelkästään makeutettu marjoilla tai hedelmillä…? Toki se ei ole suuri vaiva ostaa maustamatonta ja lisätä siihen itse niitä, mutta uskoisin että moni mielellään ostaisi noita valmiina. Itse en ainakaan ole tuollaisia löytänyt, ainakaan lapsille suunnattuja…

Loistava postaus! Miulla loksahti suu auki kun luin noita vertailuja. Siis ihan järkyttävää! Markkinamiehet kusettaa harhaanjohtavilla mainoslauseilla ja lapset oppii yhä helpommin sokerin pauloihin.

Jaan tämän oman blogini facebook-sivulla!

Asiaa! Ihmetyttää täälläkin. Itse ostin meidän 9kk pojalle kaurapuuron sijasta Muksun täysjyväpuuroa, jotenkin ajatellen et se olis parempaa. Maistoin itse puuroa(oli suorastaan makeaa) ja sitten vasta katsoin tuoteselostusta; sokereita 9,6g! Vauvoille tarkoitetussa Puurossa!

Tosi hyvä kirjoitus. Jostain syystä lasten terveydellä ei ole mitään väliä teollisuudessa, mutta myös harva aikuinen jaksaa tai haluaa miettiä mitä tuotteiden takana oikeasti on. Asumme tällä hetkellä Kanadassa jossa 4,5 vuotiaalle eskarilaiselle joudun pakkaamaan koko koulunpäivän eväät. Käytössä ei ole mikroa joten vaihtoehdot ovat aika rajalliset. Tällä mantereella lapset menee kouluun joka päivä reppu täynnä yksittäispakattuja muro-mysli-karkkipatukoita, sokerivanukkaita ja sipsipusseja. Sen lisäksi kotona illallinen saattaa olla joku ”grilled cheese” eli vaaleaapaahtoleipää teollisella cheddadjuustolla täytettynä.. Nykyään ainakin Suomalainen kouluruoka saa meidän perheen pisteet vaikka siellä olisikin vähän kovia perunoita ja nakkikastiketta tarjolla.

Markkinointilauseet eivät saa silti olla harhaanjohtavia.

Olet oikeassa!

Hyvä tietää!

Pitäisi varmaan testata tuota kookossokeria. Se sopii kai leipomiseenkin!

Olet oikeassa noiden ravintoloiden ja leikkipaikkaruokien suhteen!

Vielä kuluttajan vastuusta, kun joku olikin ehtinyt siitä jo sanoa:

Toki voi ajatella, että ainesosaluetteloiden lukeminen on kuluttajan _vastuuta_, mutta ostamatta jättämäinen on myös _oikeus_ ja lisäksi todella merkittävä tapa vaikuttaa. Ei ne isot, pahat muro- ja jogurttitehtaat valmista tuotteita, jotka ei myy! Voitte vaatia muutoksia ja valittaa asiasta valmistajille, mutta mitään muutosta ei tapahdu tarjonnassa ennen kuin se tapahtuu kysynnässä. Suosikaa niitä hyviä tuotteita niin huonojen määrä vähenee.

Sokerittomia muroja löytyy Prismasta tasan kaksi (kyllä, olen käynyt läpi kaikki ne, jotka ovat edes mahdollisesti sokerittomia; suklaamuroihin en edes vilkaise): TalkMuru ja Urtekramin maissilastut. Maissilastut on aavistuksen paremman makuisia, mutta maissi ei ole kovin täyttävä tai terveellinen vilja. Ostetaan siis TalkMurua. Paperiltahan se sellaisenaan maistuu, mutta lapset tykkää! Lisään esim. pähkinää, tuoretta hedelmää, rusinoita, sokeritonta omenasosetta (tuota jo mainittua Bonnea). Ja itsekin syöneenä voin sanoa, että nälkä lähtee pitkäksi aikaa, koska TalkMurun viljat on kokojyväviljoja. Suolaa 0,95 %.

Ihan hienoa, että puututaan pakkausten virheellisiin mainospuheisiin, mutta ihan oikeasti – päätös on kuluttajilla. Me äänestetään lompakoillamme joka ikisellä kauppareissulla. Lukekaa siis ne ainesosaluettelot ja jättäkää sokeri- ja suolamoska ostamatta. Lapset ei niitä tarvii yhtään mihinkään.

Rahahan sitäkin bisnestä pyörittää ja mainoksessa kerrotaan sitä, mikä lisää myyntiä. Nopeasti olisi muutama yritys nurin jos alkaisivat mainostaa sloganein ”Helvetin sokerista!” ”Syö tätä, kuolet nuorempana!” ”Syö päivittäin tätä, niin painat 30kg enemmän ensi vuonna!”.
Jos jotain valmista mainostetaan terveellisenä, olisi tervettä omata pientä kriittisyyttä ja tarkistaa tuoteselosteet. Niissä se kaikki on kuitenkin aivan selvästi luettavissa ja sen perusteella voi perustaa ostopäätöksensä.

Hienosti kirjoitettu! Olen itsekki huomannut, että lapsille suunnatuissa elintarvikkeissa on sokeria enemmän… Mutta en ikinä en ole vertaillut noin tarkkaan ja että ero olisi noinkin suuri!

Lapset kantsiikin ihan pienestä pitäen opettaa syömään mahdollisimman sokerittomia välipaloja ym., koska suu tottuu siihen makeaan pian. Esim kaurapuuroon lisäksi vattuja, mansikoita, mustikoita makeudeksi tai sitten ihan pelkällä luomuvoisilmällä. Maustamattomaan luonnonjugurttiin myös marjat antavat makeutta. Ei tarvi lisätä sokeria eikä keinotekoisia makeuttaja. Meillä lapset valittaa jos joku on liian makeaa ja tykkäävät puolukoista ja tyrnistä myös kovasti puurossa tai jugurtissa :). Silti kyllä karkkipäivänä luomukarkit kelpaa :)!

Huomioitava on, että maustamattomienkin jugurttien sokeri on laktoosia tai sen monosakkaridi-osia. Maidossa ovat valmiina.

Kumpaakaan ei tarvitse! Se oon vaan luotu käsitys että pitäisi makeuttaa ruokia jotenkin. Makuaisti tottuu todella nopeaa. Esimerkiksi maustamaton jugurtti jonka päälle mustikoita. Ei tarvitse mitään makeutusta ja kohta nopeaa oppii lapsetkin tähän eikä halua niitä teollisesti maustettuja jugurtteja, joista tuntuu hampaatkin sulavan kun syö.
Ihminen alkaa maistamaan ruokien oman makeuden kun jättä sokerin pois kokonaan eikä mitään musitakaan teollisia makeutuksia.

On myös olemassa kookos sokeri. Mutten ole itse kokenut tarvitsevani edes sitä

Öö tota, noita ko kattoo, niin onhan tämä hieman kiintoisa näkökulma.

Muumipuurossa sokerieron tekee pitkälti marjat ja se, että siihen on lisätty ylimääräistä sokeria todennäköisesti tehostamaan makua. Ja yritäpä itse syödä tai syöttää lapsellesi pelkkää puuroa ilman mitään lisukkeita kuten mehukeittoa/kiisseliä/voisilmää/sokeriripausta/mitä ikinä siihen nyt voikaan lisätä. Itse voin rehellisesti sanoa, että ei maistuisi.

Välipalapatukoista sen verran, että molemmissa patukoissa ei ole sotkuja, mutta löysin myös vähäsokerisemman Muumikeksin, jossa sokeria on 19g/100g. Lisäksi Muumikeksit ovat pienempikokoisia kuin ”aikuisten” keksit, joten patukkakohtainen sokerimäärä ei eroa hurjasti.

Noista Röllimuroista en voi sanoa mitään tästä postauksesta löytyvillä tiedoilla, koska tuon firman sivuilla ei ollut ainesosaluetteloa, jonka katsoisin oleellisemmaksi tietää kuin ravintoarvoluettelo.

Tuossa jogurttihommassa kun vartaa noita vadelmajogutteja keskenään, (tuota bulgarian jogurttia en edes lähde vertaamaan, koska se on aika selvä, että maustamaton on vähäsokerisempi kuin maustettu), niin ”aikuisten vadelmajogurtissa on vähemmän sokeria, mutta ”aikuisten” jogurtissa on myös makeutusainetta.
Kyllä itse mieluummin söisin ja syöttäisin lapselleni sokeria kuin makeutusaineita yhtään missään elintarvikkeessa. Sokerin demonisointi on hieman hassu juttu, kun samalla vähäsokeriset/sokerittomat tuotteet ovat in. Vähäsokerisissa ja sokerittomissa tuotteissa se makeus on jostain muualta hommattu, eli makeutusaineista. Esimerkiksi stevia, jonka pitäisi olla uusi parempi ja terveellisempi makeutusaine, aiheuttaa muun muassa rytmihäiriöitä. Muutenkaan makeutusaineista ei tiedetä vielä paljoakaan, mitä ne tekee erityisesti pitkällä tähtäimellä.

Juups, ei ollu tarkoitus tulla saarnaamaan sokerin puolesta, mutta tarkoitus oli saada huomaamaan, että ei se oli pelkkä sokeri se kirosana, vaan on toki muitakin juttuja, joita kannattaa ottaa huomioon valitessaan, mitä omaan ja rakkaittensa suhin kaataa.

Olen niin samoilla linjoilla kanssasi. Ei musta tartte tässäkään lyödä yli ja kaiken olla täysin sokeritonta vaan kohtuus kaikessa ja olisi kiva jos lapsille suunnatut tuotteet olisivat edes jokseenkin kohtuullisia sokerin suhteen.

Lisäksi kyllä toivoisin että lapsille suunnatuissa mestoissa, esim hoplopit, olisi enemmän tarjolla terveellistä snacksia alkaen vaikka vihannestikuista ja hedelmälautasesta. Ja että ”lasten annoksissa” olisi nakkien ja ranskalaisten sijaan ihan van yksinkertaistettuja aikuisten annoksia (esim vähämausteisia, kastike sivussa ja tuoreet vihannekset lohkottuna)

Elovena (Raisio) on vasta vastannut… Odottelen vielä muiden kommentteja!

Mun mielestä se nimenomaan on täydellistä harhaanjohtamista ja suoranaista kusetusta.

Tää on just niin tätä. Aina jaksaa joku toitottaa kuluttajan vastuusta. Eikö kuitenkin se moraali ja järki pitäisi ihan aikuisten oikeasti löytyä sieltä tehtaan päästä?

Olen joskus tehnyt myyjäisiin leivonnaisia ja muuta mutusteltava. Ei, jukuplaati, tullut mieleenkään ruveta kaunistelemaan kakkujen lihottavuutta. Tai väittää, että kyllä tämä rasvassa käristetty perunan biitti parantaa sinunkin terveyttäsi. Aargh!

On ihan hiton törkeää olla niin sairaalloisen rahanahne (tai mikä se ikinä onkaan se selitys kuluttajien huijaamiselle ja täysin tietoiselle ja tahalliselle harhaanjohtamiselle), että edes valmistaa, erityisesti lapsille, epäterveellisiä tuotteita ja sen jälkeen vielä mainostaa niitä terveellisinä. Ja koristelee vielä paketin täynnä shaibaa lapsia houkuttavasti! VMP!

Hihi, kyllä vain. 🙂

Joko sulle on vastattu tehtaista?

Tietysti on. Mutta. Miksi tuotteisiin, joita moni ostaa, ei voi vaatia parannusta? Ja jos tuote markkinoidaan terveellisenä, ravitsevana ja lapsiystävällisenä, eikö mainoslause ole vähintäänkin harhaanjohtava?

Eiköhän se loppujenlopuksi ole kuluttajankin vastuulla tarkistaa tuoteselosteita, etenkin kun ostaa valmistuotteita joiden epäterveellisyys on jo pitkään ollut tiedossa.
Keittäkää niille lapsillenne puuroa hiutaleista, ostakaa maustamatonta jogurttia+hedelmiä/marjoja mausteeksi jne. niin ongelma ratkaistu.

Ole hyvä 🙂

Totta, Kaisa 🙁

Enpä tainnut ihan niinkään sanoa, että sokerinen jogurtti aiheuttaisi suoranaisesti anoreksiaa, bulimiaa ti epäreippaita teinejä.Mutta ei se varmasti hyvääkään tee. Päivittäin ja välipaloilla. Herkkuhetket erikseen.

Mutta mikä onkaan ”perus”jogurtti? Ja pointtina se, ettei lasten jogussa pitäisi olla edes sitä perusjogurtin vertaa, jos perusjogurtti tarkoittaa näin suuria grammamääriä.

Niinpä! Kumpi onkaan pahempi…

Hyvä tietää, pistän merkit korvan taakse 🙂

Olen aivan samaa mieltä, Taru! Se on purkista kiinni. Eivät lapset sitä sokeria kaipaa!

Teidän on kasvatettu kyllä fiksusti!

Sama täällä! Tähän mennessä vain Raisio (Elovena) on vastannut!

Teilläkin F <3

Hullua todella :/

Nii-i. Itseäkin kyllä mietityttää kaikki keinotuotteet…

Täällä myös nuo sokeripommi jogurtit olleet pitkään pannassa. Joskus voidaan niitä ostaa, se on tosi. Mutta tosiaan hirvittää nuo sokerimäärät, miksi ihmeessä, kuka niitä tarvitsee? Ei kukaan, varsinkaan lapset yötä vasten tai päivää vasten, jolloin suuntavat kouluun ja siellä sitten ovat ihan sokerihuurussa.
Meillä syötiin eilen maustamatonta jogurttia ja marjoja ja tää oli ihan tyttöni oma toive. Lämmittää mieltä 😀 Kiitos kirjoituksestasi!

Siis aivan järkyttävää! Kehtaavat mainostaa tuotteita terveellisinä! Ja moni vielä uskoo tuohon terveellisyyteen eivätkä täten välttämättä lue ravintoarvoja. Huh huh!
Vielä kun muuttaa nuo määrät sokerinpaloiksi niin oikein konkretisoituu tuo järkyttävä määrä! Kukaan tuskin esim syöttäisi lapselleen 10 palaa sokeria mutta kuka tajuaa tätä antaessaan lapselle Muumi välipalakeksin

Miksi pitää olla erityisesti lapsille suunnattuja tuotteita? Minun ”lapseni” ovat 19 ja 16 v. Toinen tykkää makeasta ja toinen ei, vaikka ovat ihan samoja ruokia lapsuudessaan syöneet. Meillä syötiin perusruokaa, joskus kiireen takia jopa eineksiä. Karkkiakin syötiin joskus äidin mielestä liikaa. Ja esim. makeita myslejä,äidin mielestä sokeriton olisi ollut kuitenkin parempi. Lapsistani kasvoi kuitenkin reippaita ja mukavia teinejä.Ilman bulimiaa ja anoreksiaa. Sokerilla tai ilman. Enkä vieläkään tiedä, mikä on tuo pelätty ”sokerihumala”.

Jogurteista. Bulgarian jogurtihan ei sisällä lisättyä sokeria ja raikassa on korvattu osa lisätystä sokerista stevialla. Jos vertaa kidiusta perusjogurttiin niin eroa ei ole tai sitten se on yksi gramma.

Itse myös miettinyt, että kumpi pahempi makeutusaineet vaiko ihkaoikea sokeri. Aspartaami ainakin saa karvat nousemaan, vaikka sitä tulee itsekin monessa tuotteessa nautittua..

Esim. myøs Muksun soseet ovat sokeroimattomia myydään sellasisissa 6 purkin pakkauksissa ja paljon edullisempia, kuin Bonnen soseet.

Jos Muumin tai vastaavan kuvan lätkäisisi täysin sokeroimattomaan tuotteeseen, lapset söisivät sitä todennäköisesti mielellään. Hullua, että elintarvikefirmat toimivat käänteisesti ja päinvastoin kyllästävät tuotteet sokerilla. Teimme kerran marjamehua makeuttamatta sitä lainkaan. Pulloon lätkäisimme Salama McQueenin kuvan ja markkinoimme lapsille Salama-mehuna. Lapset ja heidän kaverinsa halusivat mehua kilvan, ja mehusta puhutaan edelleen. Huomautettakoon, että täsmälleen sama mehu tarjoiltuna ennen Salama-kuvaa sai lapset nyrpistelemään nenäänsä. It’s all about marketing! Haaste elintarvikealan yrityksille – kuka ryhtyy ensimmäisenä tekemään täysin sokeroimattomia lastentuotteita?

Hieno kirjoitus, ei voi muuta sanoa! Mie itse olen koko lapsuuden saanut viettää ”sokerittomana” ja nyt kun omaa lasta odotan, niin pidän siitä kiinni ettei hänkään kasva sokeria syöden. Mulla sokerittomuus oli juurikin sitä kuuluisaa bulgarian jogurttia joka oli myös mun suurinta herkkua. Ruoka tehtiin aina itse ja vaikka koitettiin siskon kanssa mankua niitä hienoja suklaamuroja ym. niin niitä ei ostettu. Juhlat olivat toki erijuttu, silloin herkuteltiin, mutta silloinkin pöydässä oli terveellistä sen herkun kaverina. Vasta 10 vuotiaana mulle annettiin eteen ns. sokeripommi jogurtti kaverin luona yökylän jälkeen ja voin sanoa etten pystynyt syömään sitä. Jogurtti oli liian makeaa, siis se oli kuin karkkia! Kyllä meilläkin tietty karkkipäivä oli pentuna ja silloin jaettiin karkkipussi siskon kanssa, mutta että aamupalana olisi syönyt sitä kaameaa sokerilitkua. Ei tullut kuuloonkaan. Parasta oli kun tämä herkku ei kelvannut, niin seuraavana tarjottiin suklaamuroja… käppäilin kotiin äidin kaurapuuroa syömään. 😀
pakko lisätä, että nykyään kun kiskotaan maustamatonta rahkaa ja jogurttia mieheni kanssa aamiaispöydässä marjojen tai hedelmien kera ja kun anoppilan väki on kylässä, niin jääkaappi täyttyy niistä sokeripommeista ja anoppi kauhistelee miten voimme syödä maustamatonta moskaa. Sitä sokeria ne syöttää kaksin käsin myös miehen veljenpojille, 3v ja 5v.

Meillä lapsi (kohta 3v) on syönyt aina samaa kun aikuisetkin ihan vaan puhtaasta laiskuudesta, en jaksa miljoonaa eri sapuskaa ja kuka syö mitäkin erilaista. Lapsikin syö paremmin, kun syödään yhdessä kaikki samaa ruokaa. Vertailuja aikuisten-lasten on tän takia tullut tehtyä aika vähän. Ilmeisesti laiskuuteni on ollut sittenkin hyvä asia.

Perus ongelma on mielestäni se että ruokaa ei tehdä/ei ehditä tehdä itse, tämä johtaa siihen että kontrolli mitä syödään häviää. Joudutaan siis turvautumaan valmisteisiin, valmiiksi tehtyihin puurohin, välipala patukoihin jne. Se että ne on sokerilla höystettyjä johtuu siitä että makea maistuu lapselle ja ostamme uudestaan näitä tuotteita ja oravanpyörä on valmis. Mitä jos…

Hiivatin hyviä, nam nam!!! Itsekin vedän niitä rahkan kanssa.

Musta Bonne -soseet ovat sellaisia.
Mango, mustikka, mansikka, bansku, persikka maut löytyy ainakin.

Yes, loistava aihe! 1 veen äitinä ja entisenä sokerihiirenä pohdin asiaa päivittäin. Mielenkiinnolla odotan vastauksia.

Keinotekoisia makeuttajia välttelen minäkin kuin ruttoa. Ja pojalle en niitä tule todellakaan tarjoilemaan.

Mikä hiude siinä oikein on, että niitä sokerittomia, mutta muuten maustettuja jogurtteja tms. ei vain tehdä. Hullua.

Tätä juuri itsekin aina pohdin. Vaikka sokeri tekee pahaa, mitä kaikkea nuo keinotekoiset makeutukset tekevätkään?

Mua häiritsee vielä enemmän tässä kaikessa se, että nykyään kun tulee uusia ”sokeroimattomia” lasten (ja aikuistenkin) tuotteita, niin ne on yhtä makeita kuin normaalitkin tuotteet, mutta ne on makeutettu sokeriakin vaarallisimmilla keinotekoisilla makeutusaineilla. Steviaksi nimetty keinotekoinen makeutusaine ei ole yhtään parempi kuin aspartaami vaikka sitä mainostetaan luonnollisena vaihtoehtona. Alan itse olla kyllästynyt siihen, että Suomesta ei saa makeuttamattomia jogurtteja tai rahkatuotteita ollenkaan, saati sitten muita elintarvikkeita. Kaikki eivät tykkää äklömakeudesta.

Kiitos vinkistä, Epu!

Yosat on kyllä ihania!

Sepäs tässä onkin. Minne sen rajan voi vetää, ettei mene yli, mutta on silti fiksu vanhempi?

Oon sanaton! :/ kiitos postauksesta, vaikka tää järkytti ja samalla pisti myös vihastuttamaan, niin silti myös herätti! Vaikka oon tiennyt, että sokeria on joka paikassa, niin noi määrät kyllä järkytti! Oma lapsi on vielä vauva, mutta kyllä sitä nyt jo miettii, kuinka sitä sitten tulevaisuudessa osaa tarjota oikeanlaista ravintoa ja välttää pahimmat sokeripommit, olematta kuitenkaan liian natsi :/

Itse olen korvannut hedelmäpiltit ym. Bonnen hedelmä- ja marjasoseilla, joissa ei ole lisättyä sokeria vaan ovat ihan 100% tavaraa. Löytyvät hillohyllyiltä.

Siis mistä löysit ja mikä merkkiä? Haluan heti tietää 🙂

Automaattisyöttö! Vihaan niin sitä 😉

Näin se juuri on! Ja pienessä kropassa kolme palaa sokeria tuntuu vielä enemmän kuin aikuisen vartalossa…

Sake. Olet täysin oikeassa.
Hedelmäthän ovat hurjan terveellisiä, mutta niiden sisältämästä sokerista mm. hammaslääkärissä aina muistutetaan.
Kukaan ko.firmoista ei ole vielä vastannut minulle. Harmillista!

Toivotaan todella, että jatkossa lapset saavat Muumi-purkeissaan jotain terveellistä ja ravitsevaa!

Uskon täysin tuohon 80-20 -ajatteluun! Siinä onkin hyvä nyrkkisääntö. Niin aikuisille kuin lapsillekin.

Mikäs kansanliike me keksittäisiin aiheen tiimoilta?

Hyvä, jos oli tarpeellista luettavaa 🙂

Voi miten mua alkoi hymyilyttymään! Fiksu hölmö, tunnistan itseni 🙂

Hih 🙂 Vipsu!

Se olisi minusta järkevää ja oikeastaan vähimmäisvaatimuskin!

Onkohan stevia ihan ok lapsille? Sitähän on esimerkiksi monissa pillimehuissa nykyisin!

Todella hyvä kirjoitus!

Olen itse hämmästellyt aivan samaa. Pikkulasten tuotteisiin on lisätty aivan kauheat määrät sokeria tai jopa maksaa rasvoittavaa hedelmäsokeria. MIKSI? On todella ärsyttävää bongata joku uusi ja kivan näköinen lapsille suunnattu elintarvike vain huomatakseni, että se on täynnä sokeria. Tässä vaiheessa, kun poika on vasta vuoden, on tuollaisten sokeripommine vältteleminen vielä helppoa, mutta kauhulla odotan sitä aikaa, kun poika alkaa haluat välipalaksi jotain ”Muumi-juttuja” tai mitä niitä nyt on piirroshahmoin koristeltuja keksejä ja puuroja. Aika karuahan se on aina kieltää. Pitäisikö ostaa yksi paketti ja täyttää se terveellisellä muulla tuotteella ja sanoa, että meillä on Muumi-puuroa kotona jo? Huijausta? No ei mahda mitään. Tähän on tultu.

Toivottavasti lasten sokerointi loppuu.

Kiitos 🙂 Ihanaa syksyä muuten teidän porukalle!

Minäkin löysin parhaat soseet ihan muualta kuin lasten hyllystä, kotimaista, luomua, 100% marjaa.

Ihana automaattisyöttö! Kirjoitus virheiden korjaus siis:
Mieleen on tullut mitä sokerit elimistölle tekevätkään, kun itsellä ainakin sokerittomanäin kauden jälkeen nautitut muutamat herkut saavat vatsan ja elimistön heti sekaisin (mm.hiivat yms alkaa jyllätä) :/

Hei ja hyvä kirjoitus, kiitos! Olin myös järkyttynyt kun huomasin lisätyn sokerin Pilteissäkin :/ ”Pakko” ostaa muksun hedelmösoseita koska niissä EI ole lisättyä sokeria.
Itse olen ollut ns. sokerittomalla/ei lisättyä sokeria linjalla jonkin aikaa, eikä kyllä edes juurikaan tule ns. makeanhimoja. Välipalaksi syödään maustamatonta jogurttia/rahkaa marjoilla/hedelmillä tai muksun hedelmäsoseilla. Ei lapset 4v ja 1v4kk osaa edes ns. tavallista jogurttia kaivata jos niitä ei kaapissa ole.
Mieleen on tullut mitä sokerit elimistölle tekevätkin, kun itsellä ainakin sokerittomalla kauden jälkeen nautit muutamat herkut saavat vatsanyt ja elimistön sekaisin (mm.hiivat yks alkaa jyllätä) :/

Toki on järkyttävää, että ruokateollisuus koukuttaa lapset sokeriin näillä tuotteilla. Nämä tuotteet on myös kaikista edullisinta tehdä, koska sokerihan on paljon halvempaa kuin vaikkapa marjat. Ja kun lapsi on koukutettu sokeriin, haluaa hän toki aina ostaa uudestaan ja uudestaan näitä samoja tuotteita.

Jokainen kaupasta kotiin päätyvä viilis tai apinamuropaketti on kuitenkin lopulta meidän vanhempien valitsema ja maksama. Olen siitä onnellisessa asemassa, että poikani on vasta vajaa 2 vuotias, eikä vielä osaa vaatia että jugurtissa pitää olla tiikerin kuva vadelman sijasta. Tottapuhuen hän sanoo sokeroimatonta hedelmäsosetta hilloksi ja jugurttia ei ole allergian vuoksi koskaan maistanut teelusikallista enempää. Minut on itse koukutettu sokeriin lapsesta asti ja olen edelleen sokeri koukussa. Aion todellakin tehdä kaikkeni, ettei omalle lapselleni käy niin. Se on vain ja ainoastaan mieheni ja minun vastuulla. En kuitenkaan ole ehdoton herkkujen suhteen. Mutta ainakin nyt jäädytetty smoothie toimii loistavasti jätskinä, hedelmäsose hillona ja banaanilla makeutetut lätyt ovat suurta herkkua! Mutta saa meidänkin poika keksin, ruuan jälkeen esim. viikonloppuisin ja pieni rusina paketti hoitaa lauantai karkkien virkaa. Mutta nämäkin tavat ovat meidän vanhempien opettamia ja esim. viinirypäleet ja mustikat maistuvat lapselle rusinoita paremmin 🙂

Niin asiaa! Odotan kyllä mitä ko. tahot vastaavat.
Kyllä oliskin liian näppärää jos kaupassa vois vaan tuudittautua noihin lasten ”terveellisiin ja kevyisiin” vaihtoehtoihin ilman et tarvii tuntitolkulla tavata pakkausselosteita :/
Maksan enemmän ku mielelläni siitä vähän enemmänkin että lapsille suunnatut tuotteet ois (tai ainakin osa niistä) vähäsokerisia-terveellisempiä jolloin vois vaan nopeesti nakata kärryyn ja jatkaa ostoksia.

Tämä sokerilla maustaminen alkaa jo hedelmä-/marjasoseista. Pöyristyin siitä, että Piltin lähes jokaisessa soseessa on lisättyä (hedelmä)sokeria. Kun asiaa kysyin Pilti asiakaspalvelusta niin vastauksena oli, että pienetkin vauvat tykkäävät makeasta

No mutta amen! Olen aivan samaa mieltä! Tosin nykyään, jos uskaltaa näin kahden alle kouluikäisen äitinä kertoa välttelevänsä sokerimössöjä tai jopa ihan karkkeja lastensa ruokavaliossa, niin saan kyllä aina kummeksuvia katseita ihan muilta vanhemmiltakin! Eli ilmeisesti tuo 4.5v ja 1v olisi jo pitänyt kyllästää sokerilla ihan muutenkin…

Sattumalta kiinnitin tähän sokeriasiaan huomiota, kun kaupassa oli maistajaiset uuden Angry Birds -jugurtin osalta. Hehkuttivat sen sisältävän nyt 30% vähempi sokeria ja x-määrän enempi proteiinia. Pyysin saada katsoa sitä tuoteselostetta, enkä kyllä vieläkään ollut tyytyväinen siihen sokerimäärään, muistaakseni oli 12g/100g se määrä, eli ihan hemmetisti edelleen! Maistattajatäti silti myhäili tyytyväisenä tuotteeseensa ja kertoi, että juu, mutta kuule tässä on nyt jo niin paljon vähemmän kuin niissä alkuperäisissä! Esitin rouvalle toiveen, että raportoidessaan tätä maistatussessiota, niin terveisiä ihan tavalliselta äidiltä; kyllä sitä sokerimäärää voitaisiin varmasti vielä vähentää tuostakin!

Hyvä kirjoitus ja huomio oikeisiin asioihin!
Tämän vuoden alussa julkistetut uudet ravitsemussuositukset (ks. http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/…) korostavat entisestään hiilihydraattien laatua ja lisätyn sokerin vähentämistä ruokavaliossa alla 10 % kokonaisenergiansaannista.
Minusta erityisesti lasten ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota. Keskimäärin ekaluokkalainen tarvii energiaa 1700 kcl päivässä. Siitä lisätyn sokerin määrä saisi olla max 40 g, saa olla vähemmänkin. Jos lapsi aamupalalla syö 2 dl maustettua tavallista jugurttia ja laittaa siihen noita mainittuja Choko-muroja, niin hupsista vaan, hän sai 22 g lisättyä sokeria (kun maidon oma sokeri poistetaan laskusta). Ja jos välipalaksi koululaukkuun pakataan vaikka juotava jugurtti ja tekstissä mainittu välipalakeksi, on näistä yhteenlaskettu lisätyn sokerin määrä 15 g. Lopputulema, ei enää kovin paljon karkkia tai aterioiden yhteydessäkään jälkiruokia voi syödä.
Toivotaan, että elintarviketeollisuus muistaa sitoutuneensa noudattamaan ravitsemussuosituksia.

Tosi hyvä kirjoitus tärkeästä ja aina ajankohtaisesta aiheesta – mahtavaa, että otit tällaisen esille. Herätti miettimään tätä aihetta.

Sokerina pohjalla on ihan pakko myös todeta, että tosi (syntisen) herkulliset, upeat ja ennen kaikkea osuvat nämä tämän postauksen kuvat!

Loistavaa! Kerrothan täällä tai instassa että mitä kyseisistä firmoista vastataan? Linkitän myös tätä blogia eteenpäin koska aihe on todella tärkeä.

Sokerivallankumous!!! 😉

Tää on syy miks en osta lasten Muumi ja muita härpäkkeitä ne on pilattu sokeroimalla ne. Meil en osta kuin viilistä lasten juttuna ja harvoin Paulan vanukkasta. Cheerious kaura muroja meiltä löytyy koska sokeria niissä 3.3g/100g muistaakseni tai elovenan ruistyynyjä muistaakseni saman veran sokeria kuin edellisessä. Meil on jätkis virtaa ilman sokeriakin. Tosi hyvä kirjoitus!! Kerrothan mitä vastasivat eri firmoista!

Ja vielä kiitos loistavasta blogistasi. Löysin sen loppukesästä ja liityin innokkaaseen lukijakuntaasi välittömästi 🙂

Hyvä!
Mietin jo edellisen kirjoituksesi jälkeen, että pitäisi lähettää se eri elintarvikevalmistajille. Vertailusi on aivan mahtava! Toivottavasti saat vastauksia
Ja samoilla linjoilla täällä mennään pienemmänkin taaperon kuin F kanssa: ei sokeria ole kokonaan karsittu, mutta perusarjessa sitä pyrimme välttämään.

Hyvä, että asiasta puhutaan. Ihmettelen samaa suuresti kun tavaan purkkeja ja purnukoita kaupan hyllyillä. Ihmettelen myös perus hedelmäsosepurkkeja joissa suurimmassa osassa lisättyä hedelmäsokeria. Löysin hillopurkkihyllyltä soseutettuja marja- ja hedelmäsoseita joissa ei ole mitään lisättyä. Miksi näitä ei ole lastenruoka hyllyssä?

Olipas hyvä aihe. Itse jätän monesti ostamatta juuri nuo lapsille brändätyt koska pelkään niiden maistuvan esanssille ja sokerille. Vielä on mennyt läpi selitys ”kulta, ei se ole lelu, se on vain ääpöön, salaman, muunin, (choose your figure…) kuva tuossa paketissa. Me emme osta sitä – katsoppa, tuolla on Parsakaali!” 😉 Mutta nopeasti se kiinnostus tuosta varmaan kasvaa.

Ja niin paljon kun niistä liikasokerien haitoista nimenomaan lapsilla puhutaan.

Tää oli hyvä! Jaoin blogin FB:ssä.

Tosi hyvä kirjoitus ja hyvä että otit yhteyttä valmistajiin niin toivottavasti saavat ajattelemisen aihetta ja me kuluttajat vastauksia. Paljon on tässä sanottukin, mutta itse haluisin lisätä myös, että pitäisi vielä enemmän miettiä ja painottaa sitä, miten sokeri vaikuttaa välittömästi lapsen oloon ja käytökseen. Aikuisellekin tulee sokerihumala, saati sitten noille pienille ihmisille. Kyllä minun lapseni ainakin ovat tosi ”tuhmia” herkkujen syömisen jälkeen, hyppivät ja pomppivat, mölisevät vain ja riehuvat. Toki lapset tekevät kaikkea hassua normaalistikin, mutta kyllä sen eron huomaa kun lapset on oikeasti vähän toisessa maailmassa ja nimenomaisesti sokeriHUMALASSA. Sitten ihmetellään että on sillä meidän Pertillä niin kova uhma, kun Pertti on tankattu täyteen sokeria joka ei pieneen ihmiseen vain sovi. Eikä liiemmin aikuiseenkaan.

Tärkeä aihe, mutta ei ehkä ihan näin musta-valkoinen. Hedelmiä ja marjoja sisältävät tuotteet sisältävät myös näiden omia sokereita. Kaikki tuotteiden sisältämä sokeri ei siis ole lisättyä sokeria. Näin ollen hedelmillä ja marjoilla maustettua tuotetta ei voi suoraan verrata maustamattomaan tuotteeseen.

Mutta kaiken kaikkiaan tärkeä ja aiheellinen kirjoitus! Mahtavaa, että lähestyt myös ko yrityksiä asiasta. Toivottavasti kerrot myös täällä, miten alan yritykset tähän vastaavat. Näitä lisää! 🙂

Kiitos Karoliina mielenkiintoisesta postauksesta! Vaikka olenkin tiennyt näiden jugurttien ja murojen sisältävän paljon sokeria, oli yllätys miten suuria eroja lasten ja aikuisten vastaavissa tuotteissa oli. Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että lapsi ei osaa vaatia sokeria puuroonsa ennen kun hänet on siihen totutettu. Toivottavasti vanhemmat jaksavat nähdä vaivaa lasten ruuan ja välipaljon terveellisyyden eteen, ja että tulevaisuudessa myös nämä lapsille suunnatut tuotelinjat olisi terveellisempiä.

Kiitos! Tämä on joka ainoan kauppareissun ongelma! Toki meillä syödään karkkia jne. Mutta oikeasti terveellisiä pika väli- yms. paloja ei hyllyiltä löydy ja kaikkein kauhistuttavin asia tosiaan on, että lapsille suunnatuissa elintarvikkeissa sokeria on järkyttäviä määriä! Ja se jos joku tekee ihmisen, varsinkin pienen lapsen sairaaksi! Kaikki olemme nähneet sokerihumalaisia pikkuriiviöitä! Ihmeellisintä tässä on se, että lapsihan ei sellaista sokerimäärää vaadi jos ei siihen erikseen totuteta eli hyvin voisi ottaa suurimman osan sokerista pois ja edelleen ne kelpaisi. Meillä kun ei oikein syödä puuroja niin todella suppealla muro, mysli, jugurtti repertuaarilla saa mennä jos haluaa olla varma sen terveellisyydestä! Ja tietysti muroissa on vielä ne järkyttävät suolamäärätkin jotka vastaa sipsien suolamääriä, kehotan joskus vilkaisemaan myös niitä! En ole mikään hirmu terveysintoilija, mutta mielelläni tässä asiassa lähtisin barrikaadeille

Järkyttävää. Vaikka itse olen ollut jo pitkään tuoteselosteiden tavaaja, mistä syystä lapset ovat myös tottuneet noihin aikuisten versioihin (sokeripommit sitten erityistapauksissa, kuten itsekin sanoit), niin silti tuo mustaa valkoisella vertailu kyllä hätkähdyttää. Ja kun itsekin tykkäisin ostaa niitä Muumi yms. juttuja! Onhan se kiva antaa lapselle jotain söpöä nakerrettavaa 🙂 Mutta omatunto ei anna periksi, jos kyseessä on perusvälipala. Nimimerkillä kakkua aamupalalla synttäripäivinä tms. 😉

Mutta kuten sanoit, juhlat on asia erikseen. Sanotaan, että jos syö 80% terveellisesti, niin se 20% voi olla vähemmän terveellistä. Kuitenkin aika vaikea pitää kiinni tuosta suhteesta, jos kuvittelee voivansa luottaa mainostekstiin. Ylipäänsä kaupassa käynti rasittaa välillä, kun saa koko ajan tihrustaa, että kannattaako tätä nyt ostaa vai ei. Ennen soijajogurttiakin sai sokerittomana, no eipä saa enää. Ja pahalta maistuu, kiitos tästäkin.

Niin kurjaa, että helppous ja nopeus sai aikanaan niin merkittävän jalansijan arkiruokakulttuurissa, että sen varjolla tingitään terveellisyydestä (tämä on muuten mielenkiintosta, kun katson oman sukuni sukupolvia, vanhimmat ovat tottuneet tekemään paljon alusta asti, valmisaterioita ei jääkaapista löydy, mikroaaltouuni-sukupolvi innostuu kaikesta uudesta nopeasta ja helposta, sitten hännänhuippuna me nuoret vanhemmat, jotka tarkkaillaan joskus liikaakin, mitä ostoskoriin laittaa). Voisi kuitenkin kuvitella, että tämä vallalla oleva terveysbuumi kääntäisi vähitellen elintarviketeollisuuden kelkan.

Ja jos löytyy joku väylä vaikuttaa asiaan laajemminkin kuin vain oman perheen valintojen kautta, mä oon mukana!

Vaikkei itsellä lapsia vielä olekaan, niin asia ihmetyttää kyllä valtavasti.
Itse opisken erityisopettajaksi ja samoja tuotteita käytetty välipaloina ilttiksessä yms. eli ihan tuttua kamaa.
Hyvä asia nostaa esille ja hienoa, että viet sen myös firmoille, go Karoliina ! Oot muutenkin hirveen ihana, sekä Iholla-kuvan perusteella, että täällä blogissa. Realistinen ja fiksu mutta myös hölmö ja inhimillinen.
Kivaa viikkoa teidän perheelle ! 🙂

Mahtava postaus!! Eipä näitä tule mietittyä hyllyjen välissä pyöriessä! Sitä vaan tuijottaa sanoja ”terveellinen”, ”ravitseva” yms. Hittolainen!!!

Hyvä kirjoitus! Meillä ei tosin koskaan osteta noita lapsille brändättyjä tuotteita vaan niitä terveellisempiä vaihtoehtoja eivätkä lapset ole ikinä kaivanneet kidiuksia tai muumivaihtoehtoja. Mutta olisihan se nyt tosi järkevää, jos myös ne lapsille suunnatut tuotevaihtoehdot olisivat terveellisiä ja tuoteosiltaan viimeisen päälle harkittuja.

Totta turiset, ja kiitos tästä tutkimustiedon helposta luettavuudesta 🙂 Uskomatonta mutta totta – vanhemmathan ne lapsen puolesta tekevät päätökset, ja olettaa sopisi, että juuri niissä tuotteissa olisi vähemmän sokeria. Kyllä maustamaton jogurtti vaan rokkaa (purkistaan huolimatta)! Lapset kyllä tykkäävät purkeista, kuten sanoit teidänkin tytön tekevän. Meillä niitä harvoin saa eteensä, vaan juurikin valmiin omatekoisen sörsselin 😉 Sitten kun joskus saa tavallisen rahkapurkin, niin iloisia ovat ja sekin jopa maistuu sellaisenaan joskus. Yleensä lisään kaikkeen marjakeittoja. Toki niissäkin on sokeria, mutta noin puolet vähemmän kuin valmiissa jugurteissa! Liputan Valion puolesta – ovat uutuuskeitoissaan siirtyneet puoliksi stevia-makeutusaineen käyttöön, ja se on kuulemma parempaa kuin perusaspartaamit ynnä muut karmeudet makeutusaineissa. Ja sitten tietysti ihan oikeat marjat ja hedelmät ovat kova juttu, ja vitamiinit tallella hyvässä muodossa 🙂 Hunajan puolesta liputan kovasti myös. Kaikkien terveyshyötyjensä lisäksi hunaja on luonnollinen makeutusaine, jota riittää se lusikallinen. Yleensä 😉 Tsemppiä tutkimuksiin ja syömisiin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X