kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 07.01.2015

Viisaudenhampaita, reikiä ja hammaslankamorkkis. Postaussarja: Kolkyt

Teksti
Karoliina Pentikäinen
28 kommenttia

Mä täytän tänä vuonna 30 vuotta. Aika paljon, näin nuorelle tytölle.

Ja koska tasakymppejä ei aivan joka vuosi ole tarjolla, ajattelin juhlistaa tätä vuotta postaussarjalla, joka kantaa nimeä Kolkyt.

Tämän vuoden aikana mä mietinkin sitten kolmekymppisjuttuja niin pinnallisesti kuin vähän syvemminkin. Ja perhanavieköön. Tutustun myös, oikeastaan kunnolla ensimmäistä kertaa ikinä, näihin anti age –hommeleihin, ja pohdin ikääntymistä terveyden ja ulkonäönkin kannalta.

Ensimmäinen Kolkyt-juttu alkaa pääosin tällä terveyspostauksella, mutta onhan tässä myös se pinnallinenkin aspekti. Nyt nimittäin puhun hampaista ja hymystä, jotka pääasiassa kertovat suun tai oikeastaan kokokropan terveydestä, mutta jotka hyvin mielestäni paljastavat myös sen, minkä ikäiselle ihminen näyttää.

Sain ennen joulua mahdollisuuden blogin kautta käydä tutustumassa Ruoholahdessa sijaitsevaan Ebeling Hammaslääkärit –hammaslääkäriasemaan.

Ebeling Hammaslääkärit on vasta viime vuonna avattu yksityinen hammaslääkäriasema, jota pyörittävät – yllätys,yllätys – Ebeling-nimiset veljekset. Hammaslääkäriasema tarjoaa palveluita perushammashoidosta aivan suu- ja leukakirurgiaan. Niin ja onhan tarjolla muun muassa esteettisiä hammaslääkäripalveluja kuin apua hammaslääkäripelkoonkin.

Kokemus Ebelingissä oli minulle aikalailla uusi monellakin tavalla. Ensinnäkin, en ollut koskaan ennen käynyt muualla kuin kunnallisessa hammashoidossa. Sen lisäksi myös hammasrivistöni kuvattiin ensimmäistä kertaa ikinä, ja paljon uutta tietoakin tuli. Muun muassa se, etten ollutkaan evoluution ylempi aste ilman viisaudenhampaita – kuten olin luullut – vaan siellähän ne jököttivät. Tosin vain ikenieni sisällä piilossa. Höh.

 

Kolmas asia, joka minulle oli uutta, oli se, että koko toimenpide, jossa tarkistettiin hampaideni kunto ja puhdistettiin hammaskivi, oli lähes täysin kivuton. On nimittäin ollut niitäkin kertoja, jolloin olen astellut, täysin saman toimenpiteen jälkeen, hammaslääkäristä kotiin suu veressä.

Nyt kun hammaskivi on poistettu, ja kahden reiän (pahus!!) paikkaamiseenkin on varattu jo uusi aika, olen kiperän mietinnän edessä. Jättäisinkö suun kolmekymppistarkastuksen tähän, vai veisinkö anti age –suunhoitoni vielä vähän pidemmälle. Ebeling Hammaslääkärit tekevät nimittäin myös hampaidenvalkaisuja, ja sellainen toimenpide on ollut kyllä haaveeni jo pitkään. Minusta kun kaunis valkoinen hymy vaan on aika nuorekkaan, ja ennen kaikkea terveen ihmisen merkki.

Nyt olisikin kiva ja jopa erityisen tarpeellinen kuulla, jos sinulla on kokemuksia hampaidenvalkaisusta!

Oliko kannattava kokemus? Entä millä tekniikalla sinulla hampaasi valkaistiin? Oletko kokenut valkaisusta koituvan joitain sivuvaikutuksia?

Vai onko koko valkaisupuuha sinusta vain jenkkihömppää?

Kivaa iltaa!

-Karoliina-

P.S: Mikähän siinä muuten on, että joka kerta, kun menee hierojalle, hammaslääkäriin, ihonpuhdistukseen tai kampaajalla, tulee kauhea morkkis siitä, kuinka on taas kerran laiminlyönyt tärkeitä rutiineja. Tästä lähtien mä todella lankailen ne hampaanvälit joka ilta!

* Hammashoito toteutettu yhteistyössä Ebeling Hammaslääkärit -hammaslääkäriaseman ja Kolmistaan-blogin kanssa.

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (28)

Tosi kiva idea tää kolkyt-sarja! Jos et saanut hammaslääkäriltä tätä vinkkiä, haluan jakaa hyvää eteenpäin, nimittäin: hampaat kannattaa langata ensin, ja sen jälkeen pestä hampaat. Tällä tavalla kaikki liat saa pois, ja tahnan vaikutukset menevät myös puhdistettuihin väleihin. Mun piti ainakin täyttää 30 ennenkuin tämän tajusin 😉

Hei! Tosi hyvä postaussarjaidea tämä Kolkyt! Itsekihän siirryn keväämmällä samaiselle uudelle vuosikymmenelle kauhunsekaisin tunnelmin: mitä elämässä on ehtinyt jo tapahtua ja mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan – mihin asioihin voin itse vaikuttaa esim. työssä ja kotioloissa, ja mitä tapahtuu haluamattanikin… Innolla jään siis odottelemaan tulevia Kolkyt-postauksia. Onkohan stadissa asuva kolmikymppinen rinnastettavissa pohjoisen Suomen kolmikymppiseen? ;D

Voi siinä valkaisussa taitaa olla niin että paikkoja se ei valkaise mikäli niitä näkyvillä on. Silloin ne ehkä haluaa vaihdattaa vaaleampaan sävyyn. Lisäksi hampaat värjäytyvät hitaasti uudelleen kahvin punaviinin ym. Vaikituksesta. Joillekkin hampaiden valkaisu aiheuttaa vihlontaa viehän se joissain tekniikoissa hampaan kiillettä mukanaan. Toisaalta valkoinen hymy on aina kaunis.

Mun hampaat on valkaistu kohta 7 vuotta sitten, kun olin melkein 19-vuotias. Ne valkaistiin siksi, että mulle piti laittaa molempiin yläetuhampaisiin laminaatit (omat hampaat siis hiottiin ihan tyngiksi ja sit vaan uus nätti feikkipinta siihen :D) ja oli kuulemmat parempi ensin valkaista, jotta saadaan sitten hyvän sävyiset hampaat ja sopivat laminaatteihin. Koko homma tehtiin yksityisellä ja tais olla aika hinnakasta, osa (se tapaturmasta aiheutunut) osa meni vakuutukseen.

Mulla se vihloi aika paljon valkaisun aikana sekä vielä sen loppupäivän, en muista jatkuiko enää seuraavana päivänä. Kuitenkin pahinta oli ehkä pitää suu auki 3×20 min pätkät ja sylki valui kurkkuun inhottavasti, leuka kramppasi. Se oli ihan kamalaa. Lopputulokseen olin ja olen kyllä tyytyväinen, kyllä ne valkeni mutta ei silleen liikaa epäluonnollisesti että silmiä häikäisis 😀 Ja on kai ne tummunu jo tässä 7 vuodessa, en oikein osaa sanoa. En juo kahvia, teetä (paljoa) tai punaviiniä, mutta pahoinpitelen hampaitani päivittäin pepsi maxilla. Että tavallaan voin suositella, se suun pitkään auki pitäminen oli vaan aika kamalaa.

Ja koska tämä on muutenkin romaanin mittainen kommentti, pakko vielä kertoa miksi mulle piti ylipäätään ne laminaatit laittaa. Mulla oli siis toinen etuhammas lohennut pahasti, koska juoksin pienenä seinään. Siis ei mitenkään kovin pienenä, sanotaan että varmaan noin 10-vuotiaana 😀 Naapurin kanssa laitettiin kerrostalomme varastokäytävästä valot pois ja juostiin pilkkopimeässä toiseen päähän, se voitti kumpi kerkes eka sokkona perille. No, juoksin sitten niin kovasti että törmäsin aika voimalla kun ei kädet ottanukaan tarpeeks vastaan. Että viisas lapsi ja sillen 😀 Mutta voitin! Sen takia siis piti laittaa laminaatit, koska se lohkeaman paikkaus ei kestäny kuin pari vuotta yleensä ja sitten se irtos. Sitten kun oli täysi-ikäinen eikä leukaluu enää kasva (jos se nyt oli se syy, en muista) niin pystyi laittamaan pysyvämmän ratkaisun.

Apua miten pitkä kommentti 😀 Mut hei kiva idea tää postaussarja!

Mulla on kokemusta hampaiden kevyt valkaisusta Meidän klinikalla helsingissä. Menetelmä oli Beyond. Ennen valkaisua on hyvä tosiaan olla hampaat putsattuina suuhygienistillä tsm. Ja reiät paikattuina.
Käytännössä samalla tavalla valkastaan kun teho valkaisussa mutta aika on vaan pienempi. Mulla ei tullut paniikkia vaikka oli aineet suussa ja kirkas valo. Hoitaja kyseli kokoajan et onko kaikki hyvin. 🙂 kyllä ne huolen pitää. Mulla olikin tummempi hammasluu kun tiesinkään ja hampaat vaaleni vähemmän kun miehellä. Oltiin molemmat valkaisussa. Ilmeisesti mulla paras olisi se tehovalkaisu jotta saa näkyvämmän tuloksen mutta jos pelottaa se pitkä aika häkkyrät suussa ja ei tiedä haluaako valkaisua voisi tuo kevyt valkaisu olla hyvä ensi kokeilu. 🙂 vaikutus kesti puoli vuotta ihan hyvin. Keväällä otin niin kesällä kirkkaat huulipunat valkeampia hampaita vasten näytti hyviltä. Voin suositella. 🙂
Ps. Olen itse tulossa 32vee tänä vuonna ja totutellut ajatukseen kolmekymppisenä jo pari vuotta. Tämä on monella tapaa ihan hyvä ikä. 🙂

Joudutaanko sulta operoimaan nuo viisaudenhampaat, vai jäävätkö ne vaan sinne nököttämään? 🙂

Mä vaalensin hampaat itse kotona, maksoi jotain ~30e ja 10 päivää kestävä prosessi. En pystyny kuin viikon tekeen, alkoi vihlomaan hampaita niin perkeleesti! Hampaat kyllä vaaleni mutta sitä kipua en enää halua tuntea.

Hei, pahoittelut, kun ei liity nyt yhtään aiheeseen, mutta veikkaisin, että sinulla bloggarina voisi olla näkökulmaa aiheeseen nimeltä nettikiusaaminen. Olisi kiinnostavaa kuulla pohdintojasi aiheesta.

Tällainen kampanjakin on nyt olemassa:

http://www.tavallisia.fi/ikuinenarpi

Mun hampaat valkastiin laservalkaisulla, mikä oli musta ihan hyvä menetelmä. Suhteellisen kivuton, toki muutaman kerran vihlasi mutta jälkeenpäin ei mitään kipuja 🙂 Toimenpide oli melko nopea ja siihen ei tosiaan tarvittu kun yks kerta.

Hampaidenvalkasu teki mut oikeesti todella onnelliseks, ja siitä lähtien aloin aina hymyilemään suu auki, ennen en tehnyt sitä koskaan! Mutta mulla tosiaan olikin kyllä aika keltaset hampaat ennen sitä. Valkasusta on nyt reilu 3 vuotta, ja haaveilen taas uudesta toimenpiteestä! Hampaat ei ole läheskään yhtä keltaiset kun sillon ennen valkaisua, mutta eivät kyllä läheskään niin ihanat hohtavan valkoiset kuin silloin.

Sain kyllä, mutta kiitos silti 😀

Niin onkohan?!? Infoile aina, jos jokin asia on samalla tavalla, tai jos jotkin muut aiheet nousevat esille siellä ylempänä. Jännää 🙂

Mun reiät on onneksi tuolla poskihampaissa. Ja jenkkihymy on kyllä niin kaunis!

Voi sinua! Aikamoinen sähläystapaturma 🙂 Kivaa, jos sarja miellyttää!

Kolmekymppisyys. Se alkaa tuntia itse asiassa ihan kivalle 🙂

Voih. Kuulostaa pahalle!

Voih! Nyt alkaa tehdä tosiaan mieli tuota valkaisua. Ihana hymytarina sulla 🙂

Suosittelisitko yksityistä hammaslääkäriä, jos joutuisit itse maksamaan sen palveluista?
Olisiko sinulla varaa maksaa isoimmista monta käynti kertaa vaativista hoidoista esim. useampi hampaanpaikkaus, juurihoito, viisaudenhampaiden poisto yksityispuolella?

Moikka!
Joku tuolla ylempänä puhuikin tuosta Beyond valkaisusta. Itse en ole hampaitani valkaissut, mutta menetelmä on käytössä meillä töissä. Potilaat on olleet ihan mielettömän tyytyväisiä! Pientä vihlontaa joillain on. Riippuu aivan henkilöstä. Lopputulos ei myöskään ole mikään räikeän valkoinen vaan todella luonnollinen, tasainen ja kaunis! Jos hampaiden valkaisua mietit niin ehdottomasti vastaanotolla!

Mitä viisureihin tulee niin älä jännitä! Unohda kaikki kauhutarinat. Ammattitaitoinen ja rauhallinen lääkäri poistaa hampaan kivuttomasti ja jälkeenpäin saattaa tuntua jopa hieman hölmöltä, että toimenpidettä jännitti 🙂

Tää on hankala homma munkin mielestä, koska kunnallisella puolellakin maksut kohoaa suuriksi tosi helposti!

Niinpä, olisiko sulle tälläinen valkaisu ja perinpohjainen hammashoito mahdollista ilman yhteistyökuvioita? Ainakaan yksityisellä?
Muuten tosi hyvä postausidea, vaikken itse ihan vielä 30 lähenekään !

Anne, Mona ja koulussa:

Niin. Mulla ei ole koskaan ollut tarvetta juurihoitoihin tai mihinkään isoihin operaatioihin, joten ei ole tullut ajankohtaiseksi pohtia, miten hampaani hoidan ja mitä se maksaa.

Jos olisi kiire jossain hammasasiassa, menisin kyllä yksityiselle. Koska. Ehkä tiedättekin, että kunnalliselle pääsy HKI:ssä kestää julmetun kauan. Itse odotin vuosi sitten pelkään hoitajan(hammasteknikko?) tekemään 5 minuutin alkutarkastukseen 9 kuukautta. Jonka jälkeen olisi pitänyt odottaa lääkäärin pääsyä toinen mokoma.

Esko on hoidattanut hampaansa viime kesänä yksityisellä. Ja kyllä se maksoi, todella paljon, mutta oli jälkikin sen mukaista.

Kannattaa lukea muuten tämän päivän Hesari. Siellä oli karmeaa juttua ihmisten hammasongelmien aiheuttamista terveyshaitoista.

Annelle vastaus kysymykseesi: Minä en KOSKAAN suosittele täällä blogissa mitään asiaa/tuotetta/palvelua kuin vilpittömällä mielellä. Aivan sama, onko juttu blogikampanja, yhteistyö tai ihan omasta pussista maksettu. Se on fakta.

Jos minulla ei ole hyvää sanottavaa, en kirjoita aiheesta ollenkaan. Olipa se sitten yhteistyö tai ei. Näinkin on käynyt, että juttu on jäänyt tekemättä, koska en voi seistä asian takana.

Se, onko minulla varaa johonkin, on kysymys, johon en oikein tiedä, miten vastaisin. Ehkä suomalaisessa kulttuurissa nämä rahaan liittyvät suorat kysymykset ovat jotenkin erikoisia. Vastaankin sitten vain näin: Terveysasiat menevät aina kaikkien muiden kulujen edelle minun arvoasteikollani. Kosmetiikkajutut tulevat taas terveyden ja perusmenojen jälkeen esimerkiksi ennen biletysmenoja tai matkoja.

Kerrotko tuosta Beyondista vähän tarkemmin, kun selvästi tiedät näistä jutuista niin paljon? 🙂

Oi! Kuulostaa loistavalle!

Näin suuhygienisti näkökulmasta kiinnostaisi tietää, miksi suosittelivat poistoa? Eivät ole ilmeisesti nuo viisurit hirveästi sinua siellä ikenen alla vaivanneet, kun niiden olemassaolokin vasta selvisi sinulle? Kunnalla ei ainakaan tehdä turhia viisurinpoistoja….

On kuulemma siellä ikenen sisällä vähän tulehduttanut reunimmaista näkyvää hammasta… Näkyi mm. röntgenkuvissa :/

[…] erilaisia ikääntymiseen liittyviä ennaltaehkäisykeinoja ja hyvinvointivinkkejä. Ja koska hammaslääkärikäyntini yhteydessä meille tuli puhetta myös hampaindevalkaisusta, päätin, että hampaat saavatkin olla […]

Noh. Suosittelivat poistoa. En kyllä tiedä, mitä asian suhteen teen. Vähän pelottaa…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X