kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 27.01.2015

Goottipissis! Eli Karoliinan teinivuodet

Teksti
Karoliina Pentikäinen
33 kommenttia

Kyllä oli muuten viikonloppuna vatsalihakset kipeät nauramisesta, kun kaivelin vanhempieni valokuvakätköistä ja yläasteaikaisten kamujeni elävistä arkistoista omat teiniaikaiset valokuvani.

Minut haastettiin nimittäin Eskon kanssa ottamaan osaa Lilyn ja Trendin #trendihaastaa –kamppikseen, jossa tarkoituksena oli avata omien teiniaikaisten päiväkirjojen sivuja lukijoille. Koska Esko ei ole päiväkirjaa koskaan kirjoittanutkaan (ylläri) ja mä olen polttanut ne roviolla jo ajat sitten (tyhmä minä!), piti turvautua päiväkirjamerkintöjen sijaan kuviin ja muistoihin. Niin ja ei mulla koskaan varsinaista päiväkirjaa ollut. Suosikin kalenteri toimi meidän porukassa salaisuuksien kammiona.

Mun teini-ikä alkoi mielestäni siltä sekunnilta, kun astelin sisään yläasteen ovista vuonna -98. Siihen asti olin ollut Spice Girlsiä ja Hansonia (oi Taylor!!) fanittava pikkutyttö, jonka elämän kuului harrastukset ja tyttöporukassa kikattelu. Tuosta seiskan alussa otetusta koulukuvasta oikein muuten paistaa se pikkutyttöolemus, vaikka jalassa on jo Leviksen 555 –pöksyt ja Niken lenkkarit (kuuminta hottia pilottitakin kaverina!).

Yläasteella aloin kuitenkin heti tajuta, että kiltteydelle on olemassa vaihtoehto. En halunnut enää olla se reipas, jonka opettaja pyytää lisähommiin, vaan ennemminkin se, joka lentää luokasta ulos. Ja kyllähän minä lensin. Ja myös poistuin, vapaaehtoisestikin monta kertaa silloinkin, kun olisi ollut tunti. Olisikohan sitä kutsuttu lintaamiseksi?

Teininä poikahommelit, ihastumiset, alkoholikokeilut, tyttöjen väliset riidat, porukoiden kanssa rajoista vääntäminen, liian paksut silmämeikit ja kaikki muu teinipöhinä piti kiireisenä. Voin kuvitella, että olin myös aika ärsyttävä oppilas. Ups!

Luulen, että mulle tapahtui sellainen teini-iän väliseesteisyy kasiluokan puolivälissä, kun aloin seurustella ensimmäisen kerran kunnolla. Poika toi mukanaan tasapainoa, heavy-musan ja mustan pukeutumistyylin.

Veikkaankin, että mun elämän toinen murrosikä tuli sitten 18-20-vuotiaana, kun baarien ja festareiden ovet aukesivat. Lukiossahan sitä yritettiin olla niin aikuisia villakangastakeissa ja pörrödonitseissamme(!), että piti ottaa hieman takapakkia. Ja vielä vähän enemmän silmämeikkiä kun yläasteen puolivälissä. Pinnalla olivat –ainakin Hanksulla – Negative, Sentenced, 69eyes, Nightwish ja kaikki muut dramaattiset synkistelijät.

Muistoni millenium-nuoruudesta:

 • Demi, kova lehti. Erityisesti osio ”Megamokat” nauratti aina.
 • Kiss FM:n chat. Päästiin tsättäilemään kerran viikossa puoleksi tunniksi kirjastoon. Hurjaa!
 • Irc-galleria
 • Nokian 5110. Ensimmäinen minipuhelin, josta alkoi koko teinien kännykkäkulttuurin kausi. Itse sain omani jouluna -98, HOPEISILLA kuorilla. Tuohon aikaan oli muuten supercoolia kantaa puhelinta farkkujen vyössä kiinni sellaisella klipsillä.
 • Boot cut, revittylahkeiset, farkut. Leviksen malli 555.
 • Tai sitten jotkut Jim&Jillistä tai Seppälästä (Jyväskylässä ei ollut H&M:ää) nyöritettävät leveälahkeiset farkut, joissa oli todella matala vyötärö (korkeimmista malleista leikattiin itse pois vyötärönauha, jotta lantiomalli olisi trendikäs.
 • Liian lyhyet topit
 • Pilottitakki (ei siis mikään cool bomber) ja avainnauha, jossa roikkui Koff:n narikkalappu.
 • Mustat tai luonnottoman vaaleat hiukset
 • Ofelia, Magyar tai Omppu pussikaljana
 • Niin sanottu elämäni – ja Sinkkuelämää –tv-sarjat
 • Romeo + Juliet –leffa
 • Apulanta, Maija Vilkkumaa, Negative, 69eyes, To Die For
 • Tarja Turunen -tyyli. Liehukehihat (yläkuvan punainen mekko) oli painajainen ruuanotossa : Piti kierittää koko liehuke ranteen ympäri, jottei se uinut keitossa.
 • Kalevalan Millenium-sormuis. Ihailin, mutta en koskaan saanut.
 • Anytime -kosmetiikkamerkki
 • Vitivalkonen naamameikki. Aurinkpuuteri ja poskipuna, nou nou!
 • Jyrki ja sen katselu aina koulusta tultua

Voi noita aikoja! Kylläpähän vaan tuli elettyä. Ja hauskaa oli! Onneksi ikä on tuonut kuitenkin viisautta erityisesti ystävyyssuhteiden vaalimisen kannalta ja ehkä vähän tuon tyylinkin. Kiva rillimuoti muuten vuosituhannen vaiheessa 😉 Ilmankos siirryin piilareihin ja sain iänikuisen rillikammon!

Haastan nyt kaikki teidät blogia pitävät tai Instagramissa olevat tähän teinimuisteloon mukaan! Paljasta omat teininoloutesi (vaikkapa sen päiväkirjan kautta) ja jaa se sitten meidän muiden luettavaksi ja katseltavaksi tunnuksella #trendihaastaa. On se vaan niin, että vaikka kuinka luuli olleensa megacool, teinivuodet on vain aika antityylikästä aikaa…monella tapaa!

Ihanaa päivää teineille ja vanhoille!

-Karoliina-

P.S. Kuvissakin komeilleen kaverini terveiset : ”Sanothan niille (siis teille lukijoile), että ei me enää näytetä TOLLE ;D ”

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (33)

Hauskaa!
Olen muutaman vuoden vanhempi ja ollut lukiossa tuolloin vuonna 1998.
Meillä oli H&M, joten vaatemuotia ei meilläpäin olleet nappiverkkarit tai nyöritetyt farkut. Ruotsalaisketju pelasti meidät monelta 😉

Mutta paljon samaa: matalia farkkuja ja spagettiolkaimisia toppeja. Mielellään parikin päällekkäin.

Mun mielestä on hurjan hauskaa, että meillä ei ole ihan hirvittävän montaa vuotta kuitenkaan ikäeroa ja silti niin moni asia on muuttunut jo siinä vaiheessa kun itse olen tullut samaan ikään. Tietysti osa näistä eroista menee myös sitten asuinpaikan piikkiin. Itselle oli kasiluokalla tärkeitä nuo liehuhihat, yksi paita nousee heti nyt mieleen mikä oli jatkuvasti päällä. Jyrki sen sijaan ei itselle ollut missään vaiheessa mikään tärkeä ohjelma, taisin olla vähän liian nuori siihen aikaan kun se eli kultakauttaan. Sitten taas Apulanta ja melkein vaadittu ihastus Romeo + Juliet -leffaan ovat niin tuttua juttua. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta pääpointtina se, että tästä huomaa miten tuo nuorisokulttuuri niin nopsaan kehittyy 🙂

Haha, tunnistinpa oman teini- ikäni tästä lähes 100 prosenttisesti 🙂

Ei vitsi iha pakko lähtee mukaan 😀 repeilee!

Ihan älyttömän hauska postaus 😀

Ofelia, voi yrjö. Olinkin unohtanut sen. 😀 Meillä oli kaikilla Kalevalan sydänsormus, sellainen kilisevä ja roikkuva. Oi niitä aikoja… 😉

Voi ei, kuulostaa niin niin tutulle! Olis voinu toi lista olla suoraan omasta elämästä

Voi apua! En kyllä kuviani kehtaisi julkaista, ja onneksi digikamerat yleistyivät vasta täysi-ikäisyyteni saavutettuani. Itse siirryin ylä-asteelle -93 Helsingin lähiössä.

Työni puolesta tiedän, että muotivirtaukset etenkin ennen henkkamaukkaa etenivät etanan vauhdilla, ja edelleenkin ketjuliikkeet tekevät ostoja etelä-suomi (voitiin ennen lukea pk-seutu) ja muu-suomi. Mutta nyt olen pohtinut voiko asiat mennä näin… Iskeekö dementia vai kultaako aika muistot?

En ollut trendikkään, eikä meillä todellakaan saatu kaikkea mitä halusi. Pilottitakki minulla oli jo ala-asteella (5 tai 6 lk), vanhemmilla oli myllyverkkarit (addun t.sin suoralahkeiset, joissa 3 v.sin raitaa puntin ulkosyrjässä). Niket oli jo kolmannella luokalla, sairaan makee limenvihreä logo! L.A. Gearin lenkkarit oli myös kova sana. Kolmannella luokalla sain myös joululahjaksi Benettonia. Noihin aikoihin (-90/93) kengistä hapsusaappaat ja purkkarit löyty kans joka toiselta. Pyöräilyshortsit pitsireunalahkeilla, OMG! Oksettaa kun näen niistä versioituja leggareita kaupoissa. Kesällä -93 kaveri osti trumpettihousut, ja mulla oli sen jälkeen röyhelöhihainen sifonkipaita.

Leviksen 555 farkut ostin muistaakseni -95 ehkä joululahjarahoilla? Ne on muuten vieläkin säästössä. Iso raglahihanen villakangastakki (vm -94) menee vieläkin päälle, ja olisi jopa trendikäs. Monella oli addun lenkkarit (mokkatyyppiset) joissa 3 valkoista raitaa. Tummanvihreät, viininpunaset tai t.siniset. Ja mitkä olikaan viime syksyn hehkutetut värit? Tytöillä aivan hirveät kukkareput excoticistä hankittuna, 50mk. Sitten oli niitä ”jenkkifudis merkkien tuulitakkeja” joita Seppälästäkin sai. Jätti-isot flanellipaidat eivät ainakaan aiheuttaneet ulkonäköpaineita, eikä tarvinnut dietata, jotain hyvää!!!! Huulipuna Todella tummanruskeeta, niin että hampaat näyttivät keltaisille.

Tunnistaako joku muu myös näitä vuosiluku heittoja? Onko oikeasti teinimuodissa (huutonaurua, teinimuoti) ollut näin pahat viiveet / erot / heitot?

Hanksu… Charon, Michelle ja Queen Ann (Ann Lee) ❤️ Mä en kestä!!!

Kyllä alueelliset erot jo olivat kovat, paljon isommat kuin nykyään, sillä tarjontahan sen lopulta määrää, mitä kysytään. Toisaalta taas kuvat ja vaikutteet eivät kulkeneet ”taskusta taskuun” ja ruudulta toiselle, vaan niitä uusia tuulia piti halukkaiden oikein osata haistella. Se oli se Elloksen kuvasto, josta kerran pari vuodessa nähtiin uusia juttuja 😉

Voi ei! Olin jo unohtanut, että sinun huone näytti enimmäkseen juuri tuolta… Siis huomio kaikki teinien äidit: TOIVOA ON!

Mie nii muistan!!! Ja voi kauhee jos vielä joskus näytän/käyttäydyn samanlailla ku silloin nii saa potkaista ja lujaa :´D
Mut oikeasti, nuoruus Hanksulla oli parasta <3

Muhahhaaa…..apua kyllä tästäkin tunnistin itseni! Ala-asteella olin just tommonen viaton nörtähtävä rillipää ja sitten yläasteella lähtikin ihan lapasesta. Ja ainiin, olin unohtanut noi kirjastossa chattailut:D

Olis kiinnostavaa kuulla kuka on kuvannut ton sotkuisen huoneen? Äitisikö dokumentointimielessä? Mulla oli aina huone aivan törkeä kaaos teini-ikäisenä, mutta sitä ei oo kukaan dokumentoinut.

Mä taas olen pikkusen nuorempi, mutta samoja asioita tulee kyllä mieleen 😀 Anytime-meikit, Jyrki, Nightiwish, HIM, Sentenced, Nokian 5110 (meillä oli perheessä neljällä se, joten vaihtokuoria piisasi), mustat hiukset… Lukiossa vaihdoin hiusvärin punaiseen ja välillä oli alla mustaa ja päällä punaista. Goottivaihe siis käyty täälläkin läpi 🙂 Mutta en millään tavalla kaipaa kyllä takaisin niihin aikoihin! Ihan surettaa jo omien lasten puolesta, että heilläkin edessä tuo myrskyisä ja repivä kasvuvaihe on vääjäämättä edessä 🙂

Niin muuten olikin: Toppeja kerrostetusti, spagettiolkaimilla 🙂

Luulen tosiaan, että alueelliset erot olivat silloin suurempia nyt. Ilman nettiä ei nähnyt, mitä muualla tapahtui 🙂

Niina Lahtinen look-a-like! 😀

Eikä, näistä tulee kyllä omakin teini-ikä mieleen! 😀 Muistan kun sisko kuunteli vaikka mitä bändejä ja silloin kuin olin ala-asteella, niin oli spaissareiden lisäksi myös Don Huonot, The Rasmus ja Juustopäät ”in” Apulannan lisäksi. Varmaan vieläkin muistan useiden kappaleiden sanat ulkoa, kun tuli niin paljon lueskeltua niitä cd-levyjen lehtisiä ja lauleskeltua mukana. Hyödyllinen taito muistaa ja silleen, mutta hauska ainakin, jos sattuu törmäämään jossain tiettyihin kappaleisiin. 🙂

Olis kiva myös nähdä sun lapsuuskuvia ja katsella, onko samaa näköä F:n kanssa 🙂 ! Ootpas ollut laiha joskus.. Mulla on nyt toi kyseinen kalevalan sormus ja oi että tykkään siitä <3

Auts! Spaissarit, goottikausi, nappiverkkarit, ja aika moni muukin täsmää… lempinimeni oli yläasteella joulukuusi kun releistä roikkui ties kuinka monta metriä ketjua ja hakaneulaa… :’D

Tuo huone 😀 Mulla oli ihan samanlainen siivo teininä ! Oi niitä aikoja 🙂

En kaipaa, mutta lämmöllä muistelen. Onneksi ei silloin tajunnut, kuinka koominen, tyylitön ja epäkypsä olikaan 🙂

Niin oli, Laura <3 Hangan lavan puskat, oi voi!

Hah 😀 Niin näytti!

Voi, en muistanutkaan noita tyyppejä 😉

Satu, mulle noi jutut tuo mieleen ala-asteen, jolloin oli pari kuukautta, ennen Spice Girls-kauttani, muka-hoppari ;D Mulla taisi olla violetti Los Angeles Kings -takki!

Aikamoista aikaa, etten sanoisi 🙂

Voi, muistan tuon sormuksen oikein hyvin!!

Lähde ihmeessä!!

Äiti kuulemma kuvasi, jotta huomaisin, miltä siellä oikein näytti. Erittäin hyvää ja autenttista materiaali 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X