kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 06.03.2015

Julma äiti hävittää puolet lapsen leluista!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
18 kommenttia

Kyllästyin viime viikolla siihen, että vaikka kuinka F:n huone olisi ”siisti” (mitä luonnollisestikaan näissä ennen-kuvissa ei kyllä ole ), ei se silti siistille näyttänyt. Lelulaatikot olivat niin täynnä, että kaikki ikkunalaudat ja kaapinpäälliset pursusivat turhaa romua.

F itsekään ei tainnut enää viihtyä huoneessa, joka oli niin täynnä tavaraa, että oikeiden lelujen löytäminen sieltä oli melkein mahdotonta.

Niinpä päätin, että puolet leluista (lukuun ottamatta Legoja, kirjoja ja kyniä) vietäisiin varastoon jemmaan. F saisi ne sieltä takaisin esim. puolen vuoden päästä, jolloin hän voisi vaihtaa ne huoneessa nyt oleviin tavaroihin.

Luulin, että F ei voisi luopua mistään, mutta niinpä vain hän oikealla markkinoinnilla (lue: ruokalahjonnalla) osallistui koko kaksituntisen ajan inventaarioon. Näytin F:lle aina kahta lelua, josta hän toisen viskasi varastosäkkiin, toisen ”jää huoneeseen –säkkiin”. Palkkioksi valinnasta sai aina rusinan. Näin käytiin huone läpi jokaista Sylvania Families –hahmoa ja Prinsessa-lehteä myöten, ja kyllä tuli – karmeasta välivaiheesta huolimatta – todella paljon siistimpi huone!

Nyt F on leikkinyt huoneessaan paljon ahkerammin kuin ennen suursiivousta. Tuntuu, kun hän olisi löytänyt laatikoiden pohjilla lymyilleet lelunsa aivan uudelleen. Mahtavaa!

Voi kun itse uskaltaisi tehdä saman prokkiksen vaikkapa kylppärin, keittiön ja olohuoneen     kaappien sisällölle. Osaisinko luopua omista tavaroistani yhtä fiksusti kuin F?

Kuka muu on harrastanut kodissaan tavaroiden kierrätystä varaston kautta?

-Karoliina-

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (18)

Meillä myös noi samat Ikean Trofastit ja se on äääärsyttävää kun kannet ei mahdu kunnolla kiinni ja tavaraa seilaa siivouksenkin jälkeen joka paikassa. Puoli vuotta aloin tehdä niin että huomaamatta vain otan jemmaan sellaisia leluja mitä ei leikeissä ole aikoihin näkynyt, jos ei 3kk niitä kaipaa niin lähtee myyntiin. Ja aina jos tulee esim jouluna tai syntymäpäivänä isompi määrä leluja, niin saa valita mitä vanhoja laitetaan pois.
Eli se vanha perinteinen ”paikka kaikelle, ja kaikki paikalleen”

Iso peukku tälle! Mä teen tuota samaa jonkin verran harkitusti salaa 🙂 Eli rikkinäiset lelut roskiin. Jos ne on jotain suosikkileluja, niistä sovitaan yhdessä. Mutta lelut, joilla ei ole aikoihin leikitty ja ovat rikki, heitän mielummin salaa roskiin. Yhdessä ollaan tehty inventaariota ihan kokonaan poisannettavista leluista, yhdestä tai kahdesta on malttanut luopua kokonaan ja on viety Hopelle. Muuten meillä on noin puolet leluista kaapissa ja loput laatikoissa hyllyssä niin, ettei niitä näe. Silmälle ilo ja lapset löytävät välillä jotain uutta.

Vessan laatikoille sama projekti itsellä ihan nyt näillä näppäimillä tiedossa…

Olisi sitä karsittavaa omissakin hyllyissä!
Lastenhuoneessa on karsittu toisinaan isollakin kädellä – viime kesänä viimeksi. Sellaiset klassikkolelut, kuten vaikka brion junarata tai duplo Legot on säilötty tulevaa käyttöä varten. Pikkuautot lapset kävivät läpi itse isolla kädellä: varastoon jäi vain murto-osa, loput annettiin pois. Roskat ja ilmaisjakelut roskiin jne.
Kirpputorilla voi eroon päästä leluista, jotka ovat ”jääneet pieniksi”. Selkeät, ehjät sarjat käyvät kaupaksi. Lelumyynneistä rahat on menneet suoraan lapsille, mikä on tietysti innostanut luopumaan ylimääräisestä.

En ole koskaan siirtänyt leluja varastoon. Tosin omia tavaroita olen, ne on paljon helpompi laittaa pois, kun huomaa ettei niitä oikeasti tarvitse. Lapset ovat antaneet leluja keräyksiin (esim. Karjalaan tai Viroon), myyneet ja joitakin on viety mummulaan (emme kuljeta leluja mukana, kun käymme siellä). Ja osa on annettu muutenvain pois.

Meillä lelupaljoutta helpottaa se, kun lelusarjoja ei ole kauheasti, ja jokaiselle leikille on oma laatikko. Eli keittiössä on keittiöleikki, omassa huoneessa legot, herofactoryt, traspackit sekä muovieläimet. Peleille ja kirjoille on omat paikat.

Yritän muistuttaa lapsia, että kerrallaan on vain yksi leikki. Ja tärkein juttu, illalla siivotaan kaikki leikit.

Kannatetaan! Oon kuullu, että useat tekee tota; puolet kellariin ja puolen vuoden päästä vaihto. Sehän on ku sais läjän uusia leluja taas! Vois koittaa itekki vaatekaapille tota, säästyisköhän rahaa..:D

Hei, me ollaan yritetty tuota samaa, mutta poika ei raaskisi luopua mistään, ”kun leikkii niillä ehkä vielä joskus”… Jonkin verran olenkin salakuljettanut leluja kirppiskassiin, jotta saisin vähän hallittua tuota autopaljoutta. Kunnes kolmevee löysi keräämäni kirppiskassin vaatehuoneesta ja nyt ollaan taas lähtöpisteessä :O…

Hups.
Mitenkähän julma äiti se täällä kun meidän lolmella lapsella on yhteensä ehkä n. puolet tuosta lelumäärästä. 😀
Siitäkin haluaisin vielä karsia.

Itsekin mietin, että puoliakaan meidän vessan tavaroista ei käytetä koskaan!

Mekin siivotaan,joka ilta, ja silti kummastuttaa välillä huoneen kunto 😀

Toimisikohan meille aikuisillekin?

F ei suostunut myös antamaan mitään myyntiin, mutta kun vakuutin, että nämä lelut hän saa vaihdossa joskus takaisin, oli hetkellinen luopuminen helpompaa!

Mutta tuohan on vaan upeaa!!

Tuttu tunne! Meillä sama projekti lastenhuoneessa käynnissä ja kyllä olen itse myös käyttänyt tätä metodia vaatehuoneessani ja kosmetiikka juttuja siivotessa!

Voi kun saisi kevään aikana tehtyä kaikkiin kaappeihin saman homman!

Tuolla joissain muissa kommenteissa kehuttiin miten tämä teidän blogi poikkeaa monista muista blogeista rehellisyydellään ja aitoudellaan ja se juuri on täällä parasta. Samaa mieltä! Siis apua tuota 3. kuvaa 😀 Mutta hei, meillä välillä ihan samanlaista kahden pojan huoneessa.

Olen jo useamman viikon suunnitellut suursiivousta ja tavaroiden hävittämistä lastenhuoneessa mutta se täytyy tehdä niin että nuorempi ei ole paikalla, se kun ei haluaisi ikinä luopua yhtään mistään. Jopa legojen pahvipakkaukset pitäisi säilyttää :O, ja pieneksi jääneitä vaatteita ei saisi laittaa kiertoon. Meiltä saa kyllä lähteä paljon leluja kokonaan pois, kirppiksille ja varmaan roskiinkin kun siellä on kaikkea rikki mennyttäkin (mitä kuopus ei halua heittää pois). Olen ihan varma ettei poika lopulta huomaa jos jotain laitetaan pois, siellä on paljon leluja jotka on täysin unholassa eikä niillä ole enää aikoihin leikitty.

Aaah, kiitos näistä kuvista! Ihanan rehellistä! Päiväni, tai varmasti koko vuosi, on pelastettu. Luulin, että vain meillä on näin paljon leluja. Ja kaikkea sekaisin pienissä ja isommissa laatikoissa. Myönnän, haksahdan ostelemaan lapsille millon mitäkin leluja, merkistä ja ”sarjasta” riippumatta. Saavat synttäreillä ja jouluna toivoa mitä haluavat.. Ja aina välillä siitä väliltäkin. Meillä siis on (paljon) muutakin kuin ”Brion junarata ja Legoja”. Neljä leikki-ikäistä lasta..

Huomenna suuntaan Ikeaan ja googlettelin erilaisia säilytysratkaisuja lastenhuoneeseen. Näin päädyin blogiisi. Aika hauskaa ja viihdyttävää luettavaa!

Tuohan on kiva idea: Kirppismyyntiin menneiden lelujen myyntivoitot lapsille. Otetaan käyttöön täälläkin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X