kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 23.01.2015

4-vuotiaan kotityöt?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
24 kommenttia

 

F on pienestä pitäen ”auttanut” kotihommissa. Esimerkiksi leiponut, kattanut pöytää ja vienyt minun kanssa vaikkapa pyykkejä pyykkitupaan.

Taannoinen vatsatauti ja siitä seurannut ahaa-elämys saivat pohtimaan, josko F olisi valmis ihan oikeisiin vastuutehtäviin kotona. Pohdinnassa ja testauksessa onkin nyt kaksi uutta kotityötä: Oman sängyn petaaminen ja illalla huoneen omatoiminen siivoaminen. Tokihan huonetta on aikaisemminkin pitänyt siivota, joka ilta, mutta olen kyllä rehellisesti sanottuna silti tehnyt siitä siivoamisesta suurimman osan.

Millaisia kotitöitä te edellytätte minkäkin ikäisiltä lapsilta? Entä tuleeko kotihommista palkkioksi viikkorahaa vai ei?

-Karoliina-

Postauksen asu: H&M

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (24)

Meillä tyhjennetään tiskikoneesta se lusikkalaatikko lasten voimin.
Lisäksi hakevat postin laatikosta ja vievät roskapusseja tarpeen tullen jäteastiaan.
Takkapuita kuluu näin talviaikaan paljon, joten puiden kantaminen puuvajasta kuuluu kaikille.
Omat astiat kerätään pois pöydästä ruokailun päätteeksi ja laitetaan itse tiskikoneeseen. Samoin vaatteet viedään illalla pyykkikoriin. Puhdasta pyykkiä kantavat kaappii ihan itse.
Lattian pesu on ollut aina meidän lasten bravuuri – jokaisella on oma moppinsa. Ja jotta lattian saa pestä, tulee siitä kerätä lelut ja tavarat pois ja imuroida.

Oman huoneen siivous on meidän kolmeveen jokailtainen projekti (lue: tappelunaihe). Jos siivous sujuu niin, ettei äidiltä mene hermo, saa palkaksi tarran siivouspassiin ja täydellä passilla (tällä hetkellä kahdellakymmenellä tarralla) saa lunastaa itselleen kivan lelun.

Kun mä olin alakouluikäinen, ehkä joku 10 vee, niin oman huoneen siivouksesta alkoi saada viikkorahaa, joilla sitten sai ostaa karkkipäivänä (joka oli kivasti samana päivänä kuin siivouspäivänä, kunnon motivaatiotekijä!) herkkuja. Mun mielestä oli silloin toimiva systeemi ja edelleen samaa mieltä. Mut varmasti lapsi/perhekohtaista, mikä toimii kelläkin.

Musta tuli 11-vuotiaana isosisko, ja musta oli kivaa saada silittää vauvan vaatteita. Siinä samalla meni sit kyllä muitakin valittuja paloja pyykeistä 😀 Tänä päivänäkin tykkään silittämisestä, mutta sille on turhan harvoin aikaa. Lakanoiden silittämisestä en kyllä luista.

Luulenpa, että kotitöihin varmaan kannustaa tietynlainen mystiikka. Osa niistä hommista on aikuisten puuhia, kuten kuumien/terävien/muiden vaarallisten asioiden käsittely, mut kun pääsee kuitenkin jotenkin osaksi sitä puuhastelua, on se varmasti kunniatehtävä olla jo ”niin iso,”, että saa ja osaa kotitöissä auttaa. Lapsen on tosi tärkeää oppia, että kodin siisteyden vastuu on kaikilla, ja että kodin siisteydestä on myös hyvä pitää huolta tietyissä rajoissa. Kumpikaan ääripää ei ole hyväksi.

Kaksi kotityötä neljä veelle kuulostaa hyvältä! Varsinkin, kun toinen liittyy siihen omaan isojen tyttöjen sänkyyn 🙂

( Musta ois myös siistiä, että isit ottais rohkeasti tyttäriä mukaan niihin ns ”miesten hommiin”. Ei ehkä ekana kuitenkaan jonkun hajulukon putsaamiseen tms 😀 Mut vaikka joku auton renkaiden vaihtaminen, jos siis auton omistaa…)

Onko Fiinu siis 3v nyt ? Mistä muuten hänen ihana paitansa on?? 🙂 Minusta: Pöydän kattaus, huoneen siivous (lelut laatikkoon tyylillä) ja sängyn petaus jollain tyylillä on sopivia tehtäviä tuon ikäiselle 🙂

Meilläki lasten omia hommia on lelujen keräys ja täälläkin talossa siitä taistellaan lähes joka kerta joko niin et lapset 4v ja 3v keskenään kinastelee ku toinen ei siivoa tai sit Äitille kiukutellaan et ”miks meijän pitää aina kerätä. ” sit muita hommia mitä lapset halutessaan saa tehdä on auttaa tiskikoneen tyhjennyksessä ja auttaa pyykin kuivumaan laitossa.

En muista tehneeni tuon ikäisenä ihan hirveesti kotitöitä, paitsi oman huoneen siivouksen. Mutta oma äitini keksi aika hyvän idean ku itse olin varmaan jo yläasteikäinen, eli hän listasi kaikki kotityöt mitä me lapset voitiin tehdä ja pisti viereen rahamäärän (suurimmasta osasta töistä 0,50-3e) mitä siitä työstä ansaittiin. Sittekun itselle tuli jotain menoa mihin tarvi rahaa, niin oli kätevää pyytää se kerätty summa. Välillä joutui viisihenkisessä perheessä oikein kilpailemaan kuka saa tyhjentää pesukoneen ja kuka imuroida, kun kaikilla oli rahantarve :DD Vähän vanhemmille lapsille omasta mielestäni ainakin tosi kätevä systeemi!

Ja nämä siis koskevat myös perheen päiväkoti-ikäistä siinä missä koululaisiakin.
Mitään ”palkkaa” meillä ei makseta, vaan hommien hoito kuuluu itsestäänselvänä arjen pyörimiseen. Jotenkin tuntuisi hullulta ”maksaa” koululaisille siitä, että laittavat ulkovaaatteensa naulaan sisälle tullessaan.

Vaude! Teillä on hyvä meno ja ahkeria lapsia!

Tarrat 😀 Meillä on kanssa ollut vaikka millaisia tarralistoja tai pampulakuppeja erinäisistä suorituksista. Behaviorismi rulez 😉

Totta, tuo isäjuttu!!! Tosin, meillä ei ole erikseen miesten- tai naistentöitä…

4-vuotias. H&M:ltä 🙂

Yleensä tosiaan, jos kotityö on aikuismainen, se kiinnostaa eniten 🙂 Pitää siis hieman huijata varmaan tästä eteenpäin 😉

Ahkeruudesta en tiedä.
Lapset oppivat tekemään, kun heidän annetaan tehdä. Toisinaan lasten jäljiltä on aikuiselle enemmän työtä kuin apua, mutta onhan se kiva, jos isoveli leipoo pikkusiskon kanssa ja lapset keittävät aamulla kahvin valmiiksi. Ehkä kahvinpuruja jää pöydän pinnalle heidän jälkeensä, mutta joo, ajatus ratkaisee.

Toisaalta lasten tekemien kotitöiden vakiintuminen arkeen vaatii myös vanhemmilta pitkäjänteisyyttä. Tiedä, mitä tahdot ja muista myös vaatia lapsia hoitamaan oman tonttinsa.

Meillä ei ole mitään ”määrättyjä” kotitöitä mutta 3-vuotias kyllä auttaa kaikessa mielellään 🙂 Tyhjentää tiskikoneen lusikkalaatikon, samalla kun itse siivoan niin pyyhkii pölyjä (kätevä myös siksi ettei ihan tiellä ole heh) , auttaa pöydän kattamisessa ja muussa semmoisessa pienessä. Parasta on se kun saa auttaa pesukoneen täytössä, tuntuu olevan aika jännittävää kaikkien niiden nappuloitten painaminen! 😀

Heippa taasen 🙂
Mun pojat on toki jo 13 ja 14v mutta kyllä meillä on tehty kotitöitä pienestä asti :). Ensin osallistumalla vain mukana ololla, iän myötä pikkuhiljaa omilla töillä. Nyt on sellanen tilanne että pojat tekevät oma-aloitteisesti meillä päivän ruuan, vapailla tekevät meille vanhemmille aamupalaa yms tyhjäävät astiksen sanomatta, kämpät siivotaan ja välillä pestään pyykkiäkin jos pyydän. Meillä ei oo ollut koskaan käytössä sen kummempaa pisteen keräystä vaan palkinnoksi silloin tällöin vietetään jotain ”laatu”aikaa esim. lähdetään keilaamaan tai elokuviin koko porukalla. Näin ollaan tehty alusta saakka 🙂
Kultapoikia ne on <3
Eikä kyllä liiemmin ikänä tarvi toista kertaa mitään pyytää eikä komentaa mistään muutenkaan 🙂

Meillä 3-vuotias on puolitoistavuotiaasta kerännyt iltaisin lelut pois omalta lattialta. (Omasta innosta aluksi ja nyt jatkunut rutiinilla) Neiti haluaisi myös imuroida koko ajan, joten omassa huoneessa hoitaa myös sen homman 🙂 Välillä auttaa ruokailuvälineet omille paikoilleen ja pyykkikorista ojentaa minulle vaatteita kun laitan niitä kuivumaan. Toivottavasti sama into jatkuu vielä teini-iässäkin…

Miksi lapselle täytyy antaa oman huoneen siivoamisesta joku palkinto? Meillä poika 4-v tekee sen myös, mutta en ole ajatellut että siitäkin täytyy ns ”maksaa”. Eikö lapsille enää opeteta että on töitä mistä ei tule palkkaa? Ei ole ihme ettei nykylapset viitsi mitään tehdä ellei rahaa löydy. Siis tämä on vain minun vanhoollinen mielipiteeni, varmasti nykyään kuuluu juuri tehdä noin. Kuka niille maksaa sitten kun asuvat itsekseen, kun ovat tottuneet palkinnon saamaan jokaisesta kotityöstä?

Totta : Nuo nappulat ovat erityisen kiehtovia!!

Voi miten ihania poikia sulla!! Onnea 🙂

Minusta porkkanat ovat tehokkaita. Tarralistat ja muut sellaiset. Niiden avulla voi päästä vauhtiin, ja kun hommasta on tullut rutiini, ei palkkiota enää tarvita. Näin on toimittu vaikka tutti-, potta- ja nukkumisasioiden suhteen meillä.

Mä taas toimin meidän neljävuotiaan kanssa niin, että oman huoneen jokailtainen siivous on osa leikkiä. Toisaalta siten pääsee ilman tappeluita, mutta itse vihaan siivoamista (vaikka lopputuloksesta tykkään) niin keksin itsellenikin kaikenlaisia jippoja ja koukkuja, että motivoidun siivoamaan. Tässä kohtaa en myöskään välitä, vaikka itse siivoaisin lasta enemmän, tärkeintä on rutiinin oppiminen. Tänään leikittiin kaivostyöläisiä ja eri väriset lelut oli timanttia, kuparia, platinaa jne. Niitä sitten kerättiin omille paikoille. Eilen oltiin merirosvoja aarteenmetsästyksessä. Meille tä on ollut mukava ja toimiva tapa. Joskus on oltu ihan vaan siivoojiakin 🙂

Muussa siivouksessa lapset auttaa taitojensa mukaan, imurointi, pölyjen pyyhintä, tiskikoneen tyhjennys jne. Mutta näihin ei velvoiteta, kuitenkin niin pieniä vielä.

Mä haluaisin myös, että lapsillekin kotityöt tulee automaationa, mutta teinien motivoimista porkkanoin pidän meilläkin mahdollisena.

Ylipäänsä kasvattajana mua tympii, että niin moni asia pitää etenkin pienille lapsille runnoa väkisin pakottamalla läpi. Ihan kuin lapset ei oppisi mitään, jos se ei ole oikein kurjaa. Tuli vain tästä mieleen 🙂

Ihania, sama tavoite täälläkin! 🙂

Musta sekin on aika oivallinen malli lapselle 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X