kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 02.02.2015

Lastenkirjauutuuksia ja F:n ikisuosikkeja. Kirjavinkkaus.

Teksti
Karoliina Pentikäinen
14 kommenttia

Niinpä vain aika on taas pyyhältänyt niin kovalla vauhdilla, että viimeisimmästä kirjapostauksesta on jo aikaa.

Itselläni lukemisinto hidastui taas kerran selvästi joululoman jälkeen, mutta F on jatkanut samalla ponnekkaalla tahdilla, kun aina ennenkin.

Tällä hetkellä F:n satusuosikkeja ovat:

  • Ahkeruus on ilomme. Richard Scarry. – Taattua Scarry-tyyliä: Paljon yksityiskohtia kuvissa, hassuja kommelluksia, lyhyitä yksittäisiä tarinoita. Mutsin arvio 7+
  • Tatun ja Patun oudot aakkoset. Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Hauskaa aapinen ja aivan nerokas, joka kirjaimen kuvituksessa seikkaileva, AapisKÖKKÖ. Mutsin arvio 9+
  • Kumpulaakson Pompom ja avaruusmatka. Nina Pirhonen. Ihanat kuvat, mutta hiukkasen sekava juoni ja teksti. Mutsin arvio 8-.
  • Riku, Roope ja Ringo televisiossa. Mauri Kunnas. F leikkii pappansa kanssa aina merirosvoa, ja siksi tämä kirja, jossa Riku, Roope ja Ringo laulavat ”huh hah hei ja rommia pullo” on F:n todellinen suosikki. Kirja on myös aikuisen mieleen : Älykäs, kaunis ja nopealukuinen. Mutsin arvio 8,5.
  • Tämä vai tuo? Viljan syntymäpäivät*. Eppu Nuotio ja Aino Louhi. Tässäpä aikamoinen uutuuskirja. Teoksessa seikkailee nimittäin Fiinu-tyttö 😀 Kuka olisi uskonut F:n syntymävuonna, että nimeä, jota oli koko Suomen historiassa annettu tuohon mennessä 39:lle lapselle, voisi pian bongailla myös kirjan sivuilta. Vilja syntymäpäivät onkin ensimmäinen teos Fiinu-tytöstä kertovasta kirjasarjasta, ja ainakin ensimmäinen osa oli sekä minun että F:n mieleen. Teksti etenee mukavasti, idea on tarpeeksi simppeli ja plussaa tulee myös kirjan sivuille luontevasti löytäneestä, stereotyyppisiä perhekäsityksiä ravistelevasta, asettelusta: Vilja on eloveenatyttömäisestä nimestään huolimatta tummaihoinen, ja Fiinu puolestaan taitaa asua äitinsä kanssa kaksin. Virkistävää! Mutsin arvio 9-.
  • Sofia Ensimmäinen. Kelluja palatsi. Catherine Hapka ja Grace Lee. F rakastaa. Minä en. Miksi nämä prinsessasadut on kirjoitettu usein niin kökösti? Räikeästi huonolla suomella. Mutsin arvio: 7-.

 

Mitäs teillä on luettu näin joulun jälkeen? Entä mitä suosittelette F:n lukulistalle mukaan?

-Karoliina-

*saatu blogin kautta

 

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (14)

Tatu & Patu -kirjat on myös täällä eskarilaisen suosikkeja etenkin omatoimiseen katseluun ja lukemiseen.:) juurikin tuo aapiskökkö on saavuttanut suosion. Äiti tykkää lukea pidempiä tarinoita iltasaduksi esim heinähattu ja vilttitossut ja peppi pitkätossu. Prinsessakirjat on täälläki minin mieleen mutta ei niinkään aikuisten 😀

Pienempänä luettiin lyhyitä, yksinkertaisia kirjoja kuten Aino-kirjat, Sanna-kirjat ja Teemu-kirjat. Hyviä kiireisiin iltoihin ja vähän pienemmille, ei niin pitkään keskittyville muksuille 🙂

Mahtavaa, että Fiinu saa lukea myös niitä kirjoja, jotka eivät läpäise vanhempien seulaa! Itse olen hyvin työluokkaisesta kodista, jossa Elsa Beskow’t, Pupu Tupunat, Topeliukset ja Pupet olivat kaikki samalla viivalla. Mitään ei sensuroitu tai suositeltu sen kummemmin, ja tulos oli se, että minussa syttyi suuri rakkaus kirjoihin ja päädyin hyvinkin kirjalliselle alalle. Edelleen haluan puhua jokaisen kirjan puolesta: jos tarinassa on jotakin, mikä koskettaa tai viihdyttää edes yhtä lukijaa, se on täyttänyt tehtävänsä. Jos maailmassa luettaisiin vain teosten kuohkeinta kermaa, tarinoita olisi hirvittävästi vähemmän ja jokin tärkeä oivallus voisi jäädä tekemättä.

Meillä on luettu Tatu ja Patu Syömään! -kirjaa vedet silmissä nauraen, niin aikuiset kuin lapsetkin. Se voittaa mielestäni jopa tuon Oudot aakkoset joka tähän mennessä on ollut tatupatusuosikkini.

Kiitos vinkistä! Huomenna nimittäin suuntana kirjasto 🙂

Me ollaan luettu tota Riku, Roope ja Ringo televisiossa -kirjaa kans ihan loputtomiin, mutta joulun aikaan sen edelle kiilasi Rikun, Roopen ja Ringon värikäs päivä -kirja! Ihan huippu.

Nyt on kirjastosta lainassa Astrid Lindgrenin Kultasiskoni, joka on kauniine kuvineen myös tosi ihana kirja. Mä tosin vähän sensuroin tarinaa kaksivuotiaalleni, ettei ala pelottamaan.

Seuraavana ostoslistalla on joku Peppi Pitkätossu – muistan pienenä itse tykänneeni niistä tosi paljon sekä kuvituksen että tarinan osalta. 🙂

Suosittelen aloittamaan Tatu ja Patu -päiväkodissa ja niistä Veera-kirjoista, joissa T&P ovat keskeisesti mukana. Näin pääsee hahmoihin helposti sisään. Jotkut Tatut ja Patut ovat selvästikin suunnattu jo paljon isommille lapsille nimittäin!

Vähänkö hauska – ja niin totta – tuo sun inhokkikirjalistasi 🙂

Bongasin kaupasta kirjan: Prinsessatarinoita tytöille. Mua nauratti ja itketti koko kirjan olemassaolo. En edes viitsinyt vilkaista sisälle, varmaan ihan yhtä kökkö kuin nuo teidän lukemat prinsessakirjat.

Tatu ja Patuun pitää tutustua! Meillä on Tatu ja Patu -muistipeli ja ne kuvat ainakin naurattavat meitin poikaa ja kun noin kaikki kehutte niitä kirjojakin, niin pitääpä tutustua!

Niin ja Richard Scarry jaksaa aina vaan viihdyttää täälläkin, kuten myös Mauri Kunnas. Nyt löydettiin kirjastosta iso Scarry-kirja, missä on kerrottu, miten tie/talo/leipä tehdään, mitä puusta rakennetaan jne. Ne on ollut mielenkiintoisia niin äidistä kuin pojastakin. Nyt on neljävuotiaalla talojen vesijärjestelmien perusteet hallussa 😀

Hyvät lastenkirjat, erityisesti kaksikielisellä lapselle, ovat täälläkin hakusessa, omat suosikkini (ja inhokkini) olen listannut tänne

Tunnetko jo Jakob Martin Stridin kirjan: Jättipäärynän joka kasvoi talon kokoiseksi? Se on myös vinkeä kirja, jota voi suositella.

Päiväkodissa on munkin Tatu ja Patu -suosikki!

Pitkät jatkokertomukset ovat kyllä kivoja!!

Mauri Kunnakset on niin ihania! Tuli just viikonloppuna luettuu 10 ja 12v serkkujen kanssa 🙂 Parhaita on lisäkysymyksien esittäminen ”Missä on hämähäkki, entä herra Hakkarainen?”. Myös omia lapsuudensuosikkeja.
Tatu ja Patu -kirjoista mun lemppareita ovat Helsingissä ja Päiväkodissa.

Hei!

Kaikenikäisille tytöille ja pojille sopii lukemiseksi tekemäni koko perheen humoristinen jääkiekkosarjakuva Lätkälaakson Levottomat! Siihen voi tutustua osoitteessa: http://www.latkalaakso.fi. http://Www.facebook.com/latkalaakso -sivuilla voi lukea Lätkälaakson uutisia. Sarjakuva-albumin saa tällä hetkellä Lehtipisteistä kautta maan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X